גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיטורים בענף הפרסום - צו השעה או טרמפ על המחאה?

ענף הפרסום היה בין הראשונים שהחלו בפיטורי עובדים ■ האם זה בגלל המפרסמים שנלחצו מהמחאה החברתית וסגרו את הברז - או שזהו לחץ לא מוצדק?

ענף הפרסום רווי באגו, והתדמית בו היא חלק חשוב מהמשחק. כפועל יוצא מכך, בימים של פריחה ושגשוג לאיש אין בעיה לדבר על מספרים ואחוזים, אבל כשמגיעים ימים קשים הכול נשמע אחרת: הקושי הוא תמיד ענפי, וכשמדברים על פיטורים - הם נערכים תמיד אצל אחרים.

באחרונה, לאחר כחצי שנה של קיטון משמעותי בהיקפי הפרסום, שנבע בעיקר מפחד של מפרסמים לפעול בפרופיל גבוה על רקע המחאה החברתית, החלו פיטורים בענף הפרסום. כמקובל בתחום, איש כמעט לא דיבר על כך בגלוי. התשובות שנתקבלו מהמנכ"לים כשנשאלו על המצב הן מתחמקות במקרה הטוב - ושקרים בוטים במקרה הרע.

ענף הפרסום הוא קטן יחסית. משרדי פרסום גדולים מונים 100-150 איש. המספרים האמיתיים של המפוטרים לא ממש ברורים, וההערכות הן כי בשלב הזה מדובר בכ-100 עובדים, כאשר בין המפטרים נמנים משרדים גדולים כמו אדלר-חומסקי, מקאן וגיתם - אבל גם משרדים קטנים בהרבה כמו יורו ודרורי-שלומי.

התעשייה עברה כבר דיאטה משמעותית אחת ב-2008. למרות שהמיתון היכה בארץ באופן חלש בהרבה מהמצופה, ענף הפרסום ספג מהלומה קשה והיה בין הראשונים לקצץ. גם הפעם הוא מקדים כמעט את כולם, וקשה שלא לתהות מדוע. כשבכירי הענף נדרשים לסוגיה, יש להם כמה תשובות מפתיעות.

מיכל המאירי, מנכ"לית גיתם BBDO, פיטרה רק לפני כשבוע 20 עובדים, כשסגרה את החברה-הבת גיתם סוהו והעבירה את העבודה שלה לאנשי גיתם BBDO. לה ברור לגמרי מדוע בענף הפרסום נדרשים לפיטורים כבר בשלב זה.

לטענתה, הסיבה טמונה בשיטת העמלות, המהווה את הבסיס להתקשרותם של משרדי הפרסום עם המפרסמים. "לפי שיטת התגמול הרווחת היום בענף, הלקוחות משלמים עמלה על המדיה שהם מוציאים. הרבה פעמים הלקוח החליט שלא לעלות לאוויר בסופו של דבר, אבל אנחנו כמשרד עדיין עבדנו ונתנו לו שירותים", היא מדגימה.

המאירי מזכירה כי ב-2008 קיצצו בהרבה משרדים את שכר העובדים ב-10%. "ב-2009 החזירו את הסכומים שקוצצו, וב-2010 אף בוצעו בחלק מהמשרדים העלאות שכר. בנוסף, ההוצאות ב-2011 שונות מאלה של 2008, בין היתר בגלל תחום הדיגיטל, שהוא עתיר כוח-אדם. אם מוסיפים לזה את העלאות השכר, מקבלים הוצאות שגדלו מול רווחיות שנשחקה".

המחאה יצרה פאניקה

אדם פולצ'ק, מנכ"ל שלמור-אבנון-עמיחי, אמנם לא פיטר עובדים, אבל גם במשרדו מתחבטים כיצד לנהוג. כמו המאירי, גם הוא מאשים את שיטת התגמול הקיימת כגורמת למשבר.

כדי להבין על מה יצאה חמתם של השניים, צריך להבין את המודל: משרדי הפרסום מטפלים בתקציבי הפרסום הכוללים תחומים כמו מחקר, דיגיטל, סטודיו - שלא מתומחרים בחלק ניכר מהמקרים. אמנם עבור חלק מהתקציבים מקבלים תשלום חודשי - אך הוא לא מכסה בדרך-כלל את ההוצאות ובוודאי שלא מביא להכנסות.

החלק המשמעותי של הכנסות המשרדים מגיע מעמלת המדיה. אם המפרסם אינו עולה לאוויר עם הקמפיין - המשרד לא מרוויח. תקופת המחאה החברתית החמירה את המצב אף יותר: חלק מהמפרסמים נכנסו לפאניקה ולבלבול, ולכן עבודת המשרדים לא רק שלא קטנה, אלא לעיתים אפילו גדלה. אבל משום שהמפרסמים נכנסו לבונקר ולא פרסמו, המקטע שעליו מתוגמלים המשרדים לא התקיים, וכך נוצרה סיטואציה שהקצינה את הבעייתיות של שיטת התגמול הקיימת.

"אנשים שהולכים הביתה משלמים בעקיפין את מחיר שיטת העמלות", אומר פולצ'ק, "וכל מי שאומר שזה לא קשור פשוט משקר. במודל הנוכחי, בו משלמים למשרד רק על מה שעולה למדיה, כשחברות עוצרות פרסום - האדמה רועדת. כולם חשבו ש-2011 תהיה שנה מעולה, ואכן היא הייתה כזו במשך רוב הזמן. 4 חודשים מאז שפרצה המחאה החברתית, החברות הגדולות במשק עצרו לגמרי את הפרסום - ולא כי נגמר להן תזרים המזומנים".

אבל בניגוד להמאירי, פולצ'ק לא מטיל את האשמה רק במודל התגמול: "זו התחרותיות ששוחקת את הרווח. לא חוכמה לקחת מכרז במחירי רצפה ואז לבכות שלא נשאר כסף לשלם לעובדים. התחרותיות כל-כך פגעה ברווחיות, עד שאני לא מאמין שיש משרד אחד בישראל שאחוז הרווחיות שלו נשאר סטטי או עלה בשנים האחרונות. כולם ירדו, ולכן מראש מגיעים לתקופה הזאת חלשים מפעם. בעוד שנתיים-שלוש כל המשרדים יהיו חייבים לשאול לאן הולכים ולהבין ששיטת העמלות מתה".

מה הוא עצמו מתכוון לעשות? "המילה 'מיתון', שחוזרת בהרבה פרוטוקולים, לא מאפשרת להיות זחוח. המשאב העיקרי של הפרסום זה כוח-אדם, ואם באמת רוצים לחתוך - אז זה בבשר. תמיד עולה השאלה האם ללכת להורדת שכר או לפיטורים. אלה שאלות לגיטימיות, ואנחנו עדין מתחבטים בהן".

באדלר-חומסקי סגרו לפני כמה שבועות אשכול לקוחות - כנראה ללא קשר ישיר למצב השוק. היה זה אשכול שנפתח כשבאדלר האמינו שבעוד רגע הם הולכים לקבל את תקציב המשביר, תקציב עתיר כוח-אדם. כשזה לא קרה, נשאר האשכול לתקופה מסוימת ובאחרונה פורק. אבל לכך מצטרפת גם הפרידה מיוסי ארז, סמנכ"ל הדיגיטל במשרד, וכוונת המשרד לעבור לעבוד בדיגיטל במתכונת אחרת שתדרוש פחות כוח-אדם.

אמיר גיא, מנכ"ל משותף באדלר-חומסקי, אומר כי "פיטרנו משום שניצלנו את המצב לשנות תהליכי עבודה, ולכן הפיטורים היו מצומצמים ובתחום שאנחנו מכוסים בו מבחינת כוח-אדם, והוא הדיגיטל שהתנפח. לכל השוק קשה, הפיטורים בענף הם הוכחה לכמה שולי הרווח בפרסום נמוכים.

"אף אחד לא אוהב לפטר, אבל עושים צפי לשנה הבאה, מסתכלים על המספרים וחוששים. ההוצאה על כוח-אדם במשרד פרסום היא סביב 70%-60% מההכנסה. לחלק מהמשרדים תהיה בשנה הבאה ירידה של 20%, אז ודאי שזה משפיע על כוח-האדם".

מנצלים את המצב

בבאומן-בר-ריבנאי לא פיטרו וגם לא מדברים על קיצוצים. "תמהיל הלקוחות שלנו גרם לכך שבחודשים האחרונים הפגיעה הייתה נמוכה יחסית", אומר יוסי לובטון, מנכ"ל המשרד. "אם מוסיפים לזה הצטרפות של לקוח משמעותי כמו ישראכרט, אז בסך-הכול הרבעון האחרון היה טוב יחסית".

לובטון סבור כי אמנם יש משרדים שנפגעו מהמצב, ובהם הפיטורים הם מהלך אמיתי ומתחייב, אך טוען כי בחלק מהמשרדים פשוט ניצלו בציניות את הגל הכללי כדי לבצע שינויים, שבימים אחרים היו תופסים יותר כותרות.

"חלק מהמשרדים מנצלים את הפאניקה בשוק כדי לבצע קיצוצים שאין להם קשר ישיר ואמיתי לירידה בהיקף הפעילות", מציין לובטון, "זה נוח לעשות את זה בכזאת אווירה. חבל שמדובר בראייה קצרת-טווח, שבסופו של דבר גם מייצרת מומנטום שלילי".

גם בדרורי-שלומי, שזוכה לעדנה בשנה האחרונה, היו פיטורים מינוריים. יורם דרורי, מבעלי המשרד, אומר: "זאת הזדמנות מצוינת לרה-ארגון. היו לנו שני עובדים בעייתיים, והחלפנו אותם באחד טוב. חודשים התקשינו למצוא פלנר טוב, ופתאום, בגלל גלי הפיטורים, יש יותר הזדמנויות. זאת הזדמנות לטייב את המערכת וליצור מבנה חדש".

דרורי מציין כי במשרד פוטרו כ-7%-8% מהעובדים: "השוק סובל משילוב של בעיית אמת ושל לחץ. הלקוחות עצרו תקציבים, אפילו לקוחות שמעולם לא עצרו תקציבים - עצרו וקיצצו הפעם בגלל המחאה. ברוב המשרדים הרווחיות נפגעה ב-10%-15% לפחות, ונוצרה פאניקה מאוד מוחשית.

"הנחת העבודה של כולנו היא ש-2012 הולכת להיות קטסטרופה מטורפת. הרווח בענף נשחק כבר כמה שנים, ועכשיו אם יורדת הפעילות ב-20%, הרווח של חלק מהמשרדים יכול להימחק לחלוטין. אי-אפשר להפסיק לתת שירות ללקוחות או לא לשלם שכר דירה. ולכן, במקרה שלנו הכי קל להוריד בכוח-האדם".

בגליקמן-נטלר-סמסונוב טוענים כי פיטורים כרגע אינם עומדים על הפרק. "התקבלה אצלנו החלטה שאנחנו, השותפים, מקצצים לעצמנו 20% מהשכר", אומר גיל סמסונוב, מבעלי המשרד, "זאת החלטה מלפני חודשיים, והיא תהיה בתוקף עד לסוף השנה. כך גם עשינו במיתון הקודם. כינסנו את העובדים והודענו שלא נפטר עד סוף השנה.

"כשהמצב טוב, אנחנו לא מכפילים משכורות, וכשהמצב רע, זאת האחריות שלנו לשמור על העובדים. אנחנו מחויבים לאנשים שהביאו אותנו עד לכאן. אם קצת לוחץ, לא רצים דבר ראשון לפטר אנשים. אנחנו חווים ירידה בהכנסות, אבל בשלב זה סופגים אותה. אני מקווה שלא נגיע למצב של פיטורים, זה יקרה רק במצב של אין ברירה".

ההוצאה לפרסום בקרב עשרת משרדי הפרסום הגדולים

עוד כתבות

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות הופעלו בגליל המערבי, צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בלבנון

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים' כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● בעקבות המגעים לשחרור חטופים, השקל התחזק בכ־2% מול הדולר ● המדדים המרכזיים בישראל ובארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק