גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפואה: שכר סביר, תנאי עבודה בעייתיים

כולנו היינו עדים הקיץ למאבק הרופאים המתמחים להעלות את שכרם ■ אך כשבוחנים את השכר שלהם מתגלה משכורת סבירה, מול החלופות המוצעות לקבוצת השווים להם מבחינת השכלה וכישורים, והרבה מעבר בתום ההתמחות ■ איפה הבעיה? בתנאי העבודה

שכר הרופאים היה נושא הדיון החם של החודשים האחרונים, בצל השביתה שהגדולה של הסתדרות הרופאים והמתמחים.

השביתה גילתה, כי יש בהחלט יותר מדרך אחת להסתכל על שכר הרופא. וכך, אף שמדובר במערכת ציבורית ובה דרגות שכר אחידות לכאורה, הפרשנויות לאופן בו יש להסתכל על השכר הזה ולמה יש להשוות אותו אינסופיות. בהכללה, ניתן לומר כי הרופאים סובלים בתחילת הדרך משכר בעייתי ותנאי עבודה קשים, אך יש להם פוטנציאל השתכרות מרשים כרופאים בכירים.

עכשיו השאלה מול מי בודקים את החבילה הזו - מול האחיות והפסיכולוגים או מול אנשי ההיי-טק ועורכי הדין.

יתרונות

אם מביטים על השכר החודשי, אפילו של המתמחים, מתגלה משכורת סבירה, מול החלופות המוצעות לקבוצת השווים להם מבחינת השכלה וכישורים. השכר החודשי למתמחה טרי בהסכם שנחתם בקיץ האחרון מגיע לכ-4,000-6,000 שקל על המשרה הבסיסית שלהם, אך על המשרה המלאה שעושים המתמחים בפועל, שכוללת את הערבים והתורנויות, משלמים עוד כ-10,000 שקל בחודש. סך הכול מדובר בשכר של 16 אלף שקל בחודש. שכר כזה מציב משפחה של שני רופאים עמוק בתוך העשירון העליון.

חסרונות

אלא שזוהי כמובן הסתכלות מוקצנת על שכר המתמחים. בפועל הרופאים המתמחים עובדים כמעט שתי משרות, שאחת מהן בלילה. גם שומר בחניון שהיה עובד שעות כאלו היה עשוי להשתכר שכר נאה, בלי שנות ההכשרה הארוכות ובלי המתח הנפשי והאחריות המשפטית והאישית שמושתת על הרופא. לא רק זאת, אלא שההפרשה לפנסיה מחושבת על שכר הבסיס.

אגב, שכר זה רלבנטי לבתי החולים שאינם ממשלתיים אך פועלים כמלכ"רים כמו בית החולים הדסה. על-פי ההסכם החדש, רופא בפריפריה ישתכר סכום גבוה יותר.

מלבד השכר לשעה, גם תנאי השירות קשים רופא מתמחה יבצע לרוב ארבע-שש פעמים בחודש תורנות של 26 שעות לפחות. אחריה הוא זכאי ליום חופשה, אך לרוב יידרש גם בו לעסוק במנהלות.

אתם בוודאי חושבים שהתנאים משתפרים אצל המומחים? ובכן, קצת. רופא מומחה בבית החולים יקבל שכר בסיס של 8,000 שקל. על=פי ההסכם החדש, הוא מחויב בעוד שתי תורנויות בחודש, ומלבד זאת יש לו גם כוננויות שיכולות לעבות את משכורתו.

רוב הרופאים אינם מסתפקים במשכורת זו, שמציבה אותם רק בעשירון השמיני או התשיעי, אחרי תקופת ההכשרה הארוכה, ובוחרים במשרות נוספות.

אם המומחים לא מביאים הביתה משכורות גבוהות מעבודתם בבית החולים זה אומר שלכולם יש פרקטיקות פרטיות משגשגות? "יש דרישה ברפואה הפרטית לרופאים, אך בעיקר לאלה שכבר עשו לעצמם שם בתוך בית החולים", אומר

ד"ר ליאור יענקלסון, רופא מתמחה בכירורגיה בבית החולים איכלוב. "להערכתי, רק לכ=20% מהרופאים יש עבודה בבית חולים פרטי, שמאפשרת להם להכפיל את המשכורת שבית החולים הציבורי מעניק להם".

יתר 80% הרופאים עובדים בערך כך - חמישה וחצי ימי עבודה בשבוע בבית החולים מ-7:30-16:00, כולל בתחילת הדרך שתי תורנויות, ולאחר מכן שתי כוננויות, ובנוסף, עוד שלושה ימי עבודה בשבוע בקופות החולים עד שעות הערב המאוחרות, להשלמת שכר. על עבודה כזו, יקבל הרופא הפחות-בכיר 20 אלף שקל, ושוב ייכנס לעשירון העליון.

איך מתקדמים

משרות הניהול בבתי החולים אינן כפופות לשכר הרופאים והן משלמות לעתים קרובות יפה מאוד. אך גם מבלי להגיע למשרות ניהול, רופא מומחה מבוקש יכול לעבוד ברפואה הפרטית מחוץ לשעות העבודה שלו כמה שירצה. הרופאים התרגלו לעבוד המון, וממשיכים בכך גם כשאינם חייבים.

באחרונה סיפר פרופ' מאיר ניסקה, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים מאיר, ל"גלובס" על מבנה השכר שלו. "אני מרוויח 12 אלף שקל נטו בחודש מבית החולים, אבל ביום אחד בשבוע, כשאני הולך לבצע ניתוחים בהרצליה במדיקל סנטר, אני מרוויח יותר מחודש עבודה מלא כאן במאיר". יצוין, כי ניסקה סיפר אז גם כי "עד גיל 40 נאלצתי לקחת הלוואות מאבא שלי הפנסיונר".

לא כל הרופאים מרוויחים את אותם הסכומים על העבודה הפרטית שלהם, החוזים אישיים, אך מדבריו של פרופ' ניסקה ניתן לקבל תמונת מצב של משכורותיהם של המנהלים הבכירים.

כך גם על שעות העבודה שלהם. "בשעה 15:00 או 16:00 אני עוזב את בית החולים ועובר לקליניקה, עד השעה 21:00. מחר אני מנתח פרטי מ-16:00 עד 01:00 בלילה במדיקל סנטר. אני לא ישן הרבה", אמר ניסקה ל"גלובס".

ההסכם החדש של הרופאים מתגמל את הרופאים במחלקות שבהן אין רפואה פרטית, למשל רופאי פגים, משום שאחרת קשה מאוד לשכנע את הרופאים להישאר בתחומים הללו, ולוותר על חלום הכסף הפרטי הגדול.

מקור נוסף לתוספת שכר עבור הרופא הוא בתעשייה. למשל, רופאים המועסקים בוועדות המייעצות של חברות תרופות ומכשור רפואי או בייעוץ למשקיעים. לרופא במשרה מלאה מותר לעבוד יום אחד בתעשייה.

לעתים, רופאים במכוון יבחרו לעבוד בביתה חולים לא במשרה מלאה, כדי להימנע מהתורנויות הנוספות וכדי לא להגביל את פוטנציאל ההשתכרות שלהם במגזר הפרטי. עבור עבודה כזו, השמים הם גבול ההשתכרות. "הרופאים הבכירים יודעים לדאוג לעצמם כלכלית", אומר ד"ר ינקלסון. "ולכן אלה מהם שהשתתפו במאבק עשו זאת לטובת הציבור".

אם כך, מה משאיר רופאים במערכת הבריאות למרות כל תלונותיהם על השכר ותנאי העבודה? רבים מציינים את תחושת השליחות שבמקצוע, אך זה כנראה אינו ההסבר היחיד. פוטנציאל ההשתכרות העתידי ללא ספק מפתה, היוקרה עדיין לא נשחקה, המגע עם המוות והחיים מעורר אדרנלין ונותן תחושת כוח שרוב הרופאים לא יודו בקיומה. כמו-כן, מדובר במקצוע בטוח, דרוש בישראל ובעולם, שרק לעתים רחוקות יש בו אבטלה. "בראש ובראשונה זה מקצוע מרתק אינטלקטואלית", אומר ד"ר ינקלסון, "מעבר לכך, נוצרות מערכות יחסים קרובות עם המטופלים וזה נותן סיפוק. אתה נוגע באדם ומשנה אותו. ההשתכרות בהחלט חשובה לי, אבל זה לא ערך. בסך הכול אני רוצה להרוויח מה שמגיע לי".

שכר הרופאים

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול