גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שיוציא את פאר מהבוץ?

ראיון עם הרולד סולמון, שאימן אגדות טניס, ועכשיו מנסה להזניק את שחר פאר לדרך חדשה

עבור חובבי הטניס, השם הרולד סולומון עלה לכותרות בחודשים האחרונים אחרי שהפך למאמנה של שחר פאר. אבל כילד שגדל בשנות השבעים, קשה לשכוח את מי שהיה מהשחקנים הטובים באותה תקופה, ואף נכנס להיכל התהילה של הספורטאים היהודים. עם 165 ס"מ ביום טוב (ופחות מ-60 קילו), היציבות והחוסן המנטלי של סולומון עזרו לו להיות חבר של קבע בעשירייה הראשונה בשנות השבעים, ואף להגיע למקום החמישי בשיאו ב-1980, כולל זכייה ב-22 טורנירי ATP בקריירה והופעה אחת בגמר גראנד סלאם (רולאן גארוס, 1976).

מה שייחד את סולומון מספורטאים אחרים זו העובדה שאחרי הפרישה ממשחק המשיך לקריירה לא פחות מרשימה. עוד בימיו האחרונים כשחקן, כיהן כנשיא ארגון השחקנים של ה-ATP במשך שלוש שנים (1980-1983) וב-1986 ייצג את השחקנים במאבק העיקש שניהלו כדי לקבל לידיהם את הבעלות על הסבב. על השאלה איזה מאמן שכרה הפעם שחר פאר, אין מחלוקת: מדובר באחד ממוחות הטניס החריפים בעולם, איש של "אולד סקול", מאלו שעושים עבודה יסודית בלי הרבה רעש וצלצולים.

מאז החל לאמן בסבב המקצועני ב-1990, קנה סולומון לעצמו שם של מאמן-על. את מרי ג'ו פרננדס, השחקנית הראשונה שלו עימה עבד 5 שנים, הביא לשני גמרי גראנד סלאם והפך אותה לשחקנית טופ-5 לגיטימית. ב-15 השנים מאז נפרד מפרננדז עבד עם הקרם דה לה קרם של הטניס: ג'ים קורייר, קפריאטי, סלש, דמנטייבה, הנטוחובה, קורניקובה, מריאנה לוצ'יץ' ועוד עשרות שחקני סבב ומכללות יותר אלמונים שעברו תחת ידו.

לפני 6 שנים נמאס לו להסתובב בעולם כמאמן אישי והוא הקים אקדמיה משלו ובצלמו בפורט לודרדייל שבפלורידה, אבל להבדיל מהאקדמיות הממוסחרות ששוטפות את ארה"ב - הוא פתח "אקדמיית בוטיק". בדומה למלונות הבוטיק, כך בנה סולומון את האקדמיה שלו - קטנה, אקסקלוסיבית, איכותית, עם יחס אישי ותנאים מושלמים. לא תמצאו כאן אלפי אנשים שמתאמנים, אלא במקרה הטוב 15-20 בלבד. גם המחיר בהתאם. באקדמיה שלו אין מתן מלגות למעוטי יכולת כדי להגדיל את נפח השחקנים, אין אפשרות ללימודים או ללינה כמו באקדמיות הממוסחרות בפלורידה. אלא טניס נטו. סולומון עצמו גובה בין 300-350 דולר לשעת אימון אישית איתו. אלו שרוצים להצטרף לאקדמיית בוטיק מהסוג הזה יצטרכו להיפרד מ-40-50 אלף דולר בשנה. "אנחנו האנטיתזה לאקדמיות מהסוג של ניק בוליטיירי", הוא מספר לי בראיון מרתק בזמן שהוא מצא בין ניהול האקדמיה לבין גיחות לסבב הנשי שלקח על עצמו במטרה להחזיר את שחר פאר לתלם אחרי השנה הלא קלה שעוברת עליה. "החלטנו שאנחנו לא מספקים דיור לשחקנים שלנו ולא מתעסקים בזה, ומאחר שרוב הילדים לא לומדים בבית ספר רגיל אלא דרך האינטרנט, אנחנו משאירים גם את החלק הזה להורים".

מה עוד מאפיין אקדמיית בוטיק? למשל, "אין אצלנו יותר משני שחקנים על מגרש, יש לי בסך הכל שלושה-ארבעה מאמנים, והאקדמיה כולה כוללת לא יותר מ-15-20 שחקנים החל מגיל 10. אין אצלנו שחקנים מתחילים, אלא רק כאלו שכבר הגיעו לרמה גבוהה ואחרי כמה שנים יגיעו בוודאות לרמה של שחקני מכללות בכירים או במקרה הטוב יהפכו למקצוענים. יש לא מעט שחקנים היום בסבב הגברי והנשי שמשתמשים באקדמיה שלי כבסיס אימונים בין טורנירים, ושחר פאר היא כמובן אחת מהשחקניות הללו ומבלה אצלנו לא מעט לתקופות של אימונים".

***

הראיון עם סולומון נוגע בנקודות היסטוריות שמתארות באופן הטוב ביותר את השינוי שעבר הענף ב-30 השנים האחרונות. "כשהתחלתי לשחק בסבב המקצועני בתחילת שנות השבעים, רוב הסבב היה משוחק על דשא", פותח סולומון. "גם המגרשים הקשים היו מהירים מאוד, ועודדו סגנון של 'הגש ורוץ לרשת', שהיה הפוך מהסגנון שלי. אבל אז, באמצע שנות השבעים, החליטו מנהלי הסבב ומארגני הטורנירים שנמאס לאנשים לראות נקודות קצרות שמסתיימות ברשת. הם האטו את המגרשים והעלימו את הדשא, והשתמשו בכדורים עם לחץ נמוך שהאטו את הקצב. לא האמנתי שזה קורה לי, זה התאים לי כמו כפפה. ברגע שהמגרש הפך לאיטי, שחקנים כמוני היו יכולים להקשות מאוד על שחקנים שרצו לרשת בכל נקודה, כי היה לנו יותר זמן לחבוט. באופן טכני, זה איפשר ליותר שחקנים לחבוט גב יד עם שתי ידיים והרבה שחקנים עברו לאחיזות קיצוניות שאיפשרו לחבוט עם יותר ספין, זה שינה את המשחק לעולמים והחל את התהליך שעובר היום על הענף.

"האירוניה היא שאחרי כמה שנים של משחקי מרתון מהקו האחורי בעידן של בורג, וילאס ודומיהם, החלו תלונות שהנקודות ארוכות מדי ומונוטוניות, מה ששוב גרם להפיכת המגרשים המהירים לעוד יותר מהירים - תהליך שהגיע לאבסורד עם שחקנים כמו ג'ון אייזנר שחובטים 30 אסים למשחק. אז עכשיו שוב מנסים להאט את הקצב ואפילו הדשא כבר לא מהיר כבעבר".

סולומון, שישב משנת 1974 בתוך 50 הראשונים בעולם, מתאר איך החליט בצעד קיצוני לשנות סגנון משחק מתוך הבנה שזו הדרך היחידה לפרוץ לתוך העשירייה הראשונה. "הייתי ידוע במשחק הקו האחורי שלי, אבל ב-1978 שמתי לי מטרה להגיע לטופ -5 בעולם. אמרתי למאמן שלי, פול כהן, שאני חייב לפתח משחק עלייה לרשת. במשך שנתיים כל מה שעשיתי באימונים היה עבודה על כדורים קצרים וסיום הנקודה עם חבטת יעף. שיחקתי שנתיים רצופות 7 ימים בשבוע, ללא יום מנוחה אחד, וב-1980 אכן הגעתי למקום החמישי בעולם. השינוי הסגנוני הזה נתן לי מימד אחר למשחק והאריך לי את הקריירה ללא ספק". באותה תקופה שבין 1978-1980, התקופה שבה "המציא את עצמו מחדש", סולומון לקח לא פחות מ-9 טורנירים והעפיל ל-18 גמרים.

שחר פאר עם מאמנה הרולד סולומון / צלם: רויטרס

***

העובדה שסולומון הפך ל"מאמן של נשים" דווקא, היא עניין מקרי לטענתו. "אחרי שאימנתי מספר נשים מהטופ העולמי קיבלתי תדמית שהיא לא בהכרח מדויקת של מאמן שמתמחה באימון נשים. זה יותר קשור לעובדה שהחברה שמייצגת אותי (IMG) משדכת לי שחקנים שהם קליינטים שלה, ויצא שהם שיבצו לי נשים". על ההבדלים בין אימון נשים לגברים, הוא אומר: "נשים הרבה יותר ביקורתיות כלפי עצמן. גברים יוותרו לעצמם יותר, ויכולים לחיות עם חוסר שלמות. לגברים יש יותר ביטחון שדברים יסתדרו במשחק, בעוד שנשים הרבה יותר נוירוטיות לפני משחקים. טניסאית, שחבטה 30 חבטות מעולות והחבטה ה-31 הוחטאה, היא לרוב לא מרוצה וזה מוריד לה את הביטחון. באופן כללי, נשים יותר אמוציונליות ועם הרבה עליות וירידות. כשאני מדבר עם שחקנית אחרי משחק, אני חושב פעמיים מה להגיד, איך להגיד ואם בכלל להגיד כי הן רגישות לביקורת. לגבר אני אומר הכל ישר בפרצוף".

הקשר בין סולומון לשחר פאר החל במארס השנה, אחרי שנפרדה גם מקרייג קרדון שאימן אותה כ-10 חודשים. כשאני מציין בפני סולומון שפאר עוברת שנה מוזרה, עם המון עליות וירידות - מצד אחד ניצחונות עם גמר בוושינגטון ומצד שני הפסדים לשחקניות נחותות ממנה, הוא ממהר להסכים. "אכן שנה מוזרה עוברת עליה. אבל אין לי ספק שהתקופה הלא טובה שלה היא זמנית. היא שחקנית טופ-20 לגיטימית כבר שנים, והיו לה שבועות שהיא כן שיחקה טוב וניצחה השנה. כשהתחלנו לעבוד הלכתי לראות אותה לראשונה בטורניר במיאמי במארס, והיא שיחקה פשוט נורא ואיום, לא האמנתי למראה עיניי. אבל שחר כמו רוב השחקניות בנויה על ביטחון וזו היתה המשימה העיקרית שלי, להחזיר לה את האמונה בעצמה. דבר ראשון החזרנו אותה לכושר גופני, היא לא היתה בכושר פיזי מספק והיתה גם ירידה ביציבות. אני מנסה להחזיר אותה לבסיס שלה, שהוא יציבות נטולת טעויות, ומנסה לעודד אותה להכות את כף היד עם ביטחון ועם כל הלב בלי היסוס כלומר להיות יותר אגרסיבית ולהאמין בחבטה. בינתיים זה עובד טוב מאוד באימונים, ועדיין לא עובד מספיק בתחרויות".

- אתה מעודד אותה להגיע לרשת?

"לא באופן מיוחד. אני כן מעודד אותה לתקוף כדורים קצרים וכמובן שאם צריך אז היא חייבת לעלות לרשת לסיים את הנקודה, אבל בעקרון אני מנסה להחזיר לה את הביטחון הכללי במשחק הבסיסי שלה. כשלא הולך לה, אז החולשות הישנות מתבלטות. במקרה של שחר זה תמיד היה כף היד וההגשה".

- מה לגבי חבטת ההגשה שלה? שמתי לב שהיא שינתה אותה במקצת.

"כן, אנחנו מנסים לסגל לה תנועה יותר זורמת ומהירה עם סיבוב כתפיים ומותניים כדי לקבל לייצר מומנטום ויותר עצמה, ואכן יש שיפור ובשבוע כמו בוושינגטון כשהכל התחבר לה אז היא חבטה 4-5 אסים למשחק. הבעיה עם ההגשה היא שיש ימים שזה לא עובד והאחוזים נמוכים, וזה משפיע על כל המשחק שלה. אני מנסה להסביר לשחר שזה בסדר לשחק משחקונים גרועים, אבל היא פרפקציוניסטית ואם היא לא משחקת מושלם אז היא לא מרוצה".

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"