גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאת החרקים

כוחות השוק בבוסתן שלי הבריחו אותי לעיר. לאן יברחו אבירי הכלכלה החופשית?

השבוע הגיע המחאה החברתית גם לבוסתן שלי. המוני כנימות הקימו מאהל מחאה בין עלי השעועית בואכה לול התרנגולות, ואכלו את הלוביה התאילנדית בלי רחמים. לפתע פתאום, בלי שום אזהרה מוקדמת, קמו כל התרנגולות והחלו בשביתת ביצים ספונטנית, מין שביתה איטלקית שכזו, שבמהלכה הפסיקו להטיל ביצים. התרנגולים פצחו בקרקורים נוראיים, ודרשו צדק חברתי - להעלות את רמת האוכל או משהו כזה.

אני לא דוקטור דוליטל, ועדיין לא הצלחתי להבין מה התרנגולים רוצים ועל מה הם מוחים בקולניות כזו. בינינו, אם זה היה נגמר בכנימות או בתרנגולות הייתי נשאר רגוע פחות או יותר. אבל המחאה התרחבה, והגיעה גם לכלוב התוכונים, שהחליטו לנסר את מוטות הבמבוק שלהם ולצאת לחופשי. וכך קרה שבצהרי אתמול התעופפו להם התוכונים שיצאו מהכלוב, עשו את צרכיהם בכל הבית, ושיגעו את החתולים, שכבר הריחו דם ויצאו למסע ציד אכזרי. בית משוגעים.

אחד מהכלבים של השכנים במצוקת דיור. החום הגדול הביא אליו כמה חברים, וכולם החליטו שבריכת דגי הקוי שלי היא בדיוק מה שהם צריכים בשעות אחר הצהריים כדי למחות על החום הגדול. על מנת לצנן את פרוותיהם הלוהטות, ותוך כדי טבילה, הם גם החליטו שדגי זהב הם יופי של צעצועים.

הפגנות ענק של נמלים מכל מיני גדלים וצבעים מתפשטות ברחבי הבית, ומתרכזות - איך לא - במטבח ובעיקר על השיש, זועמות על מי יודע על מה. תהלוכות הנמלים לא הרחיקו את העכבישים, שתלו מאהלי קורים בכל פינה וקרן זווית, מחכים לזבובים וכועסים על המצב המזעזע. הפגנות המחאה הגדולות ביותר נרשמו בחזית היתושים. פשוט לא להאמין כמה יתושים הצליחו מנהיגיהם לקבץ ביום שישי האחרון, ואילו מטסי מחאה מזמזמים הם ארגנו לי בתוך האוזן. בקיצור, הטבע התקומם נגדי.

ולא זאת בלבד, ויקומו המלפפונים ויכו את הגנן, וגם הם החליטו באופן ספונטני לבצע הבשלה משותפת. המטבח שלי התמלא פתאום בערימות מלפפונים מטורפות. בצר לי אפיתי לחם מלפפונים ויוגורט, וכיניתי אותו לחם ציזיקי. הזוי. שלא תחשבו שרק המלפפונים הפסיקו להיות הגיוניים. כל בני מעמד הסולניים, החצילים והעגבניות, נטשו את משמרותיהם והבשילו בחום הגדול. החצילים טיפחו גרעינים מרים, והעגבניות הבשילו עד ריכוך. קטסטרופה. פשוט לא ייאמן מה שקורה. מסביב ייהום הסער, וקערות עגבניות מחכות לתורן להיכנס ולהתייבש בתנורים. בקיצור, אין מה להמשיך ולתאר את הכאוס.

אמש, כשהפגנת נמלים עצומה עשתה את דרכה מהמרפסת, דרך הגפן המשתרגת לה בניחותא, אל השיש במטבח והתגודדה סביב לחם הציזיקי שלי, הבנתי שהגיעו מים עד נפש ושלא תועיל שום תגובה נקודתית. החלטתי לבצע נסיגה טקטית שקטה לכיוון העיר, ולהותיר את המוני המפגינים למיניהם ליטול אחריות על חייהם. נמאס לי להיות המשטרה הרעה. לא רוצה לרסס. זה בוסתן אורגני.

קטפתי כמות ענקית של עגבניות וחצילים, אספתי הר של מלפפונים, העמסתי את כל המפגינים השותקים האלה על המכונית, ויצאתי להשתתף בהפגנת האנשים באוהלי רוטשילד. כבר יצא לי לבקר בשדרה פעמיים קודם לכן, ואני חייב להגיד שהלב מתרחב בכל פעם שהסתובבתי בין האנשים האלה וחזיתי בתחריר המקומית. מי היה מאמין. הפעם באתי עם כמה ארגזי ירקות בשלים. פרקתי אותם בפינת בר-אילן-רוטשילד, קראתי לכמה צעירים שהתגודדו מסביב, ונתתי להם את שלל גני האורגני. המחווה הקטנה הזאת התקבלה בחמימות וזיכתה אותי ברגע אחד של חסד.

בניגוד להפגנותיהן האלימות של הכנימות ושל הנמלים, שאני יוצא נגדן באופן נחרץ ועגמומי, אני בעד אנשי האוהלים. מה עוד שאין ספק שחייהן של הנמלים בגינה שלי שפרו עליהן עשרות מונים מחיי המתמחים בבתי החולים, והאימהות הצעירות של העכבישים השחורים משלמות בגן הפרטי שלי הרבה פחות מאחותי, ששולחת את הזאטוט שלה לגן פרטי תמורת זוזים מרובים. הכנימות חורשות הרע - מה יש להן להלין? האם הן צריכות להיפרד מ-5,000 שקלים עבור קורת גג צנועה? האם תרנגולות הרולס רויס שלי לא מתביישות לנטוש את משמרות ההטלה שלהן אפילו שאני לא גובה מהן אגורה שחוקה אחת עבור הבית הגדול הזה שבניתי עבורן?

המחאה האנושית בשדרות רוטשילד נראתה לי הרבה יותר צודקת והרבה יותר כואבת מאשר מחאת החרקים ובעלי הכנף בבוסתן שלי, ושיסלחו לי כל בעלי החיים. גם אנחנו בני אדם. גם לנו מגיע לפרנס את ילדינו בכבוד בלי צורך לעבוד בשתי משרות וחצי. וכמו שכל הזבובים והעכבישים והנמלים הצליחו לגרום לי לעשות ויברח, אולי ייטיבו לעשות קברניטינו (כמו שנהוג להגיד) ולא יתייחסו אלינו כאל חגבים. גם לנו, החגבים האנושיים, יש כוח כשאנחנו מתאספים בכיכרות וצועקים. לאן תברחו אתם? הרי אתם לא ממש יכולים לברוח לעיר. ואתם, שרגילים שמקבלים את פניכם בחלה ובמלח, תיאלצו להסתבך בצרור נאצות וכעסים. באשר יגורתם בא לכם, אתם - אבירי הכלכלה החופשית, חסידי אסכולת שיקגו, הפרידמניסטים והשטיגליצים של השוק החופשי, קחו אותי כדוגמה: כוחות השוק בבוסתן שלי, שלא הזנתי אותם מספיק טוב, הובילו לבריחתי לעיר הגדולה ולהצטרפותי לעם הכועס. לאן תנוסו אתם?

מתכון 1: מטבוחה עם אנשובי וצלפים

חומרים: 2 קילוגרמים עגבניות עסיסיות קצוצות דק, 1 כף נדיבה צלפים במלח קצוצים דק, 6 פילטים אנשובי איכותי בשמן זית קצוצים דק, 7-6 שיני שום קצוצות גס, 2 פלפלים אדומים חריפים ללא גרעינים קצוצים דק, חצי עד שלושת-רבעי כף שמן זית סורי, מלח ים גס לפי הטעם.

הכנה: מחממים מחבת גדולה וכבדה ומניחים בתוכה את העגבניות הקצוצות עם שמן הזית. מבשלים עד שהן מתחילות להסמיך. מוסיפים את הפלפל החריף, השום, הצלפים והאנשובי שקצצתם. מתבלים במלח ים גס וממשיכים לבשל עד שהמטבוחה סמיכה. אפשר להוסיף עוד קצת שמן זית מלמעלה. מגישים עם לחם טרי.

מתכון 2: סלט מלפפונים ויוגורט קיצי

חומרים: 1 ליטר יוגורט עזים סמיך, 1 קילוגרם מלפפונים צעירים טריים, 1 כפית זירעוני שומר קלועים וכתושים, 1 כוס עלי חמציצים צעירים קצוצים לרצועות דקיקות, 2-3 כפות צנוברים קלויים, 2 כפות עלי נענע קצוצים דק, 5 שיני שום כתושות, 1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק, מלח ים גס לפי הטעם.

הכנה: מניחים את היוגורט בתוך חיתול במסננת, ומאפשרים לנוזלים להינגר ממנו במשך כשעה לערך. קוצצים דק-דק את המלפפונים על קליפותיהם לקוביות קטנטנות ביותר. מערבבים את היוגורט שהגרתם עם זירעוני השומר הכתושים, המלח, השום, עלי הנענע, עלי החמציצים ועם הצנוברים. מוסיפים את המלפפונים, מערבבים בעדינות, ומגישים עם מעט שמן זית מלמעלה ועם לחם חם וטרי. מרענן וקיצי.

עוד כתבות

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור