גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יטענו סנגורי דני דנקנר בשימוע בפני לדור?

עפ"י ההערכות, דנקנר יטען כי דירקטוריון הפועלים אישרר לאחר התפטרותו את ההחלטות שבגינן הוא הואשם, וכי בכל מקרה בעת כהונתו כיו"ר, הדירקטוריון היה יכול להחליט בניגוד לדעתו

גם בעת שדני דנקנר שימש יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, היה בידיו קול אחד בלבד בהצבעות הדירקטוריון, והדירקטוריון יכול היה בקלות להחליט בניגוד לדעתו; בנוסף, דירקטוריון הבנק חזר ואישרר לאחר התפטרותו של דנקנר את ההחלטות שבגינן החליט בשבוע שעבר פרקליט המדינה, משה לדור, להגיש נגד דנקנר כתב אישום בכפוף לשימוע. אלה טענות ההגנה העיקריות שעתידים סנגוריו של דנקנר, עורכי הדין יוסף בנקל, יורם ראב"ד ונבות תל-צור, לטעון במסגרת השימוע שיתקיים בפני לדור בחודשים הקרובים.

על-פי טענות ההגנה העיקריות של דנקנר, שהגיעו לידי "גלובס", גם הטענה כי דנקנר הסתיר את מצבה הכספי ואת קשריה העסקיים הענפים של חברת אלרן שבשליטתו, היא טענה "מגוחכת וקומית". זאת, מאחר שמדובר בחברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה, ושעקב כך מוסרת דיווחים שקופים ומלאים לבורסה, שכללו את הפרטים שדנקנר מואשם בהסתרתם מיתר הדירקטורים בבנק הפועלים.

טענת הגנה נוספת שעתידה לעלות, נוגעת לאישום שלפיו דנקנר שימש נהנה מכספים שהופקדו בחשבון בנק שנרשם על שם מזכירתו דאז. מדובר, יטענו הסנגורים, בפעולה טכנית לחלוטין, הנוגעת למצבו האישי של דנקנר באותה תקופה ולהליכי הגירושים שבהם היה נתון.

ניגוד עניינים בעסקת פוזיטיף

דנקנר ישב בדירקטוריון בנק הפועלים מנובמבר 1997, בינואר 2004 התמנה לסגן יו"ר, במאי 2007 התקדם לממלא-מקום היו"ר, וחודש לאחר מכן התמנה ליו"ר קבוע של הדירקטוריון, עד יולי 2009, אז פרש בעקבות דרישה חד-משמעית של בנק ישראל.

במקביל החזיק דנקנר במניות בשיעור של 7% בחברת אלרן השקעות, ולפי טיוטת כתב האישום נגד דנקנר, שגובשה במחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, הקשיים הפיננסיים שאליהם נקלעה חברה זו ב-2007 עמדו ברקע הפעולות שביצע לכאורה דנקנר בדירקטוריון הפועלים, ובראשן קבלת דבר במירמה ולקיחת שוחד.

מצבה הכלכלי של אלרן השקעות הוחמר ב-2008, וסך חובותיה עמד על 187 מיליון שקל, והיא אף פירסמה אזהרת עסק חי בדוחותיה הכספיים.

דנקנר, כסגן יו"ר הדירקטוריון, היה שותף בשנים 2005-2006 לעסקת רכישת השליטה בבנק פוזיטיף הטורקי בידי בנק הפועלים, ובהמשך בפיצוי שתקבל חברת RP אקספלורר מבנק הפועלים.

אלא שבמקביל, טוענת הפרקליטות, היה מצוי דנקנר בניגוד עניינים, מאחר שב-2005 ניהלו אלרן השקעות ואלרן נדל"ן משא-ומתן עם קבוצת RP ועם רפי ברבר, בעל השליטה בקבוצה.

"לכל אורך התקופה הרלוונטית לרכישת בנק פוזיטיף", נכתב בטיוטת כתב האישום, "לא גילה דנקנר לדירקטוריון הבנק על קשריה העסקיים של אלרן השקעות ואלרן נדל"ן עם קבוצת RP".

ההלוואה לצ'ינגלולו וממנו

בפרשה נוספת פעל דנקנר כדי שבנק הפועלים יאשר מתן הלוואה בסך 10 מיליון אירו לאיש העסקים הטורקי, הליט צ'ינגלולו, גם הוא בעל מניות בבנק פוזיטיף ובבנק DHB. סניף בנק הפועלים בלונדון העביר את הכסף לצ'ינגלולו, מבלי שהתקבלה נגדם כל בטוחה.

במקביל לבקשת ההלוואה של צ'ינגלולו מבנק הפועלים, ביקש דנקנר עצמו מצ'ינגלולו הלוואה בסך 5 מיליון אירו, ובהמלצת צ'ינגלולו אישר בנק DHB את ההלוואה לדנקנר - פעולה חריגה מאוד לבנק, שלא עסק במתן הלוואות לאנשי עסקים ישראלים.

לצורך קבלת ההלוואה היה צריך דנקנר להעביר הצהרת עושר אישית, ועל נייר מכתבים של בנק הפועלים הוא כתב כי שוויו האישי נאמד ב-50 מיליון אירו. לטענת הפרקליטות, "דנקנר היה מודע לכך כי בעת הזו שווי הונו האישי היה נמוך במידה משמעותית מהסכום שעליו הצהיר", וכי מדובר בהצהרת עושר הגבוהה במאות מיליוני שקלים מהצהרות עושר, שהעביר באותה תקופה לבנק הפועלים עצמו.

חלוקת דיבידנד בבנק פוזיטיף

זמן קצר לאחר שקיבל את ההלוואה מבנק הפועלים, שוב ביקש צ'ינגלולו שאנשי בנק הפועלים יורו על חלוקת דיבידנד בבנק פוזיטיף. דנקנר השתתף בישיבת דירקטוריון הפועלים בעניין זה, המליץ על חלוקת דיבידנד, וזאת לטענת הפרקליטות "חרף ידיעתו על אודות ההתנגדות הראשונית של הנהלת הבנק לפעולה זו".

דנקנר אף לא עידכן את חברי הדירקטוריון על כך שצ'ינגלולו ביקש וקיבל הלוואה בסך 10 מיליון אירו רק חודשים ספורים לפני כן, וכמובן שגם לא בכך שהוא עצמו קיבל הלוואה בסך 5 מיליון יורו מצ'ינגלולו - גם היא ללא מתן כל בטוחה. ואכן, הפועלים תמך בחלוקת 30 מיליון אירו מרווחי פוזיטיף כדיבידנד, וזאת למרות מצב ההון העצמי של הבנק, שלא היה מהמשופרים.

במארס 2009 ביקר דנקנר, ביחד עם נציגים נוספים של הפועלים, באיסטנבול, ונפגשו עם צי'נגלולו בנוגע לבקשתו שהפועלים ירכוש ממנו מניות נוספות של בנק פוזיטיף. המשא-ומתן לא עלה יפה, ודנקנר ביקש מחבריו לצאת מהחדר ולהשאיר אותו ואת צ'ינגלולו בארבע עיניים. בתום הפגישה הודיע דנקנר לאנשי הפועלים כי סיכם עם צ'ינגלולו את המחיר שישולם לו בתמורה למניות שימכור לבנק הפועלים - כ-12 מיליון דולר.

באותו יום שבו התקיימה הפגישה הגורלית באיסטנבול, חתם דנקנר על מסמכי אישור ההלוואה, שאותה קיבל הוא עצמו מבנק DHB שבשליטת צ'ינגלולו. הכסף הועבר לחשבונו של דנקנר 5 ימים לאחר מכן. רוב-רובו של הכסף שהתקבל בחשבונו שימש את דנקנר להחזר הלוואה שנטל מבן-דודו, נוחי דנקנר: סך של 15 מיליון שקל הועבר כעבור 6 ימים לחשבון בבנק הפועלים על שם נוחי ואורלי דנקנר.

סכומים נוספים מתוך הכסף העביר דנקנר לפי הפירוט הבא: 500 אלף שקל לחשבונה של שושנה ויזן-דנקנר; 1.05 מיליון שקל הועברו לחשבון משותף לו ולשושנה דנקנר; 300 אלף שקל לחשבון על שם חברת דנרן; ויתרת הסכומים הועברו לחשבונות בנק שונים, הרשומים כולם על שמו של דני דנקנר, בבנקים הפועלים, לאומי, הבינלאומי ובנק DHB.

לפי הפרקליטות, מכלול מעשיו של דנקנר מהווים עסקת שוחד, כשהמתת הוא ההלוואה שקיבל דנקנר מבנק DHB, שניתנה כדי להטותו למשוא-פנים בקשר לעסקת הפועלים-פוזיטיף.

סנגוריו של דנקנר הודיעו כי ישקלו אם להתייצב לשימוע שאליו הוזמן דנקנר, לפני החלטה סופית על הגשת כתב אישום, לאחר שיקראו את כל חומר החקירה. "למיטב הבנתנו", הודיעו, "לא נפל כל פגם בהתנהלותו של דנקנר כיו"ר בנק הפועלים, קל וחומר שלא נעברה על-ידו כל עבירה".

טענות ההגנה הצפויות של דנקנר

- גם בעת שדנקנר שימש כיו"ר דירקטוריון, היה בידיו קול אחד בלבד, והדירקטוריון יכול היה להחליט בניגוד לדעתו.

- דירקטוריון הבנק חזר ואישרר לאחר התפטרותו של דנקנר את ההחלטות שבגינן הוחלט להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע.

- הטענה שדנקנר הסתיר את מצבה הכספי ואת קשריה העסקיים הענפים של חברת אלרן שבשליטתו - "מגוחכת וקומית". מדובר בחברה ציבורית, המוסרת דיווחים שקופים ומלאים לבורסה.

- לגבי הטענה כי דנקנר שימש נהנה מכספים שהופקדו בחשבון בנק שנרשם על שם מזכירתו דאז - ייטען כי מדובר בפעולה טכנית לחלוטין, הנוגעת למצבו האישי של דנקנר באותה תקופה ולהליכי הגירושים שבהם היה נתון.

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר