גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך חצי שנה: דור שלם בשבבים בישראל כמעט נעלם

בשנה החולפת נוהלו ארבעה משאים ומתנים - לרכישת פרוביג'נט, ברודלייט, אלטייר וסיאנו - תמורת סכום כולל של קרוב למיליארד דולר ■ רכישת פרוביג'נט הייתה היחידה שיצאה בסוף לפועל

חברות סטארט-אפ בוגרות בשווקים צומחים נמצאות באופן תדיר מול אופציית רכישה. לרוב זו רק התעניינות מחברות טכנולוגיה גדולות, במקרים מסוימים זה מגיע לשיחות רציניות, אבל רק לעיתים רחוקות יוצא הכסף מהכיס ומניות החברה מחליפות ידיים.

אולי זו הייתה הגאות בתחומי התקשורת, אולי סתם מזל, אך ברבעון הראשון של השנה התנהלו ארבעה משאים ומתנים מול חברות הסטארט-אפ הבולטות בישראל בתחום השבבים: פרוביג'נט, ברודלייט, אלטייר וסיאנו, בסכום כולל של קרוב למיליארד דולר. מתוכן, יצאה לפועל רק רכישתה של פרוביג'נט על-ידי ברודקום ב-340 מיליון דולר. אם הדברים היו מסתדרים אחרת, בחצי הראשון של השנה היינו עדים להיעלמותו של דור שלם של חברות בתעשיית השבבים המקומית.

הדרמה המשמעותית התנהלה סביב סיאנו, ספקית שבבים לקליטת שידורי טלוויזיה דיגיטלית ניידת. השבבים של החברה מאפשרים העברת שידורים חיים של טלוויזיה להתקני תקשורת ניידים על-גבי תדרי השידור, במקום על רשתות הסלולר הצפופות.

באביב האחרון, כך נודע ל"גלובס", ניהלה חברת Telegent האמריקנית מו"מ מתקדם לרכישת המתחרה הישראלית סיאנו תמורת 100-150 מיליון דולר, במזומן או בשילוב מניות. בסיאנו גייסה עד אז סכום גבוה של 78 מיליון דולר מהקרנות JVP, DFJ-תמיר פישמן, סטאר, וולדן ובסמר. בנוסף קיבלה החברה הלוואה של 10 מיליון דולר מקרן פלנוס.

אלא שהדברים השתבשו. השתלשלות העניינים בטלג'נט, הרוכשת הפוטנציאלית, היא סיפור מרתק בפני עצמו ולקח כואב לחברות הטכנולוגיה שמסתמכות על השוק הסיני.

בנובמבר 2009 הגישה החברה, שפיתחה שבבים לקליטה של שידורי טלוויזיה אנלוגיים, תשקיף לרשות ני"ע האמריקנית (SEC) לגיוס של עד 250 מיליון דולר. עם מכירות של 111 מיליון דולר בחצי שנה שקדמה להגשת התשקיף ורווחיות מרשימה ויציבה כבר יותר משנתיים, טלג'נט הייתה נראתה כמו הדבר החם הבא.

במאי 2010, חצי שנה בלבד לאחר הגשת התשקיף, הפתיעה טלג'נט כאשר הודיעה על משיכת התשקיף וביטול ההנפקה, במקביל לחיפוש מנכ"ל חדש. בחברה הסבירו את ההחלטה בכך שהחברה במצב טוב ובעלת מספיק מזומן בקופה (150 מיליון דולר אז) כדי להמשיך בתוכניות גם בלי להפוך לציבורית. בדיעבד, הדברים נשמעים אירוניים, במיוחד בהתחשב בכך שטלג'נט נרכשה ביולי 2011 תמורת מיליון דולר בלבד על-ידי ענקית השבבים הסינית Spreadtrum.

המשקיעים העדיפו למשוך את הכסף

ההתדרדרות במצב החברה אירעה בעיקר בשל התחרות הגוברת בסין בשוק השבבים לשידורי טלוויזיה אנלוגיים. לשם הפרופורציות, במגזין הטכנולוגי EEtimes פורסם כי ב-2009 נמכרה ערכת השבבים של טלג'נט ב-6 דולרים ליחידה. המחיר התרסק בתוך פחות משנה בכמעט 90% וחיסל את שיעור הרווחיות (60%-70%) שבעזרתו ניסתה להגיע לוול סטריט.

טלג'נט רצתה לרכוש את סיאנו במסגרת הכוונה לאמץ אסטרטגיה חדשה שכוללת שימוש בטכנולוגיה שתומכת במגוון תקני השידור של טלוויזיה דיגיטלית. טלג'נט ביקשה להשיג לעצמה עמדת זינוק טובה, למקרה שבו התקני המחשוב הניידים ישתמשו בהיקפים גדולים בטכנולוגיה. כמו-כן החברה רצתה להגדיל את נתח השוק שלה בסין ולבסס את המעמד בברזיל ובדרום אמריקה.

המצב העסקי גרם לכך שבעלי המניות של טלג'נט, שהשקיעו בה קרוב ל-35 מיליון דולר, איבדו את האמון בחברה. המשקיעים העדיפו למשוך את הכסף מהקופה, שסיפק להם תשואה מכובדת על-פני 7 שנים בערך ולוותר על מהלכים אסטרטגיים נוספים. כך, קיבלו המשקיעים את הכסף ומכרו את הנכסים האינטלקטואלים וחלק מהפעילות.

עבור סיאנו, בניהולו של אלון עירוני, לא היה מדובר באקזיט מפואר. לאחר שהושקע בחברה סכום גבוה, סביר שהמשקיעים היו מעדיפים אופציות אחרות. עם זאת, שוק הטלוויזיה הניידת נע בין גאות ושפל בשנים האחרונות, בהתאם להתרחקות החזון והיכולת לרדוף אחריו. כרגע, מצב החברות בשוק אינו מזהיר.

לצידה של טלג'נט, נמכרה בסוף יולי גם DiBcom הצרפתית, שמספקת שבבים לטלוויזיה ניידת ברכבים. החברה, שבה השקיעה גם ורטקס הישראלית, נמכרה תמורת 35 מיליון דולר לאחר שהושקעו בה 80 מיליון דולר.

המשקיעים של סיאנו, ובראשם קרן JVP של אראל מרגלית, כנראה עדיין מאמינים בהזדמנויות שעומדות בפני החברה. לאחר שהמו"מ עם טלג'נט ירד מהפרק יצאה סיאנו לגייס 20 מיליון דולר. החזון של החברה הוא לחדור לדרום אמריקה ולארה"ב, מתוך תקווה שהפריצה של מחשבי הלוח תוביל לגידול בצורך בטלוויזיה ניידת.

כמו-כן, באחרונה סיימה החברה את הסכסוך סביב נושא הפטנטים שאיים על פעילותה בשוק הסיני, שלדבריה היא מחזיקה בו ב-50% וממנו מגיעות עיקר המכירות של החברה.

הדלת האחורית לנאסד"ק נסגרה

גם במקרה של אלטייר וברודלייט המו"מ לא התממש בעקבות כוחות שוק. במחצית השנייה של 2010 התבצעו כמה מהלכים אסטרטגיים בולטים בשוק ספקיות שבבי התקשורת לדור הרביעי של התקשורת האלחוטית - LTE.

הטכנולוגיה, שאמורה הייתה להיכנס לשימוש אינטנסיבי באמצע העשור, הקדימה את זמנה וענקיות הטכנולוגיה החלו לבצע רכישות. כך, ברודקום רכשה את Beceem תמורת 330 מיליון דולר ואינטל רכשה את חטיבת הפתרונות האלחוטיים (WLS) של אינפיניון תמורת 1.2 מיליארד דולר.

אלטייר, כך נודע, ניהלה בסוף 2010 שיחות על אפשרויות לרכישתה בידי Etheros האמריקנית, ספקית שבבים לרשתות אלחוטיות מקומיות, בהמשך לשת"פ הדוק בין החברות. על-פי הערכות, סכום הרכישה יכול היה לנוע בין 150-250 מיליון דולר. אלא שבתחילת 2011 נרכשה את'רוס בידי קוואלקום תמורת 3.2 מיליארד דולר, והתוכניות האסטרטגיות לגבי אלטייר נגנזו לזמן הקרוב.

לגבי ברודלייט, בסוף 2010 נבחנה אפשרות למיזוג או רכישה על-ידי ספקית שבבי התקשורת הביתית - Entropic האמריקנית. החברות מכירות זו את זו היטב, בעקבות שת"פ אסטרטגי.

ברודלייט, שסך גיוסיה הוא 62 מיליון דולר ומכירותיה ב-2010 עמדו על 40 מיליון דולר, הייתה יכולה להגיע לשווי שוק של 250-300 מיליון דולר ולאפשר למשקיעים להיכנס לנאסד"ק בדלת האחורית.

המיזוג בין החברות הוא הגיוני מבחינה אסטרטגית מאחר שהן משלימות זו את זו. ברודלייט מספקת שבבים לתקשורת אופטית מהירה מסוג GPON ברשתות הגישה עד לבתים, ואילו Entropic מספקת תקשורת תוך-ביתית מהירה מסוג MoCA על תשתית הכבלים הקואקסיאליים שנפוצה בארה"ב. המיזוג בין החברות ירד מהפרק, לפחות כרגע, בעקבות צניחת השווי של מניית Entropic מקרוב למיליארד דולר בסוף 2010, ל-350 מיליון דולר כיום.

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?