גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרנות הפנסיה הוותיקות מופלות מול החדשות"

מנכ"ל גילעד הוותיקה, יואב ערמוני, מסביר איך מגיעים לעודף אקטוארי מרשים ולמה הוא לא חושש לחלק אותו לעמיתים

שוק קרנות הפנסיה נחשב חם, ממש רותח, בכל הנוגע לעיסוק לקרנות החדשות המקיפות. ואולם, בשקט בשקט גם השוק הזקן יותר, של קרנות הפנסיה הוותיקות המאוזנות, מרכז בידיו נכסים בהיקף גדול, של יותר מ-29 מיליארד שקל, הרחק מאור הזרקורים והכותרות.

"אנחנו קרן זהירה ושמרנית, ומציגים תשואות טובות לאורך השנים", אומר בראיון ל"גלובס" יואב ערמוני, מנכ"ל גילעד הוותיקה (גמלאות לעובדים דתיים), ומוסיף כי התשואות של הקרן טובות ביחס לסיכון. "גילעד עצמה לא הייתה צריכה את ועדת חודק מלכתחילה, כי אנו מתנהלים בצורה מאוד שקולה ודפנסיבית. כשאני מסתכל על גילעד מול קרנות ותיקות אחרות אין לנו במה להתבייש".

קרן גילעד הוותיקה הוקמה ב-1959 והשליטה בה נמצאת בידי העמיתים. מדובר בקרן ותיקה מאוזנת, שלמעשה רושמת במהלך השנים עודף אקטוארי מרשים, המעיד על ניהול שמרני ואחראי, ושמנהלת יותר מ-7 מיליארד שקל.

בגילעד 4,708 עמיתים פעילים, מהם 3,574 פנסיונרים, ועוד 8,332 מוקפאים-בלתי פעילים. הפנסיה הממוצעת בקרן היא כ-3,600 שקל, כשקבוצות העמיתים הבולטות ביותר בקרן הן אוניברסיטת בר-אילן, מורים ומורות ממרכז ישיבות בני-עקיבא, גננות ומורות באמונה, בנק מזרחי-טפחות ומוטורולה. יו"ר הקרן הוא שאול יהלום, לשעבר שר בממשלה וח"כ.

"הקרנות הוותיקות היו קונספציה שלא הייתה יכולה להימשך. לא ייתכן שווקטור הזכויות היה יכול להימשך בנפרד מווקטור התשואות. זה פשוט לא החזיק מים", אומר ערמוני. הוא מוסיף, כי "ההעברה של השוק לקרנות חדשות הייתה נכונה. אבל, אני חושב, כדאי לבסס בקרנות החדשות יכולת לרכישת זכויות או מנות פנסיה בשנים טובות, עבור שנים של חוסר עבודה".

לאחרונה עלו קרנות הפנסיה הוותיקות המאוזנות לכותרות, בשל דרישה של עתודות הוותיקה והע"ל הוותיקה להשוואת התייחסות האוצר לעמיתים בקרנות המאוזנות לאלו שבקרנות הגירעוניות שהולאמו, ולספק גם להן כרית ביטחון כנגד התנודתיות בריבית.

אתם בחרתם לשבת בצד.

"התלבטנו אם להצטרף אליהן, ואנו עדיין מתלבטים, משום שאם מסתכלים על הדרישה בהיבט הרעיוני אז יש בה צדק, אבל אנו לא בטוחים שיש שם קייס משפטי. נוסף לכך, ובהתייחס למצבנו היום - כשאנו הולכים לחלק עודף אקטוארי - זה לא כל כך נוח עבור גילעד ללכת לביהמ"ש ולהגיד שעשקו אותי. בכל אופן, אין ספק שיש כאן אפליה ביחס לקרנות הפנסיה שבהסדר, שכבר נהנות מגיבוי ממשלתי, ולטעמי יש לגדר בכרית הביטחון את התנודתיות של השוק עבור כל העמיתים במערכת הוותיקה".

בסוף מארס האחרון אישר דירקטוריון גילעד הגדלת זכויות הפנסיה לעמיתים ולגמלאים בשיעור של 4%, רטרואקטיבית החל מתחילת השנה. בסה"כ, הגדלת הזכויות הוערכה בהפחתת העודף האקטוארי בסך של כ-252 מיליון שקל, מתוך עודף של כ-723 מיליון שקל שהיה לקרן בסוף 2010.

לפיכך, לאחר הגדלת הקצבאות, העודף האקטוארי בקרן עתיד להצטמצם בשיעורו לכ-5.6% מההתחייבויות האקטואריות. "מדובר בדבר יוצא דופן: קרן ותיקה שמחזירה לעמיתים מהעודפים", אומר ערמוני.

מאיפה בא העודף, והאם אתם לא מסתכנים בהקטנת העודף הצבור?

"העודף בא מתשואות, ממכירת הקרן החדשה ועוד. אתה לא יכול לשבת על קופה כך שהעמיתים האחרונים ייהנו מהעודף, אלא כל העמיתים, שזכותם ליהנות מהעודף. בכל מקרה, אנו יורדים ל-450 מיליון שקל עודף והמצב איתן".

"דוח ביקורת חריף על קודמי"

באוגוסט 2007 מכרה גילעד הוותיקה את קרן גילעד החדשה (וקופות גמל קטנות) לקבוצת הראל, תמורת 100 מיליון שקל. בהמשך התברר שבהסכם נכללה התייחסות לגבי העסקת מנכ"ל גילעד דאז, יעקב זילברברג, בהראל למשך עשר שנים, בתמורה ל-12 מיליון שקל. לאחר שהתברר כי הליך העסקה בגילעד היה לקוי, נאלץ זילברברג (וגם יו"ר הקרן, עו"ד אברהם פומרנץ) להתפטר מתפקידו.

כמו כן, גילעד הוותיקה דרשה לקבל את הסכום לזילברברג, כך שהתמורה לקרן תוגדל ל-112 מיליון שקל. ככל הידוע, הראל וגילעד הוותיקה הלכו לבוררות והתפשרו על אמצע הדרך, כך שגילעד הוותיקה קיבלה לבסוף כ-106 מיליון שקל עבור הקרן החדשה שמכרה.

לצד הכספים שהיו אמורים להתקבל אצלו מהראל, תפס זילברברג כותרות שליליות גם בגלל סכום נוסף בהיקף של 5 מיליון שקל ברוטו (2.6 מיליון שקל נטו) שקיבל מהקרן קודם לכן במסגרת שינוי מבנה ניהול הקרן ומהות מעסיקו.

בשבועות האחרונים הנושא הגיע לפתחי בית הדין לעבודה בת"א, כשגילעד הגישה תביעה בהיקף 3 מיליון שקל נגד זילברברג.

"פנינו לזילברברג וביקשנו לפתור את זה, ולצערנו הנושא הגיע לכדי תביעה. לקראת 2007 החלו הדיונים להפרדת חברת הניהול מהקרן לפי דרישות החוק, ומכמה סיבות, שלהבנתנו אינן מוצדקות, הגיעו אז למסקנה שיש לשלם את הסכום האמור לזילברברג. קרן גילעד גם מצאה עצמה משלמת לו בערך 160% ממה שהתכוונה לשלם לו מלכתחילה. הכסף הזה הוא לא כסף שלי או של מישהו אחר, אלא של העמיתים, ולכן פנינו לביהמ"ש".

פרשת זילברברג מאחוריך?

"אני לא מכיר את האיש ואין לי קשר איתו. כשנכנסתי לתפקידי קיבלתי דוח ביקורת חריף ויוצא דופן שהאוצר עשה על ההתנהלות של הקרן בימי קודמי. מאז, כבר שנתיים וחצי, אנו עדיין מתעסקים הרבה מאוד עם הדוח הזה ועם המשמעויות הנגזרות שלו".

מה דעתך על העסקה עם הראל בדיעבד?

"היה נכון למכור את הקרן החדשה. כאשר אני רואה את הוצאות הרגולציה לקרן הוותיקה, אני חושב שהקרן החדשה לא הייתה מחזיקה את הרגולציה כפי שצריך, בגודל שהייתה אז. זה שוק של גדולים, וגילעד לא הייתה מספיק גדולה. בכלל, הוצאות הרגולציה גבוהות ומחייבות בסיס נרחב של דמי גמולים".

עלויות רגולציה יש גם לקרנות ותיקות. מכירת הקרן הוותיקה נמצאת על הפרק?

"זה לא נמצא על הפרק ולא תואם את האינטרס של העמיתים. יחד עם זאת, אי אפשר להוציא זאת מכלל אפשרות לטווח הארוך, אם נגיע למצב שהרגולציה תכביד מעבר למידה שנוכל להחזיק".

קרן גילעד הוותיקה

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם