גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תשלמו דמי ניהול של 0.0018%?

מי גרם לכך שהגופים המוסדיים מתייחסים בנינוחות להשתמטות בן-דב מחובותיו

1. איזו מין כותרת מצחיקה זו? אין צורך לקרוא עכשיו עוד 1,000 מילה בשביל להגיע למסקנה הברורה מאליה: אם אתם לקוחות פרטיים - לא תשלמו בחיים דמי ניהול של 0.0018% על הפנסיה שלכם, בדומה לדמי הניהול האפסיים שישלמו אנשי הקבע של צה"ל בהתאם למכרז הפנסיוני שבו זכתה חברת הראל.

לא יעזור לכם שום דבר: אתם יכולים להתקשר למוקדי השירות של הראל, לצרוח על המסכנים שחוצצים ביניכם לאנשים שמחליטים שם למעלה, לאיים במעבר לחברה אחרת, לאיים בהפיכת שולחן או בשבירת שולחן אם לא תקבלו מה שאנשי הקבע קיבלו - לא יעזור לכם. לא תקבלו אפילו 0.1%, 0.2% או 0.4% כמו עובדי גוף גדול במשק.

למה? כי זו השיטה: הפראיירים הקטנים והחלשים מממנים את החזקים והמאוגדים. אל תטעו: גם אנשי הקבע יהפכו בבוא העת לפראיירים המתחלפים: כשהם יעזבו את צה"ל, יעזבו איתם גם דמי הניהול האפסיים - ההסכם הפנסיוני הנדיב שנחתם עם צה"ל לא יתפוס באזרחות והראל תקפיץ חיש מהר את דמי הניהול לרמה של הפראיירים הקטנים.

קוראים רבים הפנו אותנו לעיוות הגדול ולאפליה הגדולה שבין דמי הניהול שקיבלו אנשי הקבע לדמי הניהול שהם משלמים. הם צודקים: ההנחה שמקבלים קולקטיבים וקבוצות גדולות של עובדים אמנם אופיינית, טבעית ומוצדקת בכל תחום - מרשתות השיווק, דרך שוק הרכב ועד לסלולר - אלא שהעניין פה הוא לא ההנחות לגדולים, למאורגנים ולחזקים, אלא הפער העצום בין מה שהם משלמים לבין מה שהחלשים משלמים.

בתחום החיסכון ארוך הטווח הפער הזה מוגזם, אינו מידתי ומחסל חלק גדול מאוד מהחסכונות של החלשים. אין שום סיבה הגיונית והוגנת שלקוח לא מאוגד ישלם עד פי 1,000 מדמי הניהול של אנשי הקבע.

2. דמי ניהול הם לא קוטג', חיתולים או תחליף חלב לתינוקות. המחיר שלהם לא קופץ לכם לעיניים, קשה להשוות אותו כמו שמשווים את מחיר החיתולים בין שופרסל, מגה או סופרפארם. וגרוע מכל: הוא לא מוגש לכם לתשלום בנפרד כמו חשבון מים או חשמל, אלא יורד אוטומטית מהחיסכון ונבלע בים המספרים שמגישים לכם בדוחות השנתיים של קופת הגמל, קרן הפנסיה או קרן ההשתלמות.

דמי ניהול הם הרוצח השקט והאכזר של החסכונות שלכם, שנה-שנה, עשרות שנים במצטבר, שנערמים לסכומים עצומים של עשרות ומאות אלפי שקלים, בלי שתרגישו, בלי שתבינו, בלי שתוכלו להתקומם.

כדי להבין איך הגענו למצב שבו לקוח פרטי משלם פי 1,000 יותר דמי ניהול מאיש הקבע של צה"ל, איך הפך שוק ההון למנגנון מתוחכם שעושק את הציבור, איך למוסדיים אין ממש אינטרס להגן על כספם של אחרים, למה הם מתייחסים באדישות ובנינוחות להשתמטות של אילן בן-דב מחובותיו, איך עם השנים קיבלנו שירותים פחות טובים אבל הרבה יותר יקרים - החלטנו להציץ מבעד למסך הערפל שמנסים האינטרסנטים לפזר בשבועות האחרונים במטרה ברורה להמשיך ולשטות בפראיירים.

■ הפרטת קרנות הפנסיה: שלוש הקרנות ההסתדרותיות החדשות - מבטחים החדשה, מקפת החדשה ומיטבית - חלשו ביחד על 75% מהשוק. האוצר הלאים את הקרנות הוותיקות וב-2004 מכר את הקרנות החדשות לחברות הביטוח: מנורה רכשה את מבטחים, מגדל את מקפת, כלל ביטוח את מיטבית. התוצאה היום: שלוש חברות הביטוח הגדולות שולטות ב-81% משוק הפנסיה ויחד עם הראל הן שולטות ב-92% מהשוק. הרצון של הראל לחזק את הזרוע הפנסיונית שלה בכל מחיר הוביל לדמי הניהול המגוחכים לאנשי הקבע.

■ הפרטת הבנקים: לאורך העשור האחרון אפשרה המדינה לערבב בין עסקים ריאליים ופיננסיים - היא אפשרה לאנשי עסקים שמחזיקים חברות ריאליות לרכוש גם תאגידים פיננסיים ענקיים. זה עבד גם בכיוון ההפוך: המדינה אמנם הגבילה את ההשקעות של הבנקים בתאגידים ריאליים אך אפשרה להם לרכוש נתח הגון (עד 20%) בחברות ריאליות.

כך נוצרה פקעת עצומה של אינטרסים שבאה על חשבון כספם של אחרים. אריסון שולטת בבנק הפועלים וגם בשיכון ובינוי; צדיק בינו שולט בבינלאומי וגם בקונצרן האנרגיה פז; משפחות עופר וורטהיים שולטות בבנק מזרחי-טפחות ובמקביל גם בחברה לישראל (כיל, בזן ועוד), במליסרון ובחברה המרכזית למשקאות (קוקה-קוקה, טרה ועוד); משפחת ברונפמן שולטת בדיסקונט ובמקביל גם באיקאה ושותפות בשופרסל; נוחי דנקנר שולט בכלל ביטוח ובמקביל באי.די.בי; יצחק תשובה שולט בהפניקס ואקסלנס ובמקביל גם בקבוצת דלק. ומהצד השני: לבנק לאומי יש אחזקות ואינטרסים חזקים מאוד בחברה לישראל, פרטנר, סופרפארם ושאיפה להשתלב בתנובה.

מה יוצא מכל זה? שקשוקה של אינטרסים שבאים על חשבון הפראיירים - לכן אין מה להתפלא שאף גוף מוסדי לא עומד על רגליו האחוריות ומנסה להתעמת עם בן-דב בניסיונותיו להשתמט מחובות של מאות מיליונים. אפשר לנחש שאחד מהגופים המוסדיים מנהל את החיסכון ארוך הטווח של עובדי פרטנר (בשליטת בן-דב), השני מנהל את הנוסטרו של פרטנר והשלישי את כספיו האישיים של בן-דב. למה שייצאו נגדו? הם צריכים לשמור ולגרוף את השמנת, על חשבון הפראיירים.

■ הפרטת הקופות והקרנות מהבנקים (ועדת בכר): המדינה החליטה שדי לה בשליטה העצומה של הבנקים בקופות והקרנות ואילצה אותם למכור אותן לכל המרבה במחיר: ומה יצא? חברות הביטוח עמדו בתור ורכשו, כל אחת, עוד ועוד חלקים בכספם של אחרים, כדי לשמור על המאזן ביניהן. התוצאה המהירה הייתה שהן הגבירו את כוחן, הגדילו את הריכוזיות בשוק ההון והעלו בצורה חדה את דמי הניהול של הפראיירים כדי לשרת כמה שיותר מהר את ההשקעות העצומות. שוב הפראיירים הפסידו.

3. בכל שלב מהפרטות קרנות הפנסיה, מהפרטות הבנקים ומהפרטת הקופות והקרנות, הסבירה לנו הדיקטטורה הכלכלית של מדינת ישראל (משרד האוצר) שזה עוד שלב מבורך בקידומם של שוקי ההון והפיננסים בישראל. התעמולה המגויסת של הדיקטטורה שטפה לנו את המוח: הריכוזיות תפחת, התחרות תגבר, הצרכן ייהנה, השירותים יהיו הרבה יותר טובים ומגוונים, המחירים יהיו הרבה יותר נמוכים, לא צריך פיקוח, לא צריך התערבות ממשלתית, לא צריך שליטה ממשלתית בכספם של אחרים - השוק החופשי הוא התרופה הכי טובה של הצרכנים. אופס, זה לא קרה: מרפורמה לרפורמה, מצבו של הצרכן בשוק ההון הלך מדחי אל דחי.

הדיקטטורה, זו שיצרה את מגרש המשחקים המעוות שעושק את הפראיירים, צווחת עכשיו בקול גדול וצבוע: "ריכוזיות, ריכוזיות", "תחרות, תחרות", "צריך לפרק את חברות הביטוח".

זו דרכה של הדיקטטורה, דרכן של הזיקיות: היא משנה את דעתה לפי מצב הרוח, בתקווה שאפשר לשכתב בקלות את ההיסטוריה ולהמשיך לשטות בפראיירים. זה כל ה"יופי" בדיקטטורה: היא מתנהגת כמו שבט סגור שיודע את כל התשובות עוד בטרם נשאלו השאלות ומאפשרת למספר מצומצם של אנשים לקבוע גורלות של מיליונים. הדיקטטורה הכביכול נאורה של האוצר מהווה תמיד איום רב-עוצמה על הלך מחשבה עקבי ועל פסילת מחשבתם של אחרים (במקרה זה, גם עושק כספם).

4. מה הפתרון, שואלים הקוראים. די לנו עם הקיטורים, איך משלמים דמי ניהול סבירים? ברור שהפרדת נכסים ריאליים ופיננסיים מתבקשת וצודקת, אבל בואו לא נשלה את עצמנו: זה לא מה שיוריד בצורה דרסטית את דמי הניהול, בוודאי שלא בטווח הקצר; משקיעים זרים, משאת נפשה של הדיקטטורה (ופטורים ממס כמובן), לא עומדים בתור לרכוש פה נכסים פיננסיים ולהתמודד ראש בראש עם השליטים המקומיים.

הפתרון היותר פרקטי: פיקוח הדוק יותר על מחירים והתארגנות צרכנית וקולנית (בעידוד התקשורת), שתפעיל לחץ ולא תרפה מהחברות. זו שעת כושר, נוכח הרעד שעובר בתאגידים על כל ניסיון להעלות מחירים. הפתרון המיידי השני הוא שימוש בבתי משפט כדי להתמודד עם ההשלכות של הדיקטטורה. כמו, למשל, התביעה הייצוגית החשובה שהוגשה לאחרונה על אפליה בדמי הניהול בקופות הגמל ותביעות ייצוגיות עתידיות נגד רשלנותם של מוסדיים בטיפול, למשל, בחובות של בן-דב ואחרים.

פתרון שלישי הוא מגבלה על ההפרש בין דמי הניהול הגבוהים והנמוכים באותה קופה, האוצר בחן את ההצעה הזו אבל החליט לפסול אותה, כצפוי.

הדיקטטורה הוכיחה לנו שמעשיה הובילו לעושק צרכנים. הגיעה העת שבתי המשפט יתייצבו לצדם של הצרכנים בשוק ההון, תחום מורכב וסבוך, ישרתו סוף-סוף את הצרכן ויאותתו לריבון: די, כבר.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים