גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנגוצקי: "תשובה כפוי טובה, שטיינמץ זרק אותי לכלבים"

הגיאולוג יוסי לנגוצקי אמנם חוגג את פסק הבוררות החלקי שקיבל לאחרונה, אבל העלבון משותפיו לשעבר בקידוח "תמר" עדיין צורב ■ "יצחק תשובה התראיין ברדיו, התנפח כולו, אמר 'אנחנו ואנחנו'; 5 דקות לאחר מכן הזמין אותי לארוחת צהריים"

אפשר היה להניח כי ההתפתחויות של הימים האחרונים ירגיעו את הגיאולוג יוסי לנגוצקי, הגיבור הטרגי של תגליות הגז הגדולות "תמר" ו"דלית". השלב הראשון של הבוררות בת השנתיים שניהל מול איש העסקים ושותפו לשעבר בני שטיינמץ הסתיים לטובתו. הבורר, השופט בדימוס בעז אוקון, קבע כי שטיינמץ הפר את ההסכם, ובשלב הבא ידון בסוגיית הפיצוי והיקפו. לנגוצקי מתעתד לתבוע 100-120 מיליון דולר; אבל להירגע? לנגוצקי, כמו שרק לנגוצקי יכול, הוא הכול חוץ מרגוע.

"3 שנים אחרי התגלית ישבתי וחיכיתי שיקרה נס ויראו איזה עוול נעשה לי", הוא אומר וחוזר שוב ושוב לתפקידו כ"שומר החותם" של הפרויקט שנושא את שמות בתו "דלית" ונכדתו "תמר", פרויקט שהחליף ידיים במשך 10 שנים, וכמה וכמה פעמים היה על סף חיסול.

מילים טובות על השותפים לשעבר קשה לו למצוא. על שטיינמץ הוא אומר ש"הוא זרק אותי לגיהינום, זרק אותי לכלבים, והשאיר לי 5 שבועות למצוא מממן חלופי לקידוח". את יצחק תשובה הוא מכנה "כפוי-טובה", שכן לטענתו הוא הבטיח כי ימצא דרך לפצותו, ו"כמו שאת שמעת ממנו, אני שמעתי ממנו" (תשובה ביקש שלא להגיב לדברים); נובל אנרג'י, לדבריו, "אפילו לא הזמינה אותי לקפה".

- ואיך אתה מרגיש עכשיו?

"הקלה גדולה מאוד. זה מיזם שהגיתי ודחפתי ושמרתי על האש שלו, שעבר משברים לאורך כמעט עשור, וכשהוא התממש מצאתי את עצמי בחוץ בעקבות עוולה גדולה. הבורר נתן אישור משפטי למה שאני אומר, שסקורפיו (החברה של שטיינמץ) אכן הפרה את ההסכם וגרמה נזק. עכשיו צריך להעריך מה הנזק".

- איך הסביבה מגיבה?

"אנשים לא מבינים, אנשים מבולבלים; הם אומרים לי, נעשה צדק, ועכשיו יודעים שאתה גילית את 'תמר'. לא זו הייתה השאלה על הפרק - זה היה ברור. הבוררות הייתה אם קבוצת שטיינמץ פעלה על-פי ההסכם או לא".

- אז בוא נעשה סדר.

"ב-1999 היה לי רעיון לחפש בים העמוק הישראלי אזור שקודם לכן מעולם לא חיפשו בו ולא קדחו בו. דיברתי עם הרבה מאוד חברות בינלאומיות, כי חשבתי שחברה בינלאומית יכולה להצליח. הצלחתי לשכנע את בריטיש גז - BG, והם קיבלו זיכיון לחיפוש בשטח של 12 מיליון מטרים רבועים, כמעט כל הים העמוק הישראלי שהיה מכוסה בעשרות רישיונות. בתמורה לייזום קיבלתי, בנוסף לשכר יועץ מ-BG, אופציה להשתתף במיזם ב-5%".

כל אחד מהשותפים במיזם נדרש לתרום את חלקו היחסי בהשקעה, וכך גם לנגוצקי. "ואני תפרן", הוא מסביר, "אז באתי למיליארדר בני שטיינמץ והצעתי שנקים שותפות מוגבלת".

כך הוקמה השותפות STX, כאשר לנגוצקי תורם את הזכויות שלו במיזם, ושטיינמץ את הכסף. חלוקת הרווחים הייתה אמורה להיות 4% לבעל המאה, כלומר שטיינמץ, ואחוז אחד לבעל הדעה, כלומר לנגוצקי.

כאן החלו 10 שנים קשות. בריטיש גז עזבו את הפרויקט, גופים אחרים - כמו סונול, כלל ופטרוכימיים לישראל - הצטרפו ועזבו. "כולם התקוטטו כדי להיכנס, וכולם ברחו. במשך 10 שנים, 5 מתוך 11 חברות ברחו, וכל בריחה הייתה מכת מוות, כי מי שעוזב, אחוזיו על האחרים. היו זמנים ש-STX הייתה השותפה הבכירה עם 30%, בשעה שמה שהייתה מוכנה להשקיע מבחינה כספית היה רק 5%. זה היה קרוב לשיגעון מה שעברנו.

"אני עבדך הנאמן הבאתי את קבוצת תשובה. נתתי לו את הפרויקט על מגש של זהב. קבוצת תשובה הצטרפה ללא תשלום הוצאות העבר, קיבלה פרוספקט שגיבושו עלה 17 מיליון דולר. הייתי כל-כך נואש, שאמרתי תיכנסו ככה, בלי הוצאות עבר, רק תבואו".

ב-2008 הסתיימו 7 שנות הרישיון, שבמהלכן חייבים להתחיל לקדוח או שהרישיון חוזר למדינה. אבל דווקא אז היה מחסור באסדות קידוח, והמדינה נתנה הארכה עד סוף 2008.

ביוני אותה שנה חברת נובל, שהצטרפה במקום BG כחברה המבצעת, החליטה שכדי להציל את הרישיונות היא תעביר אסדה ממאוריטניה. החברה שהפעילה את האסדה ביקשה התחייבות כספית בתוך ימים. השותפים חתמו, חוץ משטיינמץ.

"הרצתי לו טלפונים", אומר לנגוצקי. "אמרתי לו, למה אתה מחכה בדיוק, זה ייגמר לא טוב. מכאן הוא התחיל במסע לנסות לשפר את התנאים בהסכם. הוא אמר לי, 'עשיתי שטות שעשיתי הסכם כזה, זה הסכם מאוד גרוע מבחינתי'".

לדברי לנגוצקי, הוא דווקא היה מוכן לפתוח את ההסכם, אולם שטיינמץ משך והשהה את תשובתו, בעוד לנגוצקי "מפציץ" אותו ב"עשרות מכתבים רשומים ומיילים ופקסים" ודורש ממנו להחליט.

אגב, בבוררות טען שטיינמץ כי לא ראה את המכתבים, ובלשונו הציורית של לנגוצקי "פוצי מוצי; הוא לא ידע ולא ראה, לא היה בעניינים".

ואז הגיעה המפולת הגדולה של 2008, ולשטיינמץ היו צרות אחרות. "כל החלק שלו היה 7.4 מיליון דולר, והוא כבר שילם 2.2 מיליון, כך שנשארו לו 5 מיליון. אבל הוא אמר, 'אני רוצה לחתוך את ההפסדים שלי'".

לנגוצקי התחיל להתרוצץ "כמו משוגע" כדי למצוא מממן חלופי, אולם נותרו לו 45 יום בלבד, חברות היססו לקחת התחייבות בהתרעה קצרה, ו"כל מי שבאתי אליו אמר, 'בני שטיינמץ הוא הכי מפולפל במזרח התיכון. אם הוא עזב את הפרויקט, אין על מה לדבר'". לנגוצקי גם טוען כי הדרישות הכספיות שהעמיד שטיינמץ היו מעבר לסכום שהשקיע.

- פנית גם לשותפים הקיימים, שיקנו את החלק של שטיינמץ?

"כן. ניהלתי משא-ומתן גם עם קבוצת תשובה וגם עם נובל, והם, מטעמים השמורים עמם, לא קנו ממני".

- אז הייתה התגלית, ונשארת בחוץ. לפחות העריכו את התרומה שלך?

"נובל זו חברה אמריקאית עם תרבות ונימוסים - אבל הם לא הזמינו אותי אפילו לכוס קפה; הם פחדו לעשות איזו מחווה שממנה ישתמע שהם מכירים בתרומה שלי, חששו שאתבע אותם".

- ויצחק תשובה?

"יום אחד תשובה התראיין ברדיו, התנפח כולו, אמר 'אנחנו ואנחנו'. כשהוא גמר רזי ברקאי שאל אותי, 'מה אתה אומר'. אמרתי, 'מר תשובה לא אמר לי תודה'. כעבור 5 דקות תשובה טלפן אליי ואמר, 'יוסי, אנחנו מוכרחים להיפגש לארוחת צהריים'. אמרתי לו, 'אני עסוק, אני לא יכול לדבר איתך'".

ההופעות הפומביות של תשובה בהקשר הזה הרתיחו אותו. "אני כל הזמן רואה אותו מופיע ומדבר על החזון למען עם ישראל. הרגשתי שעד פה, הרמתי טלפון ואמרתי לו, 'תשובה, אני מתחיל להתרגז'. תשובה אמר שצריך להיפגש, אבל לאחר אותה שיחה סגרנו את הטלפון, ובזה נגמרו היחסים בינינו".

בקרוב יתחיל החלק השני של הבוררות, שבו תידון סוגיית הפיצויים, ולפי הערכות מסוימות בשוק, הדרך המשפטית עוד ארוכה. רק בסיומה, אומרים גורמים שונים, תוכרע השאלה מיהי הדמות הטרגית של קידוח "תמר".

מחברת סקורפיו נמסר בתגובה: "הליך הבוררות נמשך. לא ננהל את הבוררות מעל דפי העיתון, ולא ניגרר לספינים תקשורתיים מבית המדרש של עורך דינו של לנגוצקי".

shlomitlan@globes.co.il

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון