גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד דון-יחייא: בחוק אין גניבת זרע; מדריך לאב הלא זהיר

השבוע התפרסמה כתבה שעוררה סערה בארה"ב על גניבת זרע מתוחכמת בטקסס ■ האם זה יכול לקרות גם בישראל?

השבוע התפרסמה כתבה שעוררה סערה בארה"ב על גניבת זרע מתוחכמת: גבר בן 36 מטקסס שניהל מערכת יחסים לא מחייבת עם אישה ב-2007 במשך 6 חודשים ונפרד ממנה, הופתע לגלות כי הוגשה נגדו תביעה למזונות.

הגבר היה בטוח כי התאומים שנולדו לאישה אינם שלו, מפני שקיים עם אמם יחסי מין מוגנים כל תקופת היכרותם, אך בבדיקת אבהות התגלה במפתיע שהוא האב.

בית המשפט בטקסס חייב אותו לשלם מזונות - 800 דולר בחודש. האישה לא הסתפקה בכך והגישה תביעה לבית המשפט לקבלת זכות מגורים בביתו של הגבר וכן מחצית מכל נכסיו מתוקף נישואים אזרחיים. תביעה זו נדחתה.

מכאן הסיפור הולך ומסתבך. הגבר קיבל להפתעתו ממכון הפרייה מלאכותית בטקסס בקשה לחתום על טופס ויתור על זכויות משפטיות - טופס המסיר אחריות מהמוסד על שימוש לא חוקי בזרעו.

מהטופס התברר לאב כי האישה נעזרה במכון כדי להקפיא את זרעו, כך שיוכל לשמש אותה בהפרייה מלאכותית. הדבר נעשה בעזרת קונדומים מיוחדים שניתנו לה על-ידי המכון, המשמשים לצורך מתן זרע להפריות מלאכותיות ואשר אינם מכילים קוטל זרע.

מבירוריו של הגבר עלה כי האישה נטלה את זרעו והקפיאה אותו, ולאחר מספר טיפולים הצליחה להרות. המכון, להגנתו, טען כי אנשיו חשבו שבני-הזוג מביאים לעולם את הילד בהסכמה, או שהם נשואים.

יחד עם הראיות החדשות הגיש הגבר תביעה לבית המשפט לביטול המזונות וכן תביעה למשמורת על ילדם המשותף. כן יזם פתיחת הליך פלילי נגד האישה בחשד לגניבה.

האישה, אשר הודתה במעשיה בחקירה הפלילית שנפתחה נגדה, הסבירה את מניעיה למעשים בכך שלא רצתה לעזוב את ביתו של הגבר לאחר פרידתם.

הסיפור מעורר שאלות רבות, ביניהן זכותו של הגבר על זרעו, וכן שאלות על טובת הילד כאשר מוכח כי האם גנבה זרע כדי להשתמש בו להפרייה מלאכותית.

המדריך לגבר הלא הזהיר

עו"ד בני דון-יחייא, מומחה לדיני אישות, מסביר מהו המצב החוקי בישראל: "לפי דיני המשפחה בישראל, אב יחויב לשלם מזונות לילדיו גם אם הם נולדו בניגוד לרצונו ממה שמכונה בעגה גניבת זרע.

"היו נסיונות של גברים לתבוע נשים שילדו להם ילד ללא רצונם, אך עד כה תביעות אלה לא צלחו, ובית המשפט, מתוך ראיית טובת הילד בלבד, חייב תמיד את האב במזונות. יש לזכור כי תביעת מזונות היא תביעה שאותה מגיש הילד באמצעות אמו, ובה הוא דורש את זכותו למזונות מאביו.

"בתי המשפט דחו תביעות לפיצויים על גניבת זרע נגד האם, בין השאר משום שאם האימא תחויב להחזיר לאב את דמי המזונות שהוטלו עליו - היא תעשה זאת מכספי מזונות הילד, ובכך תיפגע טובת הילד.

"לפני שנים אחדות התרחש בישראל אירוע דומה לסיפור הטקסני: אישה שלא קיימה יחסי מין מלאים השתמשה בזרעו של הגבר והרתה בהפרייה מלאכותית. הגבר חויב במזונות, אך תבע את האישה ואת המכון להפרייה מלאכותית - וזכה, במסגרת גישור מחוץ לבית המשפט, בפיצוי הנמוך בהרבה מסכום המזונות שהוטל עליו. כאמור, זה קרה בהליך של גישור, כלומר: בהסכמת שני הצדדים".

החוק הישראלי לא שמע על גניבת זרע

לדברי עו"ד בני דון-יחייא, "אין בחוק הישראלי התייחסות למושג הזה - גניבת זרע. כל גבר יודע שיש חשש כי כתוצאה מיחסי אישות עשוי להיוולד לו ילד, ועליו מוטלת אחריות לנקוט צעדים שהדבר לא יקרה, אם אינו חפץ בכך. גבר שנתבע לאבהות ואינו מוכן לעבור בדיקת רקמות - בית המשפט יקבע כי הוא האב, שכן היתה לו אפשרות להיבדק כדי לברר את האמת, והוא סירב לכך.

"עד לפני שנים אחדות לא ניתן היה לחייב נתבע לעבור בדיקת רקמות. אבל החוק תוקן, ועתה כן ניתן לחייבו בבדיקה. בעבר נערכה הבדיקה על-ידי נטילת דגימת דם של ההורים והילד. בינתיים השתכללה הטכנולוגיה, וניתן לבדוק אבהות גם באמצעות דגימת רוק או שיער ('למעט מחלקים מוצנעים של הגוף') והשוואת שיערותיהם של כל הצדדים. בדיקה כזאת אינה נחשבת לפולשנית הפוגעת בכבוד האדם, ולכן תוקן החוק, חוק מידע גנטי, באופן המאפשר לשופטים לחייב נתבע לעבור בדיקת רקמות".

זכותו של הילד לדעת מי אביו

"ואכן", אומר עו"ד בני דון-יחייא, "התיקון לחוק יושם באחרונה, בפסיקה של השופטת צילה צפת מבית המשפט המחוזי בבאר-שבע. במקרה זה האם תבעה גבר וסיפרה כי ניהלה איתו רומן ממושך. נולד להם ילד שלא נרשם כבנו, ולמרות זאת הוא התייחס לילד כל השנים כאל בן אהוב ותמך בו כספית. האישה החליטה שהיא רוצה אבהות רשומה במשרד הפנים, והגישה תביעה. הנתבע השיב כי הוא נוטה להאמין שהילד הוא בנו אבל לא בטוח בכך, משום שהאם קיימה מערכות יחסים גם עם גברים אחרים.

"עוד טען הנתבע כי דווקא טובת הילד דורשת לא לברר את שאלת האבהות על-ידי בדיקה מדעית, משום שאם יתברר כי הוא אינו האב - ייגרם לילד נזק בגלל הנתק ממי שחשב שהוא אביו.

"בית המשפט הורה כי הבדיקה תתבצע, אבל תוצאותיה יהיו חסויות. כך שאם יתברר כי הנתבע אינו האב, ניתן יהיה לפתור את הבעיה בהליך טיפולי של הילד; או באמצעות אימוצו של הילד על-ידי הנתבע.

"השופטת צפת כתבה: 'גילוי זהותו של האב הביולוגי עולה בקנה אחד עם טובתו של הילד. טובתו מחייבת את ביצוע הבדיקה משיקולים ואינטרסים כבדי-משקל, כגון הזכות לשמירת כבודו האישי האנושי לשם הבטחת זכויותיו על-פי הדין האישי, שלא להיחשב לבן בלי אב. ידיעתו של אדם מי אביו ומי אמו היא זכות מן הטבע, כילוד אנוש לדעת מה מוצאו.

"בנוסף, יש לכל ילד יש אינטרס נפשי פסיכולוגי לדעת מי אביו, ויש לו גם אינטרס גנטי למקרה של צורך בהשתלות רפואיות, הקטנת הסיכוי של גילוי עריות ועוד. גבר שיחויב לבצע בדיקת רקמות ויסרב - ניתן יהיה להעמיד אותו לדין בשל ביזיון החלטת בית משפט. זהו הליך המאפשר לשופט להטיל על הסרבן קנס כספי או להורות על מאסרו".

"לעומת זאת, אם אישה נשואה תתבע גבר שאינו בעלה ותטען שהוא אביו של הילד, בית המשפט לא יאשר בדיקת רקמות. הסיבה: הילד עלול להיחשב כממזר אם יתברר כי הבעל אינו האב. כך גם כאשר הבעל ידרוש בדיקת רקמות, בטענה שהוא בטוח שילד אינו שלו".

צו עיכוב יציאה מעובר

לאחרונה הוציא בית המשפט לענייני משפחה צו עיכוב יציאה מהארץ נגד גבר שנטען כי הוא אביו של עובר שטרם נולד. העובר הוא ש"הגיש" באמצעות אמו את הבקשה, ובית המשפט נעתר לה מחשש שהאב, שהתכחש לאבהותו, יברח מהארץ.

זהו מקרה חריג. המקובל הוא שהאם מגישה חודשים אחדים לאחר הלידה שתי תביעות: תביעת אבהות ותביעת מזונות. במסגרת התביעה הכספית היא רשאית לתבוע גם הוצאות ראשוניות עבור הילד: עגלה, מיטה וכדומה.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?