גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל יכולה להפוך לאימפריה של תוכן טלוויזיוני

הישראלים באו השנה כדי למכור ביריד התוכניות מיפ 2011 את הסחורה המקומית לרשתות בינלאומיות, אבל למרות המגמה החיובית - עדיין מדובר בהיקפים כספיים נמוכים

1. האינטרנט מנצח גם את מיפ

כנראה שיריד התוכניות הבינלאומי מיפ, הנערך מדי שנה בעיר קאן שבחוף התכלת הצרפתי, הוא קורבן נוסף של צונאמי האינטרנט. פעם, בימים הטובים, באנו למיפ כדי לצפות בקלטות וידיאו של תוכניות חדשות, עשינו את זה בתאי צפייה קטנים וצפופים, ואחר-כך, בחדרי ישיבות קטנים וצפופים, ניהלו משא-ומתן על התוכניות הנבחרות.

היום, הצפייה בתוכניות חדשות עברה לאינטרנט, המשא-ומתן על עסקת התוכניות עבר לאינטרנט, ולמיפ באים כדי ליצר היכרויות וקשרים אישיים. בכדי ליצור את זה, אין צורך לשלם 1,250 יורו - מחיר תג הכניסה ל"פאלה", בית הכנסים של מיפ. אפשר במקום זה להיפגש בבר-קפה של מלון מג'סטיק הסמוך.

מארגני מיפ התחכמו ודרשו השנה כי גם כדי להיכנס לבר-קפה של המג'סטיק יידרש תג הכניסה ל"פאלה". במיפ, כמו באינטרנט, ה"לא רוצים לשלם" מנצחים, הם פשוט עברו למלונות ובתי-קפה אחרים בקאן.

בשנות ה-90 הייתה אמירה, שזכות היוצרים שלה שייכת לאחד ממפיצי הסרטים הישראליים: "אני חייב לבוא למיפ. אם לא אבוא, יחשבו שאני בכלא". בשנה הבאה, מיפ כנראה לא תבוא. "מיפ" כנראה בכלא.

2. אהבה ישראלית

ישראלים תמיד אהבו לבוא למיפ. הנוכחות במיפ של ישראלים היתה ללא פרופורציה לגודל השוק הישראלי, והיא היתה דומה לזאת של מדינות גדולות בהרבה ממנה.

תעשיית הקולנוע והטלוויזיה נולדה בתחילת המאה ה-20 בהוליווד על-ידי סוחרי "שמטס" יהודים, שניצלו את היכולות המסחריות והיזמות שלהם בכדי להפוך לבעלי הסטודיו הגדולים, האחים וורנר, מטרו גולדן מאייר ואחרים. האהבה הישראלית למיפ מקורה כנראה בגנים היהודיים של "שמטס".

הנוכחות הישראלית המסיבית במיפ לא השתנתה עם השנים, אך הפרופורציה בין מוכרים לקונים השתנתה. בשנות ה-90 כ-80% מהעולים לרגל למיפ היו קונים. הקרבות בין הקונים הישראלים היו לשם דבר במיפ.

בלהט היצרים, התנפלו נציגי חברות הכבלים (גילוי נאות - בעיקר ICP שעמדתי בראשה), קשת, רשת, טלעד, זכייניות ערוץ 2 וערוץ 1, על ספקיות התוכן הגדולות. זכור לי קרב אכזרי במיוחד על חבילת תוכניות של ה-BBC, בין ICP לבין הזכיינית רשת. במיפ 2011, אני בכלל לא בטוח אם היתה נוכחות של קניינית של רשת, ואם הייתה, אני בטוח שהיא לא יודעת אפילו היכן נמצא הדוכן של ה-BBC.

התוצאה של קרבות האמוציונליים של הקניינים הישראלים של שנות ה-90 הייתה עלייה מטורפת של מחירי התוכניות והסרטים לשוק הישראלי. למרות שמאז נרגעו הרוחות, וגופי השידור למדו שהקהל הישראלי רוצה קודם כל הפקות ישראליות, נותרה הצלקת, ומחירי התוכניות והסרטים לשוק הישראלי נחשבים לגבוהים במיוחד. אולי בכל אופן, אחרי הכול, אנחנו חסרים קצת גנים של "שמטס".

3. מוכרים בלבד

בשונה משנות ה-90, ב-2011 כ-80% מהישראלים שהגיעו ליריד באו כדי למכור פורמטים, תוכניות מתוסרטות, דוקומונטריות, תוכניות ילדים וסגנון חיים. האם ישראל הופכת לאימפריה של תוכן? אין ספק שלתעשיית יצוא התוכן הישראלית יש יחסי ציבור טובים, בעיקר בעיתונות הכלכלית בישראל.

אנשי העסקים בישראל אוהבים כנראה לקרוא על מכירה של תוכניות ישראליות בחו"ל במיוחד לרשתות האמריקניות הגדולות. הכותרות ברב המקרים גדולות בהרבה ממחזורי המכירות. שמעתי את אדיר מילר אומר בפאנל שעסק בנושא, כי בעבור חלקו במכירת הסדרה "רמזור" (זוכת פרס גלובוס הזהב) לרשת פוקס הוא קיבל פחות כסף מאשר בעבור הופעה בפני עובדי חברת החשמל.

מבחינה כלכלית, היקף המכירות הישראליות בשוק הבינלאומי הוא זניח גם במונחי הכלכלה הישראלית וגם בכלל. מאידך, החדשות הטובות הן שהמכירות הישראליות במגמת צמיחה ובהחלט אפשר לראות בהן סימני גז.

לשאלה האם תעשיית התוכן הישראלית יכולה לחקות את הצלחת תעשיית ההיי-טק, התשובה היא בהחלט כן. יש ביוצרים הישראלים את אותן תכונות - יצירתיות, נועזות, דמיון, יכולת לספר סיפור והבנה של צרכי הקהל, שהפכו למשל את תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בלוס אנג'לס למה שהיא.

המדיות החדשות, אינטרנט, סלולר ואפליקציות אייפד, יוצרות עקומות למידה חדשות לתכנים מסוג חדש. זאת ההזדמנות ליוצרים הישראלים, החיבור בין תוכן לטכנולוגיה.

מה בכל אופן מפריד בינינו לבין הצלחה? אולי זה חסרונו של "תוכניתן ישראל ראשי" (על משקל "מדען ראשי"), אולי זו פריצת דרך של חברת תוכן אחת, שתדליק את הדמיון של המשקיעים הפיננסיים.

חברת התוכן הזאת תהיה חייבת להיות ב"פוקוס" על השווקים הבינלאומיים, ולא, כפי שקורה היום, שיצואניות התוכן הישראלי מתאמצות למכור לשוק הבינלאומי את התוכניות שהופקו עבור השוק הישראלי.

4. מיתוג ישראל באמצעות תוכן

יצוא של תוכן עבור כל מדינה, ומדינת ישראל בפרט, הוא הרבה יותר מאשר עניין כלכלי. מדינות רבות משלמות כסף רב, כולל לפלטפורמות של yes והוט בישראל, כדי שהערוצים שלהם, והתוכן שלהם, ישודר במדינות אחרות.

מקדונלד'ס וקוקה-קולה לא היו מצליחות בשוק העולמי כפי שהצליחו, ללא התעשייה ההוליוודית שסללה עבורם את הדרך, על-ידי הפצה מסיבית של ערכי ומותגי התרבות האמריקנית.

מדינות, כמו גופים מסחריים, ממתגות את עצמן בעידן האינטרנט והערוצים הדיגיטליים באמצעות תוכן. כך חברת רנו שיצרה ערוץ טלוויזיה דיגיטלי משלה, מלטה שמיתגה את עצמה כמדינת נופש לצעירים באמצעות קונצרטים של MTV, ודרום אפריקה שמיתגה את עצמה כמדינה פתוחה ובטוחה באמצעות סדרת תוכניות בנשיונל ג'אוגרפיק.

כיום הביטוי האמיתי היחידי של תוכן ישראלי בחו"ל הוא של התוכן הזורם בערוצים של CNN, BBC News ואל-ג'זירה. את סודות הליברליות ההומו-לסבית של תל-אביב, הדו-קיום הטבעי של ערבים ויהודים בחיפה, איכות החיים הפורחת בירושלים, העושר העיצובי של יפו ואת היכולות הטכנולוגיות שלנו בתחום המים, אנחנו שומרים לעצמנו.

בימים בהם מורדים מוצרים ישראלים ממדפי סופרמרקטים ברחבי העולם בגלל תדמית ישראלית עכורה, כדאי לחשוב איך היינו נראים אם תעשיית התוכן שלנו היתה פורחת בשווקים הבינלאומיים.

הכותב הוא מנכ"ל ענני תקשורת.

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; AMD צוללת ב-6%, סופר מיקרו ב-16%

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן