גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 טענות של הגופים המוסדיים

הפתעה! החלטנו לזרום עם הטענות - של המוסדיים ונגדם - ולהתמודד איתן אחת לאחת

מנהלי הגופים המוסדיים מוטרדים. בפגישה "חשאית" השבוע עם שר האוצר העלו מנכ"לי חברות הביטוח הגדולות בישראל טענות על המסע התקשורתי נגדם. מי שאחראים על ניהול נכסים בהיקף מאות מיליארדי שקל אף טענו שעדיף להם להשקיע בחו"ל לאור האווירה השלילית וההאשמות המוטחות בהם.

הגופים המוסדיים ודמי הניהול הם אורחים די קבועים בטור הזה, ולאורך השנים הוזכרו לאו דווקא בהקשרים חיוביים. "גלובס" אף היה החלוץ בהעלאת הבעיה של דמי הניהול והחיסכון הפנסיוני לסדר היום.

הקמפיין אף הוביל לרפורמה שיזם האוצר בדמי הניהול. זו הייתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת השנה, אך נתקעה, כרגיל, בגלגלי הביורוקרטיה. באופן טבעי, ניתן היה לצפות שנשפוך כעת אש וגופרית על הגופים המוסדיים - על איומיהם לברוח לחו"ל עם ההשקעות ועל קיטוריהם בעקבות מסע התקשורת נגדם.

הפתעה! הפעם החלטנו לזרום עם הטענות - של המוסדיים ונגדם - ולהתמודד איתן אחת לאחת. הרי לא יכול להיות שהכול אצלם שחור משחור, שהם עושקים בעקביות את הציבור, שהם חומדים את הפנסיה שלנו ומגלים חוסר אחריות משווע בניהול כספים שגורם לנו נזק אדיר. הם גם לא עשויים מקשה אחת. כמו בכל מקצוע, יש מנהלי כספים טובים יותר, טובים פחות וגרועים מאוד.

טענה ראשונה: "האווירה נגדנו - עליהום ופופוליזם"

באופן עקרוני, זה נכון. בכל גל עכור יש הרבה פופוליזם שהופך את מושאי הביקורת לאויבי העם. זה נכון כמעט בכל תחום, מפוליטיקה עד כלכלה. כשתגיע הגאות בשוק המניות (ייתכן שהיא כבר הגיעה, שימו לב לאפקט ינואר בשווקים), היא תשכיח את הגל העכור נגד המוסדיים.

אין כמו תשואה מפנקת כדי לדחוק הצדה את הסדרי החוב ואת דמי הניהול הגבוהים יחסית בחיסכון הפנסיוני. אלא שהבעיה אינה באווירת עליהום ופופוליזם שהולכת ובאה, אלא בהשפעתה על בית המחוקקים.

זה בדיוק מה שמטריד את מנהלי הגופים המוסדיים: האוצר אמור להעביר השנה את הרפורמה בדמי הניהול לאישור בכנסת. הרפורמה אמורה להוריד את תקרת דמי הניהול מ-2% ל-1.2% בהדרגה, וחברי הכנסת, המבינים שמדובר בתפוח לוהט, יאמרו ודאי, למה תקרה של 1.2% ולא 1% או 0.8% או 0.7%? במקרה כזה, ספק אם האוצר או הגופים המוסדיים יוכלו לעצור את הסחף בהורדת דמי הניהול.

לכאורה מדובר במספרים קטנים, אבל כל עשירית האחוז שווה הרבה מיליארדים לאורך שנים שיירדו מהכנסות הגופים ויפגעו ברווחיות.

טענה שנייה: "המוסדיים גורמים נזק אדיר לפנסיה"

הפופוליזם סחף את האמירה הזאת למחוזות קיצוניים, כמו השמדה של הפנסיה וכדומה, ובנוסח הקיצוני הזה, הקביעה או המחשבה הללו פשוט אינן נכונות. תשואת החיסכון הפנסיוני לא יכולה להימדד לאורך שנה, טובה או גרועה ככל שתהיה, אלא לאורך שנים. לבסוף, התשואה הריאלית נטו היא החשובה, ובמבחן הזה הגופים המוסדיים לא יוצאים עד כדי כך רע.

בעשור האחרון (ראו טבלה למטה; בחלקו החיסכון נשלט על ידי הבנקים ולאחר ועדת בכר נשלט בעיקר ע"י חברות הביטוח) התשואה הריאלית השנתית הממוצעת בחיסכון הפנסיוני עומדת על כ-3%-4%, אחרי שמקזזים דמי ניהול שנתיים של כ-1.1%. זו תשואה סבירה. לא מדהימה, אבל לא קטסטרופה כפי שנוטים לחשוב.

הבעיה במספרים הללו היא שמדובר בממוצעים, ואלה טובים לסטטיסטיקה אך מנותקים מהמציאות. לקוחות מקושרים, מאוגדים וחזקים משיגים דמי ניהול מזעריים ומגדילים באופן משמעותי את התשואה הריאלית השנתית.

כך הם חוסכים לאורך השנים מאות אלפי שקלים בדמי ניהול. לעומת זאת, לקוחות פרטיים, לא מאוגדים וחלשים משלמים 2% דמי ניהול, ולפעמים זה מקזז בין 30% ל-50% מהתשואה הריאלית ברוטו. המשמעות: נזק כבד לפנסיה.

טענה שלישית: "התספורות והסדרי החוב שוחקים את הפנסיה"

פשוט לא נכון. להסדרי החוב, למרות הרעש סביבם, יש משמעות שולית מאוד על התשואה בחיסכון הפנסיוני. מתוך תיק אג"ח של יותר מ-250 מיליארד שקל גם מחיקות של כמה מיליארדים לאורך ארבע השנים האחרונות מתורגמות לשברירי אחוזים בתשואה - לא קריטי ולא דרמטי. טענת המוסדיים שהמצב בבנקים לא הרבה יותר טוב מבחינת ניהול החוב נכונה.

גם שם מוחקים ויש הסדרי חוב, אבל שם סוגרים עם בעל החוב מה שסוגרים בשקט, בלי סטריפטיז תקשורתי ובלי דיון ציבורי.

אלא שגישת המוסדיים מוטעית. לא מדובר רק במספרים, שוליים ככל שיהיו, אלא בעיקר בערכים. אי אפשר לגבות מלקוח חסר אונים 2% דמי ניהול שנתיים ולגלח למסתפרים החזקים מאות מיליונים בהינף יד. גם השתיקה הרועמת של מנהלי חברות הביטוח בנושא מרתיחה. הם לא יכולים להתלונן על עליהום ועל ביקורת לא הוגנת אם הם מסתפקים בפגישות "חשאיות" עם שר האוצר.

טענה רביעית: "משכורות המנהלים - על חשבון דמי ניהול"

זה די נכון, בעיקר מאז ועדת בכר. העלייה הדרמטית בדמי הניהול בשנים האחרונות שימשה, בין היתר, לאקזיטים של עשרות מיליונים שזרמו למנהלי גופים מוסדיים אלמוניים שהתעשרו כמעט בן לילה.

כמובן, ההשפעה של משכורות גבוהות לאורך זמן על התשואות, בדיוק כמו הסדרי החוב, היא שולית, אבל שוב מדובר בערכים: התעשרות מהירה כל כך במקביל לעלייה מהירה וחדה כל כך בדמי ניהול היא תופעה שמרתיחה את הדם.

טענה חמישית: "בשביל תשואה טובה יותר צריך לשלם דמי ניהול גבוהים יותר"

תיאורטית - נכון. מעשית - לא נכון כלל. בתיאוריה, על איכות משלמים יותר, בדיוק כמו שקונים מכונית או כל מוצר צריכה אחר. הבעיה היא שמבחינה מעשית, לא נמצא שום קשר בין גובה התשואות לגובה דמי ניהול.

להיפך, המצטיינים בתשואות לא גובים בהכרח את דמי הניהול הגבוהים ביותר, ובעלי התשואות הגרועות יותר דווקא גובים דמי ניהול יחסית גבוהים.

המוסדיים אינם יכולים להשתמש בטיעון הזה גם כי הם יודעים היטב שלקוח אחד (חלש) משלם בקופה מסוימת דמי ניהול גבוהים הרבה יותר מלקוח אחר (חזק) באותה קופה: הקופה היא אותה קופה, התשואה היא אותה תשואה, אבל הקשרים של החוסך אינם אותם קשרים.

נוסף על כך, העמלות הגבוהות לסוכנים אינן קשורות כלל ל"איכות" התשואה, אלא למערך ההפצה של הגופים המוסדיים ולקשרי הגומלין ביניהם לבין הסוכנים. ובכלל, אם הטיעון הזה נכון - מדוע הגופים המוסדיים אינם מציעים לציבור קופות עם סיכון מינימלי ודמי ניהול מינימליים, בשיעור 0.3% ו-0.4% בלבד?

טענה שישית: "בחו"ל לא נספוג את מפח הנפש הזה"

עם כל הכבוד למוסדיים, זה טיעון ילדותי. הדרך היא לא לאיים בהשקעות בחו"ל ולקיים פגישות סגורות עם שר האוצר, אלא להתמודד עם הביקורת ביושר, בכנות ובעיקר במעשים מול ציבור החוסכים.

תשואות חיסכון

eli@globes.co.il

עוד כתבות

צילום: ap, Alex Brandon

הלחץ האמריקאי לנורמליזציה עם סעודיה: "מצפים להתקדמות"

דיווח: שרי החוץ של האיחוד האירופי ידונו בשבוע הבא בהצעה להכשיר 3,000 שוטרים פלסטינים שיוצבו ברצועת עזה ● 4 תושבי ירושלים נעצרו בחשד שהשתייכו לדאעש ● רוסיה העלתה במועצת הביטחון הצעה לסיום המלחמה בעזה - שסותרת את ההצעה האמריקאית ● משרד רה"מ הודיע על השבתו של גודארד, שנרצח ב-7 באוקטובר ונחטף לעזה ● 3 חטופים חללים נותרו בעזה ● עדכונים שוטפים

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

ישראל גורט / צילום: אייל מרילוס

הוא הפתיע את גוגל ופייסבוק כשאיתר אצלן פרצות אבטחה. בכסף שקיבל ייסד סטארט-אפ

"בעוד עשר שנים הייתי רוצה לחיות במציאות שבה אף אחד לא יסתכל עליי, יזם הייטק חרדי בחליפה שחורה וכובע, כמשהו חריג" ● שיחה קצרה עם ישראל גורט, מייסד-שותף ו-CTO בחברת הסייבר Reflectiz

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

צילום: Shutterstock

מכלית נפט שינתה את מסלולה בפתאומיות, גורם אמריקאי אישר: איראן חטפה אותה

כמה סירות קטנות התקרבו לעבר המכלית סמוך למצר הורמוז - והיא שינתה את מסלולה ● מרכז הפעולות הימיות דיווח על המקרה כ"אירוע חשוד" וחברת אבטחה ימית טענה כי "נראה שמדובר בפעולה מכוונת" ● גורם אמריקאי רשמי אישר לסוכנות הידיעות AP מאוחר יותר כי איראן אחראית לחטיפתה של המכלית

ממדאני ודוואג'י בליל הבחירות בניו יורק / צילום: Reuters, Neil Constantine

ללא שרוולים, עם רקמה פלסטינית: מיהי הגברת הראשונה של ניו יורק

ראמה דוואג'י נמנעה מלקחת חלק בקמפיין של בעלה, ראש העיר הנבחר של ניו יורק זוהרן ממדאני ● וזה לא שהיא נמנעת מהפוליטי: האיורים שלה עוסקים בנעשה בעזה ובסוריה, ודרכם היא מאשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה" ● זו האישה לצידו של זוהרן ממדאני

פרנץ' טוסט בגוטל'ה / צילום: מיכל אורדן

כך הפך יישוב קטן וחינני בישראל לעיירה תוססת עם סודות מקומיים

ארוחות בוקר שמשתרך אליהן תור ארוך, קוראת בקלפים, 3,000 זוגות נעליים מיניאטוריות מכל העולם וחנות קונספט לכלים נדירים ● ביקור באבן יהודה ● חגית אברון תופרת יום

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

אחרי שהימר נגד פלנטיר ואנבידיה: הצעד המפתיע של מייקל ברי

המשקיע שחזה את המשבר הפיננסי של 2008, הסיר את רישומה של קרן ההון סיכון שלו ברשות ני"ע האמריקאית ● ברי נקלע לעימות חזיתי מול מנכ"ל פלנטיר בשבוע שעבר, לאחר שדווח כי ביצע הימור בהיקף של 912 מיליון דולר נגד החברה ● כעת הוא טוען כי היקף ההימור היה בעצם 9.2 מיליון דולר, וכי הוא בדרך "הלאה לדברים יותר טובים"

בודקים את המיתוס. פגיעת ברק / צילום: Maxime Raynal

ברק לא מכה באותו מקום פעמיים? חוקי הפיזיקה קובעים אחרת


אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: למרות הביטוי המוכר, בפועל חוקי הטבע והפיזיקה עובדים באופן הפוך לחלוטין

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

דירת 3 חדרים בשכונת נאות אפקה בת''א / צילום: גלי וינרב

עם שומר וחדר כושר: בכמה הושכרה דירת 3 חדרים בנאות אפקה בת"א?

דירת 3 חדרים ברחוב פנחס רוזן בתל אביב הושכרה ב-9,000 שקל לחודש ● לדירה יש חניה ומחסן ובבניין יש שומר ומכון כושר ● דמי הניהול החודשיים עומדים על 1,330 שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חושף את ההשקעה החדשה שלו

ברקשייר האת'ווי חשפה השקעה חדשה במניות אלפאבית בשווי 4.3 מיליארד דולר ● ההשקעה בחברת האם של גוגל מפתיעה לאור התנגדותיו של באפט בעבר להשקיע במניות צמיחה בתחום הטכנולוגיה ● במקביל, האורקל מאומהה ממשיך לצמצם את ההחזקה במניית אפל

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"