גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד בפה, אחד בפנסיה

פקידי האוצר לא מבינים את הרפורמות שהם מקדמים, אז הם מוכרים סיסמאות

1. מסיבת העיתונאים עמוסת הקלישאות של חברי ועדת הריכוזיות השבוע אכן חשפה ריכוזיות איומה ונוראה. משתתפי המסיבה, ובראשם ראש הממשלה ושר האוצר, סבלו לאורכה מריכוז יתר של אמירות פופוליסטיות, מנותקות מכל היגיון או מציאות, לעתים על סף אחיזת העיניים וגניבת הדעת.

השאלה, אם כן, שכולנו צריכים לשאול היא: מה גורם לחבורה של אנשים בכירים ואינטליגנטים, רבי השפעה וכוח, להאמין שמכירה של שלוש חברות במשק הישראלי, גדולות ככל שיהיו, ועוד כמה הנחיות נכונות לחיזוק הממשל התאגידי (חלקן, אגב, ממוחזרות) הם המפץ ההיסטורי ששיווקו לנו במשך חודשים ארוכים, המפץ והמהפכה שישנו את המשק ללא היכר, יהפכו אותו על קרבו, ישחררו אותו מכבליו, יגבירו את הפריון והתחרותיות, יעודדו את החדשנות, יורידו את המחירים לרצפה, ישפרו את מצבם של החוסכים בפנסיה (כך הבטיח שר האוצר, ברגע של אתנחתא קומית), ירסקו את הטייקונים, יבזרו את מוקדי הכוח ויפתרו באחת את כל החוליים של המשק הישראלי.

האם אלה רק הכוונות הטובות שהובילו אותם לגיהינום של הבטחות סרק, או שהם חושבים שהציבור הוא בסך הכול חבורה של מטומטמים ונבערי דעת שאפשר למכור להם בדיה כלשהי בטכניקה השיווקית הידועה: אם אתה חוזר עליה מספיק פעמים, היא תהפוך לאמת חקוקה בסלע.

ומה גורם למכחישי האסון הצרכני של ועדת בכר, ובראשם בנימין נתניהו ולהקת עיתונאי החצר שלו, להמשיך לשווק לנו את התוצאות של הוועדה כדבר נפלא ומופלא ולהתעלם לחלוטין מהשאלות שהופנו אליו במסיבת העיתונאים על הנזק העצום שנגרם לחוסכים - נזק שמסתכם עד כה בכ-5 מיליארד שקל? מה גורם למכחישי האסון הצרכני של ועדת בכר להתעלם במופגן מהתוצאות ההרסניות של הוועדה - הגברת הריכוזיות בשוק ההון והפיכת החוסכים לפנסיה לשבויים בידיהן של חמש חברות ביטוח וסוכנויות הביטוח שבבעלותן?

אחד הפתרונות האפשריים לתעלומה הוא שחברי ועדת בכר המכובדים ולהקת המעודדות שלהם סבלו מאי-יכולת יוצאת דופן לחשב את הנזק שנגרם לחוסכים בפנסיה כתוצאה מההחלטות שלהם, והם הופתעו לחלוטין כאשר מישהו חיבר לבסוף את הסכומים עבורם.

לא נורא, "גלובס" מבטיח לכל המכחישים לעשות "חגיגה" עיתונאית כשהנזק יגיע לסכום העגול 10 מיליארד שקל (והוא יגיע לשם במהרה, תוך 3-4 שנים ואף פחות), בתקווה שעד אז הם ילמדו לעשות חשבון וימצאו טיעונים קצת יותר שפויים לנזק או לחלופין יקבלו על עצמם את האחריות.

2. נדמה לנו שהתשובה למופע האשליות השבוע נמצאת במקום אחר - במחקר שערכו ד"ר מומי דהן, תהילה גוגוט ומשה שלם לפני כשנתיים. המחקר בדק את אופן קבלת ההחלטות של הצרכן בבחירת קרן פנסיה לעומת האופן שבו הוא מקבל שלוש החלטות מרכזיות אחרות: רכישת דירה, מכונית ומכשיר חשמלי גדול.

תוצאות המחקר, אנחנו מניחים, אינן מפתיעות איש: תשומת הלב הנמוכה ביותר הוקדשה דווקא להחלטה המכריעה והמשפיעה מכולן על חיינו - בחירת קרן פנסיה, אפילו פחות מרכישת מכשיר חשמלי. אנחנו מניחים שכל קורא חווה את הניסיון הזה על בשרו: בחירת קרן הפנסיה, באמצעות מקום העבודה וסוכן הביטוח הקשור אליו, אורכת דקות.

הג'יבריש והמושגים הפנסיוניים קשים לפענוח - צבירה, פרמיה, הוני, קצבתי, דמי ניהול, תוחלת חיים, ולא עלינו גם אובדן כושר עבודה או נכות. הסוכן מדבר ואנחנו חותמים, העיקר שיעזבו אותנו בשקט ויפסיקו להפציץ אותנו במושגים שוברי שיניים.

תשומת הלב הזניחה ממילא מתאפסת לחלוטין כשאנחנו מקבלים את הדוחות הרבעוניים והשנתיים של החיסכון ארוך הטווח שלנו. אנחנו מתרעמים על חשבונות החשמל והמים והארנונה המנופחים, אבל את דוחות הפנסיה, אלו שישפיעו יותר מכול על איכות חיינו בעת הפרישה, אנחנו זורקים הצדה. זה משהו מעורפל, הכסף לעת זקנה - איך הוא מנוהל, מה התשואות של החיסכון, מה היקף הקצבה בעת הפרישה, כמה דמי ניהול גובים ואילו כיסויים יש למקרים מצערים, זה ממש לא בפוקוס שלנו.

תוצאות המחקר, אם כן, לא מפתיעות, אבל יש בו בכל זאת משהו מאוד מפתיע - השאלות לא הופנו לצרכן ה"ממוצע", הם הופנו לכ-140 עובדי משרד האוצר, חלקם בכירים, אלו שיוזמים עבורנו את הרפורמות הגדולות בפנסיה. מתברר שיזמי הרפורמות אינם ממש מתעניינים בתוצאות של הרפורמות ומן הסתם, כנראה גם אינם מודעים להשלכותיהן המעוותות.

"מאמר זה מראה", כותבים החוקרים, "שאפילו מקבלי החלטות בעלי חינוך פיננסי גבוה במיוחד, כלכלנים במשרד האוצר הישראלי, אינם פועלים בהחלטות הפנסיה האישיות שלהם על-פי הנחות הרציונליות שסביב מדיניות הפנסיה שאותה הם מקדמים".

המחקר אף גילה ש-40% מהכלכלנים באוצר שהשתתפו בסקר דיווחו שאינם מכירים את המידע הבסיסי ביותר על העלות (דמי הניהול) והתועלת (שיעור התשואה הכולל) של קרן הפנסיה שבה בחרו.

"זהו ממצא מפתיע", נכתב במחקר, "לאור העובדה שכלכלני האוצר הקצו משאבים כדי לספק לציבור הרחב בישראל מידע על הפרמטרים המרכזיים של קרנות הפנסיה... כולל אתר אינטרנט מושקע וידידותי המספק מבט משווה על שיעור דמי הניהול..."

המסקנה של החוקרים היא חד-משמעית: "מקבלי ההחלטות במשרד האוצר חייבים לחשוב מחדש על הדרך שבה הם מעצבים את המדיניות בתחום הפנסיוני. נראה כי ההחלטה הפנסיונית היא כה מורכבת, שאפילו אדם בעל חינוך פיננסי מתקדם אינו פועל לפי ההנחות של המודל הרציונלי".

ובמילים שלנו: פקידי האוצר בונים לנו עולם דמיוני, אוטופי, תחרותי ובעזרת כל הסיסמאות והמודלים הנכונים מספרי הלימוד, הם משווקים לנו את הרפורמות כמפץ היסטורי אבל שוכחים בעצמם לבדוק אם זה אכן עובד בשטח. אם פקידי האוצר היו מקדישים קצת יותר תשומת לב למצב הפנסיה האישי שלהם, הם היו מגיעים מהר מאוד למסקנה שהם בנו ויצרו, בשם "טובת הצרכן", מערך פנסיוני מעוות שבנוי בעיקרו על "עושק הצרכן".

לא צריך להפליא אותנו שפקידי האוצר ממשיכים לסרס ולתקוע את הייעוץ הפנסיוני האובייקטיבי באמצעות הבנקים - דבר שוועדת בכר חתרה אליו בעצמה. כרגע, ואת זה האוצר לא מספר לחוסכים, העובד שחוסך לפנסיה שבוי למעשה של מעסיקו, המתקשר עם המפיצים והמשווקים של מוצרי הפנסיה (סוכנים ומנהלי ההסדרים), הקשורים לרוב בקשרי בעלות עם היצרנים של מוצרי הפנסיה (חברות הביטוח).

האם המשולש הזה עובד לטובת העובד? לא בהכרח. מנהלי כוח האדם בעסק אינם יכולים לתפקד כיועצי פנסיה של העובדים, ולסוכנויות ולחברות הביטוח יש אינטרסים ברורים שבאים בהרבה מקרים על חשבונו של העובד. בפועל, רק 150 אלף עובדים במשק מקבלים היום ייעוץ נטול פניות, בקושי 4% מהעובדים במשק. היקף הנכסים שניתן לגביהם ייעוץ כזה עומד על כ-40 מיליארד שקל, מתוך 600 מיליארד שקל בנכסים פנסיוניים. היתר, מרבית העובדים במשק, פשוט מופקרים.

פקידי האוצר בעצמם זקוקים לייעוץ כזה, לפי המחקר, אבל הם עסוקים עד מעל לראש בלמכור לנו סיסמאות על ריכוזיות ועל טובת המשק וטובת הצרכנים, רק כדי להסתיר את הריכוזיות ההרסנית שבקבלת ההחלטות העקומה שלהם.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות