גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החובה הציבורית של לדור

הראיון שנתן לדור על אולמרט הוא התגלמות חובתו של פקיד בכיר למסור דין וחשבון לעם

וידוי אישי: התעצבנתי כאשר התפרסם במוסף "הארץ" בחודש פברואר האחרון הראיון שערך העיתונאי גידי וייץ עם פרקליט המדינה משה לדור.

הסיבות היו אגואיסטיות לגמרי: כעסתי שלדור בחר, בהמלצת דובר משרד המשפטים משה כהן, להעניק בלעדיות לעיתון מתחרה, על ראיון שכל כלי התקשורת התחרו עליו - ראיון אמצע הקדנציה של פרקליט המדינה, לאחר 3 שנים בתפקידו. רציתי שהראיון הזה יינתן לי, במיוחד לאחר ש"הארץ" קיבל בלעדיות גם על ראיון הפרישה שהעניק היועץ המשפטי לממשלה הקודם, מני מזוז.

עם זאת, לא היתה לי מילת ביקורת על תוכן הראיון עצמו. וייץ, מקצוען מהשורה הראשונה, לא ויתר ללדור על אף שאלה מהשאלות הקשות שהיה עליו להתייחס אליהן, וניצל עד תום את תכונתו הידועה של הפרקליט להמריא על כנפי דיבורו ולהסביר לשומעיו את מחשבותיו לפרטי-פרטים.

הראיון שהעניק לדור הוא התגלמות מילוי חובתו הציבורית של פקיד בכיר - ואין חולק שפרקליט המדינה הוא דמות מרכזית בנוף הציבורי שלנו - למסור דין וחשבון לציבור על פעילות מערכת התביעה הכללית, שחלקה שנויה במחלוקת ציבורית, ועל התיקים המרכזיים הנוגעים לפוליטיקאים שהסתבכו בפלילים.

החובה הציבורית הזו, של ראשי מערכת אכיפת החוק, למסור מידע, איננה כתובה בשום חוק, ובכל זאת - אין כלל ספק שהיא קיימת, אפילו בעיני אלה שממהרים להשליך כעת בליסטראות על לדור והדברים שאמר בראיון.

אלמלא החובה הזו, מזוז לא היה מתייצב מול המצלמות להסביר לציבור את עסקת הטיעון שחתם עם משה קצב, שעה קלה אחרי שנחתמה. אלמלא החובה הזו, לא היו אריאל שרון, אהוד אולמרט ואחרים טורחים לכנס מסיבות עיתונאים דרמטיות ולתת הסברים על החשדות הפליליים המופנים כלפיהם. הכול היה נותר בעלטה.

החובה הזו היא נגזרת של זכות הציבור לדעת, של חובת העיתונות לשאול ולקבל מענה על האופן שבו מנהלים את מערכת המשפט בישראל. התפיסה האנכרוניסטית שלפיה על הפרקליטות לדבר רק בתוך בתי המשפט, באמצעות כתבי בית דין, כמוה כהפקרת הזירה הציבורית לקמפיינים משולחי רסן של אויבי שלטון החוק, ובראשם פוליטיקאים המנסים לחמוק מאימת הדין.

זו לא תמיד משימה פשוטה: ראשי המערכת המשפטית ממעטים מאוד להתראיין, וכשהם עושים זאת, הם בוחרים בדרך-כלל מראיין נוח מבחינתם, עיתונאי שאיננו שולט בחומר או משפטן שמתחזה לעיתונאי באחד מביטאוני לשכת עורכי הדין.

עו"ד יהודה וינשטיין מכהן זה קרוב לשנתיים כיועץ המשפטי לממשלה, אך לא טרח להעניק ולו ראיון אחד מאז נכנס לתפקידו. שופטים מכהנים לא מתראיינים כלל. הגורמים הללו מסתפקים בדרך-כלל בשיגור הודעות לעיתונות, שאין בהן מענה לשאלות עיתונאיות, למעט במקרים נדירים.

ומנגד ניצב אהוד אולמרט, ראש הממשלה לשעבר, הממשיך לשחק משחק כפול. במהלך משפטו הפלילי בבית המשפט המחוזי בירושלים, שיגיע בעוד כחודש לשלב הסיכומים, הוא ניצל, ובדין, את כל הזכויות הנתונות לו כנאשם. כאילו מדובר באחד האדם, ולא בפוליטיקאי בכיר, שיש לו יכולת מוכחת לנהל קמפיינים תקשורתיים, שבה הוא עושה שימוש נגד הפרקליטות. אבל כשהפרקליטות משיבה לו אש במגרש התקשורתי, הוא צועק חמס ומגיש נגד לדור תביעת לשון הרע אישית.

את אולמרט ניתן להבין. הוא נלחם בכל הכלים העומדים לרשותו. קצת פחות מובנת ההתגייסות המוחלטת של השופטת ריבה ניב לטובתו. בשבוע שעבר החליטה השופטת לדחות את הודעת המדינה על הענקת חסינות עובד ציבור לפרקליט המדינה, משום שהראיון שהעניק היה במסגרת מילוי תפקידו ולא כאזרח פרטי, ועל כך שהמדינה מתייצבת כנתבעת בהליך במקום לדור (ת"א 33258-02-11).

מלבד העובדה שהחלטתה מהווה טעות משפטית בולטת, על פני הפסק, מדובר גם במסר מסוכן מצד בית המשפט אל ראשי התביעה הכללית.

הטעות המשפטית של ניב, שתתהפך מן הסתם בערעור שהמדינה כבר הודיעה שתגיש בקרוב למחוזי, היא העובדה שהתייחסה להודעת המדינה על הענקת חסינות עובד ציבור ללדור כאל בקשה. אלא שמדובר בפעולה מינהלית של המדינה, שאמורה להיתקף בעילות מינהליות בלבד, ולא בבקשה הממתינה להכרעה שיפוטית.

ניב קיבלה את טענת אולמרט, ולפיה, מאחר שגם לשיטת הפרקליטות הראיון שנתן לדור הוא חריג בהיקפו - לא יכול להיות שהוא נעשה במסגרת תפקידו כפרקליט המדינה. זו פשוט אי הבנה של תפקיד פרקליט המדינה.

ניב מאמצת גם את טענתו של אולמרט כאילו בעצם מתן הראיון עבר לדור עבירת סוביודיצה. כאילו כל אימת שסנגוריהם של חשודי צמרת, החוזרים מול המיקרופונים והמצלמות על הטענות שהשמיעו בתוך אולם המשפט, מפירים את כללי הסוביודיצה. והרי זה בדיוק מה שעשה לדור - חזר בראיון עיתונאי על עמדתה של המדינה, כפי שהיא מובעת בכתבי אישום ובטענות בעל-פה בבית המשפט. אפשר להתווכח אם זה חכם, אבל לטעון שזה לא תקין?

הבעיה היא בתמריץ השלילי שניב יוצרת לראשי התביעה הכללית להמשיך ולמלא את חובתם להתייצב מול הציבור ולהסביר את עצמם. "בית המשפט כבר הביע את דעתו השלילית על העברת ההליך השיפוטי לזירה העיתונאית", כתבה ניב. במובן אחד היא צודקת: ניב איננה הראשונה, קדמו לה השופט אדמונד לוי בפסק הדין בבג"ץ קצב, חיותה כוחן בעניין חיים רמון ויהודית שבח בגזר הדין של קצב.

המשותף לכולם היה ערבוב בין הצורך לשמר את ההליך השיפוטי בתוככי אולמות המשפט, לבין ביקורת לא ראויה וחסרת בסיס כלפי התקשורת המשמרת את אופיים הפומבי של ההליכים המשפטיים בעידן המודרני, וכלפי גופי אכיפת החוק המוסרים מידע על תיקיהם של פוליטיקאים בכירים.

ראוי שהשופטים יפנימו: הצדדים באולם מדברים אל השופטים. העיתונאים כותבים אל הציבור, אותו ציבור ששלח את השופט לשבת על כיסאו.

רוב לביניש בוועדה לבחירת שופטים

הקרב על שלטון החוק הולך ומתחמם. נשיאת העליון, דורית ביניש, זכתה לניצחון משמעותי, כשראש לשכת עורכי הדין הקודם, עו"ד יורי גיא-רון, הצליח להשיג שליטה במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין.

הניצחון של גיא-רון, שהושג בישיבת המועצה הארצית בשבוע שעבר, הוא כפול: מצד אחד, יש לו רוב יציב יחסית בין 48 חברי המועצה; ומצד שני נציגו של גיא-רון, עו"ד צבי פירון, נבחר בישיבה ליו"ר המועצה.

פירון לא ביזבז זמן, והודיע בהתאם לסמכותו, כי בחירתם של שני נציגי הלשכה לוועדה לבחירת שופטים תתקיים בתוך 3 שבועות. בכוחו של גיא-רון לקבוע למעשה מי השניים שייבחרו, אם כי הוא עצמו לא יוכל להיבחר, בשל החקירה הפלילית התלויה ועומדת נגדו ונגד רעייתו.

לפיכך אמורה עו"ד רחל בן-ארי להיבחר לקדנציה נוספת, ולצידה כנראה, לראשונה בוועדה, עורך דין מהמגזר הערבי, תוצר של הבריתות שכרת גיא-רון. עו"ד פנחס מרינסקי ימצא עצמו בחוץ, אחרי שתי קדנציות עמוסות בהתנגשויות עם כבודם.

המשמעות היא,שביניש משיגה, לפי שעה, רוב בוועדה. להצעת החוק לשריון אחד משני המקומות בוועדה אוטומטית לראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, אין סיכוי לעבור בזמן הקצר שנותר את כל מסלול החקיקה.

פתאום גם שר המשפטים יעקב נאמן מבין שהזמן, שזחל עד עתה בהנאה עד לפרישת נשיאת העליון, כבר איננו משחק לטובתו: הקדנציה של נציגי הלשכה הנוכחיים בוועדה מסתיימת ב-2 בדצמבר, וכעת יש דחיפות, לנסות להעביר לפחות שני מינויים לעליון לפני הפריש-מיש. התפתחויות נוספות צפויות אפוא בקרוב.

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי