גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צבא קבע: השכר נשחק ככל שתקציב הביטחון גדל

תקציב הביטחון אמנם ממשיך לעלות מדי שנה, אך הדבר לא בא לידי ביטוי בשכר אנשי הקבע ■ גם הכרסום התמידי בתדמיתם הציבורית מגלגל לפתחם עוד ועוד קיצוצים

די ברפרוף שטחי בטוקבקים שמתפרסמים במורדותיהם של דיווחים תקשורתיים שדנים בתקציב הביטחון, כדי להבין את הכרסום במעמד הציבורי של משרתי הקבע: אחד יספר כיצד בתי קפה הסמוכים לקריה בתל אביב מלאים בלובשי מדים, ואחרים יעידו שבשעות הצהריים קומת המזללות של קניון עזריאלי נראית כמו חדר אוכל צבאי שמגיש מנות נאות של סושי.

טוענים שהם השומן של מערכת הביטחון הגדולה והמסורבלת, שדיאטה נמרצת וקשוחה יכולה לעשות לה רק טוב. כמובן שהשיח הזה עושה עוול לקהל שלם של משרתים - לרוב בתנאי שכר מאוד לא נוצצים וזוהרים - שעושים מלאכה קשה במערכת היררכית שמתאפיינת במשמעת נוקשה, ובעיקר - בהרבה מצבים של אי-ודאות.

עכשיו המדינה צריכה לפנות מיליארדים כדי לרצות את הקוראים לרפורמה חברתית מקיפה, והדיון בשאלת הקיצוץ במשרתי הקבע צפוי. הקריאות שנשמעות מכיוון משרד האוצר מדברות על פיטורים של "אלפים בודדים", אבל לא צריך שדרת אוהלים בתל אביב כדי לאיים על היציבות ועל הוודאות התעסוקתית של משרתי הקבע.

עוד טרם גל המחאה החברתי הנרחב, פתח צה"ל בעבודת מטה נרחבת לקראת פיטורים אפשריים של כ-1,500 אנשי קבע מיחידות עורפיות, כדי לפנות תקציב שיאפשר מענה לצרכים החדשים של צה"ל, חלקם בתחום הרכש הביטחוני על רקע התהפוכות בעולם הערבי. המהלך המתוכנן אמור להיות חלק מרפורמה מקיפה שעליו שוקד אגף כוח האדם בצה"ל, שעשויה לטלטל את מבנה שירות הקבע ולהפוך אותו למשהו שלא הכרנו עד כה, ובשורה בתחתונה - לחסוך לתקציב הביטחון כמה מיליארדים נחוצים.

היתרונות

כשברקע שיח ציבורי מתלהם ושחיקה מתמשכת במעמד אנשי צבא הקבע, ניכר שבשטח כבר מתהווה בידול בין משרתי קבע בעורף לבין המשרתים ביחידות הלוחמות. כך אנשי קבע ביחידות שדה - שזוכים לאמפתיה בשיח הציבורי ונתפשים, בצדק, כאלה שנושאים בעול ההגנה על ביטחון המדינה תוך הקרבה - ייהנו מתנאי שירות משופרים בהרבה מאלה של המשרתים בעורף, ואחד המהלכים המובהקים שמעידים על כך הוא נושא גיל הפרישה.

על-פי המתווה שהושג באחרונה בין משרד הביטחון לאוצר, כל משרת חדש שנכנס לשירות קבע ביחידה עורפית יוכל לפרוש לגמלאות רק בגיל 50. גיל הפרישה של המשרתים ביחידות הלוחמות יישאר 42, פריבילגיה שמוסברת בצורך של החברה לתגמל ולהוקיר את מי שמוכן להקריב הרבה יותר מכל בעל מלאכה אחר במשק.

סידור זה מאפשר, לפחות עבור חלק ממשרתי הקבע ביחידות השדה, את ההכנות לקראת הקריירה השנייה שאחרי, על-ידי רכישה של מיומנויות והתמחויות במהלך השירות הצבאי, יציאה ללימודים אקדמיים על חשבון הצבא ועוד. לאלה נוספים גם אתגרים אישיים בהימצאות בחזית העשייה הביטחונית, לצד תחושות שליחות ומימוש אידיאלים לאומיים.

ככלל, קהיליית משרתי הקבע - בעורף ובחזית - מוקפת במערכת תומכת, ובדרגות הגבוהות המשרת ייהנה משירותי מזכירות, רכב או נהג, תחושת סיפוק ויוקרה.

החסרונות

מעבר לסיזיפיות שבשירות - תנאים נוקשים, היעדר תגמול על שהייה ממושכת בבסיס וזמינות בסופי שבוע ובחגים בשל צרכים מבצעיים - תנאי השכר לא נתפסים כאטרקטיביים והם רחוקים מלהיות גורם שיפתה המונים לגשת לקבע. על-פי נתונים שמציג צה"ל, אנשי הקבע שלו משתכרים כ-10% פחות מהשכר הממוצע בסקטור הציבורי. בשל אופי המערכת, אין לאנשי הקבע יכולת להתארגן באמצעות ועד עובדים, בעוד שהקידום והאופק של המשרת מושפע בידי המפקדים האמונים עליו, במערכת שמטבעה חייבת להנהיג היררכיה קשיחה.

לאלה מתווספת העובדה, שבעתות שבהן המדינה מחפשת מזומנים והעיניים נשואות אל ה"שומנים" שבמערכת הצבאית - בזכות תקציב ביטחון עתיר מיליארדים - משרתי קבע רבים מאבדים את תחושת הוודאות, כשהם רואים את חרב הקיצוצים מול העיניים.

אילוצי התייעלות כבר הפכו את הכניסה לקבע מובהק - אחרי גיל 30, שממנו ניתן להגיע אל גיל הפרישה - ליעד שהשגתו נעשית קשה יותר ויותר. אם בשנת 2000 עמד שיעור המשרתים בקבע מובהק על 62% מכלל צבא הקבע, הרי שלפי נתוני צה"ל, שיעור זה ירד ב-2010 ל-45%. לפי צה"ל, רק אחד מתוך 10 אנשי קבע פורש בסופו של דבר עם פנסיה. נוסף על מעמד ציבורי שהולך ונשחק, התריעו בחודשים האחרונים בצה"ל כי שכרם של כ-40% מהמשרתים בקבע, לפחות בשנות השירות הראשונות שלהם, נמוך מהשכר הממוצע במשק.

נתונים שפרסם באחרונה אגף התקציבים בצה"ל גורסים כי בעוד שבמהלך העשור האחרון האמירה רמת השכר בסקטור הציבורי בשיעורים של 25%-30%, שכרם הממוצע של אנשי הקבע גדל בשיעורים זעומים.

איך מתקדמים

השינויים מהשנה האחרונה בגיל הפרישה עתידים להשפיע על אופק הקידום של משרתי הקבע, ולממש את החשש שהביעו לאורך השנים ראשי המערכת הצבאית משחיקה של בעלי תפקידים: קדנציות ביחידות עורפיות יתארכו, כשמנגד לא נראה שהיצע התפקידים יגדל בצורה משמעותית; ובצה"ל חוששים מצוואר בקבוק שיורגש בעיקר בדרגות הביניים, כמו רב-סרן וסגן-אלוף.

בעוד הקידום בדרגות הקצונה הזוטרות נעשה על-פי זמנים מוגדרים (פז"מ), אופי הקידום בהמשך מושפע מהיקף ההכשרות של המשרת, יכולותיו וכשירותו לביצוע תפקידים עתידיים. ביחידות העורפיות, לימודים מקצועיים והכשרות פנים או חוץ צבאיות הם בדרך כלל הכרח לקידום; ביחידות הלוחמות, זוכים לאופק קידום מהיר ומואץ יותר, בשל היכולת לתמרן בין מסלול פיקודי, למטה ולהדרכה. פעילות ביחידות אלה מזכה גם בתוספות שכר שאינן נחלתם של רוב משרתי הקבע העושים ביחידות העורפיות.

מה השתנה

המגמה להעברת הפנסיות של משרתי הקבע, מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת, נמשכת. אם ב-2008 שליש מהמשרתים בקבע נמצאו בהסדר של פנסיה צוברת, הרי שעל-פי נתוני הצבא, שיעור המשרתים בהסדר זה המשיך לעלות בשלוש השנים האחרונות, וכיום הוא עומד על כמעט 50%. זאת, כשבנוסף להעלאת גיל הפרישה צה"ל מתכנן רפורמה בצבא הקבע. המבנה והמתווה שלה עדיין לא התבררו.

כל אלה לצד חשש כבד בצה"ל מפגיעה ביכולתו לשמור על ההון האנושי שבשורותיו, ובדגש על איוש תפקידים ביחידות טכנולוגיות שנחשבות יוקרתיות. בצה"ל פשוט לא יודעים איך לשמור על האנשים הללו, שמוצפים בהצעות נוצצות ומפתות מבחוץ: מחד צריך אותם, ומאידך המגבלות התקציביות מקשות לתגמל אותם בשיעורים שיכולים עוד איכשהו להתקרב לרמות השכר שמציעים להם בחברות עילית כמו מיקרוסופט וגוגל. אחד הביטויים לבעיה זו הוא מספר המתגייסים במסגרת העתודות האקדמיות, שהולך ומצטמצם באופן שמבהיל את הצבא.

בצה"ל פועלים בקדחתנות על פיתוח של יחידות ייעודיות שיעסקו רק בתחום לוחמת הסייבר - בשל הצרכים הביטחוניים העתידיים - ועדיין מחפשים את הדרך לשכנע את המוחות הטובים להעדיף את ביטחון המדינה על-פני רווחתם הכלכלית שמובטחת במחוזות הסקטור הפרטי.

קצינים בכירים התריעו בעבר על שחיקה במערך הקבע, תוך המחשת הצורך בטיפוח ההון האנושי שמחזיק הצבא בין שורותיו: מערכת צבאית כל-כך מאותגרת כמו זו שבישראל, חייבת לדעת להחזיק את המשפטנים הטובים ביותר, שידעו לענות תשובות מוחצות במקרה שהוועדה בראשות ריצ'ארד גולדסטון שואלת שאלות; שידעו להתנהל במהירות וביצירתיות אל מול הדין הבין-לאומי בפרשה כמו ההשתלטות על הספינה מרמרה; וצריכה גם כלכלנים מצוינים וחדים, שידעו לתת לה תקציב שקלי של כמה עשרות מיליארדים ועוד כמה מיליארדים טובים של דולר סיוע.

שכר משרתי הקבע בצהל

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?