גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישג גדול למדע הישראלי: המדען דן שכטמן מהטכניון זכה בפרס נובל לכימיה

פרופ' דן שכטמן מהטכניון הוכרז כחתן פרס נובל בכימיה ל-2011 בכך היה לישראלי העשירי שזוכה בפרס היוקרתי, ולרביעי שעושה זאת בתחום הכימיה לפני 30 שנה גילה כי האטומים בקווזי-גבישים אינם מסודרים במבנה סימטרי שחוזר על עצמו, אלא בדפוס שנחשב עד אז בלתי-אפשרי

הכימאי הישראלי, פרופ' דן שכטמן (70) מהטכניון, הוכרז היום (ד') כחתן פרס נובל לכימיה ל-2011, בעבור גילוי קיומם של חומרים קוואזי-מחזוריים, גילוי אשר פתח תחום מחקר שלם, שבו עובדים כיום אלפי חוקרים. בכך היה לישראלי העשירי שזוכה בפרס היוקרתי, ולרביעי שעושה זאת בתחום הכימיה. סכום הפרס 1.4 מיליון דולר.

ממצאיו של שכטמן "שינו מן היסוד את האופן שבו אנחנו חושבים על מבנה החומרים סביבנו", הסבירה היום ועדת הפרס. הגילוי היה כה מהפכני, עד כדי כך שבעקבות התעקשותו של שכטמן עליו, הוא סולק מקבוצת המחקר שלו דאז, במכון התקנים האמריקני.

היום, כ-30 שנה אחרי שאיתר בראשונה תחת המיקרוסקופ את המבנה הגבישי שראה כמהפכני ואחרים ראו כבלתי-אפשרי, מכירה בו הקהילה האקדמית ומעניקה לו את הפרס היוקרתי. יש יתרונות מאוחרים לבדידות אקדמית: הזכייה הזו היא של שכטמן לבדו, ואין לו שותפים.

"אני חש היום כמי שמייצג לא רק את עצמי אישית, אלא תחום מחקר שלם", אמר שכטמן במסיבת עיתונאים שערך הטכניון בחיפה אחר הצהריים לכבוד הזכייה. "אלפי מדענים חוקרים כיום את תחום החומרים הקוואזי-מחזוריים, ואני בטוח שהם רואים בפרס גם הישג שלהם, ובצדק. הם כולם עושים עבודה מבורכת בקידום התחום".

שכטמן הודה לאשתו ציפי שישבה לצדו, לילדיו ולנכדיו (אחד מהם ישב על ברכי סבתו). כמו כן הודה בין היתר לפרופ' אילן בלך, שהיה חתום לצדו על המאמר הראשון שפרסם בתחום. מקורבים לשכטמן מספרים כי בלך היה אחד החוקרים הראשונים שעודדו אותו ותמכו בו לפרסם את ממצאיו. כמו כן הודה לג'ון קר שעבד אתו בעת הגילוי ב-NBS, מכון התקנים האמריקני - אותו מוסד שכפר בממצאים וניסה להניא אותו בזמנו מפרסומם.

שכטמן נולד בתל אביב ב-1941. את לימודיו עשה בטכניון (תואר ראשון בהנדסת מכונות, תואר שני ושלישי בהנדסת חומרים). הוא התמחה במעבדות חיל האוויר האמריקני, ומ-1975 הוא מרצה במחלקה להנדסת חומרים בטכניון. ב-1986 נתמנה לפרופסור מן המניין, והיה ראש המחלקה להנדסת חומרים. זה שנים רבות הוא משמש פרופסור-אורח באוניברסיטאות ג'ונס הופקינס ומרילנד בארה"ב.

מעצמה בתחום הכימיה

מסיבת העיתונאים התנהלה בהתלהבות רבה, שלא מאפיינת על פי רוב אירועים מדעיים. עם זאת, שכטמן עצמו שמר על רוגע נדיר - אפילו לעומת הזוכים הקודמים. "לאור ההתרגשות סביבי, נראה כי אני לוקח את זה הכי בקלות", אמר הזוכה. לאחר מכן ביקש מהעיתונאים הנלהבים להירגע.

"אני מרצה בטכניון, ואצלי בכיתה מדברים אחד-אחד", פסק שכטמן. כשנשאל מדוע לא שמע הציבור הרחב את שמו או על מועמדותו לפרס, כפי ששומעים לעתים על מועמדותו של הסופר עמוס עוז, השיב: "אני צריך לענות למה אתה לא שמעת עליי?"

"לנו היה ברור שפרופ' שכטמן יזכה", אמר פרופ' פרץ לביא, נשיא הטכניון. "אפילו באנו היום לעבודה עם עניבה שמעוצבת כקוואזי-גביש. היום יום חג לטכניון ולמדינת ישראל. ההישג של דני הוא הישג אישי. מדען שמקבל פרס נובל מקבל את הפרס על עבודתו הוא, אבל אין ספק שהטכניון גאה מאוד ומדינת ישראל חוגגת היום. נדיר שמוסד זוכה בשלושה פרסי נובל, ולטכניון יש שלושה פרסי נובל".

"בשנה הבאה ימלאו 50 שנה לקשר שלי עם הטכניון. זהו קשר ארוך טווח", הוסיף שכטמן. שכטמן הוא המדען הישראלי הרביעי שזוכה בפרס נובל לכימיה. לפני שנתיים זכתה בו פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן, אשר כזכור, גם היא התעקשה לצאת לפרויקט שנחשב בלתי-אפשרי, והצליחה. ב-2004 זכו בפרס היוקרתי פרופ' אברהם הרשקו ופרופ' אהרן צ'חנובר מהטכניון.

כמו מוזאיקה

אצל שכטמן, המזל קדם לשאפתנות. עד אותו יום ב-1982 שבו הביט במיקרוסקופ שלו וזכה בהפתעת חייו, האמינו כל חוקרי החומרים כי בכל חומר גבישי, אטומים ארוזים בתצורות גיאומטריות אחידות וחוזרות על עצמן, שוב ושוב.

"זה דומה לריצוף של מישור בבלטות", אמר היום ל"גלובס" הכימאי-פיזיקאי, ד"ר אשר ברעם. "נניח, אם אנחנו מתחילים מבלטה מרובעת ומניחים עוד אחת זהה במקביל לה לכל כיוון, אז הסדר נשמר באופן מופתי. זה יכול לעבוד גם עם קובייה, בתלת-ממד".

בפיזיקה היה מקובל כי ישנן צורות מסוימות שיכולות ליצור מבנה מסודר כזה - מרובעים, משושים - ואילו צורות אחרות אינן מתאימות לכך. למשל, ברור לנו שלא ניתן לרצף מישור עם מחומשים. תהיה חפיפה, או שייווצרו חורים. "היה כתוב בכל ספרי הלימוד - אי אפשר ליצור גביש ממחומשים", הסביר ברעם.

אלא ששכטמן ראה במיקרוסקופ שלו מחומשים. לא כל המישור הורכב מהם, אבל מדי פעם הם הופיעו. לא ניתן היה לומר כי יש מחזוריות להופעתם, אך מצד שני, זה לא שלא הייתה חוקיות בכלל. המחומשים הופיעו באופן כמעט מחזורי.

"ידעו עוד קודם, כי לפעמים יש גביש שיש בו אי-דיוק", אמר פרופ' דניאל וייס מהטכניון, חברו של שכטמן. "אלא שאז הדבר פוגם בחוזק של הגביש. באותם חומרים כמעט מחזוריים, אי הסדירות הופיעה בלי שחוזק הגביש ייפגע. נראה כי הטבע מאפשר איזה שהוא אי-דיוק".

ועדת פרס נובל מדמה זאת למוזאיקה ערבית: הדוגמה אחידה, אך מדי פעם מופיע בה אלמנט נוסף, לקישוט. אפשר להבין מדוע במכון התקנים היססו לחבק את הגילוי. "הם חשבו שיחשבו שבמעבדה שלהם עוסקים בשטויות", אמר ברעם. "אבל זה רק מוכיח שיש הפתעות בחיים, ושאפילו מה שכתוב בספרי הלימוד הכי בסיסיים, הוא לא בהכרח נכון".

מאז נמצא החומר הקוואזי-מחזורי הראשון, נפתח תחום שלם של מחקר. חוקרי התחום מצאו בטבע או ייצרו בעצמם עוד חומרים מסוג זה. מינרלים קוואזי-מחזוריים נמצאו בנהר ברוסיה ובסוגים של פלדה, שם תורמת ההפרעה הקלה דווקא לחוזק הגביש. "מאז שיודעים מה לחפש, אפשר למצוא", אמר וייס.

לדברי וייס, "דני הוא אדם צנוע מאוד. בגילו אני לא חושב שישתנה. הוא בוגר תנועת נוער מהדור הישראלי הוותיק. כשלא האמינו בגילוי שלו, הוא ממש סבל מזה, אבל הביטחון שלו בממצאיו אפשר לו לשאוב את הכוחות להתמודד, להתמיד ולהגיע עד היום".

"היהלום שבכתר"

נשיא המדינה, שמעון פרס, התקשר לברך את פרופ' שכטמן ואמר לו "זכייתך מבטיחה ומעוררת תקווה. אין הרבה מדינות שזכו במספר כה רב של פרסי נובל. הענקת מתנה נהדרת לעם ישראל. זהו יום גדול לחיפה, יום גדול לטכניון ולמדינת ישראל. מדינת ישראל זקוקה לנובל שלך, אתה העשירי במניין".

הנשיא הדגיש כי "היום אתה היהלום שבכתר. אתה נושא תקווה ומשמש דוגמה לדור הצעיר וממחיש שאדם חושב, חרוץ ואמיץ יכול להגיע לגילויים מדעיים ולפרוץ גבולות. בשם מדינת ישראל אני רוצה להצדיע לך, ולומר לך כמה אנחנו גאים בך, ואיזו מתנה נהדרת הענקת לישראל."

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר היום כי "כל אזרח בישראל שמח היום, וכל יהודי בעולם גאה". יו*ר ועדת החינוך של הכנסת, ח*כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) בירך את שכטמן ואמר כי "הזכייה מוכיחה פעם נוספת כי ההון האנושי הוא המשאב האסטרטגי החשוב ביותר של מדינת ישראל. ההשקעה בחינוך ובמערכת השכלה גבוהה איכותית וחוקרת מביאה לא רק צמיחה כלכלית ותרבותית, אלא גם כבוד גדול לישראל בעולם".

יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ' מנואל טרכטנברג, בירך את פרופ' שכטמן, ואמר כי הזכייה מהווה הוכחה נוספת לחשיבות העצומה של ההשקעה בחינוך, בהשכלה הגבוהה ובמחקר, שהינם המקור ליתרון היחסי היחיד של מדינת ישראל, קרי, ההון האנושי המשובח, היצירתיות והחדשנות המדעית והטכנולוגית.

פרופ' טרכטנברג הוסיף ואמר כי בזכייתו בפרס הנכסף, מצטרף פרופ' שכטמן לשורה מכובדת ביותר של חוקרים ישראלים, אשר תרמו תרומות מרחיקות לכת למדע, לחברה ולקדמה האנושית, ועל כך גאוותנו כאומה.

שכטמן - דירקטור בחברה הבורסאית BSP

מניית חברת BSP עלתה היום (ד') בבורסה לני"ע בתל אביב. ייתכן ויש לכך קשר ליום חגו המיוחד של אחד הדירקטורים בה, פרופ' דן שכטמן.

BSP היא החברה היחידה שבה מכהן שכטמן כדירקטור. החברה עוסקת בניתוח של אותות חשמליים לשם שיפור בדיקות א.ק.ג. BSP נסחרת באחד העם, ואולם לא ניתן לומר שהיא עושה חיל; שווייה עומד על 12 מיליון שקל בלבד. מעניין יהיה לראות מה יעשה אבק הכוכבים של הנובל למכירות ולמניה של החברה.

ב-2004 הודיעה חברה פרטית בשם פרוטאולוג'יקס על סגירתה, לאחר שלא נמצא מי שיתמוך בפיתוח הטכנולוגיה המהפכנית שלה, שהשתמשה במנגנון היוביקוויטין, שגילו החוקרים מן הטכניון פרופ' אהרון צ'חנובר ופרופ' אברהם הרשקו. כמה ימים מאוחר יותר קיבלו הרשקו וצ'חנובר הודעה על זכייתם בפרס נובל.

תחילה התעקשו המשקיעים בחברה - ובהם מיליארדר הביומד פרופ' שלמה בן חיים - כי יש לסגור אותה, אך מאוחר יותר התרצו והזרימו הון נוסף לפעילותה. מקורות בחברה טענו לאחר מכן כי לא היה לשינוי הזה כל קשר לזכייה בנובל, ואולם אין לדעת.

המקרה של פרוטאולוג'יקס שונה מזה של BSP, הואיל ופרוטאולוג'יקס התבססה על המנגנון זוכה פרס נובל, ואילו ב-BSP הקשר הוא פרופ' שכטמן האדם בלבד - ואין קשר לתחום המחקר שלו. עם זאת, יחסי ציבור בינלאומיים אף פעם לא מזיקים. בכל מקרה, בעל העניין ניר קלקשטיין כבר השקיע היום 85 אלף שקל במניות החברה.

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים