גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הסיכוי שרקפת רוסק-עמינח תמונה בקרוב למנכ"לית לאומי?

דווקא בגלל הצלחתה המסחררת עד כה, כניסתה האפשרית של רקפת-רוסק עמינח לתפקיד של מנכ"ל בנק לאומי, עליו חלמה, נראית טבעית וחלקה, אך טומנת בחובה אתגרים לא פשוטים

בשבוע הבא תחגוג ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, יום הולדת 46. מאז שנות העשרים לחייה, הקריירה שלה נסקה בכיוון אחד - למעלה. את כל תפקידיה היא ביצעה באופן מזהיר, ללא כישלונות, נפילות או תקלות. כעת הגיע רגע האמת: גליה מאור פורשת מתפקיד מנכ"ל לאומי. אחרי שמונה שנים בהן ייחלה לתפקיד, שאפה אליו בכל מאודה והתכוננה לקראתו, צפויה רוסק עמינח להגשים את חלומה, ולהתיישב תוך מספר שבועות על כסא המנכ"ל של בנק לאומי.

נכון, זה לא יהיה קל כשמולה מתמודד רוני חזקיהו, לשעבר המפקח על הבנקים. אבל אם רוסק עמינח לא תיבחר לתפקיד מנכ"ל לאומי במקום מאור, זו תהיה הפתעה גדולה מאוד. אם היינו נדרשים להעריך את הסיכויים, היינו מהמרים שהם עומדים על 30%-70% לטובתה. אמנם, זכויותיו של חזקיהו רבות, יכולותיו אינן מוטלת בספק והישגיו כמפקח על הבנקים מצוינים.

ועדיין, קשה לראות את דירקטוריון לאומי מחליט להביא מנכ"ל חיצוני, כשמולו ניצב מועמד פנימי חזק וראוי, הנתמך בצורה כה מובהקת על ידי המנכ"לית היוצאת, רבת ההשפעה.

אך דווקא לאחר שרוסק עמינח תגיע לפסגה, הצלחתה עד כה עשויה להיות לה לרועץ. מדוע? מי שלא חווה כישלון, יתקשה אולי להתמודד עם הצלחה לאורך זמן. אדם כזה חש שהוא יודע הכל ויכול הכל. ועבור כל מנכ"ל, בייחוד מנכ"ל חדש, זו תחושה מסוכנת מאוד, שעלולה לגרום לו לעשות טעויות ולא להקשיב לאחרים.

והרי אפילו רוסק עמינח אינה יודעת הכל. בבנקאות אין קיצורי דרך, ולמרות שהיא כבר שמונה שנים בחטיבה העסקית, עדיין יש נושאים רבים שהיא צריכה ללמוד. גם המעבר ממשנה למנכ"ל לתפקיד המנכ"ל אינו טריוויאלי. זוהי קפיצת מדרגה משמעותית, ורוסק עמינח עלולה לשלם שכר לימוד גבוה.

כך שאם היינו נדרשים לתת לה עצה אחת לגבי התנהלותה כמנכ"לית היינו מרחיקים 2,000 שנה לאחור אל המימרה הידועה של אוגוסטוס: "Festina lente", "למהר לאט". כלומר, לא לפעול בפזיזות אלא בשיקול דעת, לא להפעיל כוח מופרז אלא לנהוג במידתיות. ואוגוסטוס, שעלה לשלטון בגיל 21 והנהיג את האימפריה הרומית 56 שנים במהלך תקופה שנחשבת לתור הזהב שלה, ידע כנראה דבר או שניים על מנהיגות.

"השנה הראשונה של רקפת כמנכ"לית תהיה משמעותית לכולם", אומר אדם המכיר היטב את הנפשות הפועלות. "זו תהיה שנת הסתגלות. היא תסתגל לתפקיד, ובבנק יסתגלו אליה".

המינויים יהוו איתות

הפעם האחרונה שבה יצאה רוסק עמינח לעצמאות הייתה בקיץ 2006, אחרי שנתיים וחצי כראש החטיבה העסקית בכפיפות לאהוד שפירא, אז המשנה הבכיר למנכ"ל. שפירא עזב והיא הייתה חופשיה לעשות את השינויים שתכננה. אז זה עבד מצוין, והניח את היסודות להצלחתה בשנים הבאות.

יש להניח כי גם עכשיו יש לרוסק עמינח כמה וכמה רעיונות כיצד לשנות את התנהלות בנק לאומי מרגע שתיכנס לתפקידה החדש, רק שכעת זוהי סיטואציה שונה לחלוטין. אמנם נהוג שמנכ"ל חדש עושה את השינויים שהוא מעוניין לבצע בארגון כבר בשנה הראשונה בתפקידו, כי "מה שהוא לא יעשה בשנה הראשונה הוא כבר לא יעשה", אבל המוטו הזה לא תופס לגבי בנק לאומי.

העסק עובד טוב, וגם כך הבנק עובר זעזוע עקב עזיבת מאור הדומיננטית, אחרי 17 שנים של כהונה. אין סיבה ליצור זעזועים נוספים כעת. כך שמוטב לרוסק עמינח לתת לזמן לעבור, להתרגל לתפקיד ולבצע בתחילה רק שינויים הכרחיים, פרסונליים או מערכתיים.

אם יש נושא שבו יבחנו אותה בתוך הבנק בשבע עיניים זהו התחום המורכב של היחסים הבינאישיים.

מוטב לה לפסוע בזהירות רבה. המינויים שתעשה יהוו איתות רב עוצמה. מה, למשל, יקרה עם אנשים איתם היו לה חילוקי דעות בשנים עברו? האם לאחר מינויה היא תשדר ממלכתיות ותעביר את המסר שכמנכ"לית היא רואה דברים אחרת? האם היא תצניח אנשים מבחוץ או תעדיף מינויים מבפנים?

התקשורת עלולה לנשוך

מוקש אחר נוגע לחשיפה התקשורתית העצומה שנגזרת מתפקיד המנכ"ל. עד היום הייתה רקפת בחזקת פרח מוגן, ונהנתה מהפריבילגיה להיות בצל. ברגע שתמונה למנכ"לית לאומי, אם וכאשר, היא תיכנס בבת אחת לאור הזרקורים, תצטרך לשנות גישה, ולהביא בחשבון את הנראות של מעשיה. מעתה היא תחיה בבית זכוכית, ואסור לה לתת לאירועים מהעבר לשנות.

זאת ועוד, רוסק עמינח רגישה מאוד לדברים שנכתבים עליה, אך כמנכ"ל החשיפה שלה תקפוץ אל סדרי גודל אחרים. היא תצטרך להתבטא בפומבי, תמונתה תופיע בעיתונים כמעט על בסיס יומי, כל אמירה שלה תזכה לכותרת, כל צעד יקבל פרשנויות. זה מלחיץ, זה מציק, והיא אינה רגילה לכך.

צמיחתה של רקפת

eran-p@globes.co.il

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

טייסים, מנהלים ובעלי המניות: כמה קיבלו השותפים בחגיגת הרווחים של אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"