גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד פלדמן: "לעתים שוטרי הדרום גרועים יותר מעבריינים"

אמר את הדברים בכנס הפורום הפלילי של לשכת עוה"ד באילת ■ השופט חאלד כבוב לעורכי הדין: "הילחמו ברעה החולה של חובת דיווח על חשד להלבנת הון של לקוחותיכם" ■ הסנגור הציבורי: "לבטל הבחנה בין זיכוי מחמת הספק לזיכוי מלא"

שופט בית המשפט הכלכלי בתל-אביב, חאלד כבוב, מותח ביקורת חריפה על הצעת החוק שתטיל על עורכי דין ורואי חשבון חובת דיווח לרשויות כל אימת שמתעורר אצלם חשד שלקוח שלהם עובר עבירה של הלבנת הון.

בכנס הפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין, שהתקיים בסוף השבוע באילת, אמר כבוב לעורכי הדין ביחס להצעת החוק המתגבשת: "אתם על עברי פי פחת, הילחמו ברעה החולה הזו, עצרו את הידרדרות המקצוע".

השופט כבוב הזהיר את עורכי הדין ואמר כי "אתם קציני הציות החדשים. אתם לא יודעים את זה עדיין, אבל אתם הולכים להיות המדווחים לרשויות במדינת ישראל. מי ביניכם שלא ידווח, במקרה הגרוע יועמד לדין על עבירה בניגוד לחוק הלבנת הון. המדינה יכולה לעקל כספים שלכם. מי שיגיד שזה חזון אפוקליפטי, זה כבר פה, עבר בוועדת השרים לחקיקה.

"אנחנו על סף התקופה הזו. אתם תהיו אלה שתקבעו אם מעורר חשד אובייקטיבי כלפי הלקוח שלכם. אתם נמצאים על עבר פי פחת, לעבר הידרדרות המקצוע, ואני לא בטוח שאני מקנא בכם. זה יפגע בכלל עורכי הדין אך בעורך הדין הקטן בעיקר. עורכי הדין מחויבים לשמור על מידע שנמסר להם מטעם הלקוח. זוהי נשמת אפו של מקצוע עריכת הדין".

כבוב הביע עמדה שלילית גם ביחס לכוונה להפוך גם עבירות מס לעבירות מקור לפי החוק לאיסור הלבנת הון. לדבריו, "התוצאה תהיה שתכנון מס אגרסיבי על-ידי רואה חשבון ויועץ מס ובסוף יביא את הנישומים למצב שבו יאמרו להם 'עברת עבירה ואתה צפוי ל-10 שנות מאסר'. שומו שמיים, האם ההוראה הזו ראוי שתעמוד? צריך להוריד מיד את העניין הזה. לא ראוי שבשביל לגבות יותר מס יקבעו הוראות דרקוניות בחוק איסור הלבנת הון".

מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד אביה אלף, אמרה כי חוק איסור הלבנת הון הוא אכן דרמטי, דרקוני וכולל סמכויות אכיפה דרקוניות, אך החוק מכיל מנגנוני איזון אינהרנטיים, בעיקר הדגש שהחוק שם על חובות הדיווח של גופים פיננסיים.

"שוטרי מחוז הדרום גרועים מעבריינים"

עו"ד אביגדור פלדמן, שהשתתף גם הוא בכנס הפורום הפלילי, האשים את שוטרי מחוז הדרום כי הם "גרועים יותר מעבריינים. זו לא מילה גסה לומר ששוטר משקר. במחוזות אחדים יותר ובאחרים פחות. בשיא מחזיקים שוטרי באר-שבע. ימ"ר דרום הוא אלוף בעניינים הללו. הם גרועים יותר לעתים קרובות מהעבריינים שהם מביאים לדין. חקירות מרכזיות לא מתועדות, מסמכים נעלמים מן התיק, שוטרים מגלגלים אחד על השני אחריות לפעולות של החקירה".

לדברי פלדמן, אולם המשפט הפך לזירת מלחמה. "מילים כמו 'כבודו', 'אדוני המלומד' - מי שמע אותן לאחרונה בבית המשפט? הפנייה לשופט היא 'אתה', הפנייה לעד מזלזלת. התופעה הזו לא נוצרה על ריק, היא נוצרה משום אובדן אמון בבית המשפט".

ביחס לנשיא לשעבר משה קצב, שפלדמן ייצג עד לאחרונה, סיפר פלדמן כי "אני חקרתי את המתלוננת העיקרית. לא צעקתי עליה, כמו שביקשו ממני, שהיא זונה, ולא צעקתי עד שהיא תבקש עזרה, אבל אולי אם הייתי עושה את זה, התוצאה הייתה שונה".

"ללא הסדרי טיעון, המערכת הייתה קורסת"

במושב שעסק בהסדרי טיעון וגישור פלילי, אמר שופט בית המשפט המחוזי גלעד נויטל כי "הסדרי טיעון הם כמו פיצה שמוציאים לשופט מהתנור, בלעדיהם המערכת היתה קורסת. נכון להיום רק במקרים חריגים מתערבים בהסדרי טיעון, למשל אם נמצא פגם בשיקולי התביעה או שיש פער בלתי סביר בין העונש המסוכם לבין העונש הראוי. יש אינטרס ציבורי עליון לאמץ הסדרי טיעון".

נויטל הוסיף כי בתי המשפט מבטיחים כי הודאת הנאשם במסגרת הסדרי טיעון היא הודאת אמת. "אני מרים את כתב האישום ושואל את הנאשם 'מה שכתוב כאן זה נכון?, אל תעשה לי טובה. האם זה מה שעשית?'. אם אנחנו מזהירים את הנאשם ואחרי כל זה הוא אומר שהוא מודע לעובדות כתב האישום - הוא קנה סיכון, הוא יודע מה הוא עושה".

נויטל גם הביע תמיכה חד-משמעית בהליך הגישור, שעשוי לייתר את ניהול המשפט. "אני לעולם לא אמכור לוקשים למי שעושה גישור אצלי. אם הציעו לצד לגישור הצעה שהוא לא יכול להסכים לה, אני יכול להגיד לו לא ללכת על זה".

לדבריו, בכל תיק אפשר לעשות גישור, שכן זהו הליך שבו לאף אחד מהצדדים אין מה להפסיד. "לפעמים מה שמפריד בין תיק שנראה מפלצתי, לבין לסיים אותו, הוא דיבור, משהו מינורי. אנשים באים לגישור כי אין להם עם מי לדבר. הם נלחמים עם האגו, אבל אין להם עם מי לדבר, הם היו ברוגז. אז אני פותח יומן וקובע להם מתי הם ידברו. הרי מה זה גישור? זה 70% פסיכולוגיה. זה שירות פסיכולוגי בחינם. למה לא?".

"זיכוי מחמת הספק נחשב זיכוי סוג ב'"

במושב הפתיחה של הכנס מתח הסנגור הציבורי הארצי החדש, ד"ר יואב ספיר, ביקורת על תגובתה של פרקליטות המדינה לאחר הכרעת הדין שבה זוכה עו"ד יעקב וינרוט מאישום של מתן שוחד. ספיר קרא לבטל את ההבחנה שבין זיכוי מחמת הספק לזיכוי מלא, ובין סגירת תיק מחוסר ראיות לסגירת תיק מחוסר אשמה, זאת, כדי למחוק את הכתם הנותר על חשוד או נאשם שהתיק נגדו נסגר.

"בישראל, זיכוי מחמת הספק נחשב זיכוי סוג ב', וזה מטריד אותי", אמר ספיר, "בפרשת דנציגר התעוררה בתקשורת השאלה מה תהיה ההשלכה של סגירת התיק, בהיעדר אשמה או בהיעדר ראיות מספיקות. מומחים כתבו שאם עילת סגירת התיק תהיה חוסר ראיות, החזרה של דנציגר לשיפוט תהיה בלתי מתקבלת על הדעת. אני אומר - מה שלא מתקבל על הדעת, זה להתייחס להבדל בין העילות. במדינה ליברלית לא משנה באיזו עילה נסגר התיק. תיק סגור זה תיק סגור".

ביחס לזיכויו של עו"ד וינרוט אמר ספיר כי "השופט נויטל קבע שוינרוט זכאי. והנה, בתגובת הפרקליטות להכרעת הדין הודגש שזה זיכוי מחמת הספק. בכל הכבוד, זו עמדה בלתי ראויה. לא ראוי לצייר זיכוי מחמת הספק כזיכוי מסוג ב'. גם כשהוא מזוכה הוא עוד מתבוסס בקלון. זה משקף תפיסה ציבורית של 'אין עשן בלי אש', אבל מי שמכיר את העולם הפלילי, יודע היטב שיש הרבה מקרים שיש עשן בלי אש, ויש רעש וצלצולים בלי אש".

עו"ד אלי אברבנאל, המסיים את תפקידו כפרקליט מחוז ירושלים ועתיד להתחיל בתפקיד המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים, אמר כי אין בישראל תופעה של הרשעות שאינן במקומן. "מלכתחילה כתבי אישום מוגשים אחרי סינון קפדני ביותר, יש שיטענו סינון מוגזם. בפרקליטות אין תרבות של ניפוח כתבי אישום. ועדיין, יש כל-כך הרבה סנגורים נכבדים שטוענים כך לאורך זמן, וזה לכשעצמו חייב להדאיג. אני לא מבטל את האפשרות הזו".

עוד כתבות

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן