גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקונים לא מתעניינים בחיזוק הבניין

פנטהאוז מעוצב המולבש על גג בניין בן 40 שנה - שווה יותר או פחות מפנטהאוז טרי בבניין חדש? אז זהו - תלוי את מי שואלים. בעלי עניין יטענו שמדובר בעסקה עדיפה - כי אפשר לדעת מי השכנים ומה מצב גני הילדים הסמוכים. השמאים יזכירו ויזהירו: גם אם חיזקו את היסודות - אלה עדיין בניינים ישנים

מצד אחד, מדובר בדירה חדשה לכל דבר ועניין. מצד שני היא ממוקמת על בניין ישן. מצד שלישי - איפה עוד יכולים רוכשי דירות להכיר את השכנים עוד לפני שהדירה שלהם נבנתה.

הדירות החדשות שנוצרות בתהליך החיזוק במסגרת תוכנית המתאר הארצית מספר 38 הן למעשה מוצר חדש בענף הנדל"ן. נכון להיום אין הרבה יזמים שכבר הגיעו לשלב השיווק או מכירת הדירות בפועל. אז איך באמת משווקים דירה חדשה בבניין מחודש, עד כמה חוקרים הרוכשים את היזם בנושא החיזוק, איך מתמחרים דירה כזו ולאילו דברים צריך לשים לב בחוזה לרכישת הדירה החדשה.

אפשר היה לצפות שדירה חדשה שנבנתה על בניין ישן במסגרת חיזוקו תעורר אצל הרוכשים שאלות לגבי טיב החיזוק, אולם אנשי השיווק והיזמים מספרים ששאלות אלו כמעט ולא עולות בתהליך המכירה.

"הדירות משווקות בדיוק כמו כל דירה חדשה אולם, הן נמצאות בסביבה של דירות יד שנייה. הקומות הנוספות לבניין הקיים הן חדשות אבל הבניין בחלקו לעולם לא יהיה חדש אלא מחודש" מסביר בני קרת מנכ"ל פרסום אזימוט ויועץ אסטרטגי לשיווק נדל"ן, "מדובר במנגנון שיווק רגיל המתאים לפרויקט קטן. עיקר המשאבים יושקעו בשילוט במקום, במידע העובר מפה לאוזן, אתרי אינטרנט ומתווכי האזור. בדרך כלל, לא פותחים קמפיין ומשרד מכירות כשמדובר במספר דירות קטן".

"יש שלושה סוגי לקוחות", מחלק שגיא ניב סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת צוק איתן הפועלת בתחום את פוטנציאל לקוחותיו: "יש רוכשים שרואים לפניהם רק דירה חדשה, יש כאלה שמתייחסים לדירה כחדשה על בניין ישן ויש אלו שהשאלה הזו לא מעניינת אותם בכלל".

לצוק איתן פרויקט מתקדם ברחוב ברנר 15 ברעננה שם התחילו לאחרונה עבודות הביצוע לחיזוק המבנה והוספת שלוש דירות חדשות. "השיווק שונה מזה של דירה רגילה. גם בגלל העובדה שלאור הפרסום הרב והסיפורים על כל מיני חברות, אנשים רוצים לקבל ביטחון ולדעת בוודאות שהתוכנית תתבצע. זו הסיבה שאנחנו יצאנו לשיווק רק עכשיו, כשיש כבר קבלן והעבודות החלו".

בין הדמייה למציאות

נכון להיום אין הרבה פרויקטים שהושלמו במסגרת תמ"א 38 וכפועל יוצא מזה גם אין הרבה יזמים ששיווקו דירות. אחד הבודדים הוא רועי נחמוקה, בעל חברת אחדות, שכבר מכר דירות בפרויקט שחיזק ברחוב הירדן ברמת גן. מתוך 8 דירות חדשות שנוספות לבניין הישן ברחוב נמכרו לאחרונה שתי דירות: דופלקס 5 חדרים בשטח 140 מ"ר עם 40 מ"ר מרפסות שמש ב-2.28 מיליון שקל ודופלקס לופט 5 חדרים בשטח 165 מ"ר עם 25 מ"ר מרפסות שמש. הדירה הראשונה נמכרה למשפרי דיור מהסביבה והשנייה לזוג שהחליט לעבור מדירת שלושה חדרים קטנה, שהייתה בבעלותו בתל אביב ומחירה היה זהה.

גם נחמוקה מספר כי הרוכשים מתייחסים לדירה כחדשה לכל דבר ועניין ונושא החיזוק כמעט ולא עולה על הפרק: "למעשה, מה שנשאר מהבניין הישן זה רק השלד. כל השאר חדש. אנחנו משווקים את הדירות כמו דירות חדשות אבל כמובן שצריך להיות מוכנים לענות על כל השאלות בנוגע לבניין ולתמ"א. בפועל, הרוכשים מתעניינים בעיקר בדירה החדשה ועד היום לא נתקלתי במי ששאלו יותר מדיי שאלות על הבניין הישן או החיזוק".

נחמוקה מספר כי שיווק הדירות נעשה באמצעות חברת שיווק, עם תקציב שיווק מסודר, כמו בפרויקט רגיל וסבור שבכל מקרה לדירה בפרויקט תמ"א יש יתרון על פני דירה שמשווקים על הנייר: "כשאנשים קונים דירה על הנייר הם רואים פיסת קרקע והדמייה. אני נותן להם הרבה יותר מזה - בניין כבר יש, והם רואים את ההתקדמות".

בין יד ראשונה ליד שנייה

שאלה מהותית בכל הנוגע לדירה חדשה שמשווקת במסגרת בניין שעבר תהליך תמ"א 38 היא התימחור. אם מדובר בדירה חדשה לכל דבר אז גם המחיר צריך להיות בהתאם, או שמא היסודות הישנים משפיעים גם על נושא זה. שמאית המקרקעין, המשפטנית והאגרונומית נחמה בוגין, סבורה שיש לקחת בחשבון השפעה על המחיר וההבדל בין דירה חדשה בפרויקט שכזה לבין דירה בפרויקט חדש לא תמיד יסתכם באחוזים בודדים: "ההבדל העיקרי בין בניין חדש בשכונה חדשה לבין בניין שעבר הליך חיזוק במסגרת פרויקט תמ"א 38 הוא חדש אל מול מחודש. בניין חדש נבנה לרוב כחלק מסביבה מתחדשת ולצדו מבנים חדשים אחרים, עם חזית מודרנית ופיתוח סביבתי ענף. לעומת זאת, במסגרת הליך תמ"א 38 מתרומם בניין משופץ וחדשני בחזיתו, בסביבה מתבגרת ומיושנת".

בוגין מסבירה כי ההבדל במתן הערכות שווי בין דירה חדשה בבניין חדש לבין דירה חדשה בבניין של תמ"א, מתבסס על נתוני השכונה, התנאים הסביבתיים, שירותים לרווחת הדיירים כמו בתי ספר גני ומרכזים מסחריים, עורקי תחבורה ועוד אך בעיקר על העובדה שמדובר בבניין משופץ ולא בבניין חדש.

"בפרויקט חדש מקבלים רוכשי הדירות תוספות כמו לובי בכניסה ולובי בכל קומה, מחסנים לכל דירה, חניונים תת קרקעיים וגינות ומרחבים ירוקים בשטחים הציבוריים. את הדברים הללו, בדרך כלל לא נמצא בבניין ישן שעבר תכנית תמ"א 38. חשוב לזכור, יסודות הבניינים עברו התאמה לתנאים כיום ולעמידות בפני רעידות אדמה אך בל נשכח שמדובר עדיין ביסודות ישנים כי לרוב תמ"א 38 מבצעים על מבנים בני מעל 50 שנה, ולכן מדובר בבניין משופץ על כל המשתמע מכך. לא ניתן לעקור את סביבת הבניין המתיישנת ולכן אני מעריכה שווי דירות קבלן בפרויקטים של תמ"א 38 בכ-20% פחות ממחיר השוק לדירות חדשות באותו אזור ובאותה העיר".

בוגין אינה היחידה שעושה את החישוב וגם בצוק איתן מודעים לשווי השונה של הדירה החדשה. בפרויקט של החברה ברעננה ייבנו דירות של 145 מ"ר ו-160 מ"ר שישווקו תמורת 3.1 מיליון שקל ו-3.5 מיליון שקל בהתאמה. ניב אומר שהתמחור לקח בחשבון שלא מדובר בדירה חדשה בפרויקט חדש: "יש התחשבות במחיר בעובדה שהבניין מחודש. אנחנו מסתכלים על דירות דומות בסביבה בשוק היד 2 ועל דירות חדשות בפרויקטים חדשים והתמחור שלנו נמצא בין שני טיפוסי הדירות הללו".

נקודות וותק

לצד מספר יחידות הדיור הקטן והעובדה שמדובר בתוספת לבניין קיים מסתבר שיש כמה יתרונות בפרויקטים מסוג זה שגם עוזרים לפלח טוב יותר את קהל היעד וגם מושכים קהל שבוי - המיקום. רחובות רבים שבהם ניצבים בניינים שעוברים או מיועדים לעבור את תהליך החיזוק אין אפשרות לבנייה חדשה. במקרים רבים זו האפשרות היחידה לדירה חדשה באזור עובדה שקורצת ללא מעט משפרי דיור.

"ההתייחסות לשיווק דירת במסגרת תמ"א 38 דומה להתייחסות שלנו לשיווק כל פרויקט אחר" כך אומרת ליאת דנינו ישראלי מנכ"לית חברת השיווק אמבסדור שמשווקת כבר היום דירות בפרויקטים של תמ"א 38, "דין 8 דירות בפרויקט שכזה כמו דין 80 יחידות דיור בפרויקט חדש. הלקוח מתייחס לזה כמו אל דירה חדשה ועיקר המיקוד הוא במיקום. יש כאן יתרון משמעותי בכך שהבניין כבר קיים, השירותים המוניציפליים מסביב כולם עובדים וידועים. אפשר לבדוק אותם, וגם את השכנים".

דנינו-ישראלי מספרת שהיתרונות הללו גורמים לכך שרוב הרוכשים בפרויקטים של התמ"א באים מהמעגל הקרוב. מהשכונה עצמה. "הם למעשה עוברים לדירה חדשה אבל לא משנים כלום. לא בית ספר לילדים ולא את הסביבה. אבל משפרים את הדירה". גם דנינו ישראלי כמו שאר המשווקים והיזמים מודה שרוב הלקוחות לא ממש נכנסים לעומקו של החיזוק ומתעניינים בדירה החדשה. "מי שהתהליך והחיזוק מעניין אותו זה הדיירים הקיימים בבניין. הם גם אלו שמחליטים עליו וגם הם אלו שחווים את אי הנוחות כתוצאה ממנו. רוכשי הדירות באים בסוף וגם מרווחים לוח זמנים של מסירה שלא יוכלו לקבל בשוק פרויקט אחר - תוך שנה".

בין השכנים ליזמים

חלק לא פחות חשוב בתהליך רכישת דירה הוא לדעת למה צריך לשים לב בחוזה או בתנאי המכירה. גם כאן, כקונים דירה בפרויקט של תמ"א 38 יש כמה דגשים שצריך להתחשב בהם שלא קיימים בהסכם מכירה רגיל. עו"ד קרן כהן בלחרסקי מסבירה למה כדאי לשים לב עוד לפני החתימה: "יש הבדלים בין עסקה רגילה לעסקה של תמ"א 38. אחד הדברים אולי החשובים ביותר הוא לבדוק את ההסכם שחתם הקבלן עם דיירי הבניין טרם התחיל התהליך ולראות שהעסקה הנוכחית לא סותרת הסכמות אחרות שהיו עם הדיירים".

בהקשר הזה צריך לשים לב למועד המכירה, האם הדיירים אישרו לקבלן למכור דירה במועד שהוא משווק אותה והאם הבטוחות שהוא מבטיח אכן מוסכמות גם עליהם. חשוב מאוד לבדוק את יחסי הכוחות בין רוכשי הדירות החדשות לדיירים הוותיקים. מה קורה, למשל, אם מתעוררת בעיה עם הקבלן, האם ההחלטה להחליפו משותפת? האם הדיירים הוותיקים הם אלו שמחליטים?

אי הסכמה בנושאים כאלו יכול גם להגיע לכך שהפרויקט ייתקע. גם הצמדות הן משהו שכדאי לשים אליו לב. אם הקבלן התחייב להצמיד את הזכויות בגג לרוכש הדירה העליונה צריך לראות שבהסכם המקורי עם הדיירים לא כתוב במפורש שהגג חוזר להיות רכוש משותף. כהן בלחרסקי מדגישה, כי נתקלה לא פעם בבעיות בין החוזים המקוריים לחוזי המכר ורוכשי הדירות צריכים לדעת מה לבדוק.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית