גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלרוב: "המחאה עלולה להפוך לאלימה"

עמיר פרץ בכנס שדרות: "במקום שיש ילדה רעבה - הממשלה איבדה תוקף למשול" ■ מנכ"לית אמון הציבור: "שוק המזון מאוד ריכוזי - כישלון מוחלט של הרגולטור"

יום לאחר פרסום הסקר שביצע הביטוח הלאומי, במסגרתו נחשפו נתונים מזעזעים המעידים על כך שאחד מכל 10 ישראלים סובל מרעב - התקיים היום (ד') פאנל בשם "שרשרת המזון" בכנס ישראל שדרות לחברה.

בפאנל השתתפו רן כהן, לשעבר שר התמ"ת וחבר כנסת; גלית אבישי, מנכ"לית ארגון אמון הציבור; איציק אלרוב, יוזם מחאת יוקר המחיה; סטלה קורין-ליבר, פרשנית כלכלית ב"גלובס"; רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים; חבר הכנסת עמיר פרץ; והעיתונאי מתן חודורוב מערוץ 10.

רן כהן הציג את נושא הדיון: "אחד המושגים היסודיים ביותר שאולי נעלמו בהוויה בציבורית זה מה שנקרא כוח הקנייה של הציבור הישראלי - מה קרה לו? אין היום מדד שיבטיח לעובד שעובד משרה מלאה מה יהיה כוח הקנייה של עבודתו. לכוח הקנייה יש שני צדדים: המחירים וההשתכרות".

גלית אבישי, מנכ"לית "אמון הציבור", פתחה ואמרה: "לקחנו את שוק המזון כמקרה המבחן לכל סוגיית המחירים בישראל. המזון תופס חלק מאוד משמעותי - 86 מיליארד שקל ב-2010. הוא היה יכול להיות מבוזר מאוד כי הוא עתיר שחקנים, אבל בפועל הוא שוק מאוד ריכוזי. אני רואה בזה כישלון מוחלט של הרגולטור. בשביל לבדוק רמות מחירים צריך להסתכל על כושר השתכרות, אבל צריך גם נקודת התייחסות נוספת, ולקחנו השוואה למחירים בעולם".

אבישי הציגה דוגמאות למוצרים שונים אשר במהלך הבדיקה שערכה הסתבר שיש הבדלים של עשרות אחוזים במחירים שלהם בישראל לעומת מחיריהם העולם. "עליית המחירים הייתה בכל העולם, לא רק בישראל, אבל הנתון מדהים הוא שבישראל העלייה הייתה הרבה יותר משמעותית. באותו הזמן השכר שלנו רק ירד. ההכנסה נטו נשחקה. בדקנו את רמת התחרותיות בשוק המזון, וגילינו שהחברות הגדולות קנו את כל החברות הקטנות המוצלחות שנפתחו. זו ממש מגמה. מסתבר גם שנתח השוק של החברות מאוד משמעותי, וככל שהשוק ריכוזי יותר - רמת המחירים ביחס לעולם גבוהה יותר".

אבישי המשיכה והסבירה מדוע הרגולטור אינו מסוגל לטפל בבעיה: "הנתונים בתחום המזון מעידים על בעיה גם בתחומים האחרים. המחאה קמה, הציבור זעק, והרגולטור היה צריך למצוא פתרונות. אבל הוא לא מצא, והנה למה הוא לא רוצה למצוא פתרונות - משרד האוצר רוצה להמשיך ליהנות ממסים עקיפים, משרד החקלאות רוצה לשמור על האינטרסים של החקלאים, התעשיינים רוצים לשמור על הייצור המקומי אל מול היבוא, וההסתדרות רוצה לשמור על האיגודים ווועדים החזקים.

"למשרד התמ"ת יש תפקיד לשמור על הצרכנים, אבל באותו הזמן יש לו גם אינטרסים אחרים וגופים אחרים שהוא צריך לשמור גם על האינטרסים שלהם. הבעיה היא שאי-אפשר לשלב ביניהם. תמיד יקופחו האינטרסים של הקבוצה החלשה ביותר - הציבור. התמ"ת לא יכול להגן על הציבור, כי הוא עסוק בדאגה לאינטרסי החקלאים והאחרים. צריך להפריד בין הדברים. נחוץ בסיס לאיזון בין הדברים".

לדברי רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, "הדרך הנוחה ביותר להתמודד עם השאלות שעלו ממחאת הקוטג' ושאר הדברים זה לבודד את המערכת ואת כל השלבים. אינטרסים זה לא דבר רע, בראש השרשרת יש את החקלאים, ויש צורך לשמור על האינטרסים שלהם.

"מדינת ישראל, באמצעות הסכמי הסחר ומכסות שמאפשרות מעט כניסה, כמעט ולא מאפשרת יבוא. החקלאים במדינות אחרות מקבלים סובסידיות. בישראל לא עושים את זה, במקום זה סגרו את השערים בפני יבוא. קבעו מחירי מטרה בחלב וקבעו כמויות, וזו הגנה אחרת. ההגנה הזו אומרת שהצרכנים ישלמו את המחירים בארץ ולא ייהנו מהתחרות שמאפשר היבוא.

"הבעיה היא שהשיטה הזו מגינה גם על היצרנים. אם אסור לייבא מוצרים שונים, אז ההגנות על החקלאים משמשות גם את יצרני המזון. בחוליית יצרני המזון יש בעיה, ורואים אותה על המדפים - יש יצרן או שניים גדולים בכל קטגוריה. זה בהחלט שוק ריכוזי. אי-מתן מכסות ומכסים גבוהים לא מגינות על החקלאים בלבד אלא גם על יצרני המזון. האם אפשר לייבא מוצרי מזון בלי ליצר קטסטרופה בחקלאות? כן, אפשר. לא לפרוץ את כל הסכרים וההגבלות, אבל אפשר. גם בקמעונאי המזון התרחשו שינויים, וגם זה שוק ריכוזי.

"מה אנחנו, הצרכנים, יכולים לעשות? התחרות לא תעבוד אם לא נעשה ונשתף פעולה עם הדברים כמו שאיציק אלרוב עשה. הממשלה צריכה להוריד מכסים במזון ולייצר שוליים של תחרות, כדי שיצרני המזון יחזרו להילחם על ליבנו ועל כיסנו. המחאה העבירה מסר חשוב מאוד לתעשייה - היא צריכה לספור את הצרכינים ולשאול עצמה האם היא יכולה להעלות מחירים והאם היא צריכה. התעשייה צריכה להשתמש גם במצפון".

לדברי איציק אלרוב, מיוזמי חרם הקוטג', "אחד ההישגים הגדולים של המחאה הוא שהמודעות עלתה. ראינו את ההשפעה בדוחות של החברות. הורדת מחירים משמעות בתחום המזון שוות ערך להעלאה במשכורת. הריכוזיות והמונופולים הם אחת הסיבות לדוח החמור שהוצג אתמול שאחת מ-10 משפחות נמצאות ברעב.

"אם המצב יימשך, ייתכן שהמחאה תהפוך בהמשך גם לאלימה ומסוכנת. המדינה צריכה לעשות הכול כדי להימנע מזה, כי זו משימה לאומית. בסוף השרשרת עומד ילד רעב, ויש הרבה דברים שצריך לטפל בהם. למשל, למנוע מהיצרנים והספקים לעשות יד אחת עם רשתות השיווק. צריך לעודד עסקים קטנים ולחייב את הרשתות לשים את המוצרים שלהם על המדף. עם כל הכבוד למחאה, צריך לשאול לאן נעלם הרגולטור".

לדברי חבר הכנסת עמיר פרץ, "כשיש מחירים בפיקוח יש עם מי לבוא בטענות, לפנות לוועדות שיטפלו ויבדקו. בסקר שעשו ברשתות נמצא כי בפריפריה המחירים גבוהים יותר מבמרכז. באותן רשתות המחירים שונים.

"למה המכולות הכי יקרות? כי הרשתות לא מסכימות שימכרו להן. איך יכול להיות שאין צו ממשלתי שרשת שמייצרת מוצר צריכה למכור את המוצר לכולם ובאותו המחיר. בסופו של דבר האוכלוסייה החלשה משלמת את המחיר.

"אי-אפשר לשחרר את הממשלה מאחריות. הציבור לא יכול לעבוד לבדו. הציבור צריך להשפיע בבחירות. יש עוד מרכיבים. העלויות הגבוהות והשכר הנשחק מדאיגים. אבל האוצר מכין את התשתית להתעלמות מדוח טרכטנברג.

"יש רעידת אדמה אזורית, בטחונית, גם בשווקים באירופה. אגב, זה הכול נכון. הוויכוח בין שר האוצר לשר הביטחון מסוכן לכל הדברים שאנחנו מדברים עליהם כאן היום. אם צריך לקצץ בביטחון - תקצצו, אבל אל תגידו שזו הדרך היחידה להביא כסף לנושאים החברתיים".

פרץ התייחס גם לסקר הביטוח הלאומי שהתפרסם אתמול (ג') ותקף בחריפות את הממשלה: "במקום שילדה אומרת שהיא ילדה רעבה - במקום הזה ברגע הזה ממשלה איבדה את התוקף המוסרי שלה למשול, והיא צריכה ללכת הביתה".

לדברי סטלה קורין-ליבר, "מי שמחכה שהממשלה תעשה את העבודה עושה לעצמו חיים קלים. הממשלה לא תעשה. גם אנשי העסקים דואגים לעצמם ורוצים להרוויח, ומגיע להם להרוויח. באמצע יש את הציבור, שהוא לא מאורגן ולא יכול להתארגן.

"בעקבות המחאה אנשים התחילו להתעניין בכלכלה. אבל המחאה גם הפילה עצמה כשראשיה אמרו שטרכטנברג לא מעניין. אם הציבור אומר שטרכטנבוברג לא טוב, אז למה שהוא יתאמץ?

"השינוי לא יבוא רק מהפגנות. הפגנות טובות זה רק אם יש הסעות. לאורך זמן זה לא יכול להחזיק. צריך שיקומו עוד מכוני מחקר, צריך עוד גופים כמו 'אמון הציבור' שיעבוד בשבילנו, צריך עוד אנשים כמו איציק אלרוב. צריך לבדוק איפה דופקים אותנו. ובבחירות הקרובות צריך לחשוב גם על כלכלה וחברה - לא על מה אמרו אלא על מה עשו".

לדברי מתן חודרוב, "בימים הראשונים למחאה, יצרניות המזון לא הבינו מאיפה נחת עליהן ה'עליהום הציבורי'. רק אחרי שחרם הצרכנים התגבר, מגובה בעידוד תקשורתי, הסכימה זהבית כהן להפחית את מחירי המוצרים של תנובה. ההתנהלות הזו היתה שגיאה קשה מבחינתה, בגלל האדישות והאיחור הקריטי. מצד שני, צריך לזכור שלא רק המזון הוציא את ההמונים לרחובות - זה היה שילוב בינו לבין מחירי הדיור והדלק שזינקו בשיעורים עוד יותר קיצוניים.

"בזמן האחרון אני שומע טענות, למשל מכיוונה של ועדת הטלוויזיה ברשות השנייה, כאילו סיקור המחאה היה מוגזם והוא האחראי לצניחה האחרונה בהיקפי הפרסום בענף. מה הם ציפו, שנדכא את מחאת ההמונים מתוך דאגה להכנסות החברה? שלא נציג בפני הצופים את התמונות והקולות שהציפו את המדינה במהלך הקיץ, בגלל שיקולים זרים? אני מצטער, אבל זו לא הדרך שלנו בחדשות 10. רגולטור אמור לעבוד כדי לשמור את המסך נקי לטובת הציבור הישראלי, לא כדי לחשב את מחירי הפרסומות עבור זכייניות הטלוויזיה".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"