גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן-זאב: "לא מאמין שתשובה יביא כל הסכום מהבית"

בעקבות חשיפת "גלובס", שוק ההון מגיב לדחייה הצפויה בתשלום החוב של דלק נדל"ן ■ אלון גלזר: "ראינו את תשובה עושה מאמץ לממש נכסים, והוא הזרים כספים בהיקפים יפים" ■ גילעד אלטשולר: "המשקיעים יעדיפו דחייה על פירוק; נראה שהשוק יתן לתשובה הזדמנות"

ביום ראשון הקרוב תפרסם הנהלת דלק נדל"ן שבשליטת יצחק תשובה, את תכנית הפעולה שלה לעמידה בחובותיה כלפי מחזיקי האג"ח. כפי שנחשף אתמול ב"גלובס", החברה צפויה לבקש ממחזיקי האג"ח מסדרה כ"ה דחייה של ארבעה-חמישה חודשים בפירעון של כ-300 מיליון שקל, שהיה אמור להתבצע בחודש ספטמבר הקרוב.

בתמורה, תציע החברה תוספת בריבית או ביטחונות, וכן היא צפויה להודיע על תמיכה נוספת של תשובה בחברה, כאקט שאמור לשדר הבעת אמון של בעל השליטה בדלק נדל"ן . בתגובה לפרסום אתמול, ירדו היום איגרות החוב הקצרות (סדרה כ"ה) ב-5.1%, והן נסחרות כעת בתשואה של 118%.

בניגוד לביקורת וההתלהמות שמפנים הגופים המוסדיים כלפי הסדר החוב שמציע אילן בן-דב בחברת טאו, במקרה של תשובה ודלק נדל"ן הרוחות רגועות בהרבה, וניכר כי לפחות בינתיים השוק נותן בתשובה אמון.

"צריך לשמוע מה בדיוק תשובה מציע, אבל ברור כי המשקיעים יעדיפו דחייה על פני פירוק. נראה כי השוק יתן לתשובה הזדמנות, לאחר שהוא כבר הזרים סכומים לא קטנים מכיסו", סבור גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף ובעלים של בית ההשקעות אלטשולר-שחם. היקף האג"ח של דלק נדל"ן שבידי בית ההשקעות הוא כ-13.7 מיליון שקל.

לצד האופטימיות, אלטשולר גם מעלה ספקות. "אף אחד לא יודע מהן היכולות של תשובה להזרים הון לחברה", הוא אומר, אך מציין כי "אני לא מכיר את תשובה מספיק טוב, אבל אני מעריך שכל החוב יוחזר בדרך זו או אחרת. למשל, בהסדר דומה למה שהיה באפריקה ישראל, בו המשקיעים ראו כמעט את כל החוב.

"אם ההסדר יהיה מלווה בתספורת אגרסיבית, יכול להיות שהיחס כלפיו ישתנה. זו הסיבה בגללה חלק מהגופים רצו קודם לראות מה הוא יציע, ורק אז יחליטו האם להשתתף בהנפקות של חברות אחרות שלו", מוסיף אלטשולר.

קריאות 'להעניש' גיוסי תשובה

במקביל לגיבוש הצעת ההסדר בדלק נדל"ן, מבקשת קבוצת דלק, אף היא בשליטת תשובה, לגייס היום 200 מיליון שקל באג"ח. בימים האחרונים נשמעו גופים מוסדיים הטוענים כי לא ישתתפו בהנפקה, כ"עונש" על הסדר החוב הצפוי בדלק נדל"ן.

"יש לקשור את החוב של כל מי שמחזיק ביותר מחברה אחת של תשובה לחובות בחברה אחרת שלו", אמר היום מנכ"ל של אחד הגופים המוסדיים הגדולים, "בלתי אפשרי ללכת עם כיס אחד מלא וכיס אחר ריק. עם זאת, מקרה דלק נדל"ן שונה ממקרה טאו, כי ראשית - החוב הרבה יותר גדול, ושנית משום שעד כה תשובה הכניס את היד לכיס ולא ישב בחיבוק ידיים".

אלטשולר סבור ההיפך. "אם נראה שיש נכונות מצידו, וכבר ראינו שיש לתשובה נכונות לעזור לחברות שלו, לא יהיה מקום להעניש אותו ולא להשתתף בהנפקות של חברות אחרות שלו. ראינו כבר שני מקרים של הסדרים (אפריקה וצים, ת.ק.) שהשוק קיבל אותם בהבנה, ובעלי הבית לא נענשו", הוא מזכיר.

היקף החוב של דלק נדל"ן למחזיקי האג"ח עומד על 2.1 מיליארד שקל (מתוך חוב כולל של כ-15 מיליארד שקל במאוחד). זאת, בעוד קופת המזומנים שלה ריקה והיא סובלת מגירעון בהון העצמי בהיקף של 1.3 מיליארד שקל. לפי הערכות, 50% מאג"ח החברה מוחזקות על ידי גופים מוסדיים (לעומת 20% בטאו), והיתר הם משקיעים פרטיים וספקולנטים שקנו את האיגרות בזול ממוסדיים שמיהרו להיפטר מהסחורה.

אלון גלזר, סמנכ"ל המסחר של לידר שוקי הון, ויובל בן-זאב, מנהל המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', סבורים כי הסיכוי שמלוא החוב יוחזר תלוי בעיקר בזמן. "האם דלק נדל"ן תחזיר את כל החוב? אני בספק", פוסק בן זאב, ומסביר כי "צריכים לקרות הרבה דברים לשם כך, ביניהם רוח גבית חזקה מכיוון שוקי הנדל"ן ושערי המטבע. הסיכויים לזה לא נראים גדולים כרגע".

"משקל מכריע לזמן"

נזכיר, כי כבר בחודש מארס האחרון פרסם בן זאב עדכון לסיקור שלו את החברה, בו טען כי "גוברים הסיכויים שדלק נדל"ן תפנה במו"מ להסדרת החוב, לרבות המרת חלק משמעותי מהחוב להון".

דלק נדל"ן מסרה אז כי "הסדר חוב אינו עומד על הפרק". היום אומר בן זאב: "אני אומר את זה כבר חודשים - לדלק נדל"ן יש בעיה, ובלי זמן וכיס מאוד עמוק של בעל השליטה, היא לא תצליח לשלם". ועדיין, הוא מוסיף, "עומק הגירעון כל כך גדול, שאני לא מאמין שתשובה יכול או רוצה להביא מהבית את כל הסכום".

גם גלזר סבור כי לזמן משקל מכריע בסוגיה. "הזמן שאפשר להרוויח הוא מאוד מאוד חשוב. ברור שהיום יש לדלק בעיה להחזיר הכל, אך זמן יכול לשפר את יכולת החברה לעמוד במלוא החוב".

עוד הוא מזכיר, כי "בניגוד לבעלי שליטה אחרים, ראינו את תשובה עושה מאמץ לממש נכסים, והוא בעיקר הזרים כספים בהיקפים יפים. כשמדברים על הקשר בין דלק נדל"ן לבעלי השליטה, זה המקום בו כן ראינו את תשובה עושה כמה שניתן. בסך הכל ההתנהגות של תשובה בעיני היא מאוד ראויה".

כן סבור גלזר, כי אין מקום להעניש חברות אחרות של תשובה ולהימנע מלהשתתף בגיוסי חוב והון שלהן. "כשדלק נדל"ן גייסה, היא עשתה זאת במרווחים יותר גבוהים מקבוצת דלק, כי יש הבדל בין החברות. בהתחשב בכך שזו חברה בע"מ, דווקא ההתנהגות של תשובה משדרת 'אני לא מתכחש'". יצוין, כי לידר שוקי הון שימשה כאחד החתמים בגיוס החוב של קבוצת דלק.

"למוסדיים יש כלים טובים מפעם לדאוג לכספי העמיתים"

אליאור גבאי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, והאחראי על תחומי הפיקוח והאכיפה באגף, אמר היום בוועידה המרכזית לביטוח, פנסיה, גמל והשתלמות שנערכה ברמת גן, כי לגופים המוסדיים יש היום כלים טובים בהרבה משהיו בידיהם לפני מספר שנים, כדי לשמור על כספי העמיתים ולדאוג להחזרת חובות כלפיהם.

על רקע הסדרי החוב הצפויים בטאו ובדלק נדל"ן, אמר גבאי כי "הגופים המוסדיים בנו בשנים האחרונות, לאור הוראותינו, תשתית להחזר חוב. כיום יש להם את הכלים, ועלינו לתת להם את החופש לבחור איך לעשות כן. בפרספקטיבה של כמה שנים אחורה, השוק עשה קפיצת דרך משמעותית בנושא הזה, הגם שטרם הגיע לנחלה".

גבאי הוסיף כי "לאחר יותר משנה מאז שחוזר חודק מיושם בשוק, אנו מזהים לחץ על המוסדיים לייצר מכשירים נוספים להחזרת חוב", וציין כי האוצר עוקב אחר ההתפתחויות.

בהתייחסו לממשק של חברות הביטוח והמוסדיים עם שוקי ההון, ולהשפעת שוק ההון על המוסדיים, ציין גבאי כי "יש מתאם מאוד גבוה בין שוקי ההון לבין תוצאות חברות הביטוח. כתוצאה מכך אנו רואים עלייה באגרסיביות ההשקעה שלהם, כדי להשיג את התשואה הנדרשת". בנקודה זו הפנה ביקורת לחברות הביטוח, שלטענתו "תלותן בשוק ההון בלתי נסבלת, ויש לבצע חשיבה מחודשת בנושא זה".

גבאי, האחראי בין היתר לפקח על יציבות חברות הביטוח, העריך כי "לאחר שני רבעונים חלשים יחסית ב-2011, אנו עדיין סבורים שהתנודתיות הרבה בשוקי ההון המקומיים והבינלאומיים תמשיך". בהקשר זה, הוא קרא לחברות הביטוח לבחון ולפעול לחיזוק ההון שלהן.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35