גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך חצי שנה: דור שלם בשבבים בישראל כמעט נעלם

בשנה החולפת נוהלו ארבעה משאים ומתנים - לרכישת פרוביג'נט, ברודלייט, אלטייר וסיאנו - תמורת סכום כולל של קרוב למיליארד דולר ■ רכישת פרוביג'נט הייתה היחידה שיצאה בסוף לפועל

חברות סטארט-אפ בוגרות בשווקים צומחים נמצאות באופן תדיר מול אופציית רכישה. לרוב זו רק התעניינות מחברות טכנולוגיה גדולות, במקרים מסוימים זה מגיע לשיחות רציניות, אבל רק לעיתים רחוקות יוצא הכסף מהכיס ומניות החברה מחליפות ידיים.

אולי זו הייתה הגאות בתחומי התקשורת, אולי סתם מזל, אך ברבעון הראשון של השנה התנהלו ארבעה משאים ומתנים מול חברות הסטארט-אפ הבולטות בישראל בתחום השבבים: פרוביג'נט, ברודלייט, אלטייר וסיאנו, בסכום כולל של קרוב למיליארד דולר. מתוכן, יצאה לפועל רק רכישתה של פרוביג'נט על-ידי ברודקום ב-340 מיליון דולר. אם הדברים היו מסתדרים אחרת, בחצי הראשון של השנה היינו עדים להיעלמותו של דור שלם של חברות בתעשיית השבבים המקומית.

הדרמה המשמעותית התנהלה סביב סיאנו, ספקית שבבים לקליטת שידורי טלוויזיה דיגיטלית ניידת. השבבים של החברה מאפשרים העברת שידורים חיים של טלוויזיה להתקני תקשורת ניידים על-גבי תדרי השידור, במקום על רשתות הסלולר הצפופות.

באביב האחרון, כך נודע ל"גלובס", ניהלה חברת Telegent האמריקנית מו"מ מתקדם לרכישת המתחרה הישראלית סיאנו תמורת 100-150 מיליון דולר, במזומן או בשילוב מניות. בסיאנו גייסה עד אז סכום גבוה של 78 מיליון דולר מהקרנות JVP, DFJ-תמיר פישמן, סטאר, וולדן ובסמר. בנוסף קיבלה החברה הלוואה של 10 מיליון דולר מקרן פלנוס.

אלא שהדברים השתבשו. השתלשלות העניינים בטלג'נט, הרוכשת הפוטנציאלית, היא סיפור מרתק בפני עצמו ולקח כואב לחברות הטכנולוגיה שמסתמכות על השוק הסיני.

בנובמבר 2009 הגישה החברה, שפיתחה שבבים לקליטה של שידורי טלוויזיה אנלוגיים, תשקיף לרשות ני"ע האמריקנית (SEC) לגיוס של עד 250 מיליון דולר. עם מכירות של 111 מיליון דולר בחצי שנה שקדמה להגשת התשקיף ורווחיות מרשימה ויציבה כבר יותר משנתיים, טלג'נט הייתה נראתה כמו הדבר החם הבא.

במאי 2010, חצי שנה בלבד לאחר הגשת התשקיף, הפתיעה טלג'נט כאשר הודיעה על משיכת התשקיף וביטול ההנפקה, במקביל לחיפוש מנכ"ל חדש. בחברה הסבירו את ההחלטה בכך שהחברה במצב טוב ובעלת מספיק מזומן בקופה (150 מיליון דולר אז) כדי להמשיך בתוכניות גם בלי להפוך לציבורית. בדיעבד, הדברים נשמעים אירוניים, במיוחד בהתחשב בכך שטלג'נט נרכשה ביולי 2011 תמורת מיליון דולר בלבד על-ידי ענקית השבבים הסינית Spreadtrum.

המשקיעים העדיפו למשוך את הכסף

ההתדרדרות במצב החברה אירעה בעיקר בשל התחרות הגוברת בסין בשוק השבבים לשידורי טלוויזיה אנלוגיים. לשם הפרופורציות, במגזין הטכנולוגי EEtimes פורסם כי ב-2009 נמכרה ערכת השבבים של טלג'נט ב-6 דולרים ליחידה. המחיר התרסק בתוך פחות משנה בכמעט 90% וחיסל את שיעור הרווחיות (60%-70%) שבעזרתו ניסתה להגיע לוול סטריט.

טלג'נט רצתה לרכוש את סיאנו במסגרת הכוונה לאמץ אסטרטגיה חדשה שכוללת שימוש בטכנולוגיה שתומכת במגוון תקני השידור של טלוויזיה דיגיטלית. טלג'נט ביקשה להשיג לעצמה עמדת זינוק טובה, למקרה שבו התקני המחשוב הניידים ישתמשו בהיקפים גדולים בטכנולוגיה. כמו-כן החברה רצתה להגדיל את נתח השוק שלה בסין ולבסס את המעמד בברזיל ובדרום אמריקה.

המצב העסקי גרם לכך שבעלי המניות של טלג'נט, שהשקיעו בה קרוב ל-35 מיליון דולר, איבדו את האמון בחברה. המשקיעים העדיפו למשוך את הכסף מהקופה, שסיפק להם תשואה מכובדת על-פני 7 שנים בערך ולוותר על מהלכים אסטרטגיים נוספים. כך, קיבלו המשקיעים את הכסף ומכרו את הנכסים האינטלקטואלים וחלק מהפעילות.

עבור סיאנו, בניהולו של אלון עירוני, לא היה מדובר באקזיט מפואר. לאחר שהושקע בחברה סכום גבוה, סביר שהמשקיעים היו מעדיפים אופציות אחרות. עם זאת, שוק הטלוויזיה הניידת נע בין גאות ושפל בשנים האחרונות, בהתאם להתרחקות החזון והיכולת לרדוף אחריו. כרגע, מצב החברות בשוק אינו מזהיר.

לצידה של טלג'נט, נמכרה בסוף יולי גם DiBcom הצרפתית, שמספקת שבבים לטלוויזיה ניידת ברכבים. החברה, שבה השקיעה גם ורטקס הישראלית, נמכרה תמורת 35 מיליון דולר לאחר שהושקעו בה 80 מיליון דולר.

המשקיעים של סיאנו, ובראשם קרן JVP של אראל מרגלית, כנראה עדיין מאמינים בהזדמנויות שעומדות בפני החברה. לאחר שהמו"מ עם טלג'נט ירד מהפרק יצאה סיאנו לגייס 20 מיליון דולר. החזון של החברה הוא לחדור לדרום אמריקה ולארה"ב, מתוך תקווה שהפריצה של מחשבי הלוח תוביל לגידול בצורך בטלוויזיה ניידת.

כמו-כן, באחרונה סיימה החברה את הסכסוך סביב נושא הפטנטים שאיים על פעילותה בשוק הסיני, שלדבריה היא מחזיקה בו ב-50% וממנו מגיעות עיקר המכירות של החברה.

הדלת האחורית לנאסד"ק נסגרה

גם במקרה של אלטייר וברודלייט המו"מ לא התממש בעקבות כוחות שוק. במחצית השנייה של 2010 התבצעו כמה מהלכים אסטרטגיים בולטים בשוק ספקיות שבבי התקשורת לדור הרביעי של התקשורת האלחוטית - LTE.

הטכנולוגיה, שאמורה הייתה להיכנס לשימוש אינטנסיבי באמצע העשור, הקדימה את זמנה וענקיות הטכנולוגיה החלו לבצע רכישות. כך, ברודקום רכשה את Beceem תמורת 330 מיליון דולר ואינטל רכשה את חטיבת הפתרונות האלחוטיים (WLS) של אינפיניון תמורת 1.2 מיליארד דולר.

אלטייר, כך נודע, ניהלה בסוף 2010 שיחות על אפשרויות לרכישתה בידי Etheros האמריקנית, ספקית שבבים לרשתות אלחוטיות מקומיות, בהמשך לשת"פ הדוק בין החברות. על-פי הערכות, סכום הרכישה יכול היה לנוע בין 150-250 מיליון דולר. אלא שבתחילת 2011 נרכשה את'רוס בידי קוואלקום תמורת 3.2 מיליארד דולר, והתוכניות האסטרטגיות לגבי אלטייר נגנזו לזמן הקרוב.

לגבי ברודלייט, בסוף 2010 נבחנה אפשרות למיזוג או רכישה על-ידי ספקית שבבי התקשורת הביתית - Entropic האמריקנית. החברות מכירות זו את זו היטב, בעקבות שת"פ אסטרטגי.

ברודלייט, שסך גיוסיה הוא 62 מיליון דולר ומכירותיה ב-2010 עמדו על 40 מיליון דולר, הייתה יכולה להגיע לשווי שוק של 250-300 מיליון דולר ולאפשר למשקיעים להיכנס לנאסד"ק בדלת האחורית.

המיזוג בין החברות הוא הגיוני מבחינה אסטרטגית מאחר שהן משלימות זו את זו. ברודלייט מספקת שבבים לתקשורת אופטית מהירה מסוג GPON ברשתות הגישה עד לבתים, ואילו Entropic מספקת תקשורת תוך-ביתית מהירה מסוג MoCA על תשתית הכבלים הקואקסיאליים שנפוצה בארה"ב. המיזוג בין החברות ירד מהפרק, לפחות כרגע, בעקבות צניחת השווי של מניית Entropic מקרוב למיליארד דולר בסוף 2010, ל-350 מיליון דולר כיום.

עוד כתבות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל