גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב: הצעת חוק נגד תוכן לא חוקי ברשת מעוררת מחלוקת

הצעת חוק אמריקנית למיגור התוכן הלא חוקי ברשת עשויה להשפיע ישירות על חופש הביטוי בעולם ועל תעשיית האינטרנט כולה

15 שנים חלפו מאז שהעיתונאי רזי ברקאי ניסה להשיג את ה"אחראי על האינטרנט", באותו ציטוט מפורסם שנכנס כבר לפנתיאון. האחראי אמנם לא היה זמין או קיים אז, אך נראה כי בשבועות האחרונים ארה"ב מנסה לנכס לעצמה את התפקיד הלא מאויש הזה.

בשבוע האחרון, תעשיית האינטרנט האמריקנית סוערת. זהו לא מזג-האוויר החורפי שמתלווה לחג ההודיה, שיחול בסוף השבוע הקרוב. מדובר במלחמת קיום בין שתי תעשיות ענק, שמניעות את גלגלי הכלכלה האמריקנית ומשפיעות ישירות על כל בית-אב כמעט בשאר המדינות והיבשות.

על הפרק עומדת הצעת חוק שנויה במחלוקת, תחת השם Stop Online Privacy Act (או SOPA בקיצור). המטרה הראשונית הייתה למגר את תופעת הפיראטיות שקיימת באינטרנט, ולחסום בארה"ב גישה לאתרים זרים שמשתפים תוכן לא חוקי.

השתלשלות העניינים, לצד לחץ מסיבי מצד תומכי החוק על קובעי המדיניות בבית הנבחרים ובקונגרס, הפכה את החוק לדורסני במיוחד, ולכזה שצפוי להשפיע ישירות על חופש הביטוי ועל תעשיית האינטרנט כולה.

כמו איראן וסוריה

הרעיון שעומד מאחורי החוק המתגבש, שזוכה לתמיכה בבית הנבחרים, הוא לאפשר לממשל האמריקני להורות לנותני שירותים ברשת - ובהם ספקיות אינטרנט, מנועי חיפוש, חברות תשלומים ורשתות פרסום דיגיטליות - לחסום כל אתר שהציג לינקים אסורים שפוגעים בזכויות היוצרים ושגולשים העלו.

לשם הדוגמה, אם הורה יעלה לעמוד הפייסבוק שלו לינק לסרטון שבו בנו בן ה-7 שר שיר של ליידי גאגא - מדובר בלינק אסור. למעשה, אם החוק היה קיים לפני 6 שנים - אתר יו-טיוב היה נאלץ לסגור את שעריו.

גם אותו הורה, וכן גולשים אחרים, עלולים להיענש וצפויים להסתכן במאסר של 5 שנים אם הם משדרים יצירה מוזיקלית, שעלות עיגונה בזכויות יוצרים גבוהה מ-2,500 דולר. מערכת החסימה הזאת, מציינים המתנגדים לחוק, דומה לזו שקיימת באיראן, בסין ובסוריה.

מאבק האיתנים סביב החוק נראה כמו קרב אגרוף מהסוג שהקהל האמריקני מחבב. בפינה האחת ניצבים מקדמי החקיקה - ובהם חברי קונגרס; לשכת המסחר האמריקנית; RIAA (תאגיד חברות התקליטים האמריקני שבו חברות כסוני מיוזיק ויוניברסל מיוזיק); MPAA (איגוד אולפני הסרטים האמריקני שכולל, בין היתר, את דיסני, וורנר ברדרס ופוקס); נינטנדו ונטפליקס.

ארגון נוסף בפינה הזו הוא תאגיד BSA (Business Software Alliance), שמטרתו, בין היתר, להילחם בתוכנות פיראטיות. בין החברות בתאגיד ניתן למנות את אפל, מיקרוסופט, אינטל, דל ואדובי.

בפינה השנייה בזירת המאבק נמצאות חברות האינטרנט, שהחליטו באמצע השבוע שעבר, במסגרת דיון נוסף בחוק, לנקוט צעדים חריפים כדי להגן על האינטרסים שלהן. גוגל; פייסבוק; eBay; לינקדאין; AOL; טוויטר; יאהו; זינגה ומוזילה פרסמו בשבוע שעבר מודעת עמוד ב"ניו-יורק טיימס", שבה מכתב לבכירי הסנאט ובית הנבחרים בדרישה לבטל את החוק במתכונתו הנוכחית.

"אנו תומכים במטרות המוצהרות של החוק - לספק כלים טובים יותר להילחם באתרים זרים שפוגעים בזכויות יוצרים - אבל לא במה שנוצר ממנו", כתבו החברות.

לדבריהן, החוק יחשוף את חברות האינטרנט והטכנולוגיה לתביעות, מה שיצריך ניטור קבוע של אתרי אינטרנט. "אנחנו חוששים שצעדים אלה יהוו סיכון רציני לגל החדשנות המתמשך בתעשייה שלנו, וליצירת מקומות העבודה בענף.

"אנחנו לא יכולים לתמוך בחוק כפי שהוא כיום, ומבקשים מכם לשקול דרכים ממוקדות יותר, כדי להילחם באתרים זרים שנועדו לפגוע בזכויות יוצרים, תוך שמירה על החדשנות והדינמיקה של רשת האינטרנט כמנוע צמיחה קריטי לכלכלה וליצירת מקומות תעסוקה".

יו"ר גוגל, אריק שמידט, התבטא בחריפות בימים האחרונים בנושא במסגרת הרצאה שנשא בבית הספר לניהול ב-MIT. "הפתרונות האלה דרקוניים. ישנה הצעת חוק שתחייב ספקיות אינטרנט להסיר כתובות של אתרים; זה מה שנקרא 'צנזורה', בפעם האחרונה שבדקתי".

סוף החדשנות?

בד-בבד, מספר אתרי אינטרנט - ובהם אתר הבלוגים הפופולרי tumblr - החליטו לערוך מפגן מחאה אינטרנטי, והציגו את הלוגואים שלהם באתרים כמצונזרים, כמחאה על החוק המתהווה, במסגרת מה שכונה "יום הצנזורה האמריקני".

מתנגדי החוק דיווחו בסוף השבוע שחלף כי עד כה הצטרפו למאבקם יותר מ-6,000 אתרים, וכמיליון מיילים נשלחו לחברי קונגרס לצד כ-3,000 מכתבים שנשלחו בדואר. כמו כן, אתר tumblr הפעיל באמצעות גולשיו מרתון שיחות לנציגי בית הנבחרים, שבמסגרתו התקיימו יותר מ-87 אלף שיחות.

בינתיים נראה כי המאבק מתחיל להשפיע. בשבוע שעבר צייצה ראש המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, בחשבון הטוויטר שלה כי "חייבים למצוא פתרון טוב יותר מאשר SOPA". אחד היריבים הפוליטיים שלה, דארל איסה, עשה לה retweet (שיתוף מחדש) והוסיף: "אם אפילו אנחנו מסכימים...", כאות תמיכה לדבריה.

נוסף על כך, יותר מ-100 פרופסורים למשפטים שלחו מכתב פתוח בנושא החוק המדובר, שבו הם מציינים כי השלכותיו עלולות לפגוע ברשת ובחופש הביטוי, ולחסל את החדשנות של חברות חדשות. לדבריהם, "המהלך יצביע על נסיגה מהתמיכה החזקה של ארה"ב בחופש הביטוי ובחופש להחלפת מידע, וברעיונות הבסיסיים שמאחורי האינטרנט.

"בזמנים שבהם ממשלות זרות מבצעות מהלכים מרחיקי לכת של הפעלת צנזורה על תקשורת באינטרנט, החוק המדובר יקרב את ארה"ב לאותם משטרים מדכאים".

כעת נותר רק לעקוב מקרוב כיצד ישפיע המאבק על מקבלי ההחלטות. אישורו של החוק הזה עלול לדרדר את תעשיית האינטרנט, ולקרוא תיגר באופן ישיר על חופש הביטוי ועל היסודות שעליהם נבנה דור ה-Web 2.0, מבוסס תוכן הגולשים. במקום מלחמה על הפיראטיות, יהפוך החוק את המאבק למלחמה על עתיד האינטרנט כפי שאנחנו מכירים אותו כיום.

מלחמה פוליטית הוצאות הלובינג של תעשיות הבידוד והטכנולוגיה

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש