גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיננסים: הבכירים חוגגים, היתר מסתפקים בפירורים

הגאות בבורסות גרמה למגזר הפיננסי לשכוח כליל את לקחי המשבר האחרון, שחזר לשלם בנדיבות למי שהוא חפץ ביקרו ■ למרבה הצער, מגמה זו פסחה על אלה שלא מוגדרים "בכירים"

באפריל 2010 רעשה המערכת הפיננסית. לא בגלל תנודות קיצוניות בשווקים או טייקונים שרמזו כי הם מתכוונים לערוך תספורת לחסכונות הפנסיה שלנו, אלא בשל הצעת חוק של חברי הכנסת שלי יחימוביץ' וחיים כץ, שנועדה להגביל את שכר הבכירים - שהם על-פי-רוב כלכלנים, רואי-חשבון ואנליסטים - שצמחו בתוך עולם הפיננסים ולמדו, שכשמגיעים קרוב לצמרת יש תגמולים שהופכים אותך במהרה לחבר אמיתי במועדון המיליונרים.

הצעת החוק כמעט זכתה לתמיכת הממשלה, ורק הלחץ של אלה שנהנים מהמצב, תחת הכינוי העמום "ראשי המשק", גרם לממשלה לסגת ולהקים ועדה שתבדוק את שכר הבכירים ותמליץ. הוועדה, בראשות שר המשפטים יעקב נאמן, המליצה כמובן שלא להגביל את השכר בחוק, אלא לחזק את הפיקוח של הדירקטוריון על שכר הבכירים בחברות ציבוריות.

המגזר הפיננסי מבטיח הרבה לעובדים בו, וגם מרבה לקיים. הצעת החוק של יחימוביץ' וכץ נולדה בהשראה שבאה מעבר לים, לאחר שגם בארה"ב, ערש הקפיטליזם, גילו שמנגנוני התגמולים בחברות הפיננסיות עודדו את בעלי התפקידים ליטול סיכונים מיותרים.

התמריצים הללו הם שהביאו בטווח הארוך למשבר הסאב-פריים ולאחריו לקריסה של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, מה שגרר את הכלכלה העולמית למיתון ממושך ואילץ את הממשלות בארה"ב ובאירופה להזרים הון עתק למערכת הפיננסית כדי למנוע את התמוטטותה.

2008, שנת המשבר, חלפה לה. והשנה שאחריה התאפיינה בגאות בבורסות. מגמה זו הספיקה כדי שהמגזר הפיננסי ישכח כליל את לקחי המשבר ויחזור לשלם בנדיבות לכלכלנים ולטריידרים שהוא חפץ ביקרם. השכר, במיוחד בקרב המנהלים, חזר לימים היפים. כאילו לא קרה כלום. מגמה זו לא פסחה על ישראל, אבל למרבה הצער היא כן פסחה על אלה שלא מוגדרים "בכירים".

יתרונות

במדד השכר המבוא כאן אפשר לגלות שכמעט ברוב התפקידים הנפוצים במגזר הפיננסי נרשמו עליות מסוימות ביחס לנתונים שנאספו במארס 2010, לעומת המדידה האחרונה שנערכה ביולי 2011. ההפתעה קטנה עשויה לרפות את ידיהם של השואפים להיות יועצי השקעות.

בק אופיס מתחיל, שהביא הביתה בשנה שעברה כ-5,700 שקל בממוצע, מגיע היום לשכר של 6,500 שקל, עלייה של 14%, דווקא המנהל במחלקת הבק אופיס לא רשם כל שיפור בתנאי השכר שלו. טריידר מתחיל שיפר את שכרו בכ-14%, מ-7,000 שקל בממוצע ל-8,000 שקל. טריידר עם ניסיון הצליח לשפר את הכנסתו רק בכ-4%.

במחלקות האנליסטים המגמה מעודדת יותר. אנליסט מתחיל מרוויח היום כ-20% יותר בממוצע, לעומת זה שהתחיל לפני כשנה. אנליסטים בצוות גם התקדמו וקיבלו בסביבות 16% תוספת לשכרם ב-2011, לעומת השנה הקודמת. אנליסטים בכירים הוסיפו לשכרם קצת פחות, כ-14% באותה התקופה. בצמרת המחלקה השכר עלה באופן דומה, מ-22,500 שקל בממוצע ל-26,000 שקל.

נסיגה מפתיעה נרשמה אצל יועצי ההשקעות. שכרם של המתחילים ושל בעלי ותק של כשלוש שנים נשאר בעינו, אך היועצים המוגדרים בכירים סבלו מירידה ממוצעת של כ-6% בשכרם, לעומת המצב שלהם במארס אשתקד.

מנהלי השקעות, שיכולים לא רק לייעץ ללקוחות אלא גם לבצע בשמם פעולות בתיק, נהנו משיפור מה בתלוש. מתחיל זכה לתוספת ממוצעת של 5% בשנה החולפת. מנוסה זכה לתוספת גדולה יותר, של כ-10%. מנהל המחלקה של שניהם עשוי היה לרשום כ-5% תוספת לשכרו.

חסרונות

ענף הפיננסים הפך אטרקטיבי בשנים האחרונות, במיוחד מאז שהניהול של קופות הגמל הופרדו מהבנקים. ההתמחות וההתמקצעות שנדרשה מבתי ההשקעות הובילה להרחבה ניכרת של התקנים ואיתה גם נכונות גוברת לתגמל את הכוכבים בתחום.

במציאות, כידוע, לא נולדים כוכבים. רוב העובדים בתחום מגיעים ממקצוע בעל תדמית משעממת ואפורה למדי כמו ראיית-חשבון. רואי החשבון הצעירים מביטים לצמרת ומגלים שם לא מעט מנכ"לים שתפקידם הקודם היה סמנכ"לי כספים. מסלול קידום זה אכן קיים ואפשרי, אבל במהלך הטיפוס למעלה מתברר שהעוגה מחולקת כך שהתחתית מקבלת פירורים.

מבט על טבלאות השכר במגזר הפיננסי מגלה עלייה מתונה של כ-10% ברוב רמות התפקיד, אלא שהטבלאות הללו מייצגות את מקרי האמצע ולא את הפער בין החדשים והזוטרים לוותיקים והבכירים. מידע זה אפשר לקבל מנתונים שפרסמו ממש באחרונה כלכלני משרד האוצר.

לפי הדוח של האוצר, זינק שכר המנהלים הממוצע בקבוצות העסקיות פי-3.4 בין השנים 2003-2008, בעוד שביתר החברות במשק היחס בין שכר המנהלים לשכר העובדים נותר קבוע למדי. "הקבוצות העסקיות", צריך להסביר, הוא השם האמורפי שנתנו כלכלני האוצר לתאגידים הפיננסיים שמאחוריהם עומדים מה שקוראים "טייקונים".

מה השתנה

באוצר רואים בנתונים הוכחה כי טועים המאמינים שמשרה בחברות שהן חלק מהקונגלומרטים הגדולים היא הדרך להגיע למנוחה ולנחלה מבחינה של תנאי העסקה. עבודה בפירמידה עסקית, מתברר מבדיקה ומשקלול של הנתונים, תניב לכם שכר נמוך יותר וביטחון תעסוקתי רופף.

הניתוח האמפירי של כלכלני האוצר חישב את היציבות התעסוקתית, את מין העובד ואת הרווח וההכנסות של הפירמידות ובדק את המתאם לשכר שהן מעניקות. המסקנה: הקבוצות העסקיות הגדולות משלמות לעובדים פחות בהשוואה לשכר הממוצע בחברות שאינן חלק מקבוצה עסקית. מה שכן, עובדים ותיקים בקבוצות הללו אכן מרווחים שכר גבוה בהשוואה לבעלי תפקידים מקבילים בחברות אחרות.

במילים אחרות, מי שנהנה משכר גבוה בקבוצות העסקיות הם בעיקר המנהלים בעלי המניות, שנהנו מהצמיחה החדה ברווחי הקבוצות מאז 2002. באוצר ערכו גם ניתוח של שכר המנהל, פדיון החברה ונתוני הרווח. המתאם בניתוח הזה הראה שמנהלים בקבוצות העסקיות משתכרים יותר ממנהלים בחברות אחרות, וששכר המנהלים גבוה באופן מובהק בחברות עם בעלי שליטה, שמשתייכות לקבוצות העסקיות.

שכר בפיננסים

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים