גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ילד של אמא?

מה יעלה בגורל ההמלצה שלא להעניק לאם משמורת אוטומטית על ילדים עד גיל 6?

1. חזקה במחלוקת

מעמדה של "חזקת הגיל הרך", הקיימת בדיני המשפחה בישראל, עומד בסימן שאלה. ועדת שניט, שישבה על המדוכה במשך 6 שנים, הגישה את מסקנותיה בשבוע שעבר לשר המשפטים, יעקב נאמן, ואולם אפילו לאחר שנים כה ארוכות של דיונים, היא לא הצליחה להגיע למסקנה חותכת.

משמעותה של "חזקת הגיל הרך" היא שבמקרה של אי-הסכמה בין ההורים, טובת הילד מכתיבה כי בעת שבני זוג מתגרשים, ניתנת המשמורת ב-6 השנים הראשונות לחייו של הילד באופן אוטומטי לאמו.

ועדת שניט, שבראשה עמד פרופ' דן שניט מבית-הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב, מונתה במארס 2005 על-ידי ציפי לבני, שהייתה אז שרת המשפטים.

הוועדה התבקשה לבחון את הכללים שבחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ביחס לשיתוף וחלוקה של אחריות ההורים כלפי ילדיהם בתקופת הגירושים ואחריה.

לפני כ-3.5 שנים פירסמה הוועדה דוח ביניים שעורר טלטלה: הוועדה הציעה לבטל את "חזקת הגיל הרך" וליצור הסדר נורמטיבי חדש, שלא מעניק לאמא משמורת אוטומטית על ילדים עד גיל 6.

ההצעה גרמה לסערה בקרב חוגים אקדמיים ופמיניסטיים, והבליטה מחלוקות פנימיות בין חברי הוועדה עצמם.

שניט מודה, בפתח הדוח שהוגש כעת, כי "דיוני הוועדה בשלב השני נמשכו תקופה ארוכה מעבר למצופה". חלק מחברי הוועדה סברו כי יש לתקן את הכלל, כך שיכלול "שובר שוויון" במצב שבו ההורים אינם מצליחים להגיע להסכמה בנוגע למשמורת. "ההצעה להוספת כלל שובר שוויון", מודה שניט, "הולידה מחלוקות חריפות ועמוקות וגרמה להצגת עמדות קוטביות מצד חברי הוועדה".

בסופו של דבר החליטה הוועדה שלא להחליט, או כפי ששניט מתאר זאת - "המאמצים לגשר על המחלוקות ולמצוא נוסחה גואלת עלו על שרטון והגיעו למבוי סתום". הוועדה החליטה לוותר על המאמץ, לאחר 6 שנות פעילות, ולהעביר את המשך הדיון למישור הציבורי.

במרכז רקמן לקידום מעמד האישה באוניברסיטת בר-אילן מציינים כי "הדוח המשלים מבטל במשתמע את שנאמר בדוח הביניים, ומודה מפורשות כי הוועדה לא הצליחה לגבש המלצות סופיות, ולפיכך חזקת הגיל הרך שרירה וקיימת".

במשרד המשפטים מבקשים לראות דווקא את חצי הכוס המלאה בעבודתה של הוועדה. כך, למשל, הצליחה הוועדה להגיע להסכמות שאיפשרו לה להמליץ לעגן בחוק את זכויות הילד ביחסים שבינו לבין הוריו, לאור אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד מ-1989, שמדינת ישראל אישררה ב-1991.

בין הזכויות האלה כלולה זכותו של הילד לקשר עם הוריו ובני משפחתו, גם כאשר הוריו נפרדו; קביעת בחוק של תפישת האחריות ההורית על-פי האמנה, במקום האפוטרופסות של ההורים שבחוק הנוכחי; קביעה בחוק של עקרון טובת הילד כשיקול ראשון במעלה; חובת ההורים לגבש הסכם הורות בעת שהם נפרדים; ועוד.

אבל שר המשפטים נאמן החליט שלא לוותר לוועדת שניט כל-כך בקלות. ביום שבו הוגש לו הדוח זימן אליו נאמן את שניט ועמיתיו, ולחץ עליהם שלא לנעול את דיוני הוועדה, ולנסות להגיע בכל זאת להמלצה מוסכמת בנוגע לחזקת הגיל הרך. מאוחר יותר יצאה מלשכתו ההודעה: "חברי הוועדה נענו לבקשת השר לשוב ולהמשיך הדיונים במשך 3 חודשים נוספים ולהגיע להסכמות בנושא חשוב זה".

2. משבר זהות

לידיעת העותרים לבג"ץ: נא לא לבקש מהשופטים שיורו למשרד הפנים להחליף לכם את מספר תעודת הזהות. זה לא בתחום סמכותם. הנה סיפורו של ויטלי סורקוב, שעלה לישראל מרוסיה לפני 11 שנה, ועתר לבג"ץ לפני כחצי שנה בדרישה לשנות את מספר הזהות שלו.

לדבריו, ב-2002 הבחין שמספר הזיהוי שלו נגנב, תעודת הזהות שלו זויפה, ונפתחו על שמו חשבונות בנק רבים, שמהם נלקחו הלוואות, נמשכו צ'קים ונרכשו מוצרים בסכומי-עתק.

סורקוב התלונן במשטרה, ואולם, לדבריו, גם היא גררה רגליים בחקירת הפשעים. במקביל הוא פנה למשרד הפנים וביקש להחליף את מספר הזהות שלו, אך נענה בשלילה. העתירה הגיעה לשופטים אליקים רובינשטיין, סלים ג'ובראן ויצחק עמית, ואולם הם החליטו לדחות את עתירתו ולהותירו עם מספר הזהות המקורי.

"עיון בהוראות החוק", כתב רובינשטיין לפני ימים אחדים, "תומך במסקנה כי לא ניתן להחליף את מספר הזהות של אדם פלוני לאחר שזה הוקצה לו, ומשכך גם אם נכונות כל טענותיו של העותר, אין בית משפט זה יכול להושיט לו את הסעד המבוקש במישור המשפטי".

עוד מציין השופט כי חוק איסור הלבנת הון והצווים מכוחו, וכן חוק הזיהוי הביומטרי, מקנים סמכויות רבות לבנקים ולרשויות המדינה לפקח ולמנוע ניצול לרעה של פרטי הזיהוי של אדם, מבלי צורך להחליף את מספר הזהות שלו.

מי שלא מרוצה מהמספר שקיבל, ייאלץ להמשיך לחרוק שיניים. (בג"ץ 3554/11)

3. למי למי יש יותר כבוד

האם בג"ץ עתיד לחייב את שר המשפטים נאמן לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך מינוי שופט חדש לבית המשפט העליון, במקום השופטת אילה פרוקצ'יה, שפרשה לגמלאות לפני 5 חודשים? כך מסתמן מהחלטתו של השופט אדמונד לוי, שהורה בימים האחרונים לקיים דיון, בסוף אוקטובר, בעתירתו של יועץ התקשורת, בן-ציון ציטרין, הדורש שלא להתמהמה במינוי שופט עליון חדש (בג"ץ 5890/11).

נאמן מבקש לעכב את מינויו של שופט חדש עד לאחר פרישתו של השופט לוי עצמו בחודש הבא, של הנשיאה דורית ביניש בפברואר 2012 ושל סגנה, אליעזר ריבלין, 3 חודשים אחר-כך.

מינוי 4 שופטים בבת-אחת לבית המשפט העליון יעניק לנאמן כוח רב ויכולת מוגברת להשפיע על המינויים. אלא שציטרין מבקש שבג"ץ יורה לשר המשפטים שלא לעכב את עבודת הוועדה, ולמנות שופט אחד כבר עתה.

ציטרין הגיש את עתירתו לפני כחודש וחצי, ובימים האחרונים השיב נאמן, באמצעות פרקליטות המדינה, לעתירה. "השר מתכבד להודיע כי הוא פועל לפרסום הודעה ברשומות בדבר הצורך במינוי שופטים לעליון ולבתי המשפט הנוספים", נמסר בהודעה, "עקב פרישתה של השופטת פרוקצ'יה ופרישתם הצפויה של שופטים נוספים בקרוב".

הפרקליטות אף מציינת כי בישיבת הוועדה לבחירת שופטים, שהתקיימה לפני כשבועיים, התקיים דיון "בנושא מילוי תקנים חסרים בבתי המשפט".

במילים אחרות - ציטרין יכול לשכוח ממינויים בשיטת הסלאמי, נאמן ימנה את כל השופטים בצרור אחד. ועם זאת, השופט לוי לא עמד בפיתוי, והורה על שמיעת העתירה. למי למי יש יותר כבוד.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים, שלא כהנחות למוצרים אותם היא מוכרת להם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע