גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתת לחיילים כמוסות ציאניד

אם ישראל סבורה כי המחיר עבור גלעד גבוה מדי, לפחות שתשחרר את משפחת שליט

שוב ניצב דובר החמאס מול המצלמות והמיקרופונים, שוב הוא רומז כי יש התקדמות, אולי לא במשא-ומתן, אבל הנה, נמצא מתווך ניטרלי - ובירושלים שוב הולמים הלבבות, פעם אחת ברמה הלאומית, רמת ההזדהות. פעם אחת אצל משפחת שליט, משפחה ישראלית טובה שחיה כבר 5 שנים בסיוט מתמשך.

כאילו לא למדה כלום, משחקת גם התקשורת הישראלית לידי החמאס: הנה, מתווך חדש, הנה סיכוי חדש - חלון הזדמנויות נפתח בקיר תאו של גלעד שליט - עוד מעט קט ישוב הביתה. אלא שמה שמותר לאזרחים תמימים, נפשות יקרות, בלי ציניות, שמוותרים על ימי החופשה שלהם כדי לחבק ולחזק את משפחת שליט בתקוותה, אסור לתקשורת.

עיתונאים יודעים שאין מאחורי המילים של חמאס שום-כלום, שהן מגיעות מאותו מקום שבו המתיקו שפתיים בחיזבאללה, עד לרגע האחרון ממש: "עוד מעט נדע אם החיילים הישראלים עדיין חיים" - כשגופותיהם של אלדד רגב ואהוד גולדווסר עברו לידי ישראל.

אבל במקרה של גלעד שליט, נדמה כי יש יותר משיתוף-פעולה (מונע מכוונות טובות, שלא יובן אחרת) עם המדיניות התקשורתית המתעתעת של החמאס. נדמה כי התקשורת הישראלית מעדיפה למנות את הימים לשובו של שליט, לשדר קליפים מתגעגעים ולקדם את התקווה - במקום לקרוא לממשלת ישראל להתעמת עם העובדות. והעובדות הרי לא השתנו, לא ישתנו - וממילא אינן תלויות בזהותו של מתווך אלמוני, אמיתי או מדומה.

בניגוד למקח וממכר הנהוג בשוקי המזרח-התיכון, במקרה של גלעד שליט, אין אפילו על מה להתמקח. צריך להחליט אם המחיר של שחרור גורף, פחות או יותר, של אסירי חמאס מהכלא, שווה למדינת ישראל חייו של חייל שבוי אחד.

באופן די מדהים, לא מדובר כאן אפילו על חישוב שכלתני (כמה מבין המשוחררים, אם וכאשר, יחזרו לעסוק בטרור), אלא בעניין רגשי טהור: מצד אחד, בן אובד שחוזר הביתה, מחובק על-ידי משפחתו ועל-ידי מדינה שלמה, מצד שני, עשרות רבות של "סמיר קונטארים" - אנשים שדם חפים מפשע על ידיהם, שיתקבלו כגיבורים בקרב עמם, וכן ההשלכות של כל זה: תחושת הניצחון בקרב החמאס שתוביל את החטיפה הבאה, מול תחושת האמונה של חיילי צה"ל שיידעו כי ישראל תעשה הכול כדי להביאם בשלום הביתה.

מאחר שמדובר בעניין היפותטי, קשה מאוד לשים על כף המאזניים את זה מול זה. יתרה מזאת: הפרקטיקה המזרח-תיכונית היא כזאת שכדי לנצח, להכריע באמת, אתה נדרש לעשות דברים שלא תוכל לחיות איתם. נניח למשל שצה"ל היה מכתר עיירה פלסטינית כתגובה על חטיפת גלעד שליט, ומודיע כי כל יום שבו הוא מוחזק בשבי החמאס, יעלה ב-1,000 הרוגים, פשוטו כמשמעו.

סביר להניח כי במונחי הכרעה, היה זה הדבר היעיל לעשותו. אפילו אם שוביו של שליט היו מחליטים לרצוח אותו כנקמה, העונש הקולקטיבי הנורא היה מונע כנראה את החטיפה הבאה.

מצד שני, ברור לכולנו שאחרי אקט כזה (מילא יללת המתחסדים של הקהילה הבינלאומית שעולה גם כך), לא היינו מסוגלים עוד לחיות עם עצמנו כבני-אדם. משום כך כנראה, הפרשה הכאובה של גלעד שליט היא הרבה יותר מעסקה כזאת או אחרת: היא מקעקעת את היסודות שעליהם ניצב חזון ה"וילה בג'ונגל": אין יותר וילה - אם ג'ונגל, אתה צריך להחליט אם אתה טרף או טורף.

הפתרון האחר, המורכב יותר, אבל אולי היחיד האפשרי בנסיבות, הוא לשנות את חוקי הג'ונגל מתוך ידיעה כי מדובר במסע ארוך, כואב ומייגע.

אפשר לגנות את ממשלת ישראל על שאינה מוכנה לשלם את המחיר שאותו תובע החמאס, אפשר לשבח אותה על כך. מה שאי אפשר להשלים איתו יותר הוא המסר הכפול שעולה מעמדתה: אם מדינת ישראל סבורה כי המחיר שאותו תובע החמאס הוא גבוה מדי, אל לה להמשיך ולהשלות את משפחת שליט האומללה. מוטב שראש הממשלה יתייצב אל מול אביבה ונועם שליט ויאמר להם שאין זה משנה מי יבוא במקומו של חגי הדס, או מי ממדינות העולם תתנדב לתווך בעסקה, שכן ישראל שוללת אותה על הסף.

במקביל תידרש הממשלה לחשוב מה היא עונה, במקרה דנן, לשאלות של מתגייסים לצה"ל - ורצוי שתחשוב היטב על התשובה, שכן אם 5 שנים של שבי אצל החמאס לא הספיקו לה כדי לחלץ משם את גלעד, בדרך של מבצע צבאי או משא-ומתן, כדאי אולי שתוסיף לפק"ל של חייליה המשרתים בחזית גם כמוסות של ציאניד בצירוף הפקודה שלפיה אל להם ליפול בשבי.

שתי האלטרנטיבות קשות מנשוא, שני הפתרונות מעלים לדיון סוגיות קשות של מוסר. ויחד עם זאת, נדמה כי בין ההכרעות הקשות האלה, הדבר היחיד שלא מוסרי לעשותו הוא להמשיך ולהשלות, בעזרת התקשורת, את משפחת שליט.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת