גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לדמוקרטיה תיאוקרטית

הקיץ הישראלי ייגמר כמו האביב הערבי – אבל בלי אבדות בנפש. התוצאה תהיה זהה

הקיץ הישראלי ייגמר כמו האביב הערבי - אבל בלי אבידות בנפש. התוצאה תהיה זהה: האלמנטים הדתיים הקיצוניים, הלאומניים והטפיליים יעמיקו גם כאן את אחיזת החנק במדינה. בשלב הראשון תמשיך להתנהל פה דמוקרטיה מן הסוג התורכי עם עלות ארדואן לשלטון. אחר כך דמוקרטיה-כאילו, חצי-תיאוקראטית גם היא מן הסוג התורכי שאנו רואים שם עכשיו. בסוף תהיה השתלטות מלאה. הנחמה היא שבתורכיה זה יקרה קודם.

לא משרתים, לא עובדים, לא משלמים מסים

מדינת ישראל עברה מהפך דמוגרפי וזה בא לביטוי גם בדמותו והרכבו של השלטון. עוד יש שאריות מן הערכיות ותפיסת העולם הישנה ועוד יש כשליש מן האוכלוסיה שממשיכים להיות נאמנים להן.

השליש הזה היה מיוצג היטב במחאת האוהלים; לא חשוב אילו טיעונים אידיאולוגיים יימצאו, "הרישאפל" הפוליטי הנדרש להגשמת שינויים רדיקליים לא יתחולל. השינויים שיושבי האוהלים מייחלים להם לא מתאימים לרוב הפוליטי בישראל.

הגרעין הקשה של הרוב הזה מתאפיין בארבע התנהגויות: לא משרתים; לא עובדים; לא משלמים מסים; מתפרנסים מתשלומי העברה ועיסוקים פיקטיביים, נהנים מסבסוד ופטורים. מרכיבים אחרים של הרוב הפוליטי בישראל מתאפיינים רק בחלק מן ההתנהגויות האלה.

מלחמה אנתרופולוגית

נפליג לרגע למחוזות רחוקים. הייתי באמריקה בעשרת הימים האחרונים של יולי ובשבוע הראשון של אוגוסט. בשבועיים האלה התנהלה מלחמה פוליטית קטלנית על חקיקה שתאפשר לממשל לפעול תחת תקרת חוב לאומי גבוהה יותר.

אני חיה עיתונאית וושינגטונית ותיקה ומקושרת וראיתי כבר קרבות פוליטיים רבים. אבל, זה היה מעבר למריבה פוליטית בין רפובליקנים לדמוקרטים; בין יונים לבין ניצים; בין קפיטליזם חזירי לסוציאליזם מתלהם; בין נשיא מכהן לבין בית נבחרים לעומתי; בין שמרנות עיקשת לבין ליברליזם בלתי מתפשר; אפילו מעבר למריבה גזענית קטנה בין מנהיג שחור למתנגדיו הלבנים.

זאת היתה מלחמה אנתרופולוגית - בין ממסד ואליטות ותיקות ומושרשות לבין הדבר החדש שיש לו סיכוי להשתלט על אמריקה תוך עשור או שניים - כאשר יסתיים חילוף החומרים הדמוגרפי באמריקה (חלקם של הלבנים האירופאים ירד לכדי 60% בלבד).

זוהי מלחמה ללא פשרות על TURF, על חלקת אלוהים הקטנה, על השלטון לדורות הבאים. שני הצדדים היו מוכנים לשרוף את אמריקה ולא לוותר על עמדותיהם. בסופו של דבר הנשיא התקפל - אבל המשבר רחוק מפתרון. הם דחו את ההכרעה עד דצמבר. עוד נראה.

בישראל, המהפך הושלם מזמן. הוא דמוגרפי במובן אחד: האוכלוסייה גדלה פה ב-60 שנה פי עשרה והתגבש פה רוב פוליטי שלא היה שותף לדברים ההם, של אז. כמה מן הדברים ההם זרים לרוב החדש, כמה מהם אינם נחשבים בעיניו. שאיפותיו של הרוב החדש אחרות, המניעים שלו שונים וגם הערכים והאידיאולוגיות הם לא מה שהיו פעם. הטפילות מקיימת את הרוב הזה.

נניח לרגע שנתניהו רוצה לעשות שינוי

כל ההקדמה המפותלת הזאת לא נועדה אלא לעשות תרגיל פשוט באריתמטיקה פוליטית, כדי להוכיח עד כמה מועט הסיכוי של מהפכת האוהלים להצליח (וזאת בהנחה שהמהפכה הזאת בכלל יודעת מה היא רוצה מעצמה בפרט ומאיתנו בכלל).

עיקר השינוי בחלוקה העוגה יכול לבוא משלושה מקורות עיקריים: תשלומי העברה, תקציב הבטחון, עלויות קיום וסבסוד מערכות בלתי דרושות (דוגמא אחת: אנחנו מממנים שני רבנים בכל עיר וגם מועצות דתיות. דוגמא אחרת: ישנם שלושה או ארבעה מרכזי ספורט במימון ציבורי. מי שרוצה דת או ספורט, שישלם עבורם).

לרגע נניח שיש רצון אצל המנהיג נתניהו לשנות את סדרי חלוקת העוגה. לכך נחוצה תמיכה בכנסת. המשוואה הפוליטית העכשווית היא כזאת: במחנה אחד יש 16 חרדים, 7 מתנחלים ו-11 ערבים. לכל המתפלאים, הערבים נכללים בקבוצה הזאת שכן הם מתאפיינים בשלוש מ-4 ההתנהגויות שהוגדרו לעיל: לא משרתים, ברובם לא משלמים מסים; ונהנים רבות מתשלומי ההעברה. 34 חברי הכנסת האלה שבוחריהם נהנים מחלק הארי של הבזבוז התקציבי, לא יוותרו על שקל אחד לטובת שוכני המאהל ברוטשילד. לכן, הם גם לא נצפו בין המפגינים.

הגוש הבא עצמאות-עבודה-מרץ - 16 ח"כים. אלה בצד המיעוט: כמעט לא נהנים ולא נגועים בטפילות, אבל תהיה להם בעיה קשה לחתוך בבשר הביטחון.

הגענו לאמצע: נניח שכל קדימה (28), שגם הם לא נגועים, הולכים עם רוטשילד; יפה, אבל, גם הם מהוססים ביותר ביחס לתקציב הבטחון, עם געגוע חזק לעופרת יצוקה 2.

מיצוב הליכוד, עם 27 מנדטים, לא חד. גם הליכוד אינו נגוע בטפילות, למעט המתנחלים בתוכו. אגב, אם מחירי הדיור בגוש דן היו כמו בהתנחלויות או מחירי הדיור בהתנחלויות היו כמו בגוש דן, 90% מן המתנחלים לא היו מתנחלים.

רבים ממצביעי הליכוד באים ממקומות שמצוקה מוכרת בהם ועל כן הם שותפים לאנשי רוטשילד. אבל, הם לא: במבחן המציאות הוכח שוב ושוב, כי הליכוד לא נחלש במקומות שסובלים הכי הרבה ממדיניותו הכלכלית.

ההסתייגות של מצביעי הליכוד ממהפכני רוטשילד באה מהבטן. ים של אי-אימון מפריד בין שתי הקבוצות. וגם בליכוד, תקציב הבטחון כמעט קדוש. המשימה של המהפכה היא לגייס כמה שיותר חברים מתוך הליכוד. כרגע המצב הוא שכל 27 אנשי הליכוד נמצאים בצד של הגוש הטפילי, כי בזכותו הם מחזיקים בשלטון.

נשארנו עם ליברמן ו-15 המופלאים שלו. קבוצה מוזרה. מעולם לא הגיע לישראל הון אנושי כל כך גדול, גם מעולה וגם חילוני - אנשים רוויי השכלה, ומקצוענים בתחומיהם. אבל הם סובלים מנכות קשה מאוד: הם חובבי רודנות, מתמסרים לה באהבה והתרפקות. כדמוקרטים, הם קבוצה ריקה. הם עושים מה שליברמן רוצה. ברגע זה - בענין מהפכת האוהלים - הוא לא רוצה.

אריה דרעי יכול. אולי

לכן, די ברור כי בהרכב הפוליטי הנוכחי, במיוחד לאור החרפת המצב הבטחוני, הסיכוי לתזוזה בכיוונים המעורפלים שהציגו יושבי האוהלים הוא קרוב מאוד לאפס.

אולי דברים ישתנו בבחירות. כנראה שלא. הקבוצה הטפילית - רק מכוח ההתרבות הטבעית שלה - תעלה ל-36 או 37. הקבוצה הנגדית תרד ל-40 או 42. הקבוצה הרוסית וקבוצת הליכוד יתחלקו ב-41 עד 44 המושבים שנותרו; כלומר מערך הכוחות ישתנה דווקא לרעת מהפכני האוהלים.

הניתוח הזה נכון, אם שום דבר לא יזעזע את המערכת. זרעי תקווה מסוימת לזעזוע אכן טמונים באוהלי רוטשילד. אבל, צריך מהלך פוליטי מוחץ. למשל, אם באמת אריה דרעי יצליח לקחת חלק מקולות ש"ס, ואם הוא יתנתק מן המחנה הטפילי.

על הליכוד אפשר להשפיע רק מבפנים, כמו ח"כ חיים כץ, שגייס כמעט את כל עובדי התעשייה האווירית לשורות הליכוד. בכל פריימריז, הוא מצליח להעביר שישה אולי שמונה ח"כים הסרים למרותו בעניינים שקרובים לליבו. הרפתנים הבינו זאת ונרשמו בהמוניהם לליכוד, אלא שהליכוד חרד מפלישות כאלה (בגלל פייגלין) וצריך להמתין 16 חודשים עד שמותר להצביע בפריימריז. יש מספיק זמן עד הבחירות הבאות גם לתהליך ארוך כזה, אף כי הליכוד יכול בקלות להקדים את הפריימריז, כדי למנוע השתלטות עויינת מסוג זה.

בענין ליברמן, הכל פתוח ותלוי במצבו המשפטי. גליון אישום לא ירתיע אותו וכנראה רק יגביר את כוחו האלקטורלי. גם בכך טמון סיכוי מסויים: רק ליברמן ניחן בכישרון ובתכונות של אריק שרון, שמאפשרים לפוליטיקאים להפוך את עורם לחלוטין מתומכי כיבוש למחריביו ומתומכי טפילות למוקיעיה. אין להם אלוהים ואין להם עקרונות. אצלם הכל חישוב קר ויכול להיות שליברמן יגיע למסקנות רצויות מבחינת יושבי האוהלים.

שמולי? לפיד? נו באמת

אבל, הנטייה המסתמנת בקרב המהפכנים וספיחיהם היא להקים מסגרת פוליטית חדשה. זה כמובן מהלך עקר לחלוטין. מאז 1977 קמו באמצע המפה הפוליטית תנועות לרוב: ד"ש, שינוי, רפול, גמלאים, תנועת המרכז ובעיקר קדימה. מה שכל אלו הצליחו לעשות זה לפורר את המרכז ולשנות את מאזן הכוחות רק בתוכו. למעט קדימה - וגם זאת רק בזכות אישיותו של שרון - אף אחד לא משך קולות מן הצד השני.

כך זה ייגמר גם הפעם, אם לאלטרנטיבה שתקום יקראו יאיר לפיד או איציק שמולי. הסך הכל של הקבוצה הנגדית יישאר 40 עד 42. הסיכוי היחיד למהפכה הוא בשינוי פנימי בליכוד ובישראל ביתנו. צדק חברתי יושג כאן רק עם חיסול הטפילות, וקיצוץ הביטחון. בשביל זה צריך מיליון מצביעים, לא מיליון מפגינים.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים