גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי בתרופת האלטרוקסין: מי אחראי לבטיחות התרופה?

השינוי בתרופת האלטרוקסין מעורר סערה בקרב מטופלים רבים ■ על רקע גל התלונות מנסה "גלובס" לענות: מי ערב לאיכות התרופה, מהן האלטרנטיבות, והאם מדובר רק בפאניקה חולפת?

שערוריית האלטרוקסין לטיפול בבלוטת התריס מציפה בקרב צרכניה שורת שאלות באשר לתופעות הלוואי הנגרמות להם, או עשויות להיגרם, באופן מיידי בשל השינוי בהרכב התרופה.

תחילת הפרשה במארס 2011: חברת פריגו, המשווקת את האלטרוקסין החדש (המיוצר על-ידי "אספן"), שלחה עדכונים לרופאים ולרוקחים אודות השינוי בפורמולציה של התרופה - שמכילה את אותו חומר פעיל אולם שונו "אמצעי העזר".

משיחות עם אנדוקרינולוגים עולה כי השינוי גרם לבעיות בספיגת החומר הפעיל, ובשל כך הצביעו הממצאים על יציאה מאיזון בפעילות בלוטת התריס שהובילה לתופעות לוואי רבות שדווחו.

ביוני 2011 הוציאה החברה חוזר לרופאים לפיו יש לערוך מעקב אחר פעילות התירואיד עקב השינוי בתרופה. רק אחרי הדיווחים הרבים על תופעות לוואי, פרסם משרד הבריאות הנחיה לפיה על יצרנית התרופה לפרסם בעיתונות את דבר השינוי, וכי על המטופלים לגשת לערוך בדיקות דם ומעקב רפואי.

למרות שהתרופה החלה משווקת בפברואר השנה, רק באוגוסט הוצמדו לאריזות מדבקות המדווחות על השינוי ועל הצורך במעקב. רבים מצרכני התרופה לא שמו לב לשינוי, משום שהאריזות החדשות נראות זהות לחלוטין לקודמות, להוציאה העובדה שהאריזה גדלה במעט.

תת-פעילות בלוטת התריס הוא מצב שבו הבלוטה מייצרת פחות הורמון T4, וכתוצאה מכך המטבוליזם בגוף נמוך. האלטרוקסין משמש "הורמון סינתטי" (תירוקסין) המאזן את החוסרים בגוף. מדובר בתופעה ממנה סובלים כ-5%-7% מהאוכלוסייה בישראל.

שינוי גנרי של תרופה הוא לא דבר חריג, אולם הפעם מדובר בתופעה בעלת ממדים שלא נראו בעבר בהתאם לדיווחים הרבים על תופעות לוואי שונות: כך לפי חגי שור, מנכ"ל ורוקח ראשי ב"שור טבצ'ניק".

"גלובס" עונה על כמה מהשאלות העולות מן הפרשה.

איזה שינוי נעשה בתרופה?

בעקבות שינוי היצרנית מ-GSK לחברת אספן, שונה הציפוי של החומר הפעיל שבאלטרוקסין. במכתב שהפיצה פריגו מודגש כי הפורמולציה החדשה התבצעה רק בחומרים הבלתי פעילים, כאשר החומר הפעיל (לבוטירוקסין) נותר זהה ובאותו מינון. בשל השינוי עשויות להיות בעיות בספיגת החומר הפעיל ומכאן יציאה מאיזון פעילות הבלוטה.

בתרופה החדשה המגיעה גם היא במינונים של 50 או 100 מק"ג, אין אפשרות לחלק את הכדור לשניים (למינון שונה), ואין אפשרות להמיס את הכדור - מה שמהווה בעיה בעיקר לילדים הנוטלים את התרופה.

שינויים גנריים מתרחשים לא אחת וכאן הבעיה היא שבנראות התרופה ובשמה לא חל כל שינוי, ומטופלים רבים לא ידעו לשייך לשינוי את תופעות הלוואי שחשו.

מהן תופעות הלוואי העלולות להיגרם?

הרשת מוצפת בדיווחים על נשירת שיער מוגברת, השמנה, עייפות, שינוי במצב-הרוח, קשיים בריכוז, כאבים בפרקים, לחצים בחזה וצרבת, כאבי בטן, בצקות בגפיים.

לדברי שור, היקף תופעות הלוואי הוא חריג ומתמיה לאור העובדה שחלק מהתופעות המוזכרות לא קשורות קשר ישיר לתת-פעילות בלוטת התריס); בכל מקרה שור מציין כי מטופלים רבים, לאחר התאמת המינון (העלאת הכמות), הסתגלו לתרופה ללא קושי - אך גם הם חייבים להיות במעקב. כעת המצב, לדבריו, הוא "היסטריה המונית שמעמיקה את ממד החרדה".

מי מיידע את המטופלים כשתרופה משתנה?

המשווק אמור ליידע את הרופאים והרוקחים. בחודשים מארס ויוני נשלחה הודעות על השינוי ועל הצורך במעקב.

לפי שור, הודעות על החלפת יצרן או רכיבים בתרופה מתרחשות לא מעט - ולרוב גוררות תופעות לוואי שוליות אם בכלל. כשיש שינוי גנרי בתרופה הכולל החלפת שם או אריזה, זה מקל על העברת המידע כי מדובר במוצר אחר. במקרה הזה היצרן הגנרי רכש את הזכויות על התרופה כולל השם והאריזה, ומכאן הבלבול של הצרכנים.

מי אחראי לבדוק את בטיחות התרופה בעקבות שינויים בייצור?

משרד הבריאות נסמך על הצהרות היצרנים לפיהן מדובר באותה תכולה והמוצר משווק במדינות אחרות בצורה תקינה. במשרד מדגישים כי היצרן הגיש תוצאות שהוכיחו את תקינות התכשיר.

שור מגדיר את היקף הבעיה כ"נדירה מאוד וכבלתי שגרתית. היות שמדובר בתרופה שיש לה מאות אלפי משתמשים, ראוי היה לגלות זהירות יתרה. אלא שאת זה אנחנו יכולים לומר רק בדיעבד".

האם יש תרופה חלופית?

אחד התחליפים הוא סינטרואיד (של אבוט) שניתן להשיג באופן פרטי. לשם כך נדרש אישור מרופא המשפחה, אישורו מותנה על-ידי ועדה מיוחדת והוא אינו ניתן בנקל. מדוע לא מוצעות החלופות לכלל מבוטחי הקופות? כנראה ששיקולים פוליטיים וכלכליים מגבילים בשלב זה את האפשרויות.

האם ניתן להשיג את האלטרוקסין הישן?

לא. משיחות טלפון שביצענו לעשרות בתי-מרקחת פרטיים, לא הצלחנו לדוג ולו קופסה אחת.

לדברי שור, "חבל על המאמץ. ייצור התרופה הקודמת הופסק, ואני מציע להיזהר מהבטחות לפיהן ניתן להשיג את האלטרוקסין הישן, למשל מאתרי אינטרנט".

האם יש דיווחים על תופעות לוואי גם בחו"ל?

לפי פרסומי משרד הבריאות, התרופה החדשה משווקת בכ-30 מדינות בעולם. לפי דוחות החברה המייצרת בניו-זילנד ובדנמרק היו דיווחים על תופעות לוואי שיוחסו לשינוי, אולם לאחר התאמת המינון הדיווחים התמעטו.

האם יש עילה לתביעה?

עד כה הוגשו כמה תביעות ייצוגיות כנגד פריגו - בסכומים של 53 מיליון שקל ו-3.6 מיליארד שקל. הטענה נגד המשווק היא על הפרה בוטה של חוק הגנת הצרכן (הטעיה והפרת חובת גילוי). יש להניח כי התביעות תתאגדנה ויידונו יחד.

ב-8.11 מתכוננים נפגעי האלטרקוסין להפגין מול בית ראש הממשלה בדרישה לקבל מענה ממערכת הבריאות. כרגע הם מתאגדים בפורומים ובאמצעות קבוצה בפייסבוק ועצומות העוברות ברשת.

מה אומר משרד הבריאות?

המשרד מדגיש כי אסור להפסיק את נטילת התרופה, וכי אין להמיס או לשבור את הכדור החדש. על הקופות לוודא כי המטופלים יבצעו בדיקת רמת ה-TSH כל 6 שבועות לצד מעקב. במקרי הצורך תיבחן חלופה אחרת. מומלץ לפנות לרופא המטפל לקבלת מידע.

באילו פעולות נקטו קופות-החולים?

* קופת-חולים כללית: מאפשרת למבוטחיה שלא הצליחו להשיג איזון עם התרופה הקיימת ליטול תרופה אחרת, Euthyrox של חברת מרק הגרמנית. בקופה מדגישים כי המעבר לתרופה החליפית מומלץ רק לפי שיקול הרופא המטפל.

* קופת-חולים מכבי: הנחתה את רופאיה לבצע הערכות על סמך בדיקות המטופלים באלטרוקסין, ולפיכך להמליץ על החלפת התרופה. "נכון להיום תרופת האלטרוקסין היא היחידה הרשומה כחוק בישראל, ועל כן התרופות החלופיות חייבות על-פי חוק להינתן באישור חריג בלבד. נעשה כל מאמץ לאפשר החלפת התרופה במהירות למטופלים שמצבם הרפואי מחייב זאת".

* קופת-חולים מאוחדת: למרות שרק בודדות מתוך הפניות נמצאו מוצדקות לפי אמות-מידה רפואיות, הקופה המירה את התרופה לעשרות מבוטחים ל-Euthyrox ו-Synthroid.

* קופת-חולים לאומית: מייבאת Euthyrox, שמשלוח ראשון ממנה יגיע כנראה ביום ב' הקרוב. התרופה הנוספת תהיה זמינה לכל מבוטחי הקופה כאלטרנטיבה נוספת.

דבר הרופא: סבלנות ומעקב

ד"ר יאיר ירושלמי, אנדוקרינולוג בשירותי בריאות כללית, מסביר כי רוב המטופלים הצליחו להסתגל לתרופה החדשה, ובתוך כך הוא מדגיש כי גם עם התחליפים שמציעות הקופות לנוכח המצב אין הרבה ניסיון: "אנחנו מעבירים מטופלים שזקוקים לתכשיר שני, אולם לא יודעים לנבא מי יפתח רגישות או תופעות לוואי גם לתכשיר האחר.

"עקב הפרסומים בכלי התקשורת המצב כיום הוא של פאניקה ושל מטופלים שמנסים לאמץ תופעות לוואי. חשוב להבין שאין פתרון קסם, ובכל מקרה בקרב רוב המטופלים עם מציאת המינון הנכון הגוף יתאזן, ומכאן שנדרשת סבלנות ומעקב מעבדתי".

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020