גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תוכלו להאזין לשיחה שלכם עם נציג שירות הלקוחות?

החברות מקליטות את השיחות של נציגיהן עם הלקוחות, אך בעת מחלוקת הן מסרבות להשמיע להם אותן ■ "גלובס" בודק מתי החוק מתגייס לעזרת הצרכן - ומגלה שהוא נמצא בעמדת נחיתות

כמה פעמים שמעתם שהשיחה עם מוקד שירות כלשהו מוקלטת? ההקלטה נתפסת כמעין תעודת ביטוח - השאלה היא של מי, לשם מה ומי יזכה להאזין לה. אז זהו, שלא הלקוח, כך מסתבר. החברות שומרות על התיעוד ברשותן, וגם כאשר מתגלעת מחלוקת בין הצדדים הן מסרבות להשמיע ללקוח או לכל גורם אחר את התוכן המדובר, כך שנותר בעינו מצב של "מילה מול מילה", מבלי שהלקוח יכול להוכיח את הטיעון או להיווכח בטעותו.

שתי תלונות שהגיעו לאחרונה למערכת "גלובס" - האחת נגד חברת הוט והשנייה נגד 012 סמייל (ראו בהמשך) - ממחישות היטב את עמדת הנחיתות שבה נמצא הלקוח ואת המדיניות של החברות שמקליטות את השיחות אך מסרבות להשמיע את ההקלטות.

הוט ו-012 סמייל אינן חריגות במדיניות הזו, ולקוחותיהן אינם היחידים שמבקשים לאמת את דרישות החברה או את החיוב על שיחות הטלפון המוקלטות. החוק, למרבה ההפתעה, עדיין לא עומד לצד הלקוחות.

החברות לא חייבות לאפשר ללקוח להאזין להקלטות - אלא במצב שהמחלוקת הגיעה לדיון משפטי: "כיום עדיין אין חובה מפורשת בחוק לאפשר ללקוח להאזין לשיחות לפני שיש הליך משפטי, אבל אם קיימת הקלטה, והחברה אינה מאפשרת זאת ללקוח - מדובר על פניו בחוסר תום-לב בהתנהלות מול הלקוח, משום שההקלטה עשויה לסייע בפתרון מחלוקות", מסביר עו"ד אסף שילה.

במועצה לצרכנות מתקבלות לא מעט תלונות דומות: "הצרכן נותר ללא הגנה, שכן הוא מתקשה לטעון בוודאות נגד החברה המחזיקה את ההקלטות", אומרים במועצה, ולפיכך מזכירים כי החברות מחויבות לשלוח ללקוח שביצע עסקה טלפונית "טופס גילוי" הכולל את הפרטים העיקריים והמהותיים של העסקה ותנאיה, לרבות הזכות לבטלה תוך 14 יום מקבלת המסמך.

יו"ר הרשות להגנת הצרכן, עו"ד תמר פינקוס, מודעת למורכבות הנושא, אך מסבירה כי קביעה גורפת רגולטורית המחייבת חשיפת השיחות היא בעייתית: "ניתן יהיה להגיד שאין הקלטה, או לא להקליט כלל - גם אם ללקוח נאמר בתחילה אחרת".

חובת השמעה: רק בבית המשפט

מה קורה כשמחלוקת לא פתורה סביב הנאמר בשיחה מגיעה אל כותלי בית המשפט? "השיחות המוקלטות במרכזי השירות והמכירה של החברות הן אסמכתא קבילה ומתבקשת, כי היא אסמכתא אובייקטיבית שאינה תלויה בזיכרון של איש מהדוברים ולא באופן שבו השיחה תועדה", מסביר עו"ד שילה. "ההקלטה משמשת כראיה שכמעט אי-אפשר להתווכח איתה, והימנעות מהשמעתה משמעה לכאורה רצון להתיש את הלקוח.

"אם מתקיים הליך משפטי בין הצדדים, יש ללקוח זכות לקבל את ההקלטה במסגרת הליכי גילוי מסמכים. הימנעות בשלב זה מהצגת ההקלטה תיחשב הפרה של הצו השיפוטי המורה על גילוי המסמכים. במישור המהותי ההימנעות מהצגת ההקלטה תהווה כשלעצמה ראיה לטובת הלקוח".

אמון הציבור: "שווה להתעקש"

בטופס הגילוי שמחויבות החברות לשלוח לצרכן נמצאים פרטים חיוניים אודות העסקה. ההקלטה אינה מהווה תחליף לטופס זה.

במועצה לצרכנות מדגישים כי "במקרה שבית העסק מסרב להמציא את הקלטת שבה סוכמה העסקה ובה נאמרו התנאים שאמורים היו להיות בטופס הגילוי הכתוב, מדובר בעקיפה של רוח המחוקק שביקש לוודא כי בידי הצרכן יהיו תנאי העסקה. בכל מקרה, על העסק מונח הנטל להוכיח את פרטי העסקה במקרה של מחלוקת עם הצרכן".

לעמדת ארגון אמון הציבור, יש לאפשר לצרכן לשמוע את השיחה במקרה של מחלוקת, וניסיון החברות להתחמק מכך הוא מקומם. בארגון ממליצים להתעקש ולפנות בכתב לקבל את ההקלטה, וכמובן להשתדל ולהקליט שיחות שבהן נסגרים תנאים בין הצדדים.

5 שאלות ותשובות על שיחות מוקלטות

1. האם החברה חייבת לאפשר האזנה? לא. החברות יכולות לשמור את ההקלטות לשימוש פנימי בלבד.

2. מתי חייבת חברה להשמיע הקלטה? כשהמחלוקת מגיעה לבית המשפט. ההקלטות מהוות אסמכתא. הימנעות החברה עשויה לפעול לטובת הלקוח.

3. על מי חלה חובת ההוכחה? חובת הוכחת פרטי העסקה מוטלת על בית העסק, מכאן שלהקלטת שיחות חשיבות בפתרון מחלוקות.

4. האם ההקלטה היא תיעוד מספיק? לא. החברות מחויבות לשלוח טופס גילוי ובו פרטי העסקה המהותיים. הקפידו לקבל את הטופס ושמרו עליו.

5. מה עושים כדי לוודא פרטי עסקה? מקליטים את השיחות באופן עצמאי (אפשר בטלפון הנייד) ושומרים את התיעוד לכל אורך ההתקשרות.

ללקוח הוט לא התאפשר לאמת קנס התנתקות

הנה למשל סיפורו של א', לקוח הוט שעקב מעבר דירה ביקש לנתק את שירותי האינטרנט של החברה ולהשאיר את שירותי הטלוויזיה והטלפון.

כשביקש לנתק את השירות התבשר כי יחויב בקנס בסך 192 שקל ."מדוע?", ביקש לברר. "משום שאלה נוהלי החברה", ענתה הנציגה.

א' ביקש לבדוק אם בעת ביצוע ההתקשרות עם הוט בשיחת טלפון, נאמר לו במפורש כי ישלם קנס במקרה שיתנתק לפני תום תקופה של 18 חודשים. לפיכך הוא ביקש להאזין להקלטה של שיחת המכירה, אך נציגת הוט סירבה ואמרה כי רק עובדי החברה יכולים להאזין לשיחה.

כעבור ימים ספורים צלצלה אליו נציגה אחרת ואמרה כי האזינה לשיחת המכירות, בה נאמר לו כי העסקה היא בהתחייבות ל-18 חודשים. דבר הקנס לא הוזכר במפורש, היא הודתה, אך נימקה, לדבריו, כי "זה הגיוני".

בקשתו להאזין לשיחה נתקלה בסירוב גם הפעם, תחת ההסבר כי "זו המדיניות". "כיוון שאני צד בחוזה בין השניים - בקשתי לקבל את ההקלטה היא דרישה מינימלית", אומר א' ל"גלובס".

תגובת הוט: "במסגרת המאמץ המתמיד לשיפור השירות ללקוחותינו, חלק מהשיחות הטלפוניות מוקלטות ומשמשות לצרכי בקרה פנימית. השיחות נשמרות לזמן מוגבל, ובכל מקרה השימוש בהן הוא פנימי בלבד".

לקוח 012 טען שלא ביקש להתנתק, החברה סירבה להשמיע הקלטה כהוכחה

והנה עוד סיפור שמתחיל בלקוח נאמן - ומסתיים במחלוקת שאולי הייתה מגיעה לסיומה מהר וללא סימני שאלה אילו היו נעזרים בשיחות הטלפון המוקלטות:

ד' היה לקוח של 012 סמייל משנת 2004, דרכה ביצע שיחות בינלאומיות באופן קבוע. במאי 2009 החליט להוסיף גם שירותי אינטרנט במהירות 1.5 מגה וקו טלפון ביתי.

10 חודשים מאוחר יותר צלצל ד' למרכז השירות של החברה כדי לברר את מהירות הגלישה שלו. במהלך השיחה התברר כי היות ומהירות האינטרנט של הספק שודרגה, גם הקו שברשותו עבר ל-2.5 מגה.

3 ימים מאוחר יותר (ב-28.3) הוא הבחין כי מהירות הגלישה עודנה עומדת על 1.5. הוא צלצל למרכז שירות הלקוחות, שם אישרו כי הייתה תקלה, והיא תוקנה.

בנובמבר 2010 הוא הבחין כי חשבון הטלפון שהוא משלם גבוה בהרבה מהרגיל, לרבות "סכומים לא הגיוניים", כהגדרתו, על שיחות שביצע לחו"ל, למרות שכלקוח של 012 הוא אמור היה ליהנות מתעריפים מוזלים.

בבירור מול מוקדי החברה הוא התבשר כי ב-28.3 עודכן במערכות החברה כי הוא ביקש לבטל את המנוי למספר הזה. כזכור, מדובר במועד שבו צלצל לבדוק את מהירות הגלישה, אולם ד' מדגיש כי מעולם לא ביקש להתנתק מהשירות.

בשל המחלוקת המוזרה ד' ביקש לקבל הוכחה על דרישתו לכאורה להתנתק, באמצעות השמעת הקלטת השיחה. נציגת החברה הסבירה כי אין הקלטה, אבל יש אסמכתה שאותה לא יציגו בפניו.

"אילו הייתי מבקש להתנתק, הרי שבטוח שלא הייתי מחייג דרך 012 לחו"ל", אומר ד' בפנייתו ל"גלובס". "שילמתי 530 שקל מיותרים בגין תעריפים יקרים של שיחות לחו"ל".

בנוסף טוען ד' כי במשך חצי שנה לא קיבל תכתובות או חשבוניות מ-012, שכן אילו היו נשלחות - הוא היה יכול להבחין בתעריף הגבוה של השיחות.

שיחה שקיים עם מנהלת מחלקה בחברה הסתיימה בטענתה כי "נציגי החברה אף פעם לא טועים", וכי הוא "ביטל את השירות משום שרצה לעבור לחברה אחרת".

בסופו של דבר עזב ד' את החברה ואף חויב בקנס של 500 שקל.

תגובת 012: "על-פי התיעוד במערכת החברה, הלקוח ביקש לבטל את המנוי לשיחות לחו"ל בתאריך 28.3.10. עם זאת, הוחלט לזכותו על השיחות שביצע לחו"ל באותה התקופה, לפנים משורת הדין".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד