גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מפרקים שותפות עסקית ונשארים בחיים? 8 טיפים

לא קל להתמודד עם שותפות עסקית שנכשלה - אבל כשכבר מגיעים להחלטה להפריד כוחות, כדאי מאוד להתאמץ לעשות זאת בצורה נקייה, מהירה ויפה, באמצעות גישור או בוררות

בתי-הקברות העסקיים מלאים שותפויות עסקיות שהתרסקו. כמה מהן מגיעות לשם מדי שנה אחרי הליכי גישור עסקי או בוררות עסקית שכשלו? לא ברור. מה שכן ברור הוא שגם הליכי גישור וגם הליכי בוררות הם אלטרנטיבה דיסקרטית, קצרה ויעילה ליישוב סכסוכים עסקיים מחוץ לבתי המשפט העמוסים לעייפה.

האטרקטיביות הרבה של הליכי הגישור והבוררות - כך סבורים המומחים - נובעת מכך שרוב בני האדם מעוניינים לסיים סכסוכים עסקיים מעיקים ומתישים תוך פרק זמן קצר, ולהימנע מהעומס ומהסחבת המאפיינים את בתי המשפט בישראל.

אפרופו סחבת בבתי המשפט, בימים אלה נידונה הצעת חוק של שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, להעביר תיקים לבוררות על מנת להפחית את עומס התיקים בבתי המשפט - הצעה שעוררה התנגדויות רבות בשל משמעותה: הפרטת בתי המשפט.

מה ההבדל בין הליך גישור עסקי להליך בוררות עסקי? בתהליך הגישור הצדדים הניצים יכולים להחליט על הפסקתו בכל שלב. הליך בוררות, לעומת זאת, אינו ניתן לעצירה, אלא אם כן נפל איזשהו פגם באובייקטיביות או בתום-הלב של הבורר. וחמור מכך, פסק דין של בורר הוא פסק דין סופי וחד-משמעי, וברוב המקרים לא ניתן לערער עליו.

"בגישור הצדדים המסוכסכים לא מנסים להוריד זה את ידו של זה", מסביר עו"ד רפי ליבא, שותף בכיר וראש מחלקת ליטיגציה במשרד עורכי הדין שדות ושות', המשמש גם כבורר. "אלא מנסים למצוא פתרון יצירתי לסיום הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט".

עוד לדבריו, ככל שהסכסוך מורכב יותר קשה יותר ללכת לגישור, ועם זאת - עדיף לפנות לגישור, ורק אם הוא נכשל לפנות לבוררות.

"מנגנון הגישור פופולרי יותר ממנגנון הבוררות בגלל הרצון להגיע לעמק השווה בהחלטה משותפת, בלי הכרעה חדה של בורר", סבור עו"ד חיים סאמט, מגשר עסקי ושותף במשרד עורכי הדין שניצר, גוטליב, סאמט ושות'.

הבורר עו"ד מיקי ברנע, ממשרד עורכי הדין ברנע ושות', סבור להיפך: "בוררות היא אמנם מסוכנת יותר בגלל הסמכות האדירה הניתנת לאדם אחד, אך פופולרית יותר בגלל הסקסיות של מוסד הבוררות ובגלל שהוא לכאורה יעיל, מהיר וברור יותר".

לדברי אורי בר-מעוז, יו"ר לשכת המגשרים בישראל, עמותה הפועלת להסדרת הגישור בארץ, "תחום הגישור עדיין לא מוסדר כראוי בישראל, ולכן הוא עדיין לא צבר תאוצה". אבל להערכתו, כמחצית מהגישורים העסקיים המתקיימים כיום בארץ הם ביוזמת בתי המשפט, והחצי השני הם ביוזמה פרטית של המגושרים.

כך או כך, ברוב המקרים פרטנרים עסקיים שהגיעו להליך גישור או בוררות כבר לא יישארו פרטנרים. בשלב כזה הפרידה ביניהם היא כבר עובדה, והשאלה העומדת על הפרק היא לא אם ממשיכים אלא איך נפרדים בצורה מוסכמת ונכונה.

אז איך צולחים הליך גישור או בוררות? המדריך המלא.

1. הפנימו שאי-אפשר לזכות בכל מה שרוצים

"גישור הוא סוג של ויתור", אומר עו"ד סאמט. לדבריו, לא כל אחד מסוגל נפשית לוותר לשותפו בעבר-יריבו בהווה. "חובה להפנים את העובדה שבהליך גישור לעולם אי-אפשר לזכות בכל מה שרוצים, ושאין גישור בלי אלמנט הוויתור. צריך להיות מוכנים לזה נפשית, אחרת זה לא ילך", הוא מסביר.

עוד לדבריו, המגשר, מתוקף תפקידו, פועל כדי לאזן בין רצונות הצדדים המסוכסכים ולהביאם למצב שיסכימו לקבל הן את ההכוונה שלו והן את הפתרונות שלו.

2. הגדירו מראש את האינטרסים שלכם

"חשוב, עוד לפני שנכנסים להליך גישור", אומר עו"ד ירון שביט, ממשרד עורכי הדין שנהב קונפורטי שביט, "לדעת לאן חותרים, מהם האינטרסים ומה רוצים להשיג בסוף הליך הגישור: למכור את חלקכם בעסק? לשמור אצלכם את המוניטין? או לנסות להמשיך את השותפות העסקית? ואם כן, מהם הקווים האדומים?".

עוד לדבריו, חשוב לעשות זאת כי כשמוצעים לך מספר פתרונות אפשריים תוך כדי תהליך הגישור, עליך לדעת איזה פתרון משרת אותך ואיזה לא. "כשלא מגדירים מראש ובכתב את האינטרסים, עלולים ללכת לאיבוד בתוך התהליך ולבסוף לקבל החלטה מתוך חולשה והתשה".

עו"ד לילי דורון, שותפה וראש מחלקת ליטיגציה במשרד עורכי הדין ש. פרידמן ושות', מסבירה אף היא למה חשוב להיות מגובשים ומוגדרים מראש. "אם רוצים למצות הליך גישור או בוררות, חייבים להיות מוגדרים ומגובשים מראש עם התוצאה הריאלית אותה רוצים להשיג בסוף ההליך, ואליה לחתור".

עוד לדבריה, "בגישור ובבוררות הכללים גמישים יותר מאשר בבית המשפט, וזה לטובתך. נצל זאת כדי לשלוט בהליך ולהשיג יותר".

במקביל, מוסיפה עו"ד דורון, חשוב לפשט את הבקשה שלך. "בגישור ובבוררות רצוי שכל צד יגיש בכתב את 'סיפור המעשה', קרי את גירסתו ואת טענותיו, בצורה קצרה ושלא עולה על 3 עמודים. כי ככל שהבקשה שלך מסורבלת, יקשה עלייך להגיע אל המגשר או הבורר".

3. אל תבזבזו זמן ואל תערבו אמוציות

"אל תתאהבו בהליך", אומר עו"ד שביט ומסביר: "אם שבויים בצורך לנצח את מי שרוב הסיכויים כבר לא יהיה פרטנר עסקי בעתיד, מאבדים לא רק כסף אלא גם הרבה מאוד זמן ואנרגיות. הליך גישור שנמשך יותר מחודשיים-שלושה (תלוי בעומק הסכסוך) מתנהל לא נכון.

"צריך לזכור שמדובר בעניין עסקי ולא לבזבז זמן ואנרגיות על מלחמות. חינוך הצד השני הוא לא מטרת הגישור, ואם זה מה שמנחה אותך - אתה טועה, איבדת שליטה. למרות שזה לא המקום להכניס רגש, רוב המגושרים בתחילת הגישור נמצאים שם. צריך להשאיר את האמוציות ואת האגו בצד ולפנות מקום לרציונל".

עו"ד דוד פורר, ראש מחלקת ליטיגציה במשרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי גרינברג ושות', מוסיף כי האינטרס המשותף של הצדדים חייב להיות אחד: לגמור עם זה כמה שיותר מהר. "עצם ההתעסקות מזיקה לצדדים, ולכן חשוב לנטרל אמוציות ולקצר זמנים", הוא אומר.

4. תתעלו את ההיכרות ביניכם למציאת הפתרון

"שותפים עסקיים מכירים זה את זה היטב, לטוב ולרע. החוכמה היא לנצל את ההיכרות הזו ולהציע בהליך הגישור את ההצעה עם הסיכויים הגבוהים ביותר להתקבל על-ידי הצד השני", אומר עו"ד חיים וינטרוב, ממשרד עורכי הדין המבורגר עברון. לדבריו, הכרת נקודות החולשה והחזקה של הצד השני היא יתרון גדול.

"כשיודעים איך הצד השני חושב, קל יותר לגבש הצעה ולכוון לפתרון רלוונטי. כדאי לעשות שימוש בהיכרות האישית הזאת כדי לנתח נכון את הדמות שמולך ולבנות הצעה שיכולה להתקבל", הוא מסביר.

5. בררו האם באמת כדאי לכם להילחם על העסק

"חשוב לדעת מראש מהו השווי האמיתי של העסק", אומרת עו"ד חן זפט-פייגלין ממשרד עורכי הדין זפט וולש. לדבריה, במקרים רבים שותפים עסקיים חיים את הסכסוך, את החשדנות ואת השנאה ופחות את השווי האמיתי של העסק ונכסיו. "בגלל האמוציות, זה בוער להם פחות", אומרת עו"ד זפט-פייגלין.

עוד לדבריה, לפני שניגשים לגישור תמיד צריך לקחת בחשבון את העובדה שצד אחד יישאר בעסק וצד שני יעזוב. "לכן, חשוב לדעת מראש מה השווי האמיתי כדי לדעת לתמחר נכון, וגם כדי לראות אם שווה להילחם ולהיות הצד שנשאר בעסק", היא מסבירה.

6. הגדירו מראש את זהות המגשר ואת סמכויותיו

"בין אם מדובר בבורר ובין אם במגשר, חשוב להגדיר מראש את זהותו ואת סמכויותיו", אומרת עו"ד דורון.

לדברי עו"ד ברנע, הדבר חשוב שבעתיים כשמדובר בהליך בוררות. "בוררות היא הליך מסוכן בגלל הסמכות האדירה הניתנת לבורר לפסוק. לכן, חשוב להגדיר מראש את זהות הבורר ולבחור בדמות הנכונה והמתאימה ביותר, כי אישיותו מאפילה על כל התהליך. חשוב לברר על אודותיו כמה שיותר פרטים ולהסכים מראש על סמכויותיו".

עו"ד ליבא מוסיף כי חשוב מאוד לבחור בורר לפי המומחיות שלו. "הבורר צריך להתאים מבחינת המומחיות שלו לסוגיה השנויה במחלוקת". כמו כן, אומר ליבא, יש לוודא שהבורר חף מאינטרסים. "הבורר צריך להיות נקי ולא נגוע בניגוד עניינים עם אחד הצדדים".

7. סכמו מראש כי תהיה לכם גם זכות ערעור

עד נובמבר 2008, אומר עו"ד ליבא, לא ניתן היה לערער על פסקי בוררות. "החלטת הבורר הייתה סוף פסוק", הוא אומר.

התיקון בחוק הבוררות נולד, בין היתר, על רקע רתיעת המתדיינים מפני הליכי בוררות ומפני שלא ניתן היה לתקן טעויות מהותיות שנפלו בפסקי בוררות. "התיקון שהוכנס מאפשר לצדדים המסוכסכים להחליט מראש על יישום זכות הערעור. עדיף לפנות לגישור, אבל אם מחליטים ללכת לבורר, מומלץ מאוד להסכים על זכות הערעור מראש", הוא מסביר.

8. קבעו מראש את עלות שכר הטרחה של המגשר

"קבע מראש את שכר-הטרחה של המגשר או הבורר", אומר עו"ד ליבא ומסביר: "כדי לא להגיע לסוף ההליך ולגלות ששכר-הטרחה המבוקש גבוה לעין ערוך מזה שתיארת לעצמך".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים