גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שחור חזק

"שער שוויון" מספק מבט עדכני על דרום אפריקה לאחר נפילת שלטון האפרטהייד

לרגע התחפש לו הדיפלומט הוותיק אלון ליאל למעין שילוב של איל פלד ומודי בר-און ויצא לספר על דרום אפריקה של תקופת המונדיאל (2010), משל עזבנו ל-20 שנה מדינה שבה התרחש מאורע דרמטי, נפילת משטר האפרטהייד, ועתה שבנו לבדוק מה עלה בגורלה.

בתור שגריר לשעבר שם וכמי שסיפורה מלהיב ומרתק אותו, ליאל הוא מהטובים בישראל, אם לא הטוב ביותר, כדי לספק לנו עדות זו. ספר זה מעניין גם על רקע ההשוואות התכופות של ישראל למשטר האפרטהייד, נושא שעוד נשוב אליו.

ספורט ופוליטיקה (ובפרט כדורגל) הלכו יחד תמיד, אבל ספק אם היה מקרה שהכדורגל ביקש לתפוס בו מקום כה חיובי בהקשר הזה, הפוליטי. כמו משטר פוסט האפרטהייד, גם המונדיאל היה אתגר שלרבים היה ספק אם המדינה הזו תעמוד בו. או כמו שאמר זאת מייקל כץ, מהמארגנים של האירוע: "מיתגנו את דרום אפריקה מחדש. החזרנו לעם הזה את האמונה ביכולתו".

כמו כץ, גם ליאל הוא אופטימיסט גדול בנוגע למהפך שעברה דרום אפריקה. האיש מזדהה עם המדינה בגרסתה החדשה, למרות שישראל, אותה ייצג שם בעבר כשגריר, סחרה במרץ עם משטר האפרטהייד המשוקץ. אף שהוא מכיר ומתאר גם את הקשיים, קשה לדעת אם ליאל לא מייפה קצת את המציאות. השורה התחתונה מבחינתו היא חיובית. אולי בלי אותו ייפוי, השורה התחתונה הייתה אחרת.

סיפור שמייצג את הצד החיובי של מה שקורה בדרום אפריקה התרחש זמן קצר לפני המונדיאל ונגע לקבוצת הרוגבי של פרטוריה, שעמדה להשתתף באליפות העולם של הענף שהתקיימה במדינה. פיפ"א הודיעה שהאצטדיון משוריין לצרכי המונדיאל ועל הקבוצה למצוא מקום אחר למשחק. הסערה גדלה עוד יותר כשנפלה ההחלטה שהאירוע יתקיים דווקא באצטדיון אורלנדו שבמרכז סוואטו, המאוכלס בשחורים. אוהדיה האפריקנרים (הלבנים) של הקבוצה לא האמינו שזה קורה להם. "ישחטו אותנו שם", הם אמרו. אבל כשהאוהדים הגיעו, הם גילו שסוואטו לבשה לכבודם חג. תושביה פתחו בפניהם את בתיהם וליבם. אה, וגם הקבוצה שלהם ניצחה. שבירת קרח של ממש.

והנה עוד הפתעה מסוג זה: המונומנט לזכר ראשוני החלוצים הלבנים, שתמיד סימל את הצדק לגישתם ואותם יפי הבלורית והתואר גרסת שלטון האפריקנרים, נראה מרשים מתמיד וקבוצת נערים ונערות שחורים אף שומעת שם הדרכה. מיזוג תרבויות, גרסת דרום אפריקה.

אבל דרום אפריקה החדשה אינה רק מדינה בה הלבנים והשחורים מתקרבים. היא גם מדינה של אפליה מתקנת נגד לבנים, בקבלה לעבודה למגזר הציבורי למשל, או בנבחרת הרוגבי, שם מחויב המאמן לשתף גם שחקנים שחורים, אף אם הם לא מספיק טובים.

רוברט מקברייד הוא דוגמה לאפליה מתקנת, שכמו בתחומים אחרים, לעתים היא מתקנת ולעתים מקלקלת, אבל מקרהו גם מלמד על בריתות מפתיעות במציאות שנוצרה. כפעיל צעיר בקונגרס הלאומי האפריקני, הוא הניח ב-1984 פצצה בפאב שקטלה שלוש נשים ופצעה עשרות נוספים.

25 שנה מאוחר יותר, כדמות מכובדת במשטר החדש, אחד העיתונים כינהו "רוצח". מקברייד תבע את העיתון בטענה כי מאחר שהוא קיבל חנינה במסגרת ועדת האמת והפיוס שקמה עם נפילת משטר האפרטהייד, אין הצדקה לקרוא לו בכינוי זה. אבל כך, לפי אותו עיקרון, הרי גם נמחקים פשעי האפרטהייד. והנה פתאום, לוחם האפרטהייד בעבר מצא עצמו כשאלפי פעילים שחורים תומכים בערעור על פסק הדין שקבע כי אכן אסור לכנותו רוצח.

מי שמדבר בקול כנגד אפליית המיעוט הלבן הוא לא אחר מאשר פרדריק דה קלרק, נשיא המדינה שסיים את משטר האפרטהייד. הוא קובל גם על מה שהוא רואה כחוסר המנהיגות של הנשיא הנוכחי וטוען כי זה הורס את "רוח מנדלה" המקרבת בין הלבנים לשחורים. מנגד, החברות הגדולות הן עדיין ברובן בשליטת לבנים, מה שגורם לכך שבתחומים מסוימים דווקא השחורים הם אלו שעדיין מקופחים.

למי שמתעניין, הדעות בדרום אפריקה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני קיצוניות מאי פעם. ברשות הם הצליפו בזמן המונדיאל על שהיא העדיפה מו"מ עם ישראל על-פני קירבה עם חמאס. על כך בכיר הפת"ח, סאיב עריקאת, אמר להם: "אל תהיו יותר פלסטינים מהפלסטינים". ולמה באמת הדרום אפריקנים נוקטים בעמדות יוצאות דופן אלו? כי שם כה חזק הדימוי של ישראל בתור מדינת אפרטהייד. בהתאם, הרשות הפלסטינית נתפסת כמשת"פית של האפרטהייד בעוד חמאס מתויג כמי שנלחם באפרטהייד, ממש כמו הקונגרס הלאומי האפריקני בזמנו.

ולסיום, בחזרה למונדיאל, ראוי לתהות האם אין הגזמה מצד המחבר והדוברים שהוא מביא, בהענקת משמעות כה גדולה למונדיאל, מהבחינה שהוא ישנה את דרום אפריקה? הרי טיבם של אירועי ספורט להיחגג באותו רגע בעוצמות גבוהות שמקלות לטעות בהיקף ההשלכות שלהם. את התשובה לכך אולי נקבל אחרי הביקור הבא של ליאל במדינה.

שער שוויון, אלון ליאל, 220 עמ', הוצאת הקיבוץ המאוחד

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון