גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלויות המחשוב של הבנקים ב-2010: כ-2.95 מיליארד שקל

כך עולה מעיבוד הדוחות השנתיים של הבנקים שנערך ע"י "גלובס" ■ סכום זה מהווה ירידה של 3% בהשוואה ל-2009, בעוד שוק המחשוב הישראלי כולו צמח ב-20% ב-2010

עלויות המחשוב של הבנקים בשנת 2010 הסתכמו ב-2.95 מיליארד שקל, ירידה של 3% בהשוואה לשנת 2009 - כך עולה מעיבוד הדוחות השנתיים של הבנקים שנערך על-ידי "גלובס". על כשליש מתוך העלות, 940 מיליון שקל, הבנקים מדווחים כהוצאה והיתרה, כ-2 מיליארד שקל, מוגדרת כהשקעה.

הוצאות ה-IT הן סעיף ההוצאות השני בגובהו במערכת הבנקאית אחרי שכר העובדים, ובמרבית הבנקים מנהל ה-IT הוא חבר הנהלה בכיר. הבנקים מפעילים אתרי אינטרנט מתקדמים המאפשרים ביצוע פעולות רבות - ממסחר בניירות ערך ועד לניהול חשבון עו"ש.

במקביל, כל הנחייה רגולטורית חדשה מחייבת את הבנקים להיערך מבחינת מערכות המחשב. בשנים האחרונות היו בבנקים פרויקטים מהותיים רבים כמו מעבר לבאזל 2 (לחיזוק ניהול הסיכונים בבנקים והממשל התאגידי); שיטת חובות מסופקים חדשה; פרויקטים של CRM; ייעוץ פנסיוני; בנקאות רזה (Lean Banking); יצירת מרכזי תפעול בנקאיים (בק-אופיס) ושדרוג אתרי האינטרנט.

הנתונים העולים מדוחות הבנקים מהווים הפתעה. על-פי חברת המחקר STKI, היקף שוק המחשוב הישראלי ב-2010 היה 4.9 מיליארד דולר, עלייה של 20% בהשוואה ל-2009. אך מתברר כי המגזר הפיננסי, שמהווה 22% מהוצאה זו, ובראשו הבנקים הגדולים, לא השתתף בחגיגה במלואה.

הנתונים העולים מדוחות הבנקים מעידים שהטראומה מהמשבר הפיננסי לא באה לידי ביטוי רק ב-2009, אלא זלגה עמוק ל-2010 כשהבנקים ביצעו צמצומים דרסטיים, גם בכוח האדם.

עלויות המחשוב בבנקים בישראל לשנת 2010

השיאן: בנק לאומי

כמעט חמישה חודשים חלפו מאז תחילת 2011 ועדיין יש לגביה סימני שאלה בכל הקשור לרמת ההשקעות והוצאות המחשוב שיבצעו הבנקים. בהמשך למגמת הירידה הקלה ב-2010, לא צפויה צמיחה משמעותית. עלות ה-IT הגבוהה ביותר לשנת 2010 נרשמה בבנק לאומי - 842 מיליון שקל, עלייה של 2.5% בהשוואה ל-2009. בראש מערך תפעול ומינהלה בבנק עומד המשנה למנכ"לית, יצחק מלאך.

לאומי רשם כהשקעה סכום של 624 מיליון שקל, בדומה לשנת 2009. ההוצאה של הבנק על מחשוב הייתה 218 מיליון שקל, עליה של 11%. לאומי מדווח כי 51 מיליון שקל מההוצאה נבעו ממתן מענה לדרישות רגולטוריות.

במהלך 2010 השלים לאומי פרויקט לשדרוג רשת התקשורת הבינלאומית של הבנק עם שלוחותיו בארה"ב ובאירופה. פרויקטים מרכזיים אחרים שמבצע הבנק הם "כוכב" לשדרוג מערך האינטרנט, שיפור מערכת ניהול התכנים והחלפת ליבת המערכת העסקית בחדר עסקאות מט"ח.

אחריו בדירוג בנק הפועלים, שעלות ה-IT שלו אשתקד הייתה 805 מיליון שקל, בדומה ל-2009. הפועלים השקיע 531 מיליון שקל בחומרה ובתוכנה, לרבות עלויות שכר שהוונו. ההוצאה הישירה על מחשוב - למעט משכורות, היוון ופחת - הייתה 274 מיליון שקל, עליה של 3.3% בהשוואה לשנה קודמת.

ראש חטיבת הטכנולוגיה והמחשוב של הפועלים, דוד לוזון, פרש בחודש שעבר לאחר 11 שנים בתפקיד. מחליפו הוא צבי נגן, בעבר מנהל חטיבה באמדוקס.

ב-2010 הקים הפועלים אתר גיבוי מיידי למערכות הקריטיות של ישראכרט. אתר גיבוי למערכות המחשוב של חברת כרטיסי האשראי מוקם כעת בנתניה ע"י IBM, פרויקט הצפוי להסתיים ביוני 2011. פרויקטים נוספים שמבצע הבנק הם "יהלום" למדידת חובות פגומים, שדרוג מערכות המסחר בניירות ערך ומרכז תפעולי בנקאי.

הבנקים הגדולים גם מוכרים שירותי מחשוב לבנקים אחרים. כך, היו לבנק הפועלים בשנת 2010 הכנסות של 91 מיליון שקל ממכירת שירותי מחשב לבנקים שהיו בבעלותו בעבר כמו אוצר החייל ומסד (כיום בבעלות הבינלאומי) ובנק יהב (כיום בבעלות מזרחי טפחות). בנק לאומי מעניק שירותי מחשוב לבנק אגוד תמורת כ-40 מיליון שקל בשנה.

הבינלאומי: ההוצאות יקטנו בעתיד הקרוב

במקום השלישי בהוצאות המחשוב נמצאת קבוצת הבינלאומי. עלויות המחשוב של הבינלאומי הסתכמו ב-545 מיליון שקל, סכום גבוה יחסית לגודלו של הבנק, שנובע ישירות מהסבות מערכות המחשב של בנק אוצר החייל ובנק מסד שהסתיימו בשנת 2010. בבנק מעריכים כי הוצאות המחשוב יקטנו בהדרגה בשנים הקרובות.

הבינלאומי דיווח עוד כי השקיע 377 מיליון שקל בתוכנה, ו-118 מיליון שקל מתוכם יוחסו לעלויות פיתוח עצמי. ההוצאה הישירה על מחשוב של הבנק הייתה 168 מיליון שקל ב-2010, ירידה של 29% בהשוואה לשנה הקודמת.

בנק דיסקונט, שדורג במקום הרביעי בהיקף ההשקעה שלו, דיווח על עלות IT בהיקף של 439 מיליון שקל. 309 מיליון שקל מכך הוגדרו כהשקעה בעיקר בפיתוח מערכות מידע ו-130 מיליון שקל יוחסו להוצאה ישירה, סכום שמגלם ירידה של 13% בהשוואה לשנת 2009.

בראש חטיבת הטכנולוגיה של דיסקונט עומד שי ורדי. הבנק פועל כעת להסב את מערכות המחשב של בנק דיסקונט למשכנתאות. ההסבה הייתה אמורה להסתיים בחודש שעבר, אך נדחתה למאי 2012.

בשנה הקרובה הבנק מתקדם עם שני פרויקטים מרכזיים: שדרוג אתר האינטרנט ופרויקט "מהלך שוק ההון", שמטרתו להגדיל את פעילות הבנק בשוק ההון תוך קיצור זמני התגובה לשוק.

עלויות המחשוב של מזרחי טפחות עמדו ב-2010 על 184 מיליון שקל, ירידה של 24%. ההוצאה הישירה הייתה 66 מיליון שקל - בדומה ל-2009. באגוד, שמדורג אחריו, הסתכמו עלויות ה-IT ב-130 מיליון שקל, עלייה של 22%. מתוכם, 71 מיליון שקל הוגדרו כהוצאה.

אחרון ברשימה הוא בנק ירושלים, שההוצאה שלו למחשוב הייתה 13 מיליון שקל בשנת 2010. הבנק אינו מפרסם נתון לגבי ההשקעה במחשוב אך מציין כי הוא בוחן את שדרוג מערכות המחשוב שלו בפרויקט שיימשך שלוש שנים ועלותו תהיה "עשרות מיליוני שקלים". שדרוג זה כולל את חיזוק מערכות הליבה, שדרוג אתר האינטרנט והוספת מרכז טלפוני ומערכות CRM.

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים