גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש סיכוי לגלות בישראל גז בכמות של פי 4 ממה שהתגלה עד כה; המיסוי סביר, גם אחרי ששינסקי"

לילנד טייט, מנכ"ל מפעילת הקידוחים ATP שמאיימת על ההגמוניה של נובל אנרג'י בישראל, בראיון מיוחד ל"גלובס": "מקווה שנצליח" ■ "הדבר הכי גרוע שיכול לקרות כאן זה תקלה נוסח מפרץ מקסיקו" ■ באיזה רישיונות מחפשת ATP גז ואילו מניות עשויות ליהנות מכך?

ישראל מציעה ליזמים בתחום הנפט והגז תנאים סבירים גם אחרי המיסוי החדש שהוטל בעקבות המלצות ועדת ששינסקי - כך אומר לילנד טייט, מנכ"ל ATP, חברת הקידוחים האמריקנית שנכנסה באחרונה לשוק חיפושי הגז והנפט הישראלי. בראיון ראשון לכלי תקשורת ישראלי, מכריז טייט כי החברה שבניהולו מעוניינת בכמה שיותר רישיונות לחיפושי נפט וגז ומסביר מדוע אין צורך להקצות שטחי חוף יקרים להקמת מתקנים יבשתיים לטיפול בגז הטבעי שיופק מ"תמר" ומ"לוויתן".

במשך שנים מדברים בישראל על הצורך להביא לכאן חברת קידוחים רצינית נוספת, שתוכל לערער את ההגמוניה של נובל אנרג'י. נובל, שהגיעה לכאן ב-1999, מחזיקה כיום - עם שותפתה קבוצת דלק - בכל מאגרי הגז המוכחים של ישראל. רבים בממשלה סבורים כי התלות במפיקת גז אחת, ידידותית ומקצועית ככל שתהיה, איננה בריאה מבחינה אסטרטגית.

על רקע הדברים האלה, נחשבת כניסתה של ATP הישג מבחינת ישראל. מדובר בחברה לא גדולה אמנם (היא נסחרת בנסדא"ק לפי שווי שוק של 830 מיליון דולר בסך הכול), אבל בעלת מוניטין מקצועי מצוין, בעיקר בתחום קידוחי המים העמוקים, האזור שבו נמצאים רוב מאגרי הגז הגדולים של ישראל. היא מדורגת רביעית מבחינת היקף פעילותה במים עמוקים במפרץ מקסיקו, אחרי חברות ענק כמו רויאל-דאץ'-של, BP ואננדרקו.

"רוצים 12 רישיונות"

- מר טייט, מדוע לדעתך חברות הענק אינן רוצות לבוא לכאן, למרות תגליות הגז הגדולות תמר ולוויתן?

"מה שמטריד את חברות הענק הוא כיצד תשפיע כניסתן לשוק הישראלי על האינטרסים שלהן בשווקים אחרים. אנחנו פועלים בים הצפוני ובמפרץ מקסיקו ואין לנו שום כוונה להיכנס לשווקים במדינות שיש להן קונפליקט עם ישראל. חוץ מזה, אני מקווה שנצליח כאן כל כך, שלא נצטרך בכלל לחפש שווקים נוספים".

- מה שכנע אתכם לבוא לכאן?

"בתוך פחות משלוש שנים התגלו כאן כמויות גז בהיקף 25 טריליון רגל מעוקבת (tcf) - זהו נתון חסר תקדים שמעיד על גודל הפוטנציאל שיש לשוק הישראלי. לפי הערכות שאנחנו מכירים, יש כאן פוטנציאל ל-100 tcf. אני מאמין שתגליות כאלה יהפכו את ישראל למתמודדת רצינית על אספקת הגז לשוק האירופי וכמובן יספקו את צורכי האנרגיה של ישראל לשנים רבות".

- עיכבתם את כניסתכם עד לסיום עבודתה של ועדת ששינסקי אבל לא שיניתם את החלטתכם בעקבות מסקנותיה.

"התחלנו במגעים לקראת כניסה לשוק הישראלי באוקטובר, כשעבודת ועדת ששינסקי הייתה בעיצומה. אנחנו חושבים שגם כיום התנאים הכלכליים כאן טובים, במיוחד למאגרי גז קטנים. המס החדש אמור לחול על המאגרים רק בשלבים מאוחרים יחסית של חייהם ובחלק מהמאגרים, במיוחד הקטנים, הוא לא ייכנס לתוקף בכלל. מה שנשאר ליזם לשלם למדינה זה תמלוגים בשיעור נמוך יחסית של 12.5% ומס חברות שצפוי לרדת ל-18%. זו מערכת מיסוי שבהחלט אפשר לומר שהיא סבירה".

- העובדה שישראל שינתה את כללי המשחק באמצע המשחק, כטענת חלק מהיזמים, לא הרתיעה אתכם?

"אתם שוק חדש יחסית והרגולציה כאן עדיין מתפתחת. מבחינתנו, עיתוי הגעתנו לכאן היה מצוין כי יכולנו להביט מהצד בהתגבשות הכללים ולחשב מראש את השפעתם עלינו. כמובן, חשוב לנו שתהיה ודאות ויציבות ושלא יהיו שינויים מהותיים נוספים ברגולציה".

- בכמה רישיונות חיפושים אתם מעוניינים?

"נכנסנו כשותפים לשלושה רישיונות חיפושים (שמשון ושני רישיונות דניאל עם ישראמקו - ע"ב), ואנחנו ממתינים לאישור לשניים נוספים (קרן ואביה עם קבוצת דלק). אנחנו בשיחות לרישיונות נוספים. היינו רוצים להיות שותפים בכל רישיון פנוי. אם נוכל להשיג 12 רישיונות, נהיה מרוצים מאוד".

"חשוב לנו לשמור על השליטה"

בינתיים, כבר לקחה ATP מומחים מיחידת הנפט במשרד התשתיות לביקור באסדת הקידוח הענקית טיטאן. מדובר באסדה בגובה של כ-80 מטר, המסוגלת לא רק להפיק גז אלא גם לעבדו ולהזרימו ישירות למערכת ההולכה.

ATP החלה להתעניין בשוק הישראלי לפני כשנתיים, בעקבות תגלית תמר. ההתעניינות הפכה למעשית בעקבות אסון דליפת הנפט מבאר מקונדו שבמפרץ מקסיקו. נשיא ארה"ב ברק אובמה הכריז אחרי האסון על מורטוריום - הפסקת פעילות הקידוחים הימיים באזור המפרץ למשך חצי שנה. ATP, שפעילותה מתמקדת באזור זה, נפגעה מההוראה כמו חברות אחרות שפעלו במפרץ, אף שלרובן לא היה כל חלק באסון הדליפה.

"עבדנו במפרץ במשך שנים ומעולם לא הייתה לנו תקלה, אבל כשקרה מה שקרה והקידוחים הופסקו, ספגנו אותו עונש שספגו האחראים לדליפה", אומר טייט ומזהיר: "הדבר הכי גרוע שיכול לקרות כאן זה תקלה נוסח מפרץ מקסיקו. משום כך חשוב כל כך שלא תהיה שום התפשרות על הרמה המקצועית של החברות שינהלו כאן את הקידוחים".

- מה דעתך על נובל אנרג'י?

"נובל היא חברה מצוינת ואנחנו נשמח להיכנס אחריה".

ATP צפויה להשקיע בין 25 ל-30 מיליון דולר בקידוח הראשון שתבצע ברישיון שמשון, שבו היא מחזיקה 40% מהזכויות. הקידוח מתוכנן לאפריל 2012 ואם הוא יסתיים בהצלחה, אמורה הפקת הגז להתחיל לקראת סוף 2014. "שיעור האחזקה הממוצע שלנו ברישיונות שבהם אנו שותפים עומד על 85%", אומר טייט. "אני מניח שבישראל לא נרד מ-35%. חשוב לנו מאוד לשמור על השליטה והניהול המקצועי של הקידוח, בין היתר זה מאפשר לנו לנהל את לוחות הזמנים של העבודות".

- מה דעתך על הקריאות בישראל לשמור את הגז לצורכי המדינה ולא לייצא אותו?

"אני מבין את הצורך הזה, אבל אם אתם רוצים שיזמים ישקיעו 175 מיליון דולר בקידוח מים עמוקים, צריך לתת להם את האפשרות לייצא לפחות חלק מהגז שימצאו".

- ATP נחשבת אולי חברה מקצועית מאוד, אבל במונחי שווי שוק, אתם לא חברה גדולה.

"שווי המניה שלנו, 16-17 דולר, מתמחר באופן מוגזם את הסיכונים. השווי לא מגלם באופן מלא את מתקני הקידוח וההפקה שלנו, ששווים כמיליארד דולר, ואת רזרבות הנפט והגז ששוות עוד כ-6.7 מיליארד. על פי הספרים (נכסים פחות התחייבויות - ע"ב) מחיר המניה שלנו היה צריך להיות 70-80 דולר".

"חשוב שתהיה יותר ממערכת אחת לאספקת גז"

הנושא הבוער ביותר מבחינת ישראל כיום בתחום הגז הטבעי הוא הבטחת אספקתו. בימים שבהם עתיד הזרמת הגז המצרי אינו ברור, נמצאת ישראל במצב בלתי נסבל: כל הגז הטבעי כחול-לבן אמור לזרום דרך מערכת הולכה אחת הכוללת אסדה, צינור ומתקן קבלה באזור אשדוד. הצורך בהקמת מערכת הולכה נוספת הוגדר "מטרה אסטרטגית מספר אחת" ע"י שר התשתיות הלאומיות ד"ר עוזי לנדאו, אלא שמאבק אגרסיבי שניהלו בקיץ שעבר תושבי חדרה, קיסריה והיישובים הסמוכים, בגיבוי הארגונים הסביבתיים, הביא להקפאת היוזמה להקים מתקן יבשתי קטן לקליטת הגז באזור חוף דור.

דרישתם המרכזית של התושבים והירוקים הייתה לבדוק חלופה של קליטת הגז באמצעות אסדה ימית. בתחום הזה יש ל-ATP הצעות מעניינות: החברה מייצרת ומפעילה אסדות ימיות כאלה ברחבי העולם. לדברי טייט, עלות כל אסדה היא 500-600 מיליון דולר ומשך הזמן מרגע ההזמנה ועד ההפעלה הוא 3.5-4 שנים.

"אנחנו מבינים את הרגישות להקמת מתקנים על שטחי החוף, אך חשוב מאוד שתהיה יותר ממערכת אחת לאספקת הגז", אומר טייט. "המערכת שלנו יכולה לפעול במרחק רב מהחוף ולמעשה היא תשלים את זו שמקימה נובל אנרג'י".

הצעה אחרת של ATP, מעניינת לא פחות, היא לתכנן ולהקים עבור השוק הישראלי מתקן צף להנזלת גז טבעי. כיום מנסה ישראל לקדם חלופה שמבוססת על מצוף ימי בעוד שהיזמים מקדמים הקמת מתקן יבשתי גדול בקפריסין. לדברי טייט, מתקן ההנזלה ש-ATP מסוגלת לתכנן ולבנות בתוך 3.5-4 שנים יהיה הפתרון האופטימלי לצורכי המשק הישראלי. הוא אינו גוזל שטחי קרקע, אינו מהווה מטרה אסטרטגית נייחת לגורמים עוינים והוא כלכלי למאגרי גז בהיקף 1.5 טריליון רגל מעוקבת (tcf) ויותר.

עוד כתבות

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל