גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחאה: 34% מפחיתים בקניות, 25% מחרימים חברות

עקב המחאה על יוקר המחיה, אצל הצרכן הישראלי מתגלים שינויים בהרגלי הצריכה: עפ"י סקר של מכון רותם TRI עבור "גלובס", כ-34% רוכשים פחות, ו-60% מחפשים מוצרים זולים יותר

בתוך סערת המחאות המתחוללת מכל כיוון אפשרי - דיור, סטודנטים, מתמחים, אימהות, דלק, וזו רשימה חלקית בהחלט - זה הזמן לעצור לשנייה ולבדוק: האם משהו אמיתי השתנה עד כה, ואילו הישגים ניתן כבר לסמן?

התשובה לכך, כמובן, מורכבת. כולם כבר מבינים שחזרה למצב הקודם אינה אפשרית, אף על-פי שעדיין מוקדם לצפות מה יהיו לבסוף הפתרונות ארוכי-הטווח שיתגבשו בינות לוועדות החשיבה, ההיגוי, הייעוץ והביקורת.

אולם הישג מהותי אחד ניתן לסמן כבר עכשיו: הצרכן הישראלי אינו כפי שהיה. הוא חושב יותר לפני שמכניס את היד לכיס, נאמן פחות למותגים, מבין שקיימות חלופות ומגלה ערנות גדולה יותר כחלק מהחלטות הקנייה שהוא מקבל.

סקר שערך עבור "גלובס" מכון המחקר "רותם TRI", בראשות ד"ר אריה רותם, מאשש את התחושה שעולה מן השטח - ומגלה כי שליש מהצרכנים (34%) רוכשים כיום פחות בעקבות גל המחאה, ואילו 60% מחפשים מוצרים זולים יותר בבואם לערוך קניות. בשני המקרים, שיעור גדול יותר מהנשים מעיד על שינוי לעומת הגברים, שהביעו שינוי מתון יותר בהרגלי הרכישה.

באילו תחומים צמצמו הנשאלים את ההוצאות בעקבות אירועי המחאה האחרונים? בראש ובראשונה, מזון (22%); לאחריו בילויים (11%), ביגוד (11%) ומוצרי חלב (7%). באופן צפוי, הוצאות הכרחיות יותר כמו דיור ומים נדחקו לתחתית הרשימה.

עוד מגלה הסקר כי רבע מהנשאלים מחרימים חברות מסוימות בעקבות האירועים האחרונים. על הכוונת: תנובה (56% מקרב המחרימים), מוצרים מתוצרת חוץ (11%), שטראוס (10%), מותגי אופנה (5%) וגם רשתות המזון, האגיס ואפילו קוקה-קולה.

מוצרי חלב: שמים לב למוצרים בפיקוח

מצד אחד, אין להמעיט בערכה של מלחמת הקוטג': בחירתה של הגבינה עם הקונצנזוס לעמוד בחוד החנית הייתה מן הנבונות, אולם הנושא המורכב של הטיפול בשוק החלב עדיין על שולחן המנתחים.

הרפורמה בענף החלב שנויה במחלוקת. נושא היבוא עדיין על הפרק, ובינתיים מחירי מוצרי החלב אינם מוזלים - למעט מחירם של גביעי הקוטג' שהופחת על-ידי החברות ל-5.90 שקל, ושבמקומות מסוימים נמכר אף בפחות. אך מה קורה, למשל, למחירי הגבינה הלבנה? אלה נותרו בשלהם ואף האמירו לעתים לכיוון 8 שקלים לגביע.

איציק אלרוב, מיוזמי חרם הקוטג', מסכים כי המהפך האמיתי הוא כרגע לא על המדף עצמו - אלא מולו, בהחלטות הקנייה של הצרכן. "אנשים שבכלל לא טרחו להסתכל על מחירים בודקים כל דבר טוב-טוב לפני שהם מכניסים לעגלה", הוא אומר, "אנשים היום חוסכים מאות שקלים בסל הקניות החודשי".

יוזמי החרם, אגב, עדיין קוראים לציבור לא לרכוש קוטג' ביותר מ-5 שקלים, מעדנים ביותר מ-2.90 שקלים וגבינות שניתן להשיג במעדנייה במחיר נמוך יותר.

האם ההבחנה בין מוצרי מזון בפיקוח לכאלה שאינם התחדדה אצל הצרכן? 11% ממשתתפי הסקר גילו בקיאות מרשימה ברשימת המוצרים בפיקוח. 46% ידעו לנקוב בשמות מוצרים מפוקחים מסוימים (בעיקר חלב, לחם אחיד, אשל וביצים) ו-43% לא ידעו לציין אילו מוצרים כיום מצויים בפיקוח של המדינה. לשאלה "האם בעקבות חרם הקוטג' אתה מודע יותר למוצרים בפיקוח?", השיבו מחצית בחיוב ומחצית בשלילה.

האם קיימת העדפה למוצרים אלה במהלך קנייה שגרתית? 40% מצהירים - כן. כעת הם בוחנים את מה שמוצע להם על המדפים במחיר מסובסד, לעומת החלופות היקרות.

מוצרי תינוקות: המבצעים דועכים

מתקפת ההוזלות על מוצרי התינוקות הייתה אפיזודה מבורכת, במהלכה הופחתו משמעותית עלויות החיתולים ותחליפי החלב למחירים שפויים מאלו שהתרגלנו אליהם. כניסתה של תחרות מיידית מכמה כיוונים לשוק החיתולים ודאי לא מזיקה. אולם לאט-לאט נראה כי המבצעים דועכים.

הדרישה לפיקוח על המחירים בענף כחלק ממחאת ההורים מסתמנת כיום כבוערת פחות לעומת עניינים חשובים אחרים, כמו מעונות מסובסדים ומחיר החינוך.

מה בכל זאת נשאר לנו? כאמור, גם כאן - מודעות צרכנית משתנה. יותר ויותר אמהות מבינות כי רכישת מותג פרימיום אינה תמיד החלופה המועדפת עבורן, וכי גם חיתולים זולים יותר עשויים לעשות את העבודה. מנגד, קיבלו הרשתות תזכורת למקומם המכריע של מוצרי התינוקות ומחיריהם עבור ההורים - ויש לקוות שימשיכו לנסות ולמשוך אותם עם מחירים אטרקטיביים גם ללא התערבות מוסדרת במחירים.

דלק: העלאת המחירים נבלמה

מחאת מחירי הדלק הייתה כאן הרבה לפני המאהל בשדרות רוטשילד, אולם כחלק מהלך הרוחות הכולל, היא זוכה ליותר תשומת-לב. בפברואר הופחת מס הבלו ב-30 אגורות, ההעלאה הצפויה בסוף השנה בוטלה לעת עתה, ובכלל משהו במודעות לנושא השתנה.

"ברמת העיקרון, יש לנו הישגים", אומר זאב גראואר, ממובילי המאבק במחירי הדלק. "אולי הם עדיין לא מספקים, אבל משהו בכל זאת השגנו. בפברואר הפחיתו את הבלו, ביטלו העלאה עתידית - וביבי מנסה מול שטייניץ להוזיל את העלות לצרכן על-ידי הפחתת מס עקיף".

גראואר אף סבור כי המאבק הספציפי הזה נהנה מהרוח הגבית של המחאה כולה. "מהר מאוד האמירה השתנתה ליוקר המחיה כולו ולצדק חברתי כולל", הוא אומר.

ומה היעד, מבחינתו? "הפחתה משמעותית במס הבלו - ל-30% במקום 60%. להחזיר פיקוח על הסולר שלא קיים היום. לא נשקוט עד שנשיג את המטרות".

חשמל: עלייה מתונה בלבד

גם כאן נרשם רבע-ניצחון זמני, שאינו בהכרח מעיד על הבאות: העלאת מחירי החשמל אמורה הייתה לעלות ב-20%, אולם ברגע האחרון בהתערבות ראש הממשלה נתניהו היא מותנה - והמחירים יעלו רק ב-10%. זאת לאחר שוועדת הכספים אישרה את צו האוצר להפחתת הבלו על הדלק לייצור חשמל בשיעור של 69%.

אולם, יש לזכור כי ההפחתה תקפה, נכון לעכשיו, עד סוף שנת 2011, ולא ברור מה יקרה אחר-כך.

אגב, מיתון ההתייקרות שנוי במחלוקת - ויש מי שטענו במהלך הדיון כי את 1.5 מיליארד השקלים שהושקעו במהלך הזה עדיף היה להעביר, למשל, לתגבור מערך מעונות היום והצהרונים.

בעקבות אירועי המחאה האחרונים קונים
התפלגות דמוגרפית של המשיבים
האם יש יצרן שנמנעת לקנות את מוצריו בעקבות המחאה

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק