גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפטים: חרף השגשוג - עוה"ד מחפשים לצאת מהענף

את השנה החולפת בשוק עריכת הדין אפשר לסכם במילה אחת: פריחה ■ הכנסות המשרדים גדלו ועמם גם שכר עורכי הדין ■ אבל שגשוג זה נוגע בעיקר למשרדים הגדולים, ורבים בענף עדיין מחפשים את דרך היציאה מהמקצוע

אם היינו צריכים לסכם את השנה החולפת בשוק עריכת הדין במילה אחת, ההגדרה המתאימה ביותר הייתה: פריחה. הכנסות המשרדים גדלו, משרדים קידמו שכירים לשותפות וצירפו עשרות עורכי דין לשורותיהם, וגם תופעת הצמיחה, המיזוגים ולידת המגה-משרדים (בקנה-מידה ישראלי) - שאפיינה את "שבע השנים הטובות של שוק ההון" והתמתנה עם פרוץ המשבר ב-2008 - חזרה לזירה המשפטית, ובגדול.

שיאה של "קדחת המיזוגים" נרשמה במאי השנה, כששני משרדים מובילים וגדולים בישראל - גולדפרב-לוי-ערן-מאירי-צפריר ומ. זליגמן - התמזגו, והכילו יחד כ-200 עורכי דין. היו מי שכינו מיזוג זה כ"מפץ הגדול של שוק עריכת הדין", לאחר ששינה את פריסת הכוחות ויצר את משרד עורכי הדין הגדול החדש בישראל - גולדפרב-זליגמן. בתום שמונה שנות הובלה נאלץ המשרד-הגדול-ביותר-לשעבר, הרצוג-פוקס-נאמן, לפנות את המקום הראשון בדירוג הגודל למשרד הממוזג.

ביטויים נוספים לפריחה בשוק נרשמו בכל המשרדים הגדולים והמובילים. אחרי המגה-מיזוג של גולדפרב וזליגמן, הודיע גם משרד מיתר-ליקוורניק-גבע & לשם-ברנדויין, מחמשת המשרדים המובילים בארץ, כי מיזג לתוכו את לנדא-שדה, ואף גייס עורכי דין צעירים חדשים לשורותיו. בהמשך התמזגו להם גם משרד אגמון, בראשות עו"ד צבי אגמון, ורוזנברג-הכהן-גודארד-אפרת - שניהם מובילים בתחומם - ויחד הם נכנסו לרשימת 20 המשרדים הגדולים בארץ. מיד אחר-כך הודיע משרד ליפא מאיר, המוביל בתחום הבראת חברות ופירוק, כי מיזג לשורותיו את משרד המיסוי יולוס-אלישע. גם המשרדים של איתן-מהולל ושדות הודיעו על מיזוג מלא ביניהם. והרשימה עוד ארוכה.

מה השתנה

גם המשכורות של עורכי הדין עלו. מסקרים שנערכו במהלך השנה עולה כי במחצית הראשונה של 2011 עלה השכר הממוצע במשרדים הגדולים בכ-2%. במקביל, עלה גם היצע המשרות. כמו-כן, בסקר שערכה לשכת עורכי הדין עבור "גלובס" נמצא כי למרות העלייה המתמדת במספר עורכי הדין והתלונות על אובדן כבוד המקצוע, רק 21% מעורכי הדין מביעים חוסר שביעות-רצון ממצבם הכלכלי. בנוסף, עם חלוף איום המשבר, חזרו המשרדים לצ'פר את מועסקיהם בטיולים לחו"ל, הופעות סגורות של אמנים מוכרים, חבילות שי וימי נופש. פריחה כבר אמרנו?

אז מה היה הטריגר לתחילתה של "עונת החתונות" בקרב משרדי עורכי-דין? איך ייתכן שבתקופה של מחאות חברתיות היסטוריות על יוקר המחיה, על שוק הדיור, על מצבם של הרופאים ועוד ועוד מחאות ממינים וזנים שונים - שכרם ומצבם של עורכי הדין ממשיך להשתפר?

ראשית, צריך לצנן מעט את ההתלהבות: התסיסה והצמיחה לא נוגעת לכל שכבות העוסקים במקצוע. בעוד מצבם של המשרדים הגדולים והמובילים משתפר, וביחס ישיר גם שכרם של עורכי הדין המועסקים במשרדים הללו, נראה כי מצבם של עורכי הדין במשרדים הקטנים מורע. אלה לא נהנים ממערכת גדולה ומשומנת שתגבה אותם בתקופות הקשות, ונאלצים להילחם מול כ-50 אלף עורכי דין אחרים המבקשים לנגוס נתח מאותה עוגה קטנה שכולם חגים סביבה - השוק הישראלי.

בשוק שצומח בקצב מסחרר של למעלה מ-2,000 מוסמכים חדשים כל חצי שנה, וכבר הגיע ליחס של עורך דין אחד לכ-160 אזרחים, זה פשוט לא מציאותי לחשוב שכולם ייהנו מרווחה כלכלית ושפע.

הנפגעים הגדולים מההצפה הם עורכי הדין הצעירים. מי מהם שלא נשאר לאחר התמחותו במשרד, מתקשה כיום למצוא עבודה במשרדים בינוניים-גדולים, הממלאים ככלל את מצבת עובדיהם הצעירים מבין המתמחים שלהם. וכך, האופציות שנותרו בידיהם הן עבודה שכירים במשרדים קטנים, בתנאי העסקה נמוכים מאלו של הקולגות שלהם במשרדים בינוניים-גדולים, או פתיחת משרד עצמאי עם אפס ניסיון. רבים מאלה המנסים את מזלם במשעול האופציה השנייה, מגלים מהר מאוד שהשוק אכזר לעצמאים-בני-יומם. אחרים מגלים כי הם יכולים לשרוד, להתקיים בסדר או אפילו בכבוד, אך לא להתעשר מהמקצוע. בודדים - יחידי סגולה יש לומר - מצליחים לבסס פרקטיקה עצמאית משגשגת המתברגת תוך זמן קצר בקרב משרדי הבוטיק המובילים.

יתרונות

אחרי שאמרנו את זה, אי-אפשר שלא לציין את עורכי הדין המובילים והמשרדים הגדולים, שמצליחים לשמור על יציבות, ואף לשגשג, בימים שבהם הציבור זועק חמס, חברות קורסות סביבם והסדרי אג"ח הם דבר שבשגרה. איך הם עושים את זה? מעבר לכישרון, לאופי הלקוחות - טייקונים ושות', לידע וליכולת שמתנקזים במערכות המובילות, אפשר לזקוף את הצלחתם גם לזכות האופי הגמיש של המקצוע והיכולת שלו להתאים את עצמו לכל סיטואציה.

עורכי הדין, כנערות גומי מיומנות, יודעים להתאים את עצמם לכל מצב כלכלי שהמשק שרוי בו. כששוק ההון בצמיחה - הם נהנים מביקוש עצום לייעוץ משפטי, לעסקאות ולתשקיפים; וכשהשוק בירידה - הם מייצגים את החברות הקורסות בהליכי הבראה, פירוק, הסדרי אג"ח ופשיטות רגל. וכך, לא משנה אם המשק עובר סערה או ים-שוק-ההון שקט ורוגע - עורכי הדין המובילים תמיד נמצאים במקום מבטחים על סירת ההצלה. הם עלולים להירטב, להיטלטל אבל הם לא יטבעו. עורכי הדין המודרניים הללו, הם נסיכי השפל ומלכי הגאות.

חוץ מראשי המשרדים הגדולים, שכיסם תפחו השנה, מהפריחה הנוכחית נהנו בעיקר עורכי הדין בעלי ניסיון של שלוש-חמש שנים. מנתונים שנאספו עבור "גלובס" על-ידי חברת מחשבות- SmartJOB עולה כי השנה חל גידול במספר החברות המגייסות עורכי דין למחלקה המשפטית הפנימית של החברה, וכן בקרב המעסיקים הבינוניים המעוניינים להתרחב. אלה גייסו, ועודם מגייסים, עורכי דין רבים בדרג הביניים (בעלי שלוש-חמש שנות ניסיון), והם אף מעדכנים את שכרם בהתאם, על מנת לפתותם לבחור במשרה המוצעת על ידם.

חסרונות

בדומה לשנים קודמות, גם השנה, ממשיך שכרם של עורכי הדין במשרדים הקטנים להיות נמוך משמעותית מזה של הקולגות שלהם במשרדים הגדולים ובחברות. מאידך, עורכי הדין במשרדים הגדולים עובדים שעות ארוכות יותר, גם ביחס לקולגות שלהם במשרדים הקטנים וגם ביחס לאלה המועסקים בחברות.

עוד תופעה רווחת בשוק: עורכי הדין במגזר הפרטי, במשרדים הגדולים והבינוניים, מרוויחים יותר מהקולגות שלהם במגזר הציבורי. הפער בין המשכורות גדל והופך למשמעותי יותר ככל שהוותק במקצוע עולה. עניין זה, בין היתר, עורר את האנשים הרגועים והשקטים בדרך-כלל במערכת המשפט - הפרקליטים בשירות הציבורי - למחות, והוביל אותם בדצמבר אשתקד לשבות במשך כחודש וחצי כנגד תנאי העסקתם.

התוצאה של כל המגמות הללו - שאינן חדשות, אך מתעצמות מדי שנה - היא, כי המשרות המבוקשות ביותר בשוק עריכת הדין הן משרות במחלקות משפטיות בחברות. תופעה זו באה לידי ביטוי קיצוני בכמות המועמדים המתמודדים על כל משרה שנפתחת במחלקות המשפטיות בחברות. במרבית המקרים, מאות מועמדים מנסים את מזלם בהתמודדות על משרה אחת ויחידה.

ביריד השמה האחרון שנערך על-ידי לשכת עורכי הדין בתל אביב, התור הארוך ביותר של עורכי דין המחפשים עבודה השתרך מול הדוכן של חברת ד"ש אייפקס, ולא מול אחד מדוכני משרדי עורכי הדין המובילים שהיו במקום.

תופעה נוספת שזוהתה על-ידי יועצי מחלקת ההשמה של חברת מחשבות-SmartJOB היא "בריחת המוחות" מהמקצוע. לימודי משפטים ומקצוע עריכת דין תמיד היוו מקפצה טובה לעבר משרות מבוקשות במשק, כמנהלים, כמזכירי חברות ועוד, ולאורך שנים הייתה זליגת מוחות מתמדת מהמקצוע למקצועות אחרים. אלא שבתקופה האחרונה נדמה שהתופעה התעצמה. אם בעבר דובר בעיקר על עורכי דין שצברו מעט ידע וניסיון בטרם פזלו לצדדים, כיום יותר ויותר עורכי דין צעירים עוזבים את המקצוע לתחומים אחרים, למשרות לא משפטיות בחברות ובתחום ההיי-טק.

אך הסירו דאגה מלבכם, בשנים הקרובות לא נשקפת כל סכנה ליסודותיו של המקצוע, ששורותיו עדיין צפופות לעייפה. אולמות הפקולטות למשפטים עמוסים עד אפס מקום, ובוגרים חדשים מקווים כל שנה מחדש כי הם יהיו אלה שישנו את פני המקצוע, ישברו את הסטטיסטיקה ויצליחו כנגד כל הסיכויים. מבחינה זו, השנה הזו לא נשאה עמה כל בשורה.

שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות במשרד המשפטים פרקליטות
שכר משפטנים במגזר הפרטי משרדים
שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות שיפוטיות

שכר משפטנים במגזר הציבורי משרות במערכת בית המשפט

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים