גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ימים קשים בתחנה הצבאית: האם גלי צה"ל איבדה את הקונצנזוס?

פרשת הדחת טוניק מגלי צה"ל היא רק חלק מהזעזועים שעוברים על התחנה: לחצים מבחוץ, המאבק על אישור לשדר פרסומות, ביקורת על הדעות הפוליטיות של המגישים הבכירים ועוד

למרות הסערה הציבורית ובעיקר התקשורתית שצצה בימים האחרונים עקב פיטוריו של מפקד גלי צה"ל יצחק טוניק, ההחלטה הזאת לא נפלה כהפתעה על עיתונאי התחנה. כבר תקופה ארוכה שהתחנה הצבאית חשה כי היא מצויה תחת מתקפה ציבורית מתמשכת במספר גזירות: הפוליטית, הכלכלית והציבורית.

עיתונאי התחנה מספרים על תקופת מצור שקצה הקרחון שלה נחשף לציבור עם פיטורי טוניק בימים האחרונים והדיון בממשלה שעסק בשידורי החסויות בתחנה. דיון זה, כך אומרים בגלי צה"ל, חשף רק טפח קטן מהתנהלות התחנה מול הדרג הפוליטי.

בשיחות רבות של עיתונאי התחנה עם "גלובס", שנערכו בימים האחרונים, שבו ועלו המילים "אווירה קשה", "הטלת מורא על התחנה", "התפשרות בסיקור העיתונאי" ועוד. נראה כי הקונצנזוס ששרר פעם סביב התחנה נשבר בתקופה האחרונה, אולי אפילו בצורה כזאת שהוא כבר לא יוכל להתאחות.

הזירה הציבורית

אחד האנשים שמביע את ביקורתו כמעט מדי שבוע הוא עיתונאי "מעריב" קלמן ליבסקינד. בטורו האישי שמתפרסם במוסף של "מעריב" בימי שישי מבקר ליבסקינד את התנהלות גלי צה"ל בכלל ואת התנהלות הכתבים בו. הרוח הכללית העולה מדבריו היא שהתחנה וכתביה כבר מזמן לא מייצגים את הציבור בישראל.

"התחנה הזאת משדרת את הניתוק הכי גדול של התקשורת מהחברה הישראלית", אומר ליבסקינד ל"גלובס", "אלה אנשים מנותקים, והכי גרוע זה שהם הופכים את ההחברה הישראלית למנותקת כמוהם - בדמותם ובצלמם".

לדברי ליבסקינד, אחת הסיבות המרכזיות ל"היפרדות התחנה מהחברה הישראלית" היא ש"משנה לשנה גלי צה"ל מסקרת את הסכסוך ביותר אובייקטיביות. אני לא מצפה שתחנת צבאית תסקר באובייקטיביות את הסכסוך בינינו לבין הצד הפלסטיני. בשפה הגל"צית אין יותר 'כוחותינו', אין יותר 'חיילנו'. ובכלל, צה"ל כבר לא מוצג בגוף ראשון".

ליבסקינד מוסיף: "יש לי בעיה עם זה שהתחנה הצבאית, גלי צה"ל, הפכה לחממה של משתמטים. איזה תרומה צה"לית יש בכך שחייל מסקר משחק כדורגל או מתאר את חוויותיו מההופעה של שלמה ארצי בקיסריה? מה הטעם בזה? ואיך זה קשור בדיוק לצה"ל?".

הזירה הפוליטית

בישיבת הממשלה שנערכה ביום ראשון לפני שבוע נמנעו השרים שוב מלקבע את יכולתה של תחנת גלי צה"ל לשדר פרסומות. בסך-הכול מדובר בהכנסה של כ-30 מיליון שקל בשנה לתחנה הצבאית מחסויות ומתשדירים שאמורים לפנות לקהל משרתי הצבא בלבד.

גורמים בכירים בגלי צה"ל דיברו אז על כך שמדובר במכה אנושה שתביא לבסוף לסגירת התחנה. "הניסיונות לסגור אותנו מעלות את השאלה האם עקרונות הדמוקרטיה הם באמת נר לרגליהם של הפוליטיקאים", אמר בכיר בתחנה ל"גלובס".

תחושת "הסוף הקרב" שקדמה לישיבת הממשלה הביאה למהלך מאוד לא שגרתי של עיתונאי התחנה. בכירים גלי צה"ל התקשרו לשרים בימים שקדמו לישיבת הממשלה וניסו להשפיע על דעתם. מפקד התחנה טוניק נפגש בעצמו עם מספר שרים וכן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני הישיבה.

ואולם, גלי צה"ל לא הייתה היחידה שהפעילה לחצים. בכירים בתחנות הרדיו האזוריות פנו אף הם לשרים בתקופה שקדמה לישיבה וניסו לשכנע אותם לא לקבע את יכולת התחנה לשדר פרסומות.

ניסיונותיהם של עובדי התחנה לא צלחו. לאחר דיון סוער החליטו השרים להאריך את הוראת השעה המתירה על שידור החסויות בעוד שנה, ואישור ההחלטה הועבר לפתחה של הכנסת, שאמורה להכריע בעניין בתקופה הקרובה.

שרים רבים, ביניהם בני בגין, משה בוגי יעלון ולימור לבנת הביעו את התנגדותם לקיומה של התחנה במתכונתה הנוכחית. בין היתר, נאמר כי אין כל הצדקה לקיומה של תחנה זאת ושל גלגלצ, המתחרות באופן ישיר בתחנות הרדיו האזוריות ללא כל הצדקה ועם תקציב נוסף ממשרד הביטחון.

לבסוף הוחלט בדיון כי תוקם ועדת שרים מיוחדת שתדון בעתידה של התחנה הצבאית.

בשיחה עם "גלובס" הסבירה שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, את עמדתה לגבי התחנה: "עוד בתקופה שכיהנתי כשרת תקשורת טענתי כי אין הצדקה לקיומה של תחנה צבאית. למה צריך תחנה צבאית? גלי צה"ל היא תחנה טובה ובעלת זכות קיום, אבל לא ברור מדוע בעידן של תקשורת פתוחה צריך תחנה כמוה שממומנת על-ידי המדינה".

"העניין העקרוני", מוסיפה לבנת, "הוא שתחנה צבאית היא דבר לא תקין. מדינה לא צריכה להחזיק תחנה. על אחת כמה וכמה בעידן שיש הרבה תחנות פרטיות שנאבקות לקבל רישיון מהמדינה. המצב הנוכחי אינו הוגן. גלי צה"ל נוגסת בתקציבי מדינה וגם בתקציבים של הרדיו האזורי".

עוד אמרה לבנת ל"גלובס" כי "זה לא מן הראוי שישדרו פרסומות בגלי צה"ל שנוגסות בפרסומות של הרדיו האזורי".

יו"ר התאחדות תחנות הרדיו האזוריות, דוד בן-בסט, מסכים עם דבריה של השרה. "גלי צה"ל היא תחנה חשובה, ואין לפגוע בה, אבל הכסף צריך להגיע ממקורות של משרד הביטחון - ולא על חשבון התחנות האזוריות שנלחמו על קיומן".

בן-בסט מוסיף כי "לא מדובר בחסויות אלא בפרסומות לכל דבר, כפי שקבע בית המשפט העליון בעתירה נגד גלי צה"ל שהגישו מספר תחנות אזוריות לפני כמה שנים".

"כדי למשוך את המפרסמים", מספר בן-בסט, "גלי צה"ל מוכרים במחירי היצף את זמן השידור, וחלק ניכר מעוגת הפרסום שהייתה ברדיו האזורי עברה לגלי צה"ל, בין היתר מכוח היותם תחנה ארצית".

הלחצים מבחוץ

למרות הרוחות שנושבות נגד התחנה הצבאית מבחוץ ולמרות המאבק על קיומה של התחנה, עיתונאי התחנה עומדים על כך שהסיקור בתחנה מוטה אך רק משיקולים מקצועיים-עיתונאיים. בכירים בתחנה טוענים כי דווקא האובייקטיביות שלהם באה להם לרועץ באחרונה.

"הסיקור האובייקטיבי של התארחותו של אהוד ברק במלונות היוקרה בסלון האווירי בפריז ושל פרשת גלנט, למרות שהכתבים בתחנה ידעו היטב מה ברק חושב על התחנה ומהם הדברים שמונחים על הכף - ביניהם קיום התחנה והמשרות שלנו - כל אלה הובילו לכך שלשכת שר הביטחון החליטה להיכנס בנו קשות ולהראות לנו מי הבוס", מספר עורך בכיר בתחנה.

"בתקופות מסוימות" , מספר עיתונאי בכיר, "טוניק קיבל טלפונים שבהם נאמר לו מפורשות לסקר את פעילות השר יותר בעדינות. טוניק ניסה למנוע את הלחצים, אבל כולם בתחנה ידעו שהם קיימים. נוצרה אווירה של צנזורה פנימית ושל פחד מפני הדרג הפוליטי".

לדברי אחד העיתונאים, "גם אם לא כולם קיבלו הערות, היה ברור שיש כאן איזה רוח מפקד, ושיש צורך להרגיע את הסיקורים ולא להיות בוטים מדי. החופש העיתונאי נפגם עם כל יום שעבר. בסופו של דבר הגענו לפיטורים של טוניק".

גורם בכיר אחר בתחנה מספר כי בטרם החליטו העיתונאים לצאת למאבק על הקיום של התחנה, התקיימו דיונים פה ושם ובעיקר במסדרונות התחנה. לבסוף החליטו עיתונאי התחנה להוציא "גילוי דעת" נגד החלטת ברק לפטר את טוניק: "אירועי היממה האחרונה מצטרפים לשורה של התבטאויות וצעדים בתקופה האחרונה, שנדמה שמטרתם לפגוע בעצמאות העיתונאית של שידורי התחנה", נכתב בגילוי הדעת.

"אין ספק", אמרה עיתונאית בכירה ל"גלובס", שאת המאבק על משרתו של מפקד התחנה כבר הפסדנו. השאלה הגדולה היא האם הפסדנו את הציבור? האם דווקא אנחנו העיתונאים, שאמורים להיות עם היד על הדופק ולקרוא את המגמות הפוליטיות, פספסנו את כל הרמזים שהיו בדרך? לא יודעת, יכול להיות שהיינו צריכים לצאת למאבק כבר קודם. מאבק גדול על קיומה של התחנה".

מגלי צה"ל נמסר: "אף פעם לא ניתנה לאף אחד בתחנה שום הנחיה לסקר באופן מתון נושא כלשהו. הדבר היחיד הוא שמפקד התחנה חוזר ואומר השכם וערב לכל המגישים והעורכים שהכוח שלנו דווקא בתקופות כאלה נובע אך ורק מעבודה מקצועית ומדויקת שאנו עושים, ומורה להמשיך לדווח ולהקפיד על עבודה מקצועית ולהביא את הידיעות באופן מאוזן על מנת שלא ניתפס בטעויות מקצועיות".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב