גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה: מאחורי הקלעים של מכרז מפעל הפיס

פרוטוקול דירקטוריון מפעל הפיס שהגיע לידי "גלובס" מספק הצצה נדירה על מה באמת קרה במכרז הפרסום בהיקף 40 מיליון שקל בהשתתפות אדלר, גיתם, ראובני-פרידן ושלמור-אבנון-עמיחי

לא בכל יום ניתנת לענף הפרסום הזדמנות להציץ אל מאחורי הקלעים של מכרז על תקציב פרסום. בדרך-כלל מדובר בתהליך סגור, מצומצם יחסית במשתתפים, בו רב הנסתר על הגלוי. בחודשים האחרונים היו מספר מכרזים גדולים בענף - כולם על תקציבים של מיליוני דולרים. בין התקציבים שעוררו עניין נמנו תקציבי פרטנר, מירס וישראכרט. תקציב נוסף שעמד על הפרק היה תקציב מפעל הפיס, תקציב גדול מאוד במונחים מקומיים כ-40 מיליון שקל (מחיר ריאלי).

עד למכרז חלקו בתקציב משרדי הפרסום אדלר-חומסקי וגיתם BBDO, ונראה היה ששניהם נחושים להמשיך להחזיק בו גם אחריו.

לידי "גלובס" הגיעו מסמכי הפרוטוקול של ישיבת הדירקטוריון שבמסגרתה אושרו הזוכים אדלר וגיתם, והם מאפשרים הצצה על מה שקרה במכרז עצמו ואולי גם על המשרדים עצמם.

תנאי הסף של המכרז אפשרו את התמודדותם של כמעט כל עשרת משרדי הפרסום הגדולים פרט ליהושע TBWA ולגליקמן-נטלר-סמסונוב המטפלים בתקציב הטוטו-ווינר. אך מבין חמשת המשרדים הנוספים שלהם הייתה אפשרות להתמודד, שלושה בחרו שלא לעשות זאת: מקאן אריקסון באומן-בר-ריבנאי וגלר-נסיס.

שלא לייחוס טענו אז גורמים בענף שהסיבה להימנעות של השלושה מהשתתפות במכרז על תקציב שנחשב כראוי, היא הערכות כי הסיכוי שאדלר וגיתם יוחלפו הוא קטן. הסיבות להערכות היו שתיים: גל של שמועות על העדפות אישיות של הצוות המנהל לשני המשרדים (כדי לאושש זאת השתמשו בטענה שהמכרז נעשה רגע לפני החלפת מנהלים); והסיבה השנייה הייתה מקצועית: בשוק אין כמעט עוררין על כך שמפעל הפיס זכה בחמש השנים האחרונות לטיפול ראוי מצד שני משרדיו. עם זאת, היו כאלה שסברו שגם במקרה שהמכרז "מכור" יש סיכוי שיחליפו לפחות את אחד מהמשרדים כדי "להראות שעשו משהו".

בסופו של דבר התמודדו על התקציב ארבעה משרדים: אדלר, גיתם, ראובני-פרידן ושלמור-אבנון-עמיחי. מתוצאות המכרז שהגיעו ל"גלובס" עולה, כי בין שלושת המשרדים הראשונים התנהל מאבק צמוד יחסית: במקום הראשון זכה גיתם BBDO עם ניקוד של 95.28. אחריו במקום השני אדלר-חומסקי עם 93.34 נקודות. כמעט בצמוד אליו במקום השלישי ראובני-פרידן עם 91.23 נקודות והרחק מאחור שלמור-אבנון-עמיחי עם 76.05 נקודות.

הפיס ביקש מדרג של הצעות מסחריות

מעיון במסמכים עולה, כי מה שהיטה את הכף לטובת מיקומו של גיתם BBDO במקום ראשון הייתה הצעה מסחרית שהייתה אטרקטיבית בהרבה משל המשרדים האחרים ולכן העניקה למשרד ציון גבוה יותר בפרמטר זה, בעוד שבפרמטר האיכות (שהיווה 85% מהתוצאה הכללית) סיים אדלר-חומסקי במקום הראשון וגיתם במקום השני.

על-פי המסמכים, עבור ציון האיכות המשוקלל (ששקלל שני שלבים) קיבל אדלר- חומסקי 83.34 נקודות, גיתם 80.28 נקודות, שוב בצמוד - ראובני עם 79.23 ושלמור - גם כאן מאחור - עם 62.05 נקודות.

במסגרת השלב המסחרי נתבקשו המשרדים לתת הצעה מסחרית המתייחסת להחזרי ה"סופרים" שיקבל מפעל הפיס או כפי שזה מכונה בעגה המקצועית "אחוז ההנחה מסך היקף תקציב הפרסום בפועל שהמציע מזמין מהמדיה".

העמלה המסורתית של 15% במקרה זה היא רק עניין פרוצדורלי, שכן המשרדים עובדים תמורת תשלום ריטיינר, כך שלמעשה החזר עמלות היתר הוא שקבע מי ינצח בסיבוב זה.

בגיתם מסתבר החליטו שלא לקחת סיכונים ונתנו הצעה מסחרית טובה. טובה מאוד. מאחר ומדובר בסודות מסחריים מנוע "גלובס" מלפרסם את המספרים המדויקים ששמורים במערכת. אבל משהו על הפערים בהצעות המחיר ניתן ללמוד מהמספרים הבאים: הפיס ביקש הצעות לשתי מדרגות של השקעה במדיה: עד 40 מיליון שקל ומעל 40 מיליון שקל. ברמה של עד 40 מיליון שקל התחייב גיתם להחזר גבוה פי 14 מההצעה היקרה ביותר (אחוז ההחזר הנמוך ביותר) ופי 3.5 יותר מההצעה הזולה אחריו. במדרגה של מעל 40 מיליון שקל הציע גיתם החזר של פי 4.5 יותר מההצעה היקרה ביותר ובערך פי 2.5 מההצעה האטרקטיבית אחריו.

לאחר שבדקו בפיס את עמידת הארבעה בתנאי הסף, הגיע פרק בחינת האיכות שבו נבחנה הנהלת המשרדים, החומר הקריאטיבי שנשלח בהתייחס למדיה, שני מקרי מבחן ופעילות במדיה החברתית. בשלב זה התקיים דיון בין חברי הצוות כשכל חבר ועדה נתן ציון ונימק אותו. בשלב השני של מבחן האיכות הכין כל משרד פרזנטציה שבה הוצגו עיקרי הנושאים מתוך החומר שהוגש ולאחר מכן הציג כל משרד את הצעת הפתרון לבריף שקיבל - אסטרטגיה וקריאייטיב.

התפעלו מאדלר-חומסקי

במסמכים מצוינת ההתרשמות של חברי הוועדה מכל אחד מהמשרדים: על ראובני-פרידן נכתב: "המשרד נמצא בפריחה מבחינת גיוס לקוחות. החומר הקריאטיבי שהציג היה ברמה גבוהה מאוד. שני מקרי הניתוח - בנק מזרחי ותרופה נגד התקרחות - זכו בציונים המקסימליים. בפרזנטציה ניתוח הבריף היה חדשני ומרתק. לגבי הפתרון הקריאטיבי קיימים חילוקי דעות קשים והציונים התפלגו בהתאם".

שלמור-אבנון-עמיחי עורר פחות התפעלות: "המשרד נמצא בשלב של חילופי דורות של בעלי ומנהלי המשרד. החומר שהוגש היה ברמה טובה. המצגת הייתה חלשה ביותר מכל בחינה, הן מבחינת הניתוח והן מבחינת ההצעה הקריאטיבית. התרשמות כל הצוות הייתה כי חילופי הדורות ילוו בקשיים רבים".

את מירב ההתפעלות עורר אדלר-חומסקי: "החומר שהגישו היה מרשים בכל התחומים הנבדקים. מקרי הניתוח, כמו למשל בזק ותמי 4, היו מרשימים והראו כיצד ניתן לטפל בחברות כבדות (קצת כמו הפיס) ולתת להם מראה דינמי ואטרקטיבי. המצגת הייתה בכמה רמות מעל כל יתר המצגות: אנרגטית, דינמית, קריאטיבית ולימדה על המחויבות העצומה שיש למשרד כלפי מפעל הפיס. התשובה לבריף הייתה מבריקה והציגה - היחידה מכל המצגות - תכנון ארוך טווח לכמה שנים".

גם גיתם זכו למחמאות: "החומר שהוגש היה ברמה גבוהה. מקרי המבחן והפרזנטציה היו ברמה גבוהה. הפתרון הקריאטיבי היה טוב מאוד. הפתרון נבע מתוך המוצרים עצמם והציג פתרונות מקיפים".

כאמור, בסופו של דבר התנהל קרב צמוד בין שלושה משרדים וההכרעה נפלה על אדלר-חומסקי. אגב, בשלב כלשהו - טרם פתיחת המעטפות של ההצעות המסחריות - הבין אחד מחברי הוועדה שכשהקרב כה צמוד בסיכום שלב האיכות, יש סכנה מסוימת בהצעה המסחרית: "מאחר ובשלב זה הבחינה רק אריתמטית, בגלל שבר של אחוז אנו יכולים למצוא עצמנו מזכים את המדורג במקום הרביעי. ולקראת סיכום עולה מהפרוטוקול, כי בעתיד עלולים להיות שינויים או מגבלות שיטיל מפעל הפיס על האפשרות להחזיק בתקציב לאורך שנים: "באיזה שהוא שלב יהיה צריך לבחון את הסוגיה שעלתה פה ולקבוע עקרון שלא עובדים עם ספק יותר משתי קדנציות למשל, או שמחליפים את אחד הספקים".

תגובות

אודי פרידן, מבעלי ראובני פרידן: "היו הרבה מקורות שטענו שהמכרז 'תפור' לאדלר ולגיתם. אנחנו דיברנו על זה בגלוי עם חברי הוועדה, אבל בכל זאת ניגשנו כי אנחנו יכולים לנצח כל אחד גם אם המשחק מתחיל 1:0 לטובתם. ואכן אפשר לראות כי הצלחנו להיצמד לאדלר ולגיתם. משרד אחד נותר הרחק מאחור - שלמור. מבחינתו זה עוד אישור ליכולת הגבוהה שלנו".

אדם פולצ'ק, מנכ"ל משותף בשלמור: "זה לא סוד שהמשרד נמצא בתקופת מעבר. זאת תקופה מורכבת ומאתגרת. בכל שינוי יש הזדמנות ואנחנו מסתכלים על ההזדמנות של דור צעיר ורענן שינסה לשנות את פני המשרד. זאת תקופה של חילופי גברי ואני משוכנע שנצא ממנה מחוזקים".

מיכל המאירי, מנכ"לית גיתם, אמרה כי "למשרד היו חמש שנים נפלאות עם הפיס ואנו מצפים לחמש שנים נפלאות לא פחות".

גיא אמיר, מנכ"ל משותף באדלר מסר: "מפעל הפיס הוא לקוח אסטרטגי מהמעלה הראשונה עבור אדלר. אנו שמחים לגלות כי העבודה המקצועית וההשקעה הרבה זכתה בהערכת השופטים במכרז".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר