גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעבר הזוהר של כוכבות הפופ היה קשור לבגדים - כיום הוא קשור לגישה

בעידן הפופ הנוכחי המושג אייקון אופנה הפך לעניין חמקמק, והגבול שבין יצירתי לזוועתי למעורפל מתמיד ■ זמרות כמו ליידי גאגא, איימי וויינהאוס ובת' דיטו בוחנות כל הזמן את הגבולות מחדש

מותה הפתאומי של זוכת הגראמי בת ה-27 איימי וויינהאוס הותיר לא מעט שאלות פתוחות בענייני סמים, אלכוהול וגברים, והקשר שביניהם לבין הצלחה בגיל צעיר. מהעבר השני, החיובי יותר במהותו, נשארו גם לא מעט תלבושות פרובוקטיביות, פרועות ומסקרנות, מלוות בתסרוקות יצירתיות ובלא מעט משיכה.

על אף שבחייה התעקשה הכוכבת המוכשרת להתנער ככל האפשר מתדמית אייקון האופנה שדבקה בה בעל כורחה (דמותה מעולם לא עיטרה שערים של מגזיני אופנה והיא לא כיכבה בקמפיינים של מותגי אופנה) - אי-אפשר היה לטעות בהופעתה האותנטית והייחודית. לא בכדי היא סומנה כיקירה התורנית של מעצבי אופנה מובילים כמו קרל לגרפלד, רוברטו קוואלי וג'ורג'יו ארמאני.

את מקור התופעה של זמרות שההופעה המוחצנת שלהן חשובה לא פחות מהקריירה המוזיקלית עצמה מובילה ליידי גאגא, שהגיחה משומקום לזירת הפופ העולמית ב-2008. מאז, כוכבות הפופ הצעירות נדרשות להרכיב מלתחה תיאטרלית מאי-פעם, מלתחה שמלווה אותן כמעט בכל הופעה יומיומית.

כך הפך בעידן הפופ הנוכחי המושג אייקון אופנה לעניין חמקמק, והגבול שבין יצירתי לזוועתי למעורפל מתמיד; מה שנתפס עד לא מזמן כזוועתי הפך ליצירתי, ומה שנתפס כחדשני וכרענן, בדרך כלל נראה כשילוב טרחני של שמאטעס, שלא לומר טראש.

למרות (או בגלל) הופעתן, הזמרות הצעירות מצולמות חדשות לבקרים, לבושות באאוטפיטים שאינם משאירים את הקהל אדיש, ומציתים את דמיונן של פאשוניסטיות מתבגרות ברחבי העולם, הממהרות לחקות אותן. מגוחך או אופנתי? סקסי או וולגרי? נועז או פתטי? שפטו בעצמכם.

הדומיננטית - בת' דיטו

הופעותיה האחרונות, המגושמות וחסרות הברק של הזמרת האמריקאית בת ה-30 הן המשך ישיר לניסיונה (המוצלח יש לומר) לקנות את לבן של חובבות האופנה. הכוכבת, סולנית להקת האינדי גוסיפ, הצליחה להטריף את הקהל לא רק בשל כישרונה המוזיקלי אלא גם בשל הופעותיה הפרובוקטיביות בעירום מלא על שערי מגזיני אופנה מובילים כמו ווג, לאב, W ועוד. לפני כשנה אף צעדה על המסלול בתצוגת אופנה של ז'אן-פול גוטיה, בנעלי עקב, בגרבוני רשת ובשמלות קצרות, במידות גדולות במיוחד (56).

הופעותיה של דיטו, לסבית מוצהרת שמעולם לא הסתירה את עמדותיה האמיצות בנושאי מגדר ודימוי הגוף, מתאפיינות בבגדי גוף מטאליים, מנומרים, בשמלות נוצצות מטופשות או צבעוניות באופן מוגזם. בנוסף, היא מפגינה בגאווה הרבה צלוליטיס ושיער גוף נטולי הסוואה. לא מפתיע שהיא זכתה מיד לאהדה גורפת במגזר הפמיניסטי, ובמקביל - להרבה מאוד תשומת לב של גורמים חשובים בעולם האופנה, בהם עורכי מגזינים, צלמים ומעצבים (בעבר אף צולמה לכתבת אופנה מלהיבה במגזין ,Pop שבו דגמנה בגדים מהקולקציה של איב סן לורן, פראדה ולואי ויטון, שחלקם נתפרו במיוחד עבור מידותיה).

גימיק או אמת פנימית מנצחת? העיקר שהצליח לה.

בת' דיטו / צלם: רויטרס

הדיווה - ליידי גאגא

מאז שסטפני ג'ואן אנג'לינה גרמנוטה המציאה עצמה מחדש כליידי גאגא, היא נתפסת כמוזת האופנה הבולטת ביותר של העשור האחרון. מדובר בתופעה תרבותית שהשפיעה באופן גורף על כוכבות פופ עכשוויות מז'אנרים מגוונים ובגילים שונים. עכשיו הן עמלות על טיפוח חזות מקורית במטרה לאמץ לעצמן, כמוה, זהות חיצונית חדשנית ולפרוץ על הבמה את כל הגבולות המוסכמים.

בעידן הפומפוזיות של הקרקס התקשורתי שמייצגת גאגא, הכול הולך: כתפיים מרופדות בהפרזה, מסמרי ניטים דוקרניים, תחרות דביקות ויריעות ויניל מבהיקות, פאות ענקיות וחליפות עור בסגנון סאדו-מאזו לצד בגדי גוף ונעלי עקב. כל אלה הפכו לחלק אינטגרלי מהמלתחה. הגימיקים הם אין-סופיים, שלא לומר מתישים, אך מעבר לתופעה התרבותית-חברתית המסקרנת והסוחפת שגאגא מייצגת - אין הרבה. בוודאי לא כישרון מוזיקלי.

ליידי גאגא / צלם: רויטרס

המכורה - איימי וויינהאוס

לאחר כמה ביקורים במכוני גמילה ובהמשך למופע הקטסטרופלי בחודש שעבר בבלגרד, שבו תועדה וויינהאוס על הבמה ממלמלת, מועדת ומבולבלת, בוטל סיבוב ההופעות שלה באירופה. כעת העולם נזכר בגאונות המוזיקלית שלה, בזינוק שלה לתהילה, וכן - גם במורשת האופנתית שהותירה אחריה.

טראש או אוונגרד, מרושל או ספונטני, סקסי או סליזי - אי-אפשר היה להתעלם מהופעתה: השמלות הקצרצרות, הקעקועים הגדולים, הסיגריה הקבועה בזווית הפה, התסרוקות התפוחות, המחשופים הנדיבים, האודם האדום, וכמובן האיי-ליינר השחור המוגזם. כל אלה היו סימני ההיכר שהפכו את סגנונה לבלתי ניתן לחיקוי, גם אם לא היה תמיד אסתטי במיוחד.

במבט לאחור, אין ספק שהאמביוולנטיות שעוררה הופעתה (שאפיינה גם את אישיותה ואת סגנון חייה) הייתה חלק בלתי נפרד מהקסם שלה.

איימי וויינהאוס / צלם: רויטרס

האוונגרדית - ניקי מינאז'

סימן ההיכר של אוניקה טניה מאראג', הידועה בכינויה הבימתי ניקי מינאז', הוא פאות זרחניות בצבעי ירוק, ורוד וכתום זוהר. הראפרית הצעירה משתדלת לפתח לעצמה פרסונה שתתעלה על אלה שלפניה, ובינתיים עושה רושם שהיא גם מצליחה.

"צבעים הופכים אותי למאושרת ומרגשים אותי. אני אדם מאוד ויזואלי, וכשאני מסתכלת במראה ורואה ירוק או ורוד, זה עושה לי משהו. זה גורם לי להרגיש חיובית", אמרה בעבר כשנשאלה על כך.

את דרכה בעולם ההיפ-הופ החלה מינאז' לפני כשנתיים, בסדרה של הופעות אורח בשירים של אמנים כמו מריה קארי, קניה ווסט וליל' וויין. תחת חסותו של האחרון, היא הוציאה כמה מיקס-טייפים שיצרו את הבאזז. היא משלבת באומץ את הטרנדים החמים ולא מפחדת ממה שיגידו: הדפסי חיות עם עור, ורוד עם מנומר, נעלי עקב אימתניות, עיניים ושפתיים מודגשות, תכשיטי ענק וציפורניים מקושטות יהלומים.

מוגזם? בטוח. אך בקהילת ההיפ-הופ יותר זה יותר, ולא בכדי תוהים שם אם מדובר במלכה הבאה.

ניקי מינאז' / צלם: רויטרס

הילדותית - קייטי פרי

בשבוע שעבר הפכה הזמרת הבריטית את הקיץ לדרדסי כשהופיעה לבכורת הסרט "הדרדסים" שבו היא משתתפת, בשמלה מיני לבנה, קצרצרה, כשעליה הדמות שלה, דרדסית מתוכשטת במיוחד. סימבולי משהו, כי סגנונה האישי של נסיכת הפופ ידוע כמתקתק, כעליז, ובעיקר כילדותי מאוד.

את אחד מרגעי השיא של הטעם הרע רשמה פרי לפני כשנה, כשצעדה על השטיח האדום בערב הגאלה של המטרופוליטן בניו יורק בשמלת קצפת לבנה עם נורות שהבהבו בשלל גוני הקשת, ובאחד הקליפים האחרונים שלה היא נראית כנערת לוח שנה המשתעשעת ביקום של סוכריות וממתקים לצדו של סנופ דוג. ממש לאחרונה נודע כי הבלונדית הטרייה אף מועמדת לתשעה מפרסי ה-MTV היוקרתי שיתקיים בסוף אוגוסט, מה שהופך אותה למועמדת הראשית השנה (צמודים מאחוריה הזמרים קניה ווסט ואדל, עם שבע מועמדויות).

כשנודע לפרי שהקליפ "פאיירוורק" מועמד לפרס הקליפ הנשי של השנה, אמרה בתגובה, "כשאלך לעולמי אני רוצה שישימו אותי בזיקוקי דינור ושיפוצצו אותי מעל הים בסנטה ברברה". נדמה שיש למה לחכות.

קייטי פרי / צלם: רויטרס

האקלקטית - כריסטינה אגילרה

ייאמר לזכותה של כריסטינה אגילרה שהיא הייתה שם קודם. טרום עידן גאגא, אגילרה נחשבה לכוכבת הפופ שמפנה עורף לכל המוסכמות בנועזות ובראוותנות המינית של הופעותיה, שהיו מוקפדות ומדויקות (כמעט עד כדי מלאכותיות), והכניסו ממד תיאטרלי אל הבמה. אבל אז הגיעה ליידי גאגא והצליחה לשכלל את העניין לרמות אחרות, ואגילרה נותרה מאחור.

סימן ההיכר האופנתי של אגילרה היום יורה לכל הכיוונים: שילוב בין התערטלות למרדנות, בין חוסר אונים אופנתי לרוח עתידנית מגוחכת, בין בגדי גוף מוויניל שחור ושוט ברוח הפטישיזם לבין מראה א-מיני מוחלט. כך או כך, הרעיון הוא שהכול הולך. התוצאה, כנראה, פחות רלבנטית.

כריסטינה אגילרה / צלם: רויטרס

עוד כתבות

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

יש תאריך: "זה המועד שבו תושלם בניית הרציף בעזה"

בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה ● מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם ● עדכונים בולטים