גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערים היקרות: בת"א וי-ם יקר מבניו-יורק, ברלין ורומא

ת"א ירדה אמנם למקום ה-32 בדירוג לעומת המקום ה-18 אשתקד, אבל רק בשל עליית יוקר המחיה בערים אחרות ■ טוקיו היא העיר היקרה בעולם, ואוסלו במקום הראשון באירופה

אם מישהו מחפש הוכחה נוספת ליוקר המחיה בישראל, הרי היא לפניכם. העיר תל-אביב יקרה יותר מניו-יורק, והיא מקדימה אותה ב-14 מקומות בדירוג הערים היקרות בעולם לשנת 2011 שערך ECA הבינלאומי.

תל-אביב ממוקמת בדירוג במקום ה-32, וניו-יורק במקום ה-46. אפילו ירושלים מקדימה את התפוח הגדול ב-7 מקומות בדירוג.

יוקר המחיה בתל-אביב גבוה גם מבערים מרכזיות אחרות כמו ברלין, רומא, וינה, שנחאי, בייג'ינג, ונקובר ואוטווה הקנדיות, שטרסבורג שבצרפת ואחרות.

תל-אביב ירדה אמנם בדירוג למקום ה-32 לעומת המקום ה-18 אשתקד, אבל הדבר אינו נובע מירידה ביוקר המחיה בעיר הבילויים של ישראל, אלא מעליית יוקר המחיה בערים אחרות בעולם.

תל-אביב וירושלים הן הערים היקרות ביותר במזרח התיכון כולו, מדגישים עורכי הדירוג, ומציינים כדוגמה את דובאי הנמצאת במקום ה-180 בדירוג הערים היקרות ואת העיר ג'דה בערב הסעודית המדורגת במקום ה-232 כעיר הזולה ביותר באזור.

הדירוג של החברה, המספקת שירותי ניהול והשמת עובדים בעולם, משקף רמת חיים עולמית, משקלל עלות של מוצרי מזון (מוצרי מכולת, חלב, בשר, דגים, פירות טריים וירקות), מוצרי בסיס (שתיה, טבק ושירותים שונים) והוצאות כלליות (ביגוד, מוצרי אלקטרוניקה וארוחות במסעדות), והוא נערך על בסיס סקרים מקיפים דו שנתיים.

עם זאת, המדד אינו לוקח בחשבון הוצאות כמו דיור, תשתיות (חשמל, גז, מים), רכישת מכוניות ותשלומים למערכת החינוך, כיוון שאלה מכוסים לעתים בחלקם או ברובם, על-ידי המעסיקים, דבר העלול להטות את התוצאות.

ז'נבה עלתה למקום השלישי

אחרי ההשוואות הרבות ביוקר המחיה בין ישראל למדינות מערביות שפורסמו בחצי השנה החולפת, קשה להיות מופתעים מהתוצאות.

הדירוג מדגיש כי יוקר המחיה בתל-אביב גבוה במיוחד גם בהשוואה לערים בעולם שבהן ההכנסה הפנויה לנפש גבוהה משמעותית מההכנסה הפנויה בתל-אביב.

הין היפני נותר חזק, והעיר טוקיו ממשיכה להוביל זו השנה השנייה את הדירוג כעיר היקרה ביותר בעולם. פרט לטוקיו, כל העשירייה הפותחת את הדירוג השתנתה לבלי הכר מהשנה שעברה, אך בדומה לאשתקד, 10 הערים היקרות בעולם נמצאות ביפן, נורבגיה ושוויץ.

פרט לטוקיו, בעשיריה הראשונה מדורגות 3 ערים יפניות נוספות: נגויה במקום הרביעי, יוקוהמה במקום השישי וקובה במקום העשירי.

העיר אוסלו היא היקרה באירופה ונמצאת במקום השני בעולם, לאחר שעלתה מהמקום השישי אשתקד. לעומתה, העיר לואנדה באנגולה, שכיכבה במקום השני בדירוג אשתקד, נדחקה מהעשירייה הראשונה למקום ה-11 אך נותרה העיר היקרה ביותר באפריקה.

פרט לאוסלו, נורבגיה מכניסה למקום ה-8 בדירוג את העיר סטוונגר.

לא פחות מ-4 ערים בשוויץ מככבות בעשירייה הראשונה, וכולן עלו בדירוג - נתון המעיד על עלייה ביוקר המחיה במדינה כולה. זאת, למרות שערך הפרנק השוויצרי נשחק אל מול המטבעות המרכזיים האחרים בשל מדיניות הבנק הלאומי השוויצרי לקבוע שער חליפין מינימלי אל מול האירו.

ז'נבה עלתה מהמקום השמיני אשתקד היישר למקום השלישי. ציריך עלתה מהמקום השביעי למקום החמישי. בם עלתה מהמקום העשירי למקום השביעי, ובזל שדורגה אשתקד במקום ה-11, עלתה למקום התשיעי.

בעשיריות השנייה והשלישית, בולטת בדירוג אוסטרליה עם 7 ערים שדורגו בין המקומות 15 ל-27. סידני, שרק לפני 3 שנים דורגה במקום ה-157, עוקפת ביוקר המחיה את מוסקבה, פריז, ניו-יורק, הונג-קונג ולונדון ומדורגת במקום ה-15. נוסף אליה דורגו קנברה במקום ה-17, ומלבורן, אדלייד, פרת, בריסביין ודרווין דורגו בין המקומות 23-27, לפי הסדר. רובן עלו ב-10-20 מקומות בדירוג השנה.

"לפני שנה סל המחירים והסחורות עלה באוסטרליה בשיעור מממוצע של 2.6%. בשנה החולפת שיעור זה כמעט והכפיל עצמו ל-4.8%. נתון זה, יחד עם העובדה שהדולר האוסטרלי נותר חזק ומחירי הסחורות גבוהים, תרמו לעליית הערים האוסטרליות בדירוג", מסבירה אנה מיכילזן, מנהלת שלוחת ECA באזור.

בייג'ינג - היקרה ביותר בסין

בעשירייה השנייה בולטות קופנהגן במקום ה-12, קרקאס (13), הלסינקי (14), מוסקבה (16), שטוקהולם (19) ופריז שחותמת את העשיריה השנייה לאחר שעלתה מהמקום ה-24.

באסיה בולטת סינגפור שממשיכה לעלות בדירוג זה כמה שנים, וכעת היא קופצת מהמקום ה-42 למקום ה-31, ועוקפת אף את הונג-קונג ביוקר המחיה. "לא רק שהדולר הסינגפורי שמר על מעמדו החזק, אלא גם מחירי הסחורות והשירותים בעיר עלו בשנה החולפת בשיעור ממוצע של 5.7%", מסבירים עורכי הדירוג.

העיר היקרה ביותר בסין היא בייג'ינג, שעלתה מהמקום ה-43 למקום ה-35, ולאחריה שנחאי שנותרה במקום ה-41.

בדומה לבייג'ין, יוקר המחיה עלה משמעותית בערים נוספות בסין, וזאת כתוצאה מעלייה משמעותית במחירי הסחורות והשירותים בשנה החולפת.

ככלל, מציינים עורכי המחקר, ב-12 החודשים האחרונים חלו עליות במחירי המזון, הנפט ויתר מחירי הקומודיטיס בחלקים רחבים בעולם. באזור אסיה, העליות הגדולות ביותר הן בבנגלדש (15%), וייטנאם (14.2%) והודו (13.3%).

בדרום אמריקה העיר היקרה ביותר היא קרקאס (במקום ה-13), ואילו בצפון אמריקה ונקובר היא היקרה ביותר (מקום 43).

222

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע