גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכב: מציאה בת 40 - לקנות מכונית עם נשמה

המשבר הכלכלי שבר את שוק מכוניות האספנות הבינלאומי ■ זה הזמן לקנות מכונית עם נשמה במחיר של משפחתית יפנית

סוכני הנסיעות בארץ מדווחים לאחרונה על טרנד של תיירות נדל"ן. אלפי ישראלים נוסעים לארצות הברית כדי לאתר לעצמם הזדמנויות השקעה בשוק האמריקאי, שהמחירים בו צנחו לבור ללא תחתית. למרות ההצהרות המרגיעות של אובאמה, המשבר הכלכלי בארצות הברית עדיין נמשך, ומשפיע על תחומים רבים בנוסף למחירי הנדל"ן.

אחד מהם הוא שוק רכבי האספנות, שהמחירים בו ממשיכים להישחק זו השנה השלישית ברציפות. מכוניות שלפני חמש-שש שנים נחטפו אחרי מאבק בין הקונים, במחירים בטווח 50-40 אלף דולרים, מתקשות להשיג כיום מחצית מכך, ולא משנה עד כמה בעליהן השקיעו בשיפוץ. יתר על כן, המצב הכלכלי מביא לא מעט אספנים אמריקאים להיפרד מיקירותיהן לטובת מפגש מיידי עם מזומנים.

את המצב הזה ניתן היה לראות במכירה של בית המכירות הפומביות Jackson Barret בסקוטסדייל, אריזונה, שנערך החודש. המכירה החשובה הזו פותחת את השנה ונחשבת לסמן לגבי מצבו של השוק. השנה היו בה הרבה מאוד מכוניות אספנות, שנמכרו ללא מחיר Reserve, מה שמעיד על כך שבעליהן מוכנים לקבל כל מחיר, והמחירים הסופיים הנמוכים-עד-מגוחכים אכן שיקפו את המצב.

מנגד, לאספני רכב ישראלים, שמתחילים את דרכם בתחום ומצוידים באופטימיות בריאה, זוהי הזדמנות טובה לנצל את השפל בארצות הברית, ואת הגמישות, היחסית, ביבוא ארצה של רכבי אספנות (בני מעל 30 שנה), כדי לצייד את עצמם במכונית ייחודית במחיר מצחיק. הנה כמה דוגמאות מתוך המאות שנמכרו השנה בתערוכה.

פונטיאק צ'יפטיין 1951: האוטו של אימא

אחד הסוגים שאספנים מקצועיים אוהבים לחפש הם "רכבי סנטימנטים": מדובר במכוניות שהוחזקו במצב מקורי על-ידי הבעלים הראשונים או על-ידי בני משפחותיהם, ולא נמכרו עשרות שנים בשל ערכן הסנטימנטלי.

גם במכירה השנה היו כאלה, דוגמת פונטיאק Chieftain ממודל 1951 - סדאן ארבע דלתות ענקית, שייצגה את הרנסנס של תעשיית הרכב האמריקאית לאחר מלחמת העולם השנייה. המכונית נרכשה על-ידי אמו של המוכר, ונשמרה מאז כמעט ללא שינויים, פרט להחלפת מצברים ומפלט חדש, ועם כ-48 אלף מיילים בלבד. המוכר שמר על קבלת הרכישה המקורית, על ספר הרכב ועל כלי הטיפולים המקוריים (כן, כך זה עבד בשנות ה-50) ועוד.

המכונית עצמה מצוידת במנוע V8, שייצר הספק מרשים של 122 כוחות סוס, והוצעה עם הרבה חידושי היי-טק, כמו מכשיר רדיו מתקדם עם שבע נורות ואקום, מפזר מפיות טישיו(!), חימום מושבים, ואפילו מכונת גילוח חשמלית של רמינגטון, שניתן היה להשתמש בה גם ברכב וגם בבית. המכונית נמכרה תמורת כ-6,600 דולרים.

מרצדס SL: הגשמת חלום בורגני

המרצדס SL הייתה חלק מחלום ההתעשרות של הבורגנות בישראל של שנות ה-80. בשעה שכל העם נסע בסובארו DL, ואולי טיפס עד ה"לגאסי" זכה קומץ עשירים נהנתנים, שנהגו ב-SL, לתשומת לב של כוכבי קולנוע. מי שרוצה "לסגור מעגל" ולפצות על החסכים של העבר, יכול לעשות זאת כיום בקלות יחסית. בסקוטסדייל נמכר שלל מכוניות SL משנת הייצור 1980, פלוס מינוס, רובן במצב מעורר קנאה ובמחירים מגוחכים.

ההיצע מתחיל כבר ב-SL450 קונברטיבל נאה, "מתוחזקת היטב, הכול מקורי, גג בד מתקפל ששוקם לאחרונה", שמצאה לה בית חדש תמורת 5,500 דולרים בלבד. מכונית אחרת, SL380 משנת הייצור 1981, שעליה נאמר "נטולת חלודה, מספרי מנוע תואמים את השלדה, מושבי עור ודיפוני עץ במצב מצוין", נמכרה במכירה הפומבית בקצת יותר מעשרת אלפים דולרים.

והיה גם לקוח "פזרן", ששילם במכירה הפומבית 13,200 דולרים תמורת SLC500 נדירה - גרסה מיוחדת וקלת משקל עם רכיבים רבים מאלומיניום, שיוצרה בכמות מוגבלת של 1,299 יחידות לצורך תקינה לדגם שהתחרה באותה עת באליפות העולם למכוניות ראלי. במחיר הזה קיבל הלקוח מנוע V8 רציני, תיבה אוטומטית וכל הפינוקים, בתוך רכב ש"נשמר בקפידה ובמצב נסיעה מצוין במוסך סגור באריזונה"

שברולט קורבט: מנעד מחירים רחב

שברולט קורבט

השברולט קורבט נחשבת לאייקון אמריקאי, והיא מבוקשת על-ידי אספנים ברחבי העולם. גם לישראל מגיעות בכל שנה כמה וכמה מכוניות כאלה, ממגוון שנות ייצור ודגמים. השנה הייתה למכונית נציגות לא מבוטלת במכירה, כשהמבחר החל כבר בדגם קונברטיבל מ-1968 עם מנוע V8 ועם תיבת הילוכים אוטומטית במצב מקורי. המכונית עברה צביעה וריפוד מחדש, ונמכרה תמורת סכום צנוע של 16,500 דולרים.

בקצה השני של מנעד המחירים ניתן למצוא קורבט קופה ממודל 1965, שנשמרה במצב מקורי ונושאת עליה מספר שלדה, שמעיד כי לא נמכרה לציבור אלא שימשה את מחלקת הפיתוח וההנדסה של ג'נרל מוטורס. המכונית מצוידת במנוע בהספק 300 כוחות סוס, בתיבה אוטומטית ובארבעה בלמי דיסק, ונמכרה לאספן בכ-51 אלף דולרים.

והיה גם היצע לא קטן של מכוניות קורבט מראשית שנות ה-80, שחביבות במיוחד על אספנים ישראלים בשל השילוב של מחיר נגיש, מראה קטלני ותחזוקה זולה יחסית. אחת המכוניות הללו, ממודל 1981 עם מנוע V8 בהספק 222 כוחות סוס, נמכרה עם מספרי שלדה תואמים ופחות מ-15 אלף מיילים מקוריים על השעון בכ-16 אלף דולרים.

פורשה 914: קלאסיקה עממית

פורשה 914

כמעט בכל מכירה פומבית בעולם יש נציגות לא מבוטלת למכוניות פורשה, הנחשבות בקרב אספנים וחובבים ל"מכוניות בלי גיל", הנשארות אטרקטיביות לנצח. המחירים לרוב אינם זולים, במיוחד אם למכונית יש "ייחוס". לדוגמה, חובב בתערוכה שילם 38 אלף דולרים עבור פורשה 911, שכיכבה בסרט "עקיצה ב-60 שניות" תחת השם טינה. המכונית עברה הרבה שינויים מיוחדים לקראת הסרט, ונמכרה עם שורה של מגבלות מסחריות על השימוש בזכויות היוצרים.

גם למתחילים דלי תקציב יש מה לחפש אצל המותג. כך, למשל, נמכרה ב-17 אלף דולרים פורשה 914 טארגה דו-מושבית משנת 1976 - שהייתה שנת הייצור האחרונה של המכונית. מדובר במכונית שיוצרה ושווקה במשותף על-ידי פורשה והחברה האם שלה, פולקסווגן.

היא אולי לא המכונית הכי נאה של המותג, בוודאי לא בגרסה האמריקאית בעלת הפגושים המסיביים, אך עדיין מדובר באם הרוחנית של הבוקסטר: מכונית ספורט קלילה וחדה, עם מנוע מרכזי שממוקם מאחורי המושבים, וגג שניתן להסרה בקלות בימי שמש.

לתוך הממדים הקומפקטיים נדחק באותה שנה מנוע שני ליטרים של פולקסווגן עם הזרקת דלק, שייצר 88 כוחות סוס צנועים. פחות מ-4,000 יחידות יוצרו באותה שנת ייצור, וכולן יועדו לשוק האמריקאי. המכונית שנמכרה במכירה הפומבית שופצה "מהשלדה ומעלה" ברמה מקצועית, והציעה תא נוסעים חדש לגמרי.

טיפ למתחילים:

איך להתגבר על המכס

את האיתור, הרכישה, העברת הבעלות ואפילו המשלוח של רכבי אספנות מארצות הברית אפשר לבצע כיום מבלי לקום מהכורסה, באמצעות האינטרנט וסוכנים ישראלים שמתמחים בשילוח של רכבי אספנות. גם משרד התחבורה מגלה גמישות יחסית כאשר מדובר ברישיונות יבוא לרכבי אספנות. אבן הנגף המרכזית, שמגבילה את התפתחות אספנות הרכב בארץ, היא המכס. העובדה שהמכס בישראל מטיל על רכב בן 30 ו-40 שנה שיעורי מס מקבילים לאלה של רכב חדש מהניילונים, היא שערורייה בפני עצמה. אבל מי שמצא בארצות הברית מציאה במצב טוב ב-50-40 אלף שקלים יכול לשלם עוד סכום דומה של מס, ועדיין ליהנות ממכונית "נשמה" ייחודית מבלי לחרוג מהתקציב של משפחתית חדשה.

הבעיה היא שבניגוד ליבוא אישי מקובל, שבו המכס מקבל אוטומטית (פחות או יותר) את חשבוניות הרכישה ומחשב את המס על-פי המחיר בפועל, כאשר מדובר ברכבי אספנות המכס מתייחס לכל הלקוחות בתור נוכלים פוטנציאליים. לפיכך נוטה המכס לחשב את המחיר לצורך מס על-פי קטלוגים ומחירונים בינלאומיים, שלרוב אינם משקפים את מגמת המחירים בשוק, ועל-פי קטלוג מצב הרכב המגיע ארצה. כתוצאה מכך, נדרשים לעתים אספנים לשלם בארץ מחירים דמיוניים, שיכולים לשלש את מחיר הרכישה בפועל.

הפתרון למי שנקלע לסיטואציה כזו הוא לא לוותר, ולהצטייד בעורך דין לצורך ערעור. לאחרונה היה מקרה של אספן חיפאי, שרכש רולס רויס מודל 1981 ב-Ebay תמורת כעשרת אלפים דולרים, אולם המכס בארץ העריך את שוויו ב-123 אלף שקלים ולפיכך הוא נדרש לשלם כ-150 אלף שקלים מס. האיש פנה לעורך דין, ובסופו של דבר קיבל המכס את הערעור והכיר בחשבונית הרכישה.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?