גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תשלמו דמי ניהול של 0.0018%?

מי גרם לכך שהגופים המוסדיים מתייחסים בנינוחות להשתמטות בן-דב מחובותיו

1. איזו מין כותרת מצחיקה זו? אין צורך לקרוא עכשיו עוד 1,000 מילה בשביל להגיע למסקנה הברורה מאליה: אם אתם לקוחות פרטיים - לא תשלמו בחיים דמי ניהול של 0.0018% על הפנסיה שלכם, בדומה לדמי הניהול האפסיים שישלמו אנשי הקבע של צה"ל בהתאם למכרז הפנסיוני שבו זכתה חברת הראל.

לא יעזור לכם שום דבר: אתם יכולים להתקשר למוקדי השירות של הראל, לצרוח על המסכנים שחוצצים ביניכם לאנשים שמחליטים שם למעלה, לאיים במעבר לחברה אחרת, לאיים בהפיכת שולחן או בשבירת שולחן אם לא תקבלו מה שאנשי הקבע קיבלו - לא יעזור לכם. לא תקבלו אפילו 0.1%, 0.2% או 0.4% כמו עובדי גוף גדול במשק.

למה? כי זו השיטה: הפראיירים הקטנים והחלשים מממנים את החזקים והמאוגדים. אל תטעו: גם אנשי הקבע יהפכו בבוא העת לפראיירים המתחלפים: כשהם יעזבו את צה"ל, יעזבו איתם גם דמי הניהול האפסיים - ההסכם הפנסיוני הנדיב שנחתם עם צה"ל לא יתפוס באזרחות והראל תקפיץ חיש מהר את דמי הניהול לרמה של הפראיירים הקטנים.

קוראים רבים הפנו אותנו לעיוות הגדול ולאפליה הגדולה שבין דמי הניהול שקיבלו אנשי הקבע לדמי הניהול שהם משלמים. הם צודקים: ההנחה שמקבלים קולקטיבים וקבוצות גדולות של עובדים אמנם אופיינית, טבעית ומוצדקת בכל תחום - מרשתות השיווק, דרך שוק הרכב ועד לסלולר - אלא שהעניין פה הוא לא ההנחות לגדולים, למאורגנים ולחזקים, אלא הפער העצום בין מה שהם משלמים לבין מה שהחלשים משלמים.

בתחום החיסכון ארוך הטווח הפער הזה מוגזם, אינו מידתי ומחסל חלק גדול מאוד מהחסכונות של החלשים. אין שום סיבה הגיונית והוגנת שלקוח לא מאוגד ישלם עד פי 1,000 מדמי הניהול של אנשי הקבע.

2. דמי ניהול הם לא קוטג', חיתולים או תחליף חלב לתינוקות. המחיר שלהם לא קופץ לכם לעיניים, קשה להשוות אותו כמו שמשווים את מחיר החיתולים בין שופרסל, מגה או סופרפארם. וגרוע מכל: הוא לא מוגש לכם לתשלום בנפרד כמו חשבון מים או חשמל, אלא יורד אוטומטית מהחיסכון ונבלע בים המספרים שמגישים לכם בדוחות השנתיים של קופת הגמל, קרן הפנסיה או קרן ההשתלמות.

דמי ניהול הם הרוצח השקט והאכזר של החסכונות שלכם, שנה-שנה, עשרות שנים במצטבר, שנערמים לסכומים עצומים של עשרות ומאות אלפי שקלים, בלי שתרגישו, בלי שתבינו, בלי שתוכלו להתקומם.

כדי להבין איך הגענו למצב שבו לקוח פרטי משלם פי 1,000 יותר דמי ניהול מאיש הקבע של צה"ל, איך הפך שוק ההון למנגנון מתוחכם שעושק את הציבור, איך למוסדיים אין ממש אינטרס להגן על כספם של אחרים, למה הם מתייחסים באדישות ובנינוחות להשתמטות של אילן בן-דב מחובותיו, איך עם השנים קיבלנו שירותים פחות טובים אבל הרבה יותר יקרים - החלטנו להציץ מבעד למסך הערפל שמנסים האינטרסנטים לפזר בשבועות האחרונים במטרה ברורה להמשיך ולשטות בפראיירים.

■ הפרטת קרנות הפנסיה: שלוש הקרנות ההסתדרותיות החדשות - מבטחים החדשה, מקפת החדשה ומיטבית - חלשו ביחד על 75% מהשוק. האוצר הלאים את הקרנות הוותיקות וב-2004 מכר את הקרנות החדשות לחברות הביטוח: מנורה רכשה את מבטחים, מגדל את מקפת, כלל ביטוח את מיטבית. התוצאה היום: שלוש חברות הביטוח הגדולות שולטות ב-81% משוק הפנסיה ויחד עם הראל הן שולטות ב-92% מהשוק. הרצון של הראל לחזק את הזרוע הפנסיונית שלה בכל מחיר הוביל לדמי הניהול המגוחכים לאנשי הקבע.

■ הפרטת הבנקים: לאורך העשור האחרון אפשרה המדינה לערבב בין עסקים ריאליים ופיננסיים - היא אפשרה לאנשי עסקים שמחזיקים חברות ריאליות לרכוש גם תאגידים פיננסיים ענקיים. זה עבד גם בכיוון ההפוך: המדינה אמנם הגבילה את ההשקעות של הבנקים בתאגידים ריאליים אך אפשרה להם לרכוש נתח הגון (עד 20%) בחברות ריאליות.

כך נוצרה פקעת עצומה של אינטרסים שבאה על חשבון כספם של אחרים. אריסון שולטת בבנק הפועלים וגם בשיכון ובינוי; צדיק בינו שולט בבינלאומי וגם בקונצרן האנרגיה פז; משפחות עופר וורטהיים שולטות בבנק מזרחי-טפחות ובמקביל גם בחברה לישראל (כיל, בזן ועוד), במליסרון ובחברה המרכזית למשקאות (קוקה-קוקה, טרה ועוד); משפחת ברונפמן שולטת בדיסקונט ובמקביל גם באיקאה ושותפות בשופרסל; נוחי דנקנר שולט בכלל ביטוח ובמקביל באי.די.בי; יצחק תשובה שולט בהפניקס ואקסלנס ובמקביל גם בקבוצת דלק. ומהצד השני: לבנק לאומי יש אחזקות ואינטרסים חזקים מאוד בחברה לישראל, פרטנר, סופרפארם ושאיפה להשתלב בתנובה.

מה יוצא מכל זה? שקשוקה של אינטרסים שבאים על חשבון הפראיירים - לכן אין מה להתפלא שאף גוף מוסדי לא עומד על רגליו האחוריות ומנסה להתעמת עם בן-דב בניסיונותיו להשתמט מחובות של מאות מיליונים. אפשר לנחש שאחד מהגופים המוסדיים מנהל את החיסכון ארוך הטווח של עובדי פרטנר (בשליטת בן-דב), השני מנהל את הנוסטרו של פרטנר והשלישי את כספיו האישיים של בן-דב. למה שייצאו נגדו? הם צריכים לשמור ולגרוף את השמנת, על חשבון הפראיירים.

■ הפרטת הקופות והקרנות מהבנקים (ועדת בכר): המדינה החליטה שדי לה בשליטה העצומה של הבנקים בקופות והקרנות ואילצה אותם למכור אותן לכל המרבה במחיר: ומה יצא? חברות הביטוח עמדו בתור ורכשו, כל אחת, עוד ועוד חלקים בכספם של אחרים, כדי לשמור על המאזן ביניהן. התוצאה המהירה הייתה שהן הגבירו את כוחן, הגדילו את הריכוזיות בשוק ההון והעלו בצורה חדה את דמי הניהול של הפראיירים כדי לשרת כמה שיותר מהר את ההשקעות העצומות. שוב הפראיירים הפסידו.

3. בכל שלב מהפרטות קרנות הפנסיה, מהפרטות הבנקים ומהפרטת הקופות והקרנות, הסבירה לנו הדיקטטורה הכלכלית של מדינת ישראל (משרד האוצר) שזה עוד שלב מבורך בקידומם של שוקי ההון והפיננסים בישראל. התעמולה המגויסת של הדיקטטורה שטפה לנו את המוח: הריכוזיות תפחת, התחרות תגבר, הצרכן ייהנה, השירותים יהיו הרבה יותר טובים ומגוונים, המחירים יהיו הרבה יותר נמוכים, לא צריך פיקוח, לא צריך התערבות ממשלתית, לא צריך שליטה ממשלתית בכספם של אחרים - השוק החופשי הוא התרופה הכי טובה של הצרכנים. אופס, זה לא קרה: מרפורמה לרפורמה, מצבו של הצרכן בשוק ההון הלך מדחי אל דחי.

הדיקטטורה, זו שיצרה את מגרש המשחקים המעוות שעושק את הפראיירים, צווחת עכשיו בקול גדול וצבוע: "ריכוזיות, ריכוזיות", "תחרות, תחרות", "צריך לפרק את חברות הביטוח".

זו דרכה של הדיקטטורה, דרכן של הזיקיות: היא משנה את דעתה לפי מצב הרוח, בתקווה שאפשר לשכתב בקלות את ההיסטוריה ולהמשיך לשטות בפראיירים. זה כל ה"יופי" בדיקטטורה: היא מתנהגת כמו שבט סגור שיודע את כל התשובות עוד בטרם נשאלו השאלות ומאפשרת למספר מצומצם של אנשים לקבוע גורלות של מיליונים. הדיקטטורה הכביכול נאורה של האוצר מהווה תמיד איום רב-עוצמה על הלך מחשבה עקבי ועל פסילת מחשבתם של אחרים (במקרה זה, גם עושק כספם).

4. מה הפתרון, שואלים הקוראים. די לנו עם הקיטורים, איך משלמים דמי ניהול סבירים? ברור שהפרדת נכסים ריאליים ופיננסיים מתבקשת וצודקת, אבל בואו לא נשלה את עצמנו: זה לא מה שיוריד בצורה דרסטית את דמי הניהול, בוודאי שלא בטווח הקצר; משקיעים זרים, משאת נפשה של הדיקטטורה (ופטורים ממס כמובן), לא עומדים בתור לרכוש פה נכסים פיננסיים ולהתמודד ראש בראש עם השליטים המקומיים.

הפתרון היותר פרקטי: פיקוח הדוק יותר על מחירים והתארגנות צרכנית וקולנית (בעידוד התקשורת), שתפעיל לחץ ולא תרפה מהחברות. זו שעת כושר, נוכח הרעד שעובר בתאגידים על כל ניסיון להעלות מחירים. הפתרון המיידי השני הוא שימוש בבתי משפט כדי להתמודד עם ההשלכות של הדיקטטורה. כמו, למשל, התביעה הייצוגית החשובה שהוגשה לאחרונה על אפליה בדמי הניהול בקופות הגמל ותביעות ייצוגיות עתידיות נגד רשלנותם של מוסדיים בטיפול, למשל, בחובות של בן-דב ואחרים.

פתרון שלישי הוא מגבלה על ההפרש בין דמי הניהול הגבוהים והנמוכים באותה קופה, האוצר בחן את ההצעה הזו אבל החליט לפסול אותה, כצפוי.

הדיקטטורה הוכיחה לנו שמעשיה הובילו לעושק צרכנים. הגיעה העת שבתי המשפט יתייצבו לצדם של הצרכנים בשוק ההון, תחום מורכב וסבוך, ישרתו סוף-סוף את הצרכן ויאותתו לריבון: די, כבר.

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ