גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משרד התקשורת נכשל בקצב הסרת כשלי שוק התקשורת"

ד"ר אסף כהן, הסמנכ"ל הבכיר לכלכלה במשרד התקשורת, נפרד מהתפקיד, ומספר בראיון בלעדי ל"גלובס": "גאה בפיתוח התחרות בתקשורת הנייחת, שמח על הרפורמה בסלולר, חבל שעדיין לא הוקמה שות תקשורת"

מטבע הדברים, סיכום תקופה עם האדריכל הראשי, שעיצב את שוק התקשורת בעשור החולף, ד"ר אסף כהן - שפורש מתפקיד סמנכ"ל בכיר לכלכלה במשרד התקשורת, לטובת תפקיד האסטרטג הראשי בחברת גיזה, זינגר אבן - לא ניתן לדחיסה בראיון קצר. לא רק מפני שקצרה היריעה, אלא גם מפני שהאיש הוא משרת ציבור ב-DNA שלו.

לפיכך, הניסיון לחלץ ממנו אמירות אישיות, או לבקש ממנו שיתאר מה נעשה מאחורי הקלעים, משול לניסיון להוציא מים מן הסלע. כהן (50) הוא בהחלט צומת מרכזי להבנת שוק התקשורת בישראל. השיטתיות והסדר המחשבתי קודמים אצלו לכול. אין שליפות, גם כשהן הכרחיות. נועם הליכותיו מבלבל, ולעתים נדמה שהמשרד הממשלתי המאובק עיצב אותו - יותר מאשר הוא עיצב את המשרד, אבל את זה ישפוט הקורא.

ערנות ציבורית

* ראשית, פרט בבקשה את רשימת ההישגים לצד הכישלונות.

כהן: "ההישג הראשון, הוא פיתוח התחרות בתחום התקשורת הנייחת - גם בטלפוניה, וגם באינטרנט. נזכור שלפני 10 שנים היה לנו את בזק בלבד, שרק התחילה עם ה-ADSL, והייתה היחידה בטלפוניה. כיום, המצב אחר לגמרי.

"כשעושים השוואות בינלאומיות לגבי קצב הכניסה של מתחרים לתוך התחומים האלה, אז בתקופה שבה זה לקח לנו - כ-7 שנים - אני חושב שבסך הכול, ההישגים שלנו יפים מאוד. תמיד אפשר וצריך לשפר.

"ההישג השני, הוא בענף הסלולר, כמובן. ענף שלפני 10 שנים היה בצמיחה. קצב החדירה הלך ועלה, וכולם שמחו. ברגע שהעסק נגמר, אז באמת ללא התערבות רגולטורית היינו מוצאים עצמנו היום במצב בעייתי ביותר, עם קישוריות של 50 אג'. אני חושב שההורדה הראשונה של הקישוריות, ב-2004, בעצם גרמה לחברות להבין שהן צריכות להתפרנס מהשירותים שהן מוכרות.

"זה גרם לערנות ציבורית גדולה יותר. המהלך השני של הורדת הקישוריות, השנה, והמכרז להוספת מתחרים חדשים, בעצם יאפשרו תחרות בשנים הקרובות, אם כי אנחנו כבר רואים את ההשפעה של התחרות. כשאנחנו מדברים על הישגים, צריך לזכור שההישגים הם לא של הרגולטור; ההישגים הם של התעשייה ושל הטכנולוגיה, יותר מאשר של הרגולטור. הרגולטור צריך היה: א. לא להפריע לטכנולוגיה, ו-ב. לגרום לכך שאם יש כשלים, לנסות להסיר אותם מהר ככל האפשר.

"עכשיו נדבר על האי-הצלחות. אמרתי 'מהר ככל האפשר', ולפעמים הרגולטור הסיר את הכשלים לא מהר ככל האפשר; זה אחד הכישלונות שלנו. למשל, מפעילים וירטואליים - חבל שרק עכשיו רמי לוי מתחיל לתת שירות; התעכבנו פה כמה שנים.

"התחום השני, הוא התחום של רשות תקשורת. אני עצמי השתתפתי בוועדה של המשרד, שנדמה לי שכבר ב-2002 או 2003 המליצה על הקמה של רשות תקשורת עצמאית. יש בזה צורך חשוב מאוד, שמאפשר התמודדות בזמן עם השינויים הטכנולוגיים והשינויים בשוק.

"בצד השני יש לזכור, שכשבא שר נחוש, אז לפעמים למשרד יש יותר כוח מאשר לרשות עצמאית. לפעמים כדי להתגבר, כדי לעשות רגולציה, אתה צריך ללכת למסלול של חקיקה. לרשות עצמאית קשה יחסית ללכת למסלול של חקיקה, אם אין שר שזאת האג'נדה שלו. משה כחלון היה נחוש, ולכן הגענו להישגים גדולים. מצד שני, יכול להיות שאם הייתה רשות והייתה מסורת של רשות, אז באמת אפשר היה לראות שוק סיטונאי כבר פועל ומתפקד, ולא רק מתוכנן - והיה שינוי לטובה בעניין הזה".

* נראה שבשוק הנייח דווקא ניכר כישלון גדול מאוד. שכחת את ועדת גרונאו, וההמלצות שלה, שלא יושמו.

"ועדת גרונאו המליצה על שוק סיטונאי כבר ב-2008. הבעיה הייתה, שלמרות שלכולם היה ברור שבלי לתת את המשאבים הדרושים למשרד כדי להרים את זה, זה לא יקרה - לא ניתנו המשאבים. אני מניח שאם הייתה אז רשות תקשורת שהייתה מגדירה את זה כמשימה שלה, היא הייתה מוצאת את הדרך לקדם את זה כבר אז, ולהגיע לשוק סיטונאי הרבה יותר מוקדם".

* אתה מגדיר את הרפורמות האחרונות בסלולר כהצלחה, אבל מי שמכיר את עבודת המשרד, יודע שמדובר בכישלון צורב - ולא רק בנושא המפעילים הווירטואליים. המשרד אפשר לחברות הסלולריות להתחזק ולהמשיך להרוויח על חשבון הציבור, ללא הכנסת מתחרים במשך שנים, כשתדרים היו פנויים, ולא הייתה שום בעיה להקצותם. החברות הגיעו לשיעורי רווחיות מהגבוהים בעולם. זה כישלון עבודה של רגולטור.

"אני לא זוכר במשך השנים מקרה שהגיעה חברה או יזם, ואמר 'חבר'ה, אני רוצה להיות מפעיל רביעי, חמישי - בואו תקצו תדרים'. צריך גם לזכור, שבשנת 2001, במכרז הדור השלישי, שמו על השולחן מספיק תדרים כדי לאפשר הקצאה לארבע חברות. מירס לא התמודדה, וגם אף אחד נוסף לא התמודד.

"אז למרות שנראה שזה שוק, שאפשר להרוויח בו בצורה מטורפת, אף אחד לא חשב שהוא רוצה לבוא, להתמודד, ולקבל תדרים. מה שקרה לנו עכשיו, זה שמירס בעצם הייתה צריכה תדרים לדור שלישי. זה היה הטריגר למכרז, ולשמחתנו מסתבר שבסיבוב הזה היו מפעילים שרצו".

תמיד אפשר להשתפר

* אני חולק עליך לגבי הביקוש לתדרים או היעדר ביקוש, כי מירס מבקשת תדרים מ-2007; אבל נעזוב את זה לרגע. הסדר הקישוריות האחרון הסתיים ב-2008. שנתיים לקח לכם להוריד את הקישוריות. זה לא מחדל?

"כמו שאמרתי קודם, לגבי לוחות זמנים וקצב, אני מקבל את הביקורת. אני חושב שתמיד אפשר להשתפר בזה, והיינו יכולים להשתפר. אבל מהצד השני, צריך לזכור שתהליך של הורדת קישוריות, או קביעת מחירי קישוריות, הוא תהליך ארוך; תהליך שלוקח זמן - ולא רק בישראל.

"דוח ה-OECD שהתפרסם, מצביע על כך שרמת הקישוריות היא הנמוכה בקרב המדינות החברות בארגון. לכן, בסופו של דבר, למרות שתמיד הילד מגיע עם ציון 95, אתה שואל לאן נעלמו 5 נקודות. אז אתה אומר 'לא 95'. אתה אומר '80', אבל גם 80, כשאתה משווה את זה לתלמידים האחרים, המצב שלנו לא כל כך רע. ביחס לעולם מצבנו אפילו טוב. אבל אני מקבל את זה שתמיד אפשר לעשות הרבה יותר".

* הזכרת את הנושא של המפעילים הווירטואליים בסלולר, אבל אי אפשר להתעלם מכך שנכון לעכשיו, לא מדובר בסיפור הצלחה. זה נובע מכך שנמנעתם במכוון לקבוע מחירים לשימוש בתשתיות הסלולריות. יכולתם לקבוע מחיר - והכל היה נראה אחרת.

"אני חושב, שכאשר התחלנו לדבר על MVNO (מפעיל וירטואלי, ג.פ) ב-2007, הרעיון היה להסיר חסם שיאפשר להם לעלות קודם. גם אם היית רוצה להיות MVNO - לא יכולת. כרגולטור, נדרשנו קודם להסיר חסמים. יכול להיות שברגע שתסיר את החסמים, העסק יפרח - ויכול להיות שלא. אם הוא לא יפרח - אז תתערב.

"לקח זמן עד שגובשו אותן תקנות ורישיונות, והיו גופים שהתעניינו. אבל אחרי שהם התעניינו והתחילו מו"מ עם המפעילים, קרה דבר בשטח. נגמר המכרז למפעילים חדשים. יש שני מפעילים שלקחו על עצמם מחויבות במאות מיליוני שקלים להיכנס לשוק. אין להם ברירה. הם חייבים להיכנס לשוק.

"חברות הסלולר הגיבו. הרווחים והמחירים ירדו בצורה משמעותית. תמונת המצב שראו לפניהם ה-MVNO לפני שנתיים היא לא התמונה שהם רואים כיום. מי שתכנן להיות שחקן מחיר, הרבה יותר קשה לו. לכן, אם אתה שואל אותי מה עדיף - שיהיו MVNO שיורידו מחירים ב-30%, או שחברות הסלולר עצמן יורידו מחירים ב-30%-40%, אני לא בטוח שהדבר השני יותר גרוע.

"צריך להבין, שזה חלק מהעצירה ב-MVNO - זה ששינוי תנאי השוק לטובת הצרכן מפריע ל-MVNO. הדבר השני, לגבי ההתערבות של המשרד, הקונספט היה 'תנסו להגיע להסכמה'. למה? כי ברגע שמגיעים להסכמה, גם אם שילמת אגורה או שתיים יותר, מכיוון שאתה תלוי במפעיל, יהיו לך חיים הרבה יותר נוחים, מאשר אם הרגולטור יישב ויכריח את המפעיל לתת לך שירות; גם אם הרגולטור יהיה רשות תקשורת - כמו שדיברנו, סופר-מקצועית, שיודעת לרוץ תוך שעתיים ולפתור את הבעיות.

"לכן, היה שווה לתת את הזמן הזה. אמרנו: 'אם אתם לא מגיעים להסכמות, תגיעו למשרד, והמשרד יבדוק למה לא הגעתם לסיכומים'. לפחות עד שאני עזבתי את המשרד, אף אחד לא בא ואמר: 'חבר'ה, אני מנהל כבר חצי שנה מו"מ, זרקו אותי מכל המדרגות, אני לא מסוגל להתקדם'".

* אתה לא חושב שזו הייתה טעות להכניס את המפעילים הווירטואליים עם המפעילים החדשים, גולן טלקום ומירס?

"אמרנו דבר פשוט מאוד - כל אחד מהם זה חיה אחרת; נאפשר חיים לכל החיות בשוק; בעצם, נראה מי יטרוף את מי. ככה אני חושב שרגולטור צריך לעבוד. אני מקבל את הביקורת שלך על הקצב, אבל הרגולטור צריך לפתוח את הכול, הוא לא צריך לעצור דברים.

"אם MVNO זו אפשרות, צריך לאפשר אותה. אם שחקן חדש בעל תשתית זו אפשרות, צריך לאפשר את זה. נכון שהאחד מפריע לשני, אבל אני לא הייתי הולך להיות מתכנן מרכזי, שאומר 'עכשיו מתאים לי רק מתחרה אחד מסוג מסוים. נחכה 5 שנים, נכניס עוד מתחרה אחר מסוג אחר'".

* ומה לגבי קבוצות התקשורת, מודל שקידמת, למרות שיביא לחיסול השחקנים הקטנים?

"הגישה שלי קצת שונה. אני לא חושב שאתה צריך לחשוב מה המודל הכי טוב - ולהגיד 'זה מה שיהיה'. אתה צריך לתת לשוק להתפתח. אם אתה חושב שהוא מתפתח לכיוונים בעייתיים, שיוצרים כשל, אתה צריך לנסות לעצור או לשנות.

"הסיפור של קבוצות תקשורת, נולד לא רק מיתרונות לגודל. הוא נולד מאותה לכידות טכנולוגית מפורסמת. כיום, ההתלכדות הרבה יותר קרובה מאשר אז. מודל הקבוצות בא אליך מכל הכיוונים. מהצורך של החברות, בגלל היתרונות לגודל. דבר שני זה היתרונות למגוון, שאתה מספק את כל השירותים דרך טכנולוגיה אחת. זו ההתלכדות הטכנולוגית.

"הדבר השלישי, זה גם הציבור עצמו שאולי מעדיף את זה. גם בעולם מתלבטים באותן בעיות. מה אנחנו עושים עם ההתגבשות הזאת של קבוצות, כתוצאה מהתהליך הטכנולוגי. אף אחד לא מדבר על בוא נעצור את זה - 'בוא נגיד שאסור לכם למכור גם טלפוניה וגם טלוויזיה'. באמת מדברים שם על איך אתה משמר עולם תחרותי, גם במסגרת הזאת.

"אחד הרעיונות, הוא כמובן לפתוח את מה שנקרא התשתיות הנדירות, לשימוש של אחרים. אם התחרות היא על החבילה, שיהיו לך יותר מתחרים שיציעו את החבילות מאשר בעלי התשתיות. מספר בעלי התשתיות מוגבל. זה בעצם הקונספט מאחורי שוק סיטונאי".

אסף כהן מסכם תקופה

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

ירי בלתי פוסק לצפון, דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה ● גורם הבקי בפרטים: "חוסכים שקל לשקל למלחמה ואז מביאים הסכם בזיוני"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב