גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1. המלצת היום: אאוטבריין

החברה שהקימו ירון גלאי ואורי להב מפתחת מנוע שממליץ לגולשים על תכנים רלוונטיים באינטרנט ■ עם מכירות של עשרות מיליוני דולרים בשנה ואחרי רכישה מוצלחת, גלאי מביט קדימה באופטימיות: "אנחנו לא חושבים כמה גדולים אנחנו יכולים להיות, אלא כמה טובים"

חברת Outbrain היא הזוכה הגדולה בתחרות הסטארט-אפים של "גלובס". אאוט בריין הוקמה על ידי ירון גלאי ואורי להב בשנת 2007. באותם ימים ניהל גלאי מו"מ למכירת קוויגו, החברה הקודמת שלו, שהוקמה ב-2003. בסוף התהליך נמכרה קוויגו ל-AOL תמורת 325 מיליון דולר.

גלאי, מייסד אאוטבריין והמנכ"ל שלה, מספר שבסיבוב השני הכול היה הרבה יותר קל. ב-2003 הוא התקשה לגייס כסף ומשקיעים, אולם ב-2007 הוא כבר היה בעמדת כוח שאיפשרה לו לבחור את המשקיעים באאוטבריין.

החברה השנייה של גלאי מפתחת מנוע המלצות לתכנים באינטרנט, וצומחת במהירות. החברה רושמת הכנסות של עשרות מיליוני דולרים בשנה, אך מקפידה להתנהל באופן רזה וחסכוני. אאוטבריין גייסה עד כה 29 מיליון דולר ובחרה לעצור. החברה יכלה לגייס סכומי כסף משמעותיים, אולם בחרה להימנע מכך.

את אחת הסיבות להתנהלות השמרנית הזו ניתן אולי לקשר לרקע המשפחתי של ירון גלאי. אביו, פרופ' דן גלאי הוא מנהל בית הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית ומייסד בית ההשקעות סיגמא. אורי, אחיו של ירון, מנהל את סיגמא, שהשקיעה באאוטבריין, אחרי שהשקיעה גם בקוויגו ולא התאכזבה.

* מה בעצם החברה עושה?

גלאי: "היסטורית התמקדנו לחלוטין ביצירת המלצות של תוכן באתרי תוכן מערכתי. הצינור לצריכת המוצר היה באתרי התוכן. החברה התקדמה וכיום אנחנו מוכרים מנוע המלצות לבעלי אתרי תוכן אך מתרחבים לשווקים נוספים. אנחנו לא נוהגים לדבר על מוצרים עתידיים אבל אפשר לספר שבצנרת יש מנוע המלצות לעוד תכנים, לא רק טקסטואליים".

גלאי שומר את הקלפים קרוב לחזה ולא מדבר על תכני וידאו, אבל מוכן לספר על גרסה חדשה של המוצר, שתדע לספק המלצות לגולשים באמצעות הסלולר ובעתיד גם בטאבלטים.

"בעתיד הקרוב", מסביר גלאי, "זה לא ישנה באיזה מכשיר המשתמשים יקראו תכנים. למשל ב'פוקס ניוז', אאוטבריין תהיה זו שתספק לפוקס את כלי המוניטיזציה והניווט בגרסאות השונות של האתרים, בכל הפלטפורמות. אנחנו רוצים מצד אחד לתת לקוראים את המלצות התוכן הטובות ביותר ומצד שני לאפשר למו"לים למצוא את הדרך אל הצרכנים, עם כל המוצרים שלהם".

מנוע ההמלצות של אאוטבריין כבר מותקן אצל שורה ארוכה של מולים, ובהם ניוזוויק, דייליביסט, בוסטון.קום, סלייט, TMZ, שיקגו טריביון ו-USA טודיי. גם בישראל יש לאאוטבריין נציגות מרשימה אצל רוב המו"לים הגדולים.

מנוע ההמלצות של החברה, שצובר תאוצה ולקוחות הוא מעין "שוטר תנועה" אינטרנטי שאמור לכוון את הגולשים. ההמלצות שהוא מספר אמורות ליצור תנועה (טראפיק) ולאפשר לקוראים להיחשף למידע נוסף שעשוי להיות רלוונטי עבורם.

* נשמע שאתם עושים מין צ'ופצ'יק קטן.

גלאי: "זה הסוד של סטארט-אפ מצליח. אני מאמין שלסטארט-אפ אין את הלוקסוס לעשות יותר מדבר אחד. אפשר לעשות את זה ואולי להצליח בטווח הקצר אבל כדי להצליח בטווח הארוך, חייבים להתמקד. זה היתרון של חברות סטארט-אפ - היכולת לבחור דבר אחד שנראה קטן, ולעשות אותו הכי טוב בעולם".

גלאי מספר שבמסגרת תהליך פיתוח המוצר עברה אאוטבריין תהליך של התכנסות ולא התרחבות. "הורדנו פיצ'רים עם הזמן", הוא אומר, "ביטלנו למשל את האפשרות לקבל עוד המלצות או דירוגים ולייקים. חלק מהפיצ'רים הרגנו, אחרים הורדנו מהמערכת בהדרגה. אנחנו מחפשים את המוצר המצומצם ולא את הרחב ביותר כדי לספק את החוויה הכי טובה".

הגישה הזו, שאינה רווחת בקרב יזמים סדרתיים אחרים בישראל, משרתת את גלאי גם כשהוא בוחר להשקיע את כספו. עד כה גלאי השקיע רק בחברת סטארט-אפ צעירה אחת, בילגארד של ירון סמיד.

"אנחנו בעסקי הנדל"ן"

השותף של גלאי להקמת אאוטבריין הוא כאמור אורי להב, שכיהן בעבר כמנהל צוותי מחקר ופיתוח בשופינג.קום. "הקמנו את החברה בשיאה של קדחת ה-web2.0", משחזר להב, "עבדנו סביב התכנים כדי לייצר את ההמלצות הטובות ביותר, אבל גילינו שאם אין קהל גדול, האלגוריתמים לא עובדים טוב. אז הלכנו למצוא קהל.

"התחלנו עם בלוגים, אפשרנו המלצות מבוססות דירוגים שהתבססו על נופך התנהגותי וקונטקסטואלי. עם הזמן היכולת האלגוריתמית השתפרה, במקביל להצטרפות של עוד מו"לים לשירות. כולם הבינו שכולם מרוויחים. בעלי האתרים מקבלים עוד תנועה, הקוראים מקבלים את מה שהם מחפשים ואנחנו מרוויחים את הקופון שלנו, מזה ששניהם באו על סיפוקם".

* כמה טראפיק אתם מוסיפים?

להב: "בדרך כלל בשוק שלנו, התוספת נמדדת בשברירי אחוזים. המנוע שלנו מצליח להעלות את התנועה באחוזים שלמים ונאים".

* אתם פועלים בשוק צפוף?

גלאי: "תלוי איך מסתכלים על השוק. בסופו של דבר אנחנו בעסקי הנדל"ן וחיים בתחרות גדולה על כל פיקסל מרובע. התחרות צפופה באלמנט הזה כי אנחנו מתמודדים מול כל חברות הפרסום. אם להשוות את הפעילות לשוק הנדל"ן אז בתחום שלנו, של בתי המרקחת, התחרות פחות צפופה".

אחת המתחרות של אאוטבריין הייתה חברת סורפייס האמריקנית. בתחילת השנה החליטה אאוטבריין לשלוף את פנקס הצ'קים ולשלם כמה מיליוני דולרים כדי לרכוש את הקולגה. סורפייס, שגם היא פיתחה מנוע המלצות, הביאה איתה נדוניה מרשימה שכללה לקוחות כמו AOL, AllThingsD , לונלי פלאנט ו"לוס אנג'לס טיימס". גלאי מציין שהרכישה עברה בשלום. העובדים של סורפייס, הלקוחות והמוצרים שלה, הפכו לחלק אינטגרלי מאאוטבריין.

יש היבט מעניין נוסף בעסקת הרכישה הזו. AOL רכשה בעבר את מנוע ההמלצות סורפייס תמורת כמה עשרות מיליוני דולרים ואז מכרה אותו לאאוטבריין במחירי סוף העונה. אותה AOL, כזכור, היא זו שרכשה את קוויגו, החברה הראשונה של גלאי.

* למה AOL מוכרת לכם חברה בזול וממשיכה להיות לקוחה שלכם?

גלאי: "אין הרבה חברות שמשחקות את המשחק שלנו".

* לאן אתם מתכננים להתרחב?

גלאי: "אנחנו לא חושבים כמה גדולים אנחנו יכולים להיות אלא כמה טובים. השאיפה הראשונה שלנו היא להציג לקורא את הלינק הכי מעניין שאנחנו יכולים לתת לו. כדי לספק את הלינקים הכי מעניינים יש שני דברים שצריך לעשות: להיות מצוינים עם האלגוריתמיקה ולעבוד עם המו"לים הכי טובים וגדולים.

"אנחנו גם צריכים להגיע אל כל המו"לים הכי גדולים, למשל הניו יורק טיימס וה-Wired ולעבוד איתם", אומר גלאי, "אנחנו צריכים גם לגדול וגם להעסיק אנשי מכירות שיודעים לדבר איתם".

"אין מקום לפדיחות"

* עד כמה אאוטבריין יכולה להצליח?

גלאי: "הפוטנציאל הכלכלי גדול מאוד. מבחינת הכנסות, כבר הגענו לעשרות מיליוני דולרים".

בראיון שהעניק גלאי ב-2008 אמר: "את קוויגו הקמתי בגיל 26, מתוך רצון לפתור בעיה ספציפית וללא מחשבה לטווח ארוך. באאוטבריין אני יודע לאן אני רוצה ללכת ואיך להגיע לשם. באאוטבריין המחשבה שלי היא איך לעשות משהו מדהים חמש שנים קדימה. זאת מחשבה הרבה יותר מעמיקה, שמגדירה מראש לאן רוצים להגיע ואיך. המטרה הוגדרה מראש, וממנה נגזרת כל דרך העבודה שלנו".

לאאוטבריין יש כיום 70 עובדים, מחציתם בישראל והיא מגייסת אנשי פיתוח נוספים. העובדים האחרים מפוזרים בניו יורק ובמשרדי מכירות בלונדון, המבורג, פריז, וושינגטון וקליפורניה. מרכז הפיתוח בישראל אחראי על פיתוח האלגוריתמיקה, והבנייה של חווית המשתמש (User Interface).

להב: "מדובר בטכנולוגיה כבדה, שצריכה להתמודד עם ידע עצום בזמן קצר במיוחד. האתגר שלנו הוא לפתח מערכת שמביאה המלצות מותאמות אישית לכל משתמש בנפרד ובזמן אמת. אנחנו משתמשים בכל מה שאנחנו יכולים לאסוף. המערכת יודעת מה המשתמש קרא קודם ולכן יכולה להמליץ באופן מדויק יותר. ההתאמה האישית חייבת לקרות בזמן אמת. טווח הטעות הוא אפסי. משתמשים שלא יקבלו המלצות רלוונטיות או מו"לים שיחוו בעיות בתפקוד המערכת - לא יהססו לעזוב. אין מקום לפדיחות".

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד