גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרכן מחפש משמעות

הצרכנים מעדיפים כיום מותגים שמייצגים עבורם ערכים כמו טוב לב ואחריות חברתית

במשך 30 השנים שקדמו למיתון שהחל ב-2008, גדלו מדי שנה הוצאות הצרכנים במדינות המתועשות באופן עקבי וברור לעומת היקף החיסכון שירד בהתמדה. אך מתחילת המיתון חל שינוי מהותי בהתנהגות הצרכנים ברוב מדינות העולם המערבי, בכך שניכרת עלייה מובהקת בחיסכון וירידה בהוצאות.

במאמר שהתפרסם בשבועות האחרונים במגזין Strategy על-ידי ג'ון גרזמה ומייקל דה'אנטוניו, מוצגים לראשונה נתונים המראים כי אכן נפל דבר וההתנהגות החדשה והשונה של הצרכנים מתפשטת בכל אורחות החיים ונוגעת ברבדים העמוקים ביותר של ההתנהגות האנושית.

הצרכן החדש רואה בערכי אנוש הבסיסיים את דמותו החדשה-ישנה כאדם הקשור אורגנית לקהילה, לקשרים חברתיים, לאיכות וליצירתיות. הצרכנים חוזרים בהדרגה לערכים ישנים מלפני שני דורות, ומחפש משמעות ומטרות ערכיות בחייו.

קבוצת הפרסום הגלובלית יאנג אנד רוביקום, שפיתחה לפני כ-20 שנה את מדד המותגים (BAV), הציגה באחרונה נתונים המצביעים באופן המובהק ביותר על השינויים שחלו אצל ציבור הצרכנים במדינות המתועשות.

מדד ה-BAV מבוסס על סקרים שוטפים שבהם לוקחים חלק 16 אלף צרכנים מ-50 מדינות, מתייחסים לכ-40 אלף מותגים המצויים בבסיס הנתונים של המדד. BAV מודד את התייחסותם של המשתתפים ל-70 פרמטרים בכל אחד מעשרות אלפי המותגים, בתדירות של 4 פעמים בשנה, ומציג מלבד הרייטינג גם תמונה עדכנית של השינויים בהתנהגות הצרכנית במדינות המתועשות.

הממצא המפתיע הוא כי על-פי ניתוח בסיס הנתונים של BAV נרשמו שינויים ראשונים בהתנהגות צרכנים כבר 4 שנים לפני שהחל המיתון בשנת 2008. שינויים אלה הציגו מספר גדל והולך של צרכנים שהביעו סלידה מערכים מבוססי סטטוס כמו סנוביזם והחלו להתקרב לערכים קבוצתיים.

המחקר הנוגע לאותה תקופה מציג שינויים דרמטיים. החיבור של הצרכנים למונח "אקסקלוסיבי" ירד ב-60%, "שחצנות" ירד ב-40%, ו"תעוזה" רשם ירידה של 20%. לעומת זאת, נרשמה עלייה של 391% ! במונח "טוב-לב ואמפתיה", "ידידות" עלה ב-148%, "איכותי" רשם עלייה של 124%, ו"אחריות חברתית" עלה ב-63%. כל זאת בחלק העיקרי של התקופה שקדמה למיתון שמייחסים לו את השינויים המשמעותיים בהתנהגות הצרכנית.

במונחים מעשיים יותר, התברר כי בתקופה שבה נערכו הסקרים זוהתה עדיפות מובהקת של צרכנים לרכוש מוצרים ומותגים מתאגידים שהוגדרו כ"טובי-לב" לא רק ללקוחות ולציבור הצרכנים אלא גם למתחרים שלה.

אסתטיקה ומיתון

גם סקרים אחרים שנערכו בתקופה האחרונה על-ידי חברות שונות מצביעים על תמיכה חד-משמעית במגמה שהתגלתה באמצעות BAV. סקר שפורסם לפני מספר שבועות הראה כי מסתמנת התנהגות צרכנית חריגה בקרב המעמד הבינוני הגבוה בארה"ב. בתי-אב המשתכרים יותר מ-100 אלף דולר לשנה, המבלים את החופשות שלהם בקריביים, ומתגוררים בבתים מרשימים, מבצעים באופן שיטתי את קניות המכולת שלהם ברשתות דיסקאונט כמו וולמארט. תופעה זו, שקיבלה כבר את הכינוי "פוסט מיתון", היא המשך ישיר לשינויים בהתנהגות הצרכנית של כלל האוכלוסייה, המנסה לחזור לערכים של פעם הכוללים גם קנייה חכמה ושקולה.

לתופעה זו יש גם צדדים נוספים, שכן הקנייה המחושבת יותר משפיעה כמובן על רמת הרווחיות של רשתות המזון, וכאשר מוסיפים לכך את ירידת המחירים הניכרת בענף הנדל"ן ברוב המדינות המתועשות, נוצר חוסר איזון בין המשכורות שאינן יורדות לבין שחיקת ההון של בעלי המניות. ישנם כאלה הסבורים כי אם תופעה זו תימשך ותהפוך למגמה ברורה, ירד מדד המחירים הכולל בארה"ב, מה שישפיע על הכנסותיהם ורווחיהם של עסקים רבים.

תמיכה נוספת בעובדה כי הציבור עדיין חושב "מיתון", נוגעת לתופעה הקרויה "סינדרום לאודר" על שם רון לאודר, הבעלים של מותג הקוסמטיקה אסתי לאודר, שפיתח לפני כעשור את תיאוריית הליפסטיק. לפי תיאוריה זו, בזמן מיתון עולה השימוש בליפסטיק. על-פי תיאוריה זו, נשים רוצות להיראות במיטבן בתקופות כאלה, כדי לשמור על מקום עבודתן, כמו גם לשמר את הזוגיות שלהן. ואכן, לפני כשבועיים התפרסמו תוצאות סקר שנערך על-ידי חברת NPD, שלפיהן לאחר כעשור של ירידה במכירות ליפסטיק בארה"ב התברר כי מתחילת השנה יותר נשים מושחות את שפתותיהן במגוון גוני צבע.

מתחילת ינואר ועד לסוף אפריל השנה עלו מכירות השפתונים ברשתות הכלבו בארה"ב ב-7%, כאשר עיקר העלייה במכירות - 11%, הן של גוונים עזים. היצרן המוביל בתחום זה הוא MAC, ולאחריו לנקום, וקליניק שהיא חלק מאימפריית אסתי לאודר. גם חברת המחקר Port Washington פרסמה דוח המראה על גידול מתמיד בקטגוריה זו ב-15 החודשים האחרונים.

מחקר שתוצאותיו פורסמו לפני מספר ימים מראה כי קמעונאים המתנהגים בנימוס ובכבוד ללקוחות שלהם זוכים לגידול משמעותי של המכירות. המחקר שנערך על-ידי וובר-שנדוויק בשיתוף עם חברת KRC מראה, כי 69% מהנשאלים אמרו כי כאשר מתנהגים אליהם בחוסר נימוס, הם מצביעים ברגליים ועוברים לחנות המתחרה. בשנה שעברה בוצע סקר דומה שהראה כי רק 56% מהנשאלים אמרו כי הם הצביעו ברגליים כאשר נהגו בהם בחוסר כבוד. מה שמראה כי חלה עלייה משמעותית בתחושת הכוח שהצרכן מרגיש כלפי הקמעונאים. עוד מתברר מהסקר שנערך השנה, כי כ-60% מאותם בלתי מרוצים, מתנדבים להפיץ את שמו הרע של הקמעונאי וגורמים לו על-ידי כך נזק מצטבר.

מהי תיאוריית הליפסטיק?

התיאוריה פותחה לפני כעשור על-ידי רון לאודר, הבעלים של מותג הקוסמטיקה אסתי לאודר. לפי תיאוריה זו, בזמן מיתון עולה השימוש בליפסטיק מאחר שנשים רוצות להיראות במיטבן בתקופות כאלה, כדי לשמור על מקום עבודתן ולשמר את הזוגיות שלהן.

הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה