גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חייבים סגרו חובות במבצעי הוצל"פ - והאם זה כדאי?

זה יכול לקרות לכל אחד: חוב של מאות שקלים מתנפח לממדי ענק ■ "גלובס" בודק איך קרה שכמעט מיליון ישראלים מוגדרים "חייבים", והאם משתלם להם להשתתף במבצעי חיסול החובות שיזמה רשות האכיפה והגבייה עם בנקים וחברות תקשורת?

בימים אלה נמצאת סלקום בעיצומו של מבצע חיסול חובות: לקוחות פרטיים שגוררים חובות ישנים יכולים לסגור את חובם בהנחה של 40%-60%. סלקום לא לבד: בחודשים האחרונים יצאו חברות תקשורת ובנקים במבצעים דומים לחיסול חובות ישנים, שבמהלכם נגבו יותר מ-62 מיליון שקל. הגוף שעומד מאחורי המבצעים הוא רשות האכיפה והגבייה (ראו טבלה).

חוב שלא נפדה במהלך ימי המבצע ממשיך להתגלגל במסלול הרגיל. "חברה שלא קיבלה את המגיע לה עלולה להיות פחות רחמנית, ובצדק", אומר דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה. אלא שגורמים בענף מסייגים ואומרים כי יעדיפו להגיע להסדר הוגן גם עם מי שיפנה שלא במהלך מבצע. ההבדל הוא שבמקרה כזה התהליך עשוי להימשך זמן רב יותר.

מדיוני מגדיר את מבצעי חיסול החובות כ"מצב של win-win-win" - החברות מקבלות חלק מהחוב - שזה תמיד עדיף מלקבל כלום; החייב חוזר לשגרה; והרשות מרוויחה את הורדת ממדי התיקים. "זו תספורת לא עבור הטייקונים אלא עבור עמך ישראל - החברות מוחלות על 60% מהחוב תמורת סגירתו".

המספרים מבהילים: כ-450 אלף תיקים חדשים נפתחים ברשות לגבייה ואכיפה מדי שנה. תמהיל התיקים כולל חובות לחברות התקשורת, הבנקים (הלוואות ומשכנתאות) ואי-תשלום דמי מזונות - תחום כאוב שבו חובות אדירים שלא זוכים לפירעון.

עם זאת, הנתון הזה משקף יציבות לאורך השנים: "יש פה סוג של בשורה, משום שאין עלייה בכמות החייבים. הבשורה הנוספת היא שיש עלייה בכמות התיקים שנסגרים מדי שנה: בינואר 2009 עמד מספר התיקים הפתוחים על 3.5 מיליון, והיום נותרו 2.8 מיליון תיקים", אומר מדיוני.

מה טיב החובות? רבים מהחייבים הם אנשים נורמטיביים שנקלעו לחוב שהתחיל ממאות שקלים ותפח לממדים של אלפי שקלים - למשל אי-תשלום חשבון לחברת סלולר.

צבירת חובות של עשרות מיליוני שקלים מוסברת על-ידי גורם בענף הבנקאות כחובות קטנים שמצטברים מהרבה לקוחות פרטיים. לצד חובות בגין אי-החזר משכנתאות, חובות נפוצים אחרים נובעים מאי-עמידה בהחזר של הלוואות - החוב הממוצע הוא של 50,000 שקל, "שמקורו בלקוחות שנקלעו לחובות בגלל אופטימיות יתר, כששינוי במצבם הכלכלי הפך אותם לחדלי פירעון", אומר אותו גורם.

לא להתעצל להתנגד

ההוצאה לפועל היא התחנה האחרונה. גבייה שלא הושלמה בשלב המכתבים תעבור לשלב העיקולים: גם ההליכים אלה כרוכים בעלויות שחלות על החייב, כך שעבור תהליך רישום נכסיו לעיקול או הגעת המשאית להעמיס את הציוד ישלם אלפי שקלים בנוסף. על חובות אזרחיים לא חלה ההתיישנות, והם ממשיכים לתפוח.

חשוב להבין שאסור להיות אדישים. אם החוב אינו מוצדק או שולם בעבר, במהלך 21 ימים מקבלת המכתב מהרשות יש להתנגד ולהגיש הוכחות או להתייצב לחקירה.

רשם הרשות מחליט אם יש להעביר את התיק להכרעה בבית המשפט. "רוב החייבים לא מגישים התנגדות, וחבל. דווקא ברוב המקרים, הרשם - שהוא הגורם השיפוטי ברשות - מקבל את ההתנגדות ומעביר את התיק לדיון בבית משפט. מובן שיהיו כאלה שיעדיפו שהתיק יתברבר, אבל חשוב לזכור שעם חוב צעיר קל יותר להגיע להסדר", אומר מדיוני.

אגב, במקרה שמתגלה כי החברה רדפה אחר חייב שלא בצדק, רשאי בית המשפט לקבוע פיצויים.

חברה המוכיחה כי יש חובה ברורה באמצעות חוזה ההתקשרות עם הצרכן, רשאית לפתוח תיק מבלי לעבור את משוכת בתי המשפט.

כל שיטות הרשות

לרשות לגבייה יש היום יותר סמכויות מאשר בעבר. אחת מהן מאפשרת לה כניסה חופשית למאגרי מידע של חייבים ללא אישורם. למעשה בדרך זו קל יותר לרשות לאתר את החייבים ולפתור תעלומות של יעדים לא רלוונטיים שאליהם ממוענים מכתבים מעורכי דין.

הגדרת חייב כ"משתמט" (אדם שלא הגיב להתראות הרשות במשך 6 חודשים) מאפשרת לרשות לעכב חידוש רישיון נהיגה או רישיון רכב או לשלול דרכון. הגבלות אחרות כוללות השבת צ'קים. הרשם רשאי לאפשר כניסה למאגרי מידע של חייבים ולקבל תמונה כוללת על נכסים נסתרים (נדל"ן בטאבו, חסכונות וחשבונות בנקים).

"מערכת ההוצאה לפועל נמצא בעיצומה של מהפכה. כשהיינו חלק מבתי המשפט מצב גביית החובות היה בכי רע. מאז עשינו מכלול פעולות שאפשרו לנו לעבור ממצב של פסיביות למצב של אקטיביות", אומר מדיוני. "חשוב לזכור כי מדובר בכספים השייכים לחברות עבור מוצרים או שירותים שסיפקו. החובות הם נכסיה של החברה ואני מחויבים להשיבם".

מי הבא בתור?

ראשיתם של מבצעי חיסול החובות בתחילת 2011, אז פנתה הרשות לחברות שהוגדרו כבעלות מסות של תיקים פתוחים בהוצאה לפועל והציעה את עזרתה בגביית החובות, בתמורה להפחתה של 40% לפחות מהחוב. כ-96,000 תיקים נכללו במבצעים השונים. כל מבצע ארך חודש-חודש וחצי, במהלכו אותרו בעלי החובות והוצע להם הסדר החזרת החוב בהתאם ליכולתם (פריסה לתשלומים, הפחתת הריביות וכדומה).

הראשון לצאת במבצע השנה היה בנק לאומי, שהצליח לגבות 38 מיליון שקל מתוך 900 מיליון שקל סך החובות עד ל-2007. 17,500 תיקים נכללו במבצע, מה שמצביע על חוב ממוצע של 51,500 שקל לחייב.

ביולי-אוגוסט יצאה פלאפון במבצע במהלכו הצליחה לגבות 12 מיליון שקל, מתוך 460 מיליון שקל סך החובות שנצברו עד 2007. במבצע הזה נכללו 29,000 תיקים, כשהחוב הממוצע לחברה עמד על 15,800 שקל.

בנק דיסקונט הצליח לגבות 20 מיליון שקל מתוך 7.5 מיליארד שקל סך החובות עד לשנת 2008, כולל ריביות ושכר-טרחה. הקרן של החוב עומדת על 1.5 מיליארד שקל. חלק מהתיקים נפתחו עוד בשנות ה-70.

במבצע הנוכחי של סלקום נסגרו כבר 2,000 תיקים מתוך 27,400 תיקים שנצברו עד יוני 2009. סך החובות במבצע הוא 316 מיליון שקל - ממוצע של 11,500 שקל לתיק.

ברשות לא חושפים את רשימת החברות שייצאו במבצעים דומים בעתיד, אולם יש להניח כי היא כוללת חברות תקשורת גדולות שטרם נכללו ובנקים נוספים.

שנת 2010 בהוצאה לפועל

* מספר התיקים שהיו פתוחים: 3,013,692

* 37% מהתיקים: תושבי אזור תל-אביב; 29% מאזור חיפה והצפון, 20% מאזור המרכז ו-14% מירושלים

* מספר החייבים: 987,473, כ-90% מהם חייבים פרטיים

* כ-20% מהתיקים שנפתחים כל שנה הם לחייבים חדשים

כך מתנפח חוב של 1,000 שקל ל-15,000 שקל

תהליך גביית החובות מתחיל בניסיון של החברה להסדיר את החוב מול הלקוח. בשלב הבא נשלחות התראות באמצעות משרדי עורכי דין - ולחוב מצטרף שכר-טרחה של מאות שקלים לעורכי הדין. מכאן החוב תופח.

כשמגיע התיק לשלב ההוצאה לפועל, מתווספים אליו אלפי שקלים נוספים: עלות פתיחת תיק - 174 שקל, שכר-טרחה לעורך דין הנקבע לפי גובה החוב ועשוי להגיע לדוגמה לכ-1,000 שקל לחוב של 15,000 שקל. בשלב הבא עשוי להתווסף שכר-טרחה ב', וזאת לצד ריביות על החוב שממשיכות להצטבר.

כך, חוב של 1,000 שקל יוכפל ויותר מכך עם הגיעו למעמד של הוצאה לפועל. במילים אחרות, כל דחייה בתשלום או החוב או בביטולו - עולה ביוקר.

למי חייבים

מבצעי חיסול חובות של רשות האכיפה והגבייה
סכום החוב הממוצע בפתיחת תיק

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, ירידות בבורסה; מדד הבנקים יורד ב-1%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי