גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תפוס אותי אם תוכל

כדאי למשקיעים לקחת בחשבון את ההגנות המשפטיות שמקום ההתאגדות מעניק להם

קורסאו הוא אי בדרום הים הקריבי לחופי ונצואלה המהווה חלק מהאנטילים ההולנדיים. באי צומחים קקטוסים ושרכים, מצויים בו אגמי מלח המשמשים אתרי קינון לציפורי פלמינגו, והוא אהוב על צוללים בשל שוניות האלמוגים שסביבו. התושבים המקוריים של קורסאו הם אינדיאנים משבט אראוואק. האי נכבש על-ידי ספרד בסוף המאה ה-15 ובידי הולנד במאה ה-17, ובמאות ה-18 וה-19 הוא נכבש לתקופות קצרות גם על-ידי האנגלים והצרפתים. מאז, הוא הוחזר להולנד וכיום כלכלתו מתבססת על זיקוק נפט, על תיירות ועל בנקאות.

קורסאו הוא גם מקום התאגדותה של חברת לווייני הצילום והמעקב, אימאג'סט אינטרנשיונל. אז מדוע נכתב באתר האינטרנט של החברה שהיא אמנם מאוגדת באנטילים ההולנדיים, אך משרדיה בקפריסין ובישראל? האם במשרדים אלה עובדים הולנדים שמסתתרים מהשמש הים-תיכונית ומתגעגעים למשפחותיהם שמעבר לים? האם הם מדברים ביניהם פאפיאמנטו, שפת-האם של רוב תושבי קורסאו?

מתברר, שרוב עובדי חברת אימאג'סט וגם בעלי רוב המניות - הם ישראלים. לחברה מספר מצומצם של בעלי מניות, ובעלי השליטה בה הם התעשייה האווירית, אלביט מערכות ואלביט מערכות אלקטרו-אופטיקה אלאופ.

מקלט מס באנטילים

מה הביא אותם לרשום את חברתם באי בים הקריבי? האלמוגים? הפלמינגו? האמת צבעונית פחות. האנטילים ההולנדיים הם מקלט מס. התאגדות בהם מגינה על הכנסות מפני מיסוי בארצות אחרות בתמורה למסים מקומיים צנועים יותר. זו הייתה המטרה שלשמה היגרה אימאג'סט לקורסאו בשנת 2000, לאחר 3 שנים שבהן הייתה מאוגדת תחת השם ווסט אינדיאן ספייס במקלט מס אחר בים הקריבי, איי קיימן.

נניח לרגע לאקזוטיקה של הקריביים ונחזור לישראל, וליתר דיוק לבית המשפט המחוזי מרכז, שבו נדון סכסוך בין בעלי המניות בחברה. הבסיס לסכסוך הוא טענת בעלי מניות המיעוט, שלפיה בעלי השליטה גזלו הזדמנויות עסקיות מהחברה, הכניסו אותה לחובות בגין שירותים שסיפקו לה, ודיללו את בעלי המניות האחרים. כתוצאה מכך, הפכה אימאג'סט מחברה מובילה לחברה כושלת ונגרמו לה נזקים של מאות מיליוני דולרים.

בתחילה תבעו בעלי מניות המיעוט את בעלי השליטה בארצות-הברית, מקום מושבם של חלק מהתובעים. אך לאחר שבתי המשפט בארה"ב קבעו כי אינם הפורום הנאות לתביעה, הגישו התובעים בקשה לאישור תביעה נגזרת (תביעת בעל מניות בשם החברה) בבית המשפט המחוזי במחוז מרכז.

המכשול שעמד בפני התובעים היה, שחוק החברות לא חל על חברות שהתאגדו מחוץ לישראל, ודיני החברות של האנטילים ההולנדיים (הדומים לאלה של הולנד) אינם מכירים בתביעות נגזרות. התובעים ניסו להתגבר על מכשול זה בשתי דרכים. ראשית, הם טענו שפעילותה של החברה מתרכזת בישראל, והטעם להתאגדות בקורסאו היה חיסכון במס גרידא. שנית, הם טענו ששתי חברות-בנות של אימאג'סט מאוגדות בישראל, ולכן ניתן לראות את התביעה כתביעה נגזרת כפולה בשמן - נגד בעלי השליטה בחברה-האם.

מקור התביעה הנגזרת בדין האנגלו-אמריקני, ותכליתה לאפשר לבעלי מניות לתבוע על נזק שגרמו לחברה בעלי השליטה, הדירקטורים או המנהלים. התביעה הנגזרת הכפולה היא שכלול של התביעה הנגזרת הרגילה, ותכליתה לאפשר לבעלי המניות לתבוע על נזק כזה שנגרם לחברה-בת של חברתם. הליך כזה חיוני, למשל, בתביעה על נזק שנגרם לחברה לפני שנמכרה בעסקת החלפת מניות.

חוק החברות לא חל

לאחר המכירה, שוב אין בעלי המניות מחזיקים במניות החברה שנמכרה, אלא במניות החברה הרוכשת, ולכן אין הם יכולים לתבוע בשם החברה שנמכרה. אולם, בדרך-כלל, החברה שנמכרה ממשיכה להתקיים כחברה-בת של החברה הרוכשת, ובעלי המניות יכולים להגיש תביעה נגזרת כפולה בשם החברה הרוכשת כבעלת מניות בחברה הנרכשת. בשנה שעברה סיכם בית המשפט העליון של דלאוור את ההלכה בתביעה שהגישו בעלי מניות של בנק ההשקעות מריל לינץ' לאחר מכירתו לבנק אוף אמריקה.

באחרונה ניתן פסק דינו של השופט יעקב שינמן, אשר דחה את שתי טענות התובעים בעניין אימאג'סט. באשר לתחולת חוק החברות, קבע השופט כי אין חשיבות לטעם לבחירת מקום ההתאגדות ולא למיקום הפעילות העסקית של החברה: המבחן היחיד הוא מקום ההתאגדות, ואימאג'סט מאוגדת באנטילים ההולנדיים. באשר לתחולת חוק החברות על החברות-הבנות, קבע השופט, שכתב התביעה לא פירט כל נזק שנגרם להן ולא עילת תביעה שעומדת להן.

השופט צדק בפסיקתו. למעשה, היה מקום לדחות את התביעה גם לו פורט בה נזק שנגרם לחברות-הבנות, שכן התביעה הנגזרת הכפולה שביקשו התובעים לא הייתה בשם החברה-האם, אלא בשם החברות-הבנות. תביעה כזו לא תצלח ולו משום שהתובעים אינם בעלי מניות בחברות-הבנות ואינם יכולים לתבוע בשמן. יתרה מזו, גם כשתביעה נגזרת כפולה מוגשת בשם חברה-אם, צריכות החברה-האם והחברה-הבת להיות מאוגדות במדינות המכירות בתביעות נגזרות, שכן התביעה הנגזרת הכפולה מקפלת בתוכה שתי תביעות נגזרות משורשרות: האחת, בשם החברה-האם, והאחרת בשם החברה-הבת.

הלקח מפרשת אימאג'סט, ברור. חוק החברות הישראלי, על מעלותיו וחסרונותיו, חל רק על חברות שהתאגדו בישראל. על חברות שהתאגדו בארצות אחרות חל דין מקום התאגדותן: לפעמים הדין הזר מגן על בעלי המניות טוב יותר מהדין בישראל, ופעמים הדין הישראלי מעניק הגנה טובה יותר. בעת רכישת ניירות ערך של חברה, כדאי למשקיעים לקחת בחשבון את ההגנות המשפטיות שמקום ההתאגדות מעניק להם, ולתמחרן. התעלמות משיקול זה עלולה לעלות להם ביוקר אם יזדקקו להגנה.

קשה לדעת אילו עסקים ישראליים בבעלות קבוצות משקיעים, כמו אימאג'סט, מאוגדים כחברות זרות. לעומת זאת, אם החברה נסחרת בבורסה כלשהי, מקום התאגדותה גלוי לכול.

ניקח לדוגמה את חברת DGRE, שדלק נדל"ן הנפיקה בבורסת המשנה AIM בלונדון בשנת 2007, לפי שווי של מיליארד דולר. החברה התאגדה באי ג'רזי שבאיי התעלה, וחלו עליה דיני החברות המקומיים וכללי הרישום למסחר ב-AIM. כללים אלה לא מנעו מבעלת השליטה למחוק בכפייה את המניות שנסחרו בבורסה בשנת 2009, במחיר נמוך ממחיר ההנפקה, לאחר שבעלי המניות דחו הצעת רכש במחיר גבוה יותר. המשקיעים המוסדיים כעסו, אך היה עליהם לשקול עוד בזמן ההנפקה אם הם מסתפקים בהגנות שקיבלו.

הגנה מוגבלת למשקיעים

ישנן חברות בורסאיות נוספות שהתאגדו מחוץ לישראל מטעמי מס ושוק, והכפיפו עצמן לדיני החברות במקום התאגדותן. רובן רשומות למסחר באירופה והן כוללות, בין היתר, חברות המאוגדות בהולנד (קרדן, פלאזה סנטרס, רונסון אירופה וסינמה סיטי אינטרנשיונל); באי גרנזי שבאיי התעלה (אמדוקס ומלונות פארק פלאזה); בקפריסין (למשל, מירלנד ואפי פיתוח); בגיברלטר (למשל, 888 ופלייטק); ובאיי הבתולה הבריטיים (למשל, ליוורמור ופילת מדיה).

בצד השני של המתרס נמצאות חברות שהתאגדו במדינת דלאוור ונרשמו למסחר בבורסת נאסד"ק. מדינת דלאוור ובתי המשפט שלה ידועים בהגנה שהם מעניקים למשקיעים. זו הסיבה לכך שעדיין יש בישראל חברות טכנולוגיה צעירות שבוחרות להתאגד בדלאוור, על אף שבשנים האחרונות הפכה ההתאגדות בישראל למשתלמת יותר מבחינת מס. משקיעים אמריקנים רגילים להתאגדות בדלאוור ועדיין מתעקשים עליה.

כלומר, חברות חופשיות לבחור בין מדינות התאגדות שונות ובין בורסות שונות, בהתאם למידת ההגנה על משקיעים הרצויה להן. הן יכולות להתאגד במדינה שמקנה הגנה מוגבלת למשקיעים, ולפצות על כך ברישום למסחר בבורסה המשלימה חלק מהחסר, או בשילוב הגנות על משקיעים בתקנון החברה. הן יכולות להתאגד גם במדינה שמקנה הגנה מרבית למשקיעים, ולפרסם זאת. בנוסף, הן יכולות להחליט שמשטר החברות בישראל נוקשה מדי ולהתאגד במדינה שמשטרה גמיש יותר. שיקולי מס אינם חזות הכול.

אהוד קמר הוא פרופ' למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת דרום קליפורניה ומנהל-משותף של מרכז פישר לממשל תאגידי ולרגולציה של שוק ההון.

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות