גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת שינויים בבעלות על ההפצה בשוק הפנסיוני?

חברות הביטוח זיהו כי השוק הפנסיוני מתאפיין בגורמי הפצה ששולטים בלקוח ■ באוצר חוששים שהשתלטותן על הסוכנויות הגדולות, פוגעת בתחרות בשוק - ומחפשים את הפתרון

חקיקת בכר, הניוד החופשי, תיקון 3 לחוק קופות הגמל, הרפורמה להגברת התחרות בשוק הגמל (עדיין בהליכי ניסוח והסדרה). אלו הם כמה מהצעדים העיקריים שאגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר הוביל בשנים האחרונות, במטרה לשנות את מבנה שוק החיסכון הפנסיוני בישראל, להגדיל את מספר השחקנים הפעילים בו ולחזק את כוחו של הצרכן. כיום אנו נמצאים בנקודה לא טובה בהרבה מזו שבה היינו יום לאחר קבלת חקיקת בכר; בתי ההשקעות רחוקים מלאיים על השליטה של קבוצות הביטוח הגדולות בפנסיה - הרכיב החשוב והצומח ביותר בחיסכון של הציבור הישראלי.

ייתכן, אמנם, שהתחרות בין קבוצות הביטוח הגדולות חריפה, ומביאה לחיתוך במחירים ולשיפור בהטבות לחלק מהלקוחות, אולם הירידה במספר השחקנים ששולטים על החיסכון לטווח נמשכת ללא הפרעה, ונראה שעולם החיסכון לטווח ארוך בישראל בדרך להידמות יותר ויותר לעולם הבנקאות (וגם לשוק הסלולר, שעשוי להשתנות בעתיד הקרוב עם כניסת שחקנים חדשים) שמאופיין במספר קטן של שחקנים שחיים בשלום מסוים זה עם זה.

שינוי מבנה השוק ומאזני הכוחות בין היצרנים נעשה בעיקר באמצעות שינוי ה"מוצרים" כך שיתאימו לטעמי השוק (ולטעמי הרגולציה שרוצה חיסכון קצבתי) ושיפור בהתנהלות ערוצי ההפצה. כל זאת בעולם של יתרון ברור לגודל.

המתווך והמפיץ שולט בלקוח

העולם הפנסיוני מאופיין במוצרי דחיפה שנסמכים על שני אפיקים עיקריים: המסלול הישיר, בעיקר התקשרויות בין מעסיקים, ארגונים וועדי עובדים, ישירות עם היצרנים הפנסיוניים; והמסלול העקיף, דרך ערוץ הפצה - בעיקר סוכני הביטוח. מבחינה זו, הסוכנויות בבעלות הגופים הפנסיוניים, ובעיקר מנהלי ההסדרים הפנסיוניים |, עשויות להתברר בעתיד כדרך לחיזוק ויצירה דה-פקטו של הזרוע הישירה.

ככל הידוע לנו רוב התפוקה בשוק הפנסיוני מגיעה כיום מסוכנויות בבעלות, שאמנם לא עובדות רק עם החברה האם שלהן, אבל בהחלט יודעות "מי בעל הבית" בכל הנוגע לתפוקה חדשה. אגב, לא מדובר רק בסוכנויות של קבוצות הביטוח הגדולות, אלא גם בפסגות, שיוצרת לעצמה זרוע סוכנויות, וכל אלו בולעים סוכנים קטנים באופן תדיר. כל זאת כשהשחקנים האחרים בשוק החיסכון לטווח ארוך, אלה שאין בבעלותם סוכנויות, תלויים במידה רבה בסוכנויות שבבעלות המתחרים - ירצו יעבירו תפוקה, ירצו יזיזו צבירה למקום אחר.

מכאן נובע הצורך של האוצר בבחינת המציאות שנוצרה בענף החיסכון לטווח ארוך בכל הנוגע לסוכנויות בבעלות. לא מספיק רק לדאוג לשקיפות אצל סוכני הביטוח (בעיקר העצמאיים והקטנים), ולהפחית את התמריצים שהם מקבלים שעלולים להתנגש עם האינטרס של הלקוח. אולי כדאי דווקא לחתוך את הקשר העמוק והישיר בין סוכנויות הביטוח הגדולות ביותר בשוק לבין חברות הביטוח, שממש לא במקרה השכילו להשתלט עליהן בעשור האחרון.

ענף הביטוח הקדים להבין את המשמעות של רכישת הבעלות על זרוע ההפצה המרכזית כבר לפני שנים, הפך את העולם הזה לעולם ללא רווחיות משמעותית ברמת קומת ההפצה (בסוכנות ניהול ההסדרים), והרווח נשמר בתוך הבית - בקבוצת הביטוח שמחזיקה בסוכנות ומנווטת את הלקוחות החדשים המצטרפים אליה.

כל זאת נכון על אחת כמה וכמה בעולם שבו המתווך הוא הקובע עבור הלקוח, לא רק בגלל שמדובר בעולם מסובך (וזהו אכן עולם מסובך, שמסבך את עצמו אף יותר מהנדרש ככלי לצמצום יכולת הפעולה של הצרכן), אלא שמדובר בעולם שירותים שרווי באי-ודאויות אינהרנטיות (רק בעוד ארבעים שנה נדע אם החלטתנו היום הייתה הנכונה והמקסימלית מבחינתנו). כך, הרבה פעמים אין הבדל רציונלי ממשי בין מוצר של חברה אחת לאחרת נכון להיום, וההבדל השיווקי נובע בעיקר מאיכות ואופי הקשר בין חברת הביטוח לבין הסוכן שפגש אותנו. על אחת כמה וכמה בהתחשב שהייעוץ הפנסיוני האובייקטיבי ההמוני בבנקים לא ממש עובד עד כה.

הפרדה בכוח או הגבלה?

איך לטפל בזה? הבחינה באוצר מתקיימת, ועדיין אין הכרעה לאיזה כיוון פונים. האפשרויות פתוחות וישנם תסריטים רבים. החל מהותרת מה שהיה כך שזה מה שיהיה, אולי עם הגבלה על רכישות של סוכנויות נוספות, או לחלופין מיזוג כל הסוכנויות הללו כסוכנים קשורים ועובדי שיווק שכירים בתוך החברה המחזיקה בהם - במטרה להסיר את מסיכת האובייקטיביות והעבודה מול "כל החברות בשוק" שעדיין קיימת בסוכנויות אלו. אפשרות נוספת היא שכל קבוצה תידרש להיוותר רק עם סוכנות מרכזית אחת ולמכור את היתר, או לחלופין להגביל את שיעור המכירות החדשות המקסימלי המותר למכירה בתוך הבית (בדומה למגבלות על הקשר בין גוף מוסדי כמשקיע ובין חברת חיתום בבעלותו).

על פניו נראה שזה יהיה התחום שבו ייעשו השינויים, אם ייעשו. עם זאת, יש גם פתרונות דרסטיים יותר, כגון הפרדת הבעלויות על סוכנויות ביטוח, בתקווה שמנהלי ההסדר ישובו להיות מפיצים עצמאיים (לא רק בבעלות אלא גם במודל ההכנסות שלהם), ואולי הסוכנויות יתווספו לבנקים, ויתנו להם את התמריץ הכה חשוב להפוך למפיצים של ממש, כולל הגישה למעבידים. במקרה כזה ההפצה תהיה עצמאית ובעלת עוצמה גם מול היצרנים שמספקים עמלות שוטפות, עמלות היקף, עמלות שימור, הלוואות, השתתפות בהוצאות משרד (או סבסוד חברה בת על סף הפסד) ועוד.

ואולם, בשנים האחרונות למדנו שצעדים שנעשים מתוך רצון לשפר את התחרות עשויים להביא דווקא לפגיעה במצבו של הצרכן, החל מייקור השירות ועד הרעה ברמת השירות. לכן, יש לזכור, הפרדת הסוכנויות מחברות הביטוח עלולה להתבטא דווקא בייקור העלויות - הסבסוד מדמי הניהול שהולכים לחברת הביטוח ייפסק, והבעלים של הסוכנויות יחפשו את התשואה שלהם.

כלומר, יש להיזהר מהגברת תחרות שמלווה בתמיכה נוספת מצד הרגולציה בהעלאת מחיר "המוצר" הפנסיוני. בדיוק כמו הוראות רגולטוריות אחרות שנועדו להגביר את התחרות ואיכות השירות - והובילו לחלק מהאינפלציה בעולם הפנסיוני.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"