גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופון של 300% על ק"ג אורז: 2 ש' ליבואן, 8 ש' לצרכן

נתונים שהוכנו עבור הוועדה לבחינת ענף המזון והגיעו לידי "גלובס" מלמדים כי היבואנים ורשתות השיווק מרוויחים מאות אחוזים על מוצרי מזון מיובאים

מי שחיפש הוכחה לכך שמחירי המוצרים לצרכן בישראל מנותקים מעלות חומרי הגלם בעולם, יכול למצוא אותה בנקל במחיר האורז. בעוד שאנחנו שילמנו על ק"ג אורז כ-8 שקלים, היבואן שילם עבורו השנה 2.2 שקלים בממוצע, כולל מע"מ.

גם אם נוסיף לעלות היבוא את מחיר האריזה והלוגיסטיקה, היבואן ורשת השיווק נהנים במקרה זה ממרווח של 200% לפחות.

הרווחיות ממכירת אטריות ביצים (נודלס) גבוהה אף יותר: בעוד שהיבואן שילם על המוצר 2 שקלים, כולל מע"מ - הצרכן שילם עליו 10 שקלים.

אין מדובר רק באורז ובנודלס. נתונים שהוכנו עבור הוועדה לבחינת ענף המזון והגיעו לידי "גלובס" מלמדים כי המרווחים של היבואנים ורשתות השיווק בשורה ארוכה של מוצרים מיובאים עומדים על מאות אחוזים למוצר.

כך, מחירו של שמן זית הוא כפול מעלות היבוא, מחיר הקפה הקלוי גבוה במאות אחוזים, מחיר הקטשופ לצרכן הוא פי ארבעה מעלות היבוא, מחירו של חטיף פרינגלס הוא פי שניים, ומחיר דגני הבוקר קלוגס הוא פי שלושה מעלות היבוא.

פערי המחירים הללו אינם פוסחים גם על הפירות היבשים. המרווח על אגוזי מלך, שקדים ואגוזי לוז עומד על 200% ויותר, והמרווח על אגוז קוקוס מיובש מגיע ל-300%.

עוד מתברר כי גם המותגים הפרטיים שמייבאות רשתות השיווק נמכרים לצרכן בפערים של מאות אחוזים. למשל, דגני בוקר ברנפלקס, שעלות היבוא שלהם עומדת על 4.7 שקלים לפני מע"מ, נמכרים לצרכן במחיר של 17 שקל.

לדברי שרת החקלאות, אורית נוקד, "הנתונים מראים כי רשתות השיווק והיבואנים הם אלה שגוזרים את הקופון על חשבונם של הצרכנים - לא רק במוצרי החלב, אלא גם במוצרי יסוד נוספים. אסור למדינת ישראל להפקיר את הצרכנים לחסדים ולאינטרסים המשתנים של רשתות השיווק, היבואנים והמחלבות".

נוקד מתנגדת לפתיחת השוק ליבוא. לטענתה, "החשיפה ליבוא עלולה לצמצם את הייצור המקומי. בשל הריכוזיות במקטע השיווק תיגרם הפחתה שולית בלבד במחירים לצרכן".

"המע"מ זה לא אני"

קמעונאי בכיר בשוק מודה בשיחה עם "גלובס" כי מחירו של מוצר המיובא ישירות על-ידי הרשת קופץ בשיעור של 70%, אך לדבריו הקפיצה היא תוצאה של הוספת מע"מ, עלויות לוגיסטיקה (17% לערך) ורווח גולמי (27%) שהרשת גובה על המוצר. "המע"מ זה לא אני, וככה זה בכל העולם", הוא אומר.

עם זאת, אותו קמעונאי התקשה להסביר מדוע עלות המוצר לצרכן היא פי שניים ושלושה מעלותו ליבואן.

הנתונים המובאים כאן מבוססים על דיווח היבואנים למכס, אך דיוויד פרנקלין, מנכ"ל חברת סוגת, השולטת באורז הנמכר ברשתות השיווק, טוען: "אני לא מכיר אורז שאפשר לקנות במחיר הזה. יכול להיות שאורז שמגיע לרשות הפלסטינית עולה כך".

לדברי נועם ויימן, בעלי חברת דיפלומט המייבאת את פרינגלס ודגני הבוקר קלוגס, הוא אינו יכול להגיב למחירים המובאים כאן, ופערי התיווך שגובים היבואנים אינם גבוהים בהרבה מפערי התיווך שגובים היצרנים המקומיים.

קמעונאי בכיר בשוק טוען כי הרווחיות הגולמית של הרשת על פרינגלס ודגני בוקר עומדת על25%-30%, וכי היבואן הוא האחראי למרווח הגבוה.

לדבריו, "צריך להפריד בין יבואני הקומודיטיס ליבואני המותגים, שרושמים רווח מטורף. אני מעריך כי היבואנים לוקחים מרווח של 70% ויותר על מוצר, וממנו הם מורידים הוצאות הפצה, שיווק ופרסום. הרווח הגולמי של אסם הוא 42%, ויש תחומים שאסם לא מרוויחה בהם הרבה. למשל, פסטה. בשוק נמכרת פסטה בחצי מחיר מהפסטה של אסם, ושתי הפסטות מגיעות מאיטליה. זה אומר, בחשבון פשוט, שהרווחיות הגולמית של אסם על הפסטה היא לפחות 100%".

"כפול מהמחיר העולמי"

בשמן זית זיתא מודים כי המחיר בישראל כפול מהמחיר בעולם, אך מגלגלים את האחריות לרגולטור.

"המחיר היום לשמן זית בעולם הוא 10 שקלים לליטר. המחיר שהחקלאים דורשים מאיתנו עבור ק"ג שמן (כליטר) שמופק מהזיתים הוא 20 שקל, כפול מהמחיר העולמי. לפני שבוע הגשנו תלונה לממונה על ההגבלים בטענה כי מועצת הצמחים קובעת מחיר מומלץ לזיתים, ואותו מחיר הופך מאותו רגע למחיר רצפה. כל שרשרת הערך מתמחרת עצמה כאחוזים מהעלות, ולכן מה שנולד כחומר גלם במחיר כפול מגיע גם לצרכן במחיר כפול מהמחיר בעולם", אומר אמיר גור-לביא, מנכ"ל שמן זית זיתא ומבעלי החברה.

לדבריו, רשתות השיווק גובות רווח של 30%-35% על השמן. "הסיטואציה היא בהחלט כזאת שהיום יבוא של תוצרת גמורה למדף היא הדרך היחידה לשרוד בענף, כי מבנה המכס הוא כזה שלא ניתן לקיים לא גידול מקומי ולא תעשייה מקומית".

"השנה אנחנו מפסידים כסף על כל בקבוק שמן שיוצא מהמפעל, והרווחיות הגולמית שלנו נמוכה. אם בקבוק ממוצע נמכר ב-41 שקל, אנחנו נוכל לגרום לכך שהוא יהיה 29 שקל, ואם הרשתות ייקחו חלק בעניין - הוא יהיה עוד יותר זול", אומר גור-לביא.

כמה מרוויחות עלינו רשתות השיווק

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר