גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעות נגד הזרם

תחום התשתיות העולמי מהווה השקעה הגיונית, כשבעולם כה זקוקים לצמיחה

בשוק דובי כמו זה שאנחנו חווים כיום, התחזית נוטה להיות אפוקליפטית. לאחר ירידה של 22% במדד ת"א 100 מתחילת השנה, ולמרות ירידות מתונות יותר בשווקים אחרים בעולם, קשה להיות אופטימי.

הכותרות בתקופות שכאלו הן אף פעם לא מעודדות. כך, למרות שברור לכולנו שבוקר אחד נתעורר והאווירה תהיה אחרת, כל עוד זהו סיפור המסגרת - כולנו דפנסיביים, ומחפשים השקעות שאולי אפילו יעלו בתוך אווירת הנכאים הנוכחית, ואם לא, אז לפחות ירדו פחות.

במצב הנוכחי הכיוון שבו אנו סבורים שהגיוני למקד את החיפוש, הוא תחום התשתיות. ראשית, קיים מחסור עצום בתשתיות ברחבי העולם - החל מתחבורה, דרך מים, אנרגיה, IT וחינוך וכלה בבריאות. שנית, השקעה בתשתיות הינה דרך מקובלת להניע מחדש את הכלכלה, לייצר מקומות עבודה ולעודד את הסקטור הפרטי להגביר פעילות.

למרות ההיגיון שבהשקעה בתשתיות, למדינות יש בעיה להוציאה לפועל בימים אלו, בעיקר בשל פחד מהרחבה תקציבית והפרטה. אך ללא אחד משני המנגנונים הללו, קשה להקים פרויקטים דוגמת כביש 6, מתקני התפלה, מעונות סטודנטים, תחנות כוח חדשות וכדומה.

אז למה בכל זאת תשתיות זה מעניין? מכיוון שלסקטור הפרטי יש הרבה כסף, ודווקא הוא יכול להשקיע בתשתיות. יש לא מעט מקומות ותחומים בעולם, שלמרות הקשיים הפוליטיים לא יהיה מנוס מהשקעה בתשתיות. אפילו אצלנו כדוגמה, בתחום תחנות הכוח ומשק הגז קשה לצייר תרחיש שבו לא יהיה המשך של השקעה ופיתוח.

תקשורת ומחשבים

בהתייחס לסקטור הפרטי התחום הקלאסי אולי להשקעה בתשתיות, הינו תחום המחשוב וה-IT. נציין שתי חברות שנולדו בישראל, אולם הן מובילות גלובלית.

הראשונה, מלאנוקס , עוסקת בפיתוח וייצור רכיבים אלקטרוניים המיועדים להעברת אינפורמציה מהירה בין שרתים ומערכות אחסון באמצעות מערכות תקשורת. בנוסף, היא עוסקת בפיתוח מוצרים לתקשורת מהירה, המבוססים על מוליכים למחצה. מוצריה מהווים חלק אינטגרלי בפרויקטים של פתרונות מחשוב, אחסון מידע ותקשורת במערכות מידע מורכבות.

איזיצ'יפ מייצרת צ'יפים המשתלבים בציוד תקשורת, ומאפשרים הגברה משמעותית של כמות המידע ומהירות העברתו. בעולם שבו כולם רוצים אינטרנט מהיר יותר, עם וידאו באיכות גבוהה, צריך נתבים שיכולים לעמוד בעומסי התעבורה. החברה מוכרת ליצרני הראוטרים סיסקו ואריקסון, צ'יפים המשולבים במוצריהם. מצד אחד השיווק מאוד ממוקד, ולכן אינו דורש עשרות אנשי מכירות ברחבי העולם, מאידך החברה חשופה לתחרות מצד יצרני צ'יפים והן מצד מערכי הפיתוח הפנימיים של לקוחותיה, יצרני הראוטרים כאמור.

הצ'יפים של איזיצ'יפ מצליחים לעמוד בתחרות, והם משולבים בקו המוצרים החדש של מרבית היצרנים המובילים. מכאן, הצלחתה כרוכה במספר הראוטרים החדשים שיימכרו, וכרגע האופק נראה מבטיח. כמובן שקיימת האופציה להשקיע ישירות בחברה כמו סיסקו או אריקסון , אך בעוד מרבית החברות הללו עוסקות במגוון תחומים, השקעה באיזיצ'יפ היא השקעה ישירה בתשתיות תקשורת אינטרנטית.

הבעיה הפסיכולוגית העיקרית בהשקעה בשתי החברות הללו, היא התשואה החיובית של עשרות אחוזים שהציגו מתחילת השנה, והעובדה ששתיהן נסחרות במכפילים לא נמוכים.

מים והתפלה

בתחום מרתק זה בחרנו להפנות זרקור להיבט ההתייעלות וספקי המשנה. גם כאן השוק הפרטי הוא הלקוח - יצרני ומפעילי מתקני התפלה. חברת Energy Recovery (סימול: ERII) הינה השקעה בסיכון גבוה מאוד, משום שהיא קטנה, וכן משום שמרבית האנליסטים ממליצים עליה "החזק", ונראה שיש שם לא מעט פוזיציות שורט.

Energy Recovery מפתחת, מייצרת ומשווקת מכשור ספציפי לשיפור היעילות האנרגטית של מתקני התפלה. היא הונפקה ערב המשבר האחרון באמצע 2008, ומאז המשקיעים במניה הפסידו בערך 90% מערך כספם.

ברור שהסיכון בהשקעה שכזו הוא גדול, בשל גודל החברה כאמור וההיסטוריה שלה בשוק ההון; אולם בהינתן שיעור הצמיחה במתקני התפלה בעולם, ובכך שהתקורה העיקרית בהתפלה היא אנרגיה - בהחלט עושה רושם שיש סיבה טובה לבדוק את הסיפור יותר לעומק.

ציוד מכאני כבד

קטרפילר היא כבר חברה בסדר גודל אחר, המייצרת ציוד מכאני כבד ומנועים. החברה ממחישה את הפער הגדול שנוצר בין התנהלות הממשלות לבין התנהלות השוק החופשי, וברבעון השני של 2011 היא צמחה בעשרות אחוזים כמעט בכל תחומי פעילותה ואזורי פעילותה. התזרים החופשי מפעילות הסתכם ברבעון השני בכ-4 מיליארד דולר - גידול של כ-60% מהרבעון הקודם.

בניגוד לסירות במרינה - שם כאשר בא השפל כולן מקורקעות, בשוק ההון המצב הוא אחר. בשוק תמיד יש כמה חברות שמצליחות לשחות נגד הזרם, כאלו שביצועיהן ומניותיהן הפוכים למגמה הכללית.

לצערנו הרב, כמשקיעים, המשימה לבחור נכון את המניות שיציגו תשואה חיובית כאשר כל השוק יורד, אינה פשוטה. המשימה הזו דורשת לימוד מעמיק של רעיונות ההשקעה, וגם נכונות לקחת סיכון; ולפי וורן באפט שצוטט כאומר: "שוק המניות יעיל מאוד בהעברת נכסים מהמשקיע חסר הסבלנות למשקיע הסבלני" - צריך להשקיע.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק