גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיה הטובה: הסתדרות העובדים

כפיית הוועדים, המשביתים את המשק בהינף יד, הולידה מערכת שמעדיפה אדישות וזמניות

1.

בחרפת עובדי הקבלן - כחצי מיליון אישה ואיש שקופים ומוחלשים, המועסקים שעות ארוכות כשלמעלה משליש שכרם מועבר ל"ראיס" מחברת כוח-האדם - אשמה קודם כל ההסתדרות. המעסיקים במגזר העסקי והממשלתי "רק" ניצלו בציניות תאוותנית את היוהרה ואת שכרון הכוח ההסתדרותי. לכן, הפתרון מחייב הסדר ארוך-טווח בין ההסתדרות - נציגי העסקים - לאוצר. זה ייתן וזה יקבל, ולהיפך.

2.

אם ההסתדרות, האיגודים המקצועיים וועדי העובדים לא יסכימו למהפכה ניהולית; לקביעת מנגנוני ניהול מודרניים; להליכי גיוס ושחרור יעילים; לחיסול הליכים עוקפים של גיוס בני משפחה ומקורבים; למנגנוני תימרוץ עבור ביצועים ייחודיים; ליכולת ניוד; ולמנגנון פיטורי עובדים ששכחו לעבוד או שעברו עבירות משמעת כבדות - הרי שמספרם של עובדי הקבלן רק ילך ויגדל, עד שיכלול חלק ניכר מהעובדים במשק, כשבמקביל שכרם ילך ויפחת.

3.

עובדי קבלן נוצרו כי ההסתדרות והאיגודים המקצועיים שלה לא מאפשרים, ובעצם מעולם לא אפשרו, ניהול הגיוני של כוח-אדם. זה בולט במיוחד בשירות הציבורי, בממשלה, בחברות, בתאגידים, ברשויות ובמועצות. כך נולד ערס הבירוקרטיה, זה שהוביל לטרטור אזרחים, להענקת יחס מזלזל ונוקשה מצד "עובדי הציבור" לציבור, לעיצומים חודשיים, לאיומים שבועיים, לשימוש בוטה והרסני בכוח המונופולים ועוד. אגב, העלות התקציבית של עובדי המגזר הציבורי מתקרבת ל-100 מיליארד שקל בשנה.

4.

ההסתדרות מציגה את עצמה כפיה הטובה, מגינת העובדים האולטימטיבית. בפועל, היא גם עושה רע לעובדים החלשים וגם מחזקת את הסיוט הבירוקרטי. לפני כמה שנים, כשביקשו להעביר את עובדי מינהל מקרקעי ישראל לבניין חדש וחדיש בקרית הממשלה, הם דרשו תוספות מופלגות בשכר. כך קרה שעד היום הם יושבים במשרדים צפופים ספוגי-שתן במרכז העיר. "הרעת תנאי עבודה" זה המונח המקצועי.

כשנכנסו כללי IFRS לדיווחים, דרשו עובדי מס הכנסה תוספת לשכר כל העובדים; וכשהוחלט על מס הכנסה שלילי - הם הכריזו על סכסוך עבודה. בביטוח הלאומי הפכו העיצומים כמעט לחלק מסדר החיים הקבוע, כל פעם בעילה אחרת: דרישות לתוספת כוח-אדם בגלל המשבר הכלכלי של 2009; דרישה להציב שוטרים לצד המאבטחים; או כוונת ההנהלה להתייעלות בשירות למען צרכני הביטוח הלאומי.

עובדי מינהל האוכלוסין דורשים להיכנס למשא ומתן עבור תוספות שכר בגין הכנסת מערכת ביומטרית חדשה לתעודות הזהות. בנמלי הים והאוויר מתברברים כמה אלפי עובדים חסרי מעש. בבנקים יש מעל 7,000 עובדים שאין באמת מה לעשות איתם, אבל אי אפשר להזיז אותם כי כל המשק יושבת. מיותר לומר, כמובן, ששכרם של כל אלה גבוה במיוחד.

עובדי הרכבת שבתו כי סירבו לכללי הבטיחות ולמנגנוני בקרת נהגי הקטרים. נמל אשדוד נסגר ואניות המתינו שעות ברציפים, משום שהעובדים חגגו בר מצווה לצאצא של איש הוועד. ברשות שדות התעופה "הרימו כוסית לחג" והשביתו את שדה התעופה הבינלאומי היחיד על עשרות אלפי נוסעיו ומזוודותיהם.

ברשות השידור פושטת הרגל עדיין מגיעים לאירועים עם ציוד מיושן, משום שכדי להחליף אותו לחדיש הם דורשים תוספות שכר מפליגות. בחברת החשמל יש נוסחה קבועה: כמה עובדים מגיעים לטפל בתקלה (ואין זה חשוב אם מדובר בתקלה זעירה), עם איזה רכב ואיזה סנדוויץ' או ארוחה עליהם לקבל. בחברה הזו משלמים כסף טוב גם ל-3,000 עובדים שאין להם עבודה. אגב, אם בענייני האיגוד המקצועי עסקינן: הפנסיה שמקבלת אלמנת עובד חברת החשמל ממשיכה לעלות בדרגות, כאילו הייתה היא עצמה עובדת חברה חרוצה מן המניין (לא פלא שכל חודש מעלים את מחיר החשמל).

5. מי שנכנס לשירות הציבורי - לא יוצא ממנו. לא חשוב מה הוא עושה ובעיקר מה שאינו עושה. אחרי כשנה הוא מקבל קביעות, אחרי עוד שנה מפסיק להיות עובד חרוץ. ואז יש למנות מישהו אחר שיעשה את העבודה. במשרד התמ"ת פעל במשך שנים ארוכות עובד בכיר בתפקיד הממונה על הגנת הצרכן, אבל הוא לא ממש התאמץ להגן על הצרכן. ומאחר שלהחליף אותו לא היה ניתן משום שהאיגוד המקצועי של עובדי המדינה לא הסכים לכך, הממשלה מינתה ועדה לעניין ולקח כמה שנים של "צרכנות בזבל" עד שהוחלט על העברת חוק חדש להקמת רשות חדשה בישראל: הרשות להגנת הצרכן. אותה עבודה, רק בשם אחר.

כך גם קרה בצעד ההיסטורי מלפני 20 שנה שאיפשר לעובדים בכירים להיות מועסקים ב"חוזה אישי". הרעיון היה להעסיק עובד עצמאי עם תוספת משמעותית לשכר, בתמורה לחוזה עבודה גמיש לתקופה קצובה ועם אפשרות למעסיק לסיים את התפקיד בסיום החוזה, או אם ראה שהבכיר אינו ממלא את תפקידו. בפועל, חוץ משכר שהלך וגדל לא קרה כלום. יש חוזים אישיים בשכר גבוה אבל אין גמישות ניהולית. אין תכנון קריירות, אין רוטציות ואין יכולת לפטר.

6.
תאורטית, אפשר לעשות הכול, גם לפטר את מי שנתפס בעבירות משמעת. בפועל זה כמעט ולא קורה. עד 2007 לא הושעו כלל עובדים בעקבות הליכים משמעתיים. ב-2008 וב-2009 הושעו שני עובדים בכל שנה וב-2010 הושעו 14. כך מדווח הדוח השנתי של נציבות שירות המדינה. כלומר, מתוך למעלה מ-60 אלף עובדי מדינה הכפופים לנציבות, הושעו ב-10 שנים רק 18 עובדים בעקבות הליך משמעתי.

7.
מנגנוני הכפייה הפוליטית של האיגודים והוועדים, שמוכנים להשבית את המשק בהינף יד, הביאו לכך שהמערכת הפכה למערכת ממשלתית ציבורית שמעדיפה אדישות וזמניות, אשר בוחרת שלא לראות את העובדים ומעבירה את הגיוס ואת הפיטורים למישהו אחר - לחברת כוח-האדם. כל אלה גרמו לכך שלעובדי השירות הציבורי אין מנגנון עדכון שכר ריאלי, והוא מתעדכן רק באמצעות מאבקים וסכסוכי עבודה.

8.
הגיע הזמן לסדר חדש. לנצל את המומנטום, לרכב על האינטרס הפוליטי- אישי הלוחץ של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, שהמחאה הציבורית עוררה אותו עד שהכריז כי "נוצר פה סחר עבדים". על עיני ועל שר האוצר יובל שטייניץ לבנות יסודות לשירות ציבורי יעיל, חזק וטוב, שיקבל תנאים הוגנים וייתן עבודה הוגנת למען הציבור. אחד יתחייב לאפשר ניהול גמיש ויעיל והשני יתחייב לעדכוני שכר ריאליים, מבלי להמתין לשביתה הבאה.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית