גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערות על חוק הסופרטנקר

לא הביורקרטיה עוצרת בניה, זו הצטברות המלאי בחברות נדל"ן המצפות לעליית מחירים

קריאתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למפגיני האוהלים לעלות לירושלים ולהפגין מול הכנסת בתמיכה בחוק הסופרטנקר להאצת הבנייה למגורים, ריגשה אותנו. עם או בלי עזרת המפגינים, אמורה הכנסת לאשר את החוק האמור להביא גאולה לחסרי הדיור, בהליך נטול ביורוקרטיה, ולהוריד את מחירי הדירות.

בכל המחוזות יוקמו ועדות לדיור לאומי, שיאפשרו אישור מזורז לתוכניות בנייה למגורים. להקמת הוועדות ולהפעלתן יוקצו משאבים מיוחדים, ובשל חשיבות החוק נקבע שנתניהו, ולא שרי הפנים והשיכון, יהיה אחראי על ביצועו.

החוק מניח, שהמחסור בקרקע לבנייה נובע מהביורוקרטיה בגופי התכנון והאישור. לפני אישורו, על חברי-הכנסת להשתכנע כי קיים מחסור כזה, או שמא הסיבות לכשל הן אחרות, והחוק מיותר. מדוח צוות הליווי והמעקב לתמ"א 35 עולה שבישראל יש מספיק קרקע לבנייה למגורים ל-20 השנה הקרובות.

החסמים לבנייה אינם ביורוקרטיים אלא נובעים מהצטברות מלאי בחברות נדל"ן בציפייה לעליות מחירים, מחלוקות בין משרדי ממשלה בענייני תשתית, ועוד. אם השר אטיאס היה לומד את הדוח שהוגש למשרדו, ייתכן שהיה מסביר לנתניהו שהחוק מיותר.

גם לו היה החוק נותן מענה לכשל השוק יש לבדוק, לפני אישורו, את השפעותיו השליליות. החוק מתעלם מהאפשרות שקיצור הליכי התכנון יגביר את השחיתות. על-פי החוק, יגויסו עשרות יועצים בשכר, שיבואו מתחום הנדל"ן, ויהיו נגועים בניגודי-עניינים.

הליכי הבקרה הקיימים, שאינם מספקים (ע"ע פרשת הולילנד, הזרע ועוד), לא יחולו על המתווה המזורז. סיכון נוסף הוא צמצום האפשרות להתנגדויות, בשל השלכות אפשריות, כגון פגיעה במקרקעין אחרים, היעדר תשתיות ומוסדות ציבור, עומסי תנועה ופגיעה באיכות הסביבה. החוק עלול לפגוע בערך של קרקעות המדינה, שיעברו לידיים פרטיות בהליך מזורז. על המחוקקים לדרוש תשובות לבעיות אלה כתנאי לאישור החוק.

החוק לא יפתור את בעיות הביורוקרטיה והשחיתות במינהל מקרקעי ישראל, ואת בעיית שיווק קרקעות. במינהל קיים מלאי קרקעות מאושרות לבניית עשרות-אלפי דירות, שלא שווקו. הבנייה בקרקעות שכבר שווקו מתעכבת, בשל פיתוח שטרם הסתיים או דרישות תשלום שונות. בעיות נוספות הן מתן אישורים בניגוד לחוק והיעדר אכיפה לגבי פולשים, דבר המונע את שיווקן ומוריד את ערכן (ע"ע פרשת יורוקום ואלפרון). בנוסף, המינהל אינו מפעיל מאגר מידע פתוח לציבור. שקיפות היא תנאי הכרחי לקבלת החלטות מושכלות ולשוק תחרותי. דווקא שר השיכון מעכב פרסום מידע זה.

תרומת משרד הביטחון

גם לתרומת מערכת הביטחון לכשל אין בחוק מענה. החלטות ממשלה (לפני כ-20 שנה) להעביר מחנות צבא לדרום לא בוצעו, ונמנע שחרור קרקעות לבנייה במרכז. העיכובים נובעים מהיעדר הכרעה במחלוקות הכספיות בין משרדי הביטחון והאוצר. נציין, כי כשישית מהשטחים שבהם מחזיק הצבא, נמצאים באזורי ביקוש עירוניים.

למערכת הביטחון תרומה גם לזיהום קרקעות, דבר המונע את שיווקן ומוריד את ערכן. לדוגמה, הזיהום שיצרו מפעלי תעש ברמת-השרון, הפוגע בבנייה באזור, ומעורר חששות לפגיעה במי התהום. מערכת הביטחון מצטרפת לחברות הדלק הגדולות, שנראה הסתירו נתונים בנוגע לדליפות של דלק וזיהום, ולמפעלי תעשיה פרטיים, כגון תעשיות-אלקטרוכימיות בעכו, שנסיבות מכירת קרקעותיה על-ידי עירית עכו תיחקר. לא החוק יענה על היעדר האכיפה רב-השנים.

תהליכי קבלת החלטות כושלים יוצרים כשלים נוספים בשוק הדיור. לדוגמה, הטיפול בפינוי-בינוי שכשל. דוח מבקר המדינה קובע כי אושרו יותר מ-100 פרויקטים לפינו-בינוי, לשיפור דיור, ולבניית דירות בערים, אך משרד הפנים לא עשה דבר ממה שנקבע בהחלטות הממשלה, והרשויות המקומיות קבעו קריטריונים וחסמים שמנעו את מימוש הפרויקטים.

מקדימות השבחה לגמר בנייה

דוגמה נוספת היא הנוהג של רשויות מקומיות לגבות היטלי השבחה קודם להשלמת תוכניות בנייה, שבוטל לאחרונה בפס"ד של ביהמ"ש העליון. גביית כספים מיזמים, שנים לפני אישור התוכנית, מנע הגשת תוכניות לאישור.

מדוגמאות נוספות למדים על התנהלות הרשויות:

  1. בהרצליה מאשרת הוועדה המחוזית הקמת יחידות-דיור בידי יזם פרטי בשטח שנועד למבני ציבור.
  2. בתל-אביב הופך בית דיור מוגן לפרויקט דירות ללא שטחי ציבור
  3. ברחובות משחררת העירייה יזמים מהתחייבותם לבנות שטחי ציבור בתמורה להגדלת אחוזי בנייה.
  4. בחיפה מוקם בית-ספר חרדי ללא יידוע תושבי הרחוב.
  5. בחריש-קציר פועלת הועדה לפיתוח העיר בניגוד לחוק. בראשון לציון צריך בית-המשפט לחייב את העירייה לממש תוכנית שאושרה לפני 15 שנה לבניית 1,200 יחידות.

יש עוד כמה ראשי רשויות שמקומן ברשימה. נזכיר גם את המונומנטים המפארים את ערינו הגדולות; הולילנד בירושלים, סי-אנד-סאן בתל-אביב, מגדלי הכרמל בחיפה, המשקפים מגלומניה יזמית בחסות מוניציפלית.

את הבעיות הנוצרות מהתנהלות כושלת ולעיתים פלילית לא יפתור החוק, וייתכן שיוחמרו בהליך מזורז וחסר בקרות.

ככה זה בטוקיו, כך זה גם בניו-יורק

לסיום שתי הערות. האחת, נוגעת למחירי הדיור במרכזי הערים ולקושי של צעירים לקנות או לשכור דירה. קושי זה הוא טבעי; גם בניו-יורק, טוקיו, לונדון ופריז הדיור יקר, אך שם ישנם שירותים סבירים של רכבות ורכבות תחתיות בין העבודה במרכז העיר לבית בפרבר ובערי הלוויין. הפתרון אינו בחוקים מיותרים ובהורדה מלאכותית וזמנית של מחירים, אלא במערכת תחבורה ציבורית אמיתית.

מאז החליטה הממשלה, בשנות ה-60, על הקמת רכבת תחתית, הוקמו כאלה בקהיר ובטהרן, ונוספו קווים בטורונטו ובפריז, אך בישראל יוק. לגבי רכבת ישראל מיותר להכביר מילים.

ההערה השנייה נוגעת לבנייה להשכרה. אין הכרח שבנייה להשכרה סופה שתיכשל. ניתן לגבש תוכניות ישימות וכדאיות לבנייה להשכרה לטווח ארוך במרכז, שיספקו פתרון חלקי לפחות למחירי הדיור ולאפשרות מגורים בעיר. המצאה מהפכנית זו קיימת בכל העולם, ואפשר וכדאי ללמוד מניסיונם של אחרים. הסופרטנקר לא יהווה תחליף לכל אלה.

הכותב היה מנהל רשות מהסים

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"