גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידו דיסנצ'יק: "הייתי דלת מקשרת לאולמרט בהולילנד"

מתברר כי דיסנצ'יק שימש כ"עלה התאנה" של עד המדינה בפרשת הולילנד במשך לא פחות מ-9 שנים ■ שוחד? לא היה לו שום מושג

בחודש הבא תחל הפרקליטות בשימועים בפרשת הולילנד. הנה תקציר האירועים על-פי טיוטת כתב האישום: יזם אמביציוזי שיחד בכירים בעיריית ירושלים בתמורה לאישור זריז של פרויקט מגלומני. עד המדינה בפרשה טוען כי שימש כמאכער בשליחות היזם, ששילם, לעתים מכיסו, את כספי השוחד תמורת היתרי הבנייה וזירוז ההליכים. עד המדינה הזה הוא, בלשון המעטה, טיפוס בעל תדמית בעייתית.

ואולי דווקא התכונות שנתפסות כבעייתיות הן אלה שסייעו לו, על-פי טיוטת כתב האישום, לתווך בין היזם הלל צ'רני לגורמים השונים, בהם גם אהוד אולמרט, בזמנו ראש עיריית ירושלים ולימים ראש הממשלה. "אמרתי לצ'רני שאני הפרונט", אמר העד לחוקרים, "אני אופיע ואנהל את המשא-ומתן עם האנשים, אעביר להם את השלמונים, והוא יישאר בצל".

אלו הם עיקרי החשדות. אבל בסיפור כזה, אולי חקירת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה, שום דבר לא פשוט, וגם ה"פרונט", מתברר, צריך עוד פרונט. או יותר נכון, עלה תאנה. וכאן נכנס לתמונה עידו דיסנצ'יק.

ייאמר מיד: דיסנצ'יק לא נחקר כחשוד בפרשה. המשטרה גבתה ממנו הודעה (שעיקריה נחשפים כאן לראשונה) ושחררה אותו. אז מה בכל זאת הוא עשה שם? דיסנצ'יק - לשעבר עורך 'מעריב' ויו"ר דירקטוריון בזק, וכיום יו"ר מועצת המנהלים של מכון ויצמן ונושא בשורה של תפקידים בכירים אחרים - היה כאמור הפרונט של המאכער: אישיות מכובדת שפעלה מול הפקידים הבכירים. מעין אנטי תזה לתדמית של העד עצמו. דיסנצ'יק, טען עד המדינה בפני החוקרים, "הוא בחור הגון לחלוטין וגם ישר מאוד. נעזרתי בו מאחר שהיה דמות ידועה ציבורית ומפני שהיה לו מעמד מאוד מכובד הן בקהילה העסקית והן אצל הפוליטיקאים".

כשהחוקרים סיפרו על הטענה הזו לדיסנצ'יק, הוא השיב: "בהחלט נלקחתי לעבודה כדי להיות לוביסט ויחצן... ואם (עד המדינה) לקח אותי כדמות ציבורית מכובדת אז ייתכן שהוא חשב שיש לי יכולות...". לפניית G השבוע סירב להתייחס. כל שהיה לו לומר בעניין, נימק, אמר במשטרה. אז הנה עיקרי הדברים שאמר שם.

אדוני העורך

דיסנצ'יק, 71, שימש כעורך "מעריב" בין השנים 1991-1985, לאחר שהיה כתב פרלמנטרי וכתב בוושינגטון, ולאחר שלמד לימודי עיתונאות באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק (וסיים בהצטיינות). הוא סיים את תפקידו כשרוברט מקסוול השתלט על "מעריב", ועם פרישתו מהעיתון הקים חברת ייעוץ עצמאית בשם דיסון. ב-1994 מונה לדירקטור מטעם הציבור בבנק הפועלים, ובשנת 2000 מונה ליו"ר בזק. 3 שנים לאחר מכן עזב את בזק ומונה ליו"ר גלובקול, שבינתיים נטמעה בנטוויז'ן.

בין הדירקטוריונים והגופים הציבוריים שבהם כיהן אפשר למנות את חברות הביטוח הדר ודולב (כיום הפניקס), את קרן בנימין דה רוטשילד לפיתוח קיסריה, וגופים נוספים. במהלך השנים היה דיסנצ'יק מעורב גם במיזמים כלכליים רבים: הוא ייסד, למשל, את חברת האינטרנט מרקאדו; היה שותף לייסוד הפורטל הפיננסי הישראלי אנליסט אונליין; ושימש יועץ מיוחד למנכ"ל רשות שדות התעופה לנושא נתב"ג 2000.

הקשר שלו עם עד המדינה החל ב-1991, כשהקים את דיסון. לחברה הזו היה לקוח אחד ויחיד: הולילנד קואופוריישן, באמצעות חברת ביניים שהייתה שייכת לעד המדינה. הקשר בין עד המדינה לדיסנצ'יק נמשך 9 שנים. "ההתמחות שלי", הסביר דיסנצ'יק לחוקרים, "הייתה מיצוב ציבורי מול הציבור ומול הרשויות של פרויקטים ושל מפעלים".

במרכז פרויקט הולילנד, סיפר דיסנצ'יק, עמדו אז 3 בתי-מלון, מוזיאון, אזור בילוי לתיירים, וגולת הכותרת - הדגם הוותיק של ירושלים בימי בית שני, שמשך לגבעה תיירים מאז תחילת שנות ה-70.

על דיסנצ'יק הוטל לנסות ולקבל את תמיכתו ואת שיתוף-הפעולה של שר התיירות דאז, עוזי ברעם, שהתלהב מהרעיון. לאחר מכן הלהיב גם את אולמרט. הרעיון היה, סיפר בעדותו, "להשלים מלון אחד עד 1998 - שנת ה-50 למדינה - ושני מלונות נוספים עד שנת 2000". בשתי התקופות האלה, הסביר, היה צפי כי "יהיו הרבה מבקרים בירושלים ויהיה ביקוש למלונות".

דיסנצ'יק היה אמור לסייע בהיבטים הציבוריים של הפרויקט, לרבות העבודה מול חלק מהרשויות ומול השכנים הפוטנציאליים, בשכונת רמת שרת ובשכונת בית וגן, שטענו כי הפרויקט עלול לפגוע באיכות חייהם. דיסנצ'יק גם דיבר עם יעקב אפרתי, שהיה מנכ"ל עיריית ירושלים ולימים מנכ"ל משרד הפנים ואחר-כך מנהל מינהל מקרקעי ישראל; ועם נחמה רונן, שהייתה מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה. בין היתר ארגן אסיפת דיירים שבה לקחו חלק גם היזם צ'רני ואדריכל הפרויקט רם כרמי.

פגישות עם אולמרט

במהלך 1994 נפגשו דיסנצ'יק ועד המדינה עם אהוד אולמרט. צ'רני, על-פי דיסנצ'יק, לא השתתף בפגישה. "הלל מאוד ביישן", אמר לחוקרים. במהלך אותה שנה התקיימו פגישות נוספות שבהן הוצג לאולמרט הפרויקט. "בדרך-כלל היינו חוזרים לאולמרט אם היינו נתקלים במחסום או בצוואר בקבוק בתהליך המקובל, והיינו מבקשים ממנו לעזור להתגבר על החסמים שהיו אופייניים לביורוקרטיה עירונית", הוא שיחזר. "...בדרך-כלל לא היה מדובר בדברים היסטריים, אלא אלה היו אבני נגף קטנות... אם איזה פונקציונר בעירייה היה תוקע אותנו, הייתי פונה לאולמרט ואומר לו: עשה טובה, תן לבחור איזו צ'פחה או איזה זירוז, העיקר שתזיז את העניינים. זה פחות או יותר היה לאורך הדרך, אולם לא פניתי הרבה פעמים לאולמרט, כי העירייה בסך-הכול הייתה מעוניינת בפרויקט".

דיסנצ'יק הצהיר בפני החוקרים כי היה "דלת מקשרת לאולמרט". יחד עם זאת "אף פעם לא עבר לידי עניין גדול או קטן כאילו משולמת טובת הנאה כלשהי לאולמרט. הדבר היחידי שאני יכול לחשוב עליו הוא שפעם אחת (עד המדינה) אמר לי שאולמרט ביקש ממנו לתרום להפועל ירושלים. אבל אני לא יודע אם הוא נענה לבקשה".

כשהתבקש לפרט על-אודות תפקודו כדלת מקשרת, אמר שכשהציג לאולמרט את הפרויקט הוא הבטיח כי יעזור "כמו שראש עיר יכול לעזור".

כשנשאל דיסנצ'יק על פועלו בהפחתת היטל ההשבחה שהוטל על הולילנד, אמר כי אינו זוכר שהיה מעורב בזה. לדבריו, הוא זוכר כי עד המדינה סיפר לו מתישהו שהעירייה דורשת שהולילנד תממן בניית מחלף מסוים על דרך בגין כדי לקבל אישור לפרויקט. דעתו בעניין זה הייתה שזו "חוצפה על גבול הסחיטה".

החוקרים עימתו אותו עם טבלה שהכין בעניין היטלי השבחה, שהוצגה לכאורה לאישורו של אולמרט ב-1999, אבל דיסנצ'יק אמר כי הוא אינו זוכר, וגם שלא נהג להגיע לאולמרט עם חומרים. לאחר מכן הוצג בפניו מסמך שנתפס במשרדו של צ'רני, ובו כותב עד המדינה כי הוא ודיסנצ'יק נפגשו עם אולמרט וכי סוכם עם אולמרט שיאמץ את טבלת היטלי ההשבחה. דינסצ'יק השיב כי אינו זוכר. על-פי עדותו של צ'רני, המשיכו החוקרים, דובר כי דיסנצ'יק יסייע להקטין את היטל ההשבחה, אבל דיסנצ'יק בשלו: לא זוכר.

"שלא תבינו לא נכון", סייג, "אילו היו מבקשים ממני לשכנע את אולמרט להקטין או לסייע בהקטנת גובה היטלי ההשבחה הייתי עושה זאת ברצון, אבל אני לא זוכר שבכלל ביקשו ממני דבר כזה ואינני זוכר את הפגישות שלי, אם היו כאלה - עם אולמרט ועם עד המדינה ועם צ'רני בנושא זה".

סאגת היטלי ההשבחה לא הסתיימה. בהודעתו השנייה של דינסצ'יק, 3 שבועות לאחר הראשונה, פתחו החוקרים ואמרו כי "נאספו חומרי חקירה רבים, שמהם עולה מעורבותך מטעם הולילנד ו(עד המדינה) בכל הנוגע להיטלי ההשבחה שהוטלו עבור תב"ע ג'". דיסנצ'יק השיב שהוא אפילו לא יודע מה זה תב"ע ג'. "אני יכול לומר לכם שבכל פעם שבה הייתה נדרשת איזו התערבות מצדי כדי לשכנע גורם שיכולתי לשכנע או שהכרתי... אז הייתי עושה את זה. מדי פעם עלו נושאים והייתה התמקחות... זו הפעם הראשונה שבה אני עוסק בסוג כזה של עבודה, וזה נראה לי הליך תקין של 'תן וקח' של היזמים מול העירייה... אהוד אולמרט לפעמים היה נפגש איתי או היה מפנה אותי לגורם X או Y, שזה האנשים המקצועיים בעירייה. פעם אחת אני זוכר שאולמרט הפנה אותי לדבר עם מנכ"ל העירייה ואמר שהוא ידאג שהוא יקבל אותי. פעם אחת זכור לי שאולמרט הפנה אותי לדבר עם מהנדס העיר אז, בן-אשר, לגבי נושא בנייה לגובה. ייתכן שהייתה פגישה בנושא דמי ההשבחה, אך אני לא זוכר את תוכנה, למעט זה שבאופן כללי דחפתי את פרויקט הולילנד, ואם חלק מהמשימה היה ניסיון לשכנע את העירייה להפחית את היטל ההשבחה אז אני לא מוציא מכלל אפשרות שעשיתי זאת".

התפקיד: להיות נוכח

עד המדינה עצמו התייחס בפרוטרוט להחלטתו להפעיל את דיסנצ'יק: "הוא שימש לי מעין לוביסט, ועזר לי משך כל זמן הטיפול בתב"ע. הוא היה מקורב אישית לאולמרט. ולמרות שאולמרט באותה תקופה כבר קיבל ישירות או באמצעות שולה (זקן, ה' מ') כספים (יצוין שוב כי מדובר בטענה של עד המדינה ובחשד שלא אומת. המשטרה קיבלה את גרסת דיסנצ'יק שלפיה לא היה מודע לזה כלל, ה' מ'), הבאתי אותו איתי גם כי הוא נחשב לדמות ציבורית מאוד מכובדת, וגם כי רציתי שלא רק אני אהיה זה שאשב עם אולמרט בנושא".

ההיכרות עם דיסנצ'יק, סיפר עד המדינה, הגיעה באמצעות האח, רוני דיסנצ'יק, שעבד תחת עד המדינה במשך שנים. כשהחל בפרויקט הולילנד, הבין כי לאור "גודל הפרויקט והיקף המשימה" יהיו מעורבים בו הרבה גורמים פוליטיים ואחרים. דיסנצ'יק עסק "בעיקר בתחום יחסי הציבור ופתיחת דלתות, והשתתפות בפגישות עם כל אותם גורמים שהיו מאוד מקורבים אליו, דוגמת השר עוזי ברעם, או דוגמת ראש הממשלה דאז יצחק רבין, ששלח את אשתו לשבת איתנו ולהביע דעתה על הפרויקט, ודוגמת אולמרט".

האם עידו התעסק בתחום היטלי ההשבחה, שאלו החוקרים. "לא", השיב העד. "...הוא תמיד היה בא איתי לבקשתי לישיבות שבהן הייתה לי חשיבות שלא רק אני אופיע אלא גם דמות חיצונית מכובדת".

למה היית צריך את עידו לשם פגישות עם אולמרט, שאלו החוקרים, שהרי לפי עדותך שלך היו לך יחסים איתו עוד קודם לכן. לכך השיב עד המדינה תשובה מעניינת: "ב-25 ביולי 1999 הייתי לבד אצל אולמרט. כנראה בעת השיחה, ואני לא מסוגל להיזכר כרגע במדויק מי העלה את הרעיון, עלה הנושא שרצוי שיהיה נוכח מישהו חיצוני מכובד, שלא מזוהה דווקא עם הפרויקט... באותה עת הייתי די אישיות לא רצויה אצל אנשים שטיפלו בהיטלי ההשבחה... (נדמה לי שגם במכתבי ציינתי שאולמרט מכנה אותי הילד הרע או משהו דומה), ולכן צירפנו את עידו לנושא ולפגישה על מנת שכביכול גורם חיצוני יפשר בין העמדות".

איזה ניסיון מקצועי יש לעידו דיסנציק בקביעת היטל השבחה, שאלו החוקרים. "...שום ניסיון", השיב העד, "אבל בהשכלתו הוא בוגר מינהל עסקים בהרווארד בכלכלה ובעיתונאות, שימש שנים כעורך 'מעריב' והיה דירקטור, כולל בבנקים מסחריים".

כלומר, הסיקו החוקרים, "הוא השתתף בפגישה עם אולמרט על מנת להקרין כלפי חוץ בעירייה מכובדות וניטרליות, וכל הטבלה שהוא הכין הייתה על מסך נתונים שאתה הכתבת לו, שכן הוא לא הבין בתחום".

"נכון", השיב העד. "אני למעשה הכתבתי לו את הנתונים ואת העמדות ואת הפתרונות המוצעים".

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים